Pages

Saturday, October 25, 2008

Do you want to be hairstylist?





Entry ini ada khidmat masyarakat kepada makcik saya [Makme] kerana beliau sedang meluaskan empayar salunnya kepada kelas pengajaran bertahap MLVK kepada lepasan sekolah...

Terkadang saya berasa cemburu dengan org yang berjaya hidup dengan pekerjaan yang benar2 diidamkan..seperti Makme, beliau sgt pasionnate dengan kerjaya sebagai hairstylist dan beautician..kalau kite tgk mentaliti org melayu yang terkejar-kejar untuk bekerja kerajaan, tapi Makme telah me'reject' tawaran sebagai kerani yang direkemenkan oleh ayah saya...

Kalau yang berada berdekatan Bandar Baru Bangi, anda boleh terus ke D'Sal Hair & Beauty Saloon, 111A Jalan 8/1, Seksyen 8, 43650 Bandar Baru Bangi [lot kedai seberang Kompleks PKNS, bersebelahan Dr.Pet]

Bagi yang berada di Putrajaya anda boleh singgah ke Sal Hair & Beauty Saloon, No 3 Aras Atas, Pasar Awam Presint 8, 62250 Putrajaya.

Kepada sesiapa yang berminat atau ada ahli keluarga anda yang dilihat berpotensi menceburi bidang ini, untuk sebarang pertanyaan anda boleh hubungi
Pn. Salamiah(0172755059)
En.Abd Hadi (0148581621) email : adeespeed@yahoo.com

Monday, October 20, 2008

Air suam itu sedap juga ye...

Lately saya ada masalah sekiranya saya tidur di atas lantai secara direct kerana saya akan mengalami batuk yang sangat teruk...selalunya akan dilengkapi pakej sesak nafas..kemudian dikuti dengan muntah...

Saya perasan sejak kejadian ini berlaku sejak demam awal hari raya lalu sehingga kini...dan klu di rumah saya akan dilegakan dengan urutan ma (kerana saya tido dgn ma n sudah pastinya batuk saya menganggu tido ma..plus more pastinya ibu kite tak tega mendengar anaknya derita bukan????)

Bila berjauhan dari parents, mujur ada En.A yang kerap concern ttg health status saya..sentiasa mengingatkan saya minum air suam, pakai stokin masa tido, tido pakai selimut, kipas jgn direct pada dada, kurangkan mandi mlm...Siap cari comforter juga untuk saya kerana mengambil tahu ketebalan tilam saya yang nipis itu...Tq ye yang..

Seriusly, saya selalu ada masalah nak minum air panas or suam..tapi oleh kerana batuk ini terlalu menyakitkan saya kuatkan hati mendisiplinkan diri meminum air suam..tak dinafikan jauh melegakan berbanding keinginan saya terhadap air sejuk...baru saya perasan selama ini yang saya gemari itu hanyalah keinginan dan ia dikalau oleh perasaan sahaja sedangkan yang penting untuk kesihatan itu tidah saya hiraukan (ermmm bukan TIDAK cuma KURANG barangkali)...

Bila saya nilai kembali fenomena ini (hehe teringat cite fenomena scene Ramona Rahman mandi pakai kain batik tu...heee), benarla pepatah berkata 'Ikut rasa binasa, ikut hati mati'...errrr sebenarnya entry reverse phsyco terhadap batuk shaja..i need someone to care abt me...:(

Sunday, October 19, 2008

Fenomena Ayat-ayat Cinta

Sekali lagi saya ketinggalan kerana saya hanya menonton cerita ini pada hari raya lalu...mmg agak rugi kerana bila dah masuk tv, automatik cerita itu telah wujud beberapa editing.. (mean bukan fulll version)... but seriously i like that movie (i think u'll love it too sayang, bcoz the scenes r in Cairo.. tanah tumpahnya darahmu...)

Sehari selepas menonton saya pergi ke MPH kerana dikatakan versi buku sedikit berbeza dengan versi movie dan malangnya ketika sampai di MPH Alamanda buku itu hanya tinggal satu dan saya lewat 5 saat daripada seorg gadis lain..hehe..Saya mencuba mencari buku itu secara online tapi juga sold out...dan pada masa yang sama saya dimaklumkan oleh cik Fatini di MPH Cheras Leisure Mall juga sold out...oleh kerana intention nak juga ada buku itu, saya pasrah cuba untuk meletakkan diri dalam senarai menunggu MPH, guess what??? akhirnya berita gembira dari customer service MPH... 'oh buku itu masih ada lagi di MPH Mid Valley'... walaubagaimana pun saya malas nak mencari parking di Mvalley n i decided buying it online n dihantar ke rumah... n now im still waiting for the delivery...

FYI pada saat saya menulis entry ini saya masih belum membaca buku itu..tapi i found online ada pdf.AyatAyatCinta.. kalau sapa2 nak download u may go to this site..boleh dapat juga bezanya tiada gambar awek berpurdah di muka hadapannya...hehe
http://www.4shared.com/file/31202712/6c99a14a/Novel_Ayat_Ayat_Cinta.html

Saturday, October 18, 2008

Raya update..masih boleh diterimakah?

Haha update raya setelah hampir 19 hari beraya..ok la tu kan raya 1 month...hee~~~~... oleh karena kelapukan cerita hari raya itu, semuanya saya sentuh sekali imbas shaja...

