Pages

Wednesday, December 31, 2008

Sebab2 kenapa drive keta laju2

penah terdapat satu kemusykilan yang disuarakan oleh seorg lelaki..
'kenapa budak pompuan suka drive gelabah2???' [err laju sebenarnya...]

Alasan2nya
1. takut bila lalu dekat2 kubur
2. teringat cerita Chermin
3. terbaca email banyak pencuri/perogol di jalanan
4. dah lambat ke tempat dituju
5. ngantuk drive slow

Hasilnya


huhu tapi hasil kumulatif ni diperolehi atas alasan (4) dan (5)...heee~~~~
mujur boleh renew roadtax..takpela, nnt dah kaya saya bayar lumpsum..heee yeke???

Bila gaji masuk..

baru tgk ewarga ukm..
hoho pekeliling gaji dah keluar..

paling ngeri tgk pada suku tahun yang hujung2 (sept - disember)
nampak cambest gaji awal..hakikatnya.....arggghhhhhhhh

nak upload printscreen ada problem la plak..nah tengok la kat blog narisa ni
secara asasnya saya tak suka gaji awal kerana akan berlaku proses lupe daratan bila tgk berkepuk2 duit dalam bank dimana hakikatnya ia adalah peruntukan hari yang berlainan..tapi nak buat camana, sape tak lupe diri bila tgk duit..hehe

oh ye tak de posting resolusi baru pun kan..walaupun 2 thn baru disambut hampir serentak..resolusi cliche..' nak jadi lebih baik daripada thn lepas'.. ape pun benchmark this year tak meet to 100% lagi..hanya 50% kot...

resolusi secara fizikalnya ada dah tulis masa dalam blog friendster dulu..secara spiritualnya malu nak tulis..aduhai kerdilnya rasa..nikmat nak byk, syukurnya kurang..this side kena byk penambahan kot..

baekklah..saya nak balik umah..this week i had homesick..err logic ker homesick even dah tak sekolah????boleh je la kot..this is the feel deep inside my heart..sedey woo..:'(

Monday, December 29, 2008

Wedding cik kerek + ustaz skateboard..hehe

Hari ni 1 Muharram 1430..cuti..dan tak dapat lari daripada kebiasaan, cuti adalah kenduri kawen..

Hari ni tadi ada kenduri kawen Kit @ Siti Zaharah Farah Dura @ cik kerek dengan Isrin..[hehe mmg pjg nama pengantin pompuan, tapi rezeki dapat suami nama pendek.. hehe..tak susah isi borang OMR nak peksa kan Kit..]

Kit @ Siti Zaharah Farah Dura @ cik kerek adalah kawan sebatch masa kat UKM terchenta..dulu Kit amat dikenali dgn skuternya dan naik ke CGAT.. kemudian duduk rumah yang sama kat Taman Tenaga...

Err pic update gambar tak mmg raw giler..tak edit ape pon..dan limited sebab photographer pemalas..hahaha..tu pun seb baik ada bantuan 'Zulkifli Nang'..hehehe

Cik Kerek after nikah...^_^


Puan Kerek dan makan berdua..err ramai2...


Ciketon bring partner..ambik berkat???? ^_~


Gambar ngan pengantin..hehe menepati tema plak..errr pengapit ker?????^o^

Thursday, December 25, 2008

Satu2nya anak perempuan..

Generalisasi org..
1.anak manja..
2.nak ape semua dapat..
3.besar kepala..
4.boleh buat ape saje..
5.ganas
*xkira anak posisi mana2..

Hakikatnya..
1.ye agak manja.. sdikit..
2.mudah dpt sbb kurang pesaingan.trutamany brgn pompuan.xkn tudung nk share ngan adk laki..
3.stkat ni xpnh plak jatuh xbalance kpala ngn bdn..
4.ye buat ape saje..hatta mengemas satu umah ni dh cm mandatory keja sy plak..oleh kerana kesepahan itu mmg sesuka hati sy mengomel tgk sepah2 kt umh..dgn kucing2 kna marah..sy mmg hangin tgk tmpt sepah unless kesepahan itu dlakukan oleh sy sendiri..klu sy blik kg,sy xkn benarkan sesapa pn tngal pinggan kt sink..[huhu agk bossy..