1. Demam raya : 2 hari sebelum raya saya demam teruk dan memaksa saya berbaring sahaja..

DEMAM ke ni??? confuse kan??

2. Meow baru : kesemua kucing betina saya melahirkan anak pada bulan puasa lalu menyebabkan umah penuh dengan meow2 baby...risau juga sbb byk sgt but syg nak handover pada org, buang apetah lagi kerana muka2 mereka sgt comel..emmm ntahla.. bolehkan ayah dan ibu saya digelar ABU HURAIRAH dan UMMU HURAIRAH ye? then me? UKHT HURAIRAH?

3. Resepi arwah nenek : pada bulan puasa lalu ibu saya telah diperturunkan oleh makcik saya resepi keluarga (saya cari resepi ni di internet mmg takde) cara2 membuat Kek Lapis Jambi..dan saya telah memperoleh resepi berkenaan pada hari raya.. saya telah berjaya membuat 1 biji setengah (setengah ni adalah loyang bersaiz 1/2 : loyang lain daripada yang 1 biji itu...haha ape aku ckp nih).. kek loyang separuh saya tinggal untuk kuih di umah BP, manakala yang sebiji itu saya bhgi kepada 4 dan distribute kepada yang berkenaan. En. A slh seorg penerima...tapi smpai skang saya belum menerima ape2 komen bertulis atau secara verbal...kenapa ye????

[BAHAN-BAHAN]










4. Balik bekerja : saya bekerja semula pada hari Khamis/091008 dan opis msih lengang..

5. Ayah eksiden jatuh moto : selepas beberapa hari pulang dari BP ke KL, pada hari Ahad/121008 saya menerima panggilan tepon.. AYAH JATUH MOTO...sgt kasihan kepada ayah dan ibu saya yang tinggal berdua, so saya bergegas ingin pulang..Terima kasih kepada en.A yang sedia menemani saya pulang ke BP, walaupun pada asalnya planning thn ini dia tidak alocate waktu untuk beraya ke BP..Tq syg...Ayah mengalami luka2 melecet di muka, tgn dan kaki serta terseliuh tgn dan kaki..nasib baik adik saya Syukri bekerja di negeri Johor dan mmg hari cutinya isnin, selasa dan rabu..sesudah subuh hari isnin kami pulang semula ke KL dan saya terus bekerja pada hari itu... GIGIHKAH saya????

6. Minggu post mortem Cohort : im offended with this week..seriously..i don't want to talk abt it..

7. Planning kawen : kekerapan hujan dari ptg ke mlm ni ada rahmatnya...saya dalam proses mencari rite D DAY....kawan-kawan doakan saya kawen next year erk..sgt pnt tunggu perasaan dan keyakinan stabil..saya juga merasakan terlalu byk hikmah perkahwinan yg bakal muncul... saya juga percaya perkahwinan lebih jimat berbanding bercinta eventho ia bukan akan nampak secara literal or in a short time..cuma cost permulaan atau pun nak ready kawen sahaja yg kerap membebankan...saya harap saya masih berpegang kepada penguasaan berfikir secara sederhana kerana saya tidak tega untuk bergaduh atau berselisihan selepas berkahwin..ya mmg sedang lidah lagi tergigit but saya rasa saya patut cuba habis baik untuk tidak berada dalam situasi menyukarkan..kepada sayang saya, i love you 8...

Tuesday, October 7, 2008

Lost focus??

Ingatkn nk update blog ttg raya..tp xready material lg dh ada 1 insiden lain..
10 hri xjmpa buat penasaran kerinduan.mkn pn rs kenyang (hehe sbnrny dia kata muka aku dh tembam blik..) Usai mkn,nk blik lps hntar en.A sy pn nk plg umh tba2 ntah kenapa sy tergumam di dpn simpang masjid-shell dgkil jln bnting..xsemena2 sy tlah dlanggar oleh sbuah moto..
Spt slalu,sy sdr sy sntiasa dikasihi Allah..dlm wktu ksusahn dan mencemaskn,mujur en.A ada di tmpt kejadian..dlm sy hmpir menangs glbh,sy ada dia nk tlg settlekn dgn mamat moto tu..syukur ya Allah,tq yang..
Sy merasa lega tiada yg cdera hanya moto tu perlu baiki,manakala keta xde rosak..tp side mirror retak..mmm ntah knpa la dgn sy ni..adakah sy hlg fokus syg??

Sunday, October 5, 2008

Cinta

Aftr 2years bru dpt tgk Cinta kt tv..at the moment cite ni was launched at cinema konon nk tgk,bt cm sgt pathetic tgk love story alone..huhu (klu aku tgk 2years ago sure aku layan nangis instead of watchg the movie)
Actually cntent cite ni bkn la aku fhm sgt pn,bt sgnificnt cite ni ngn life aku ialah ms lauchng kt cinema its also a moment i in touch back with mr.A frequently..bla bc blq msg lama,i felt i miss that moment..he cheer me enuf that time..we enjoy our frenship dgn status 'teman tapi mesra'..
Aftr 2 years nw we r trying 2 adapt with our new status whch we plan 2 proceed further..
I really miss him..im hoping i could make myself undrstand he's quite bz nw..i hope im nt slfish coz i love him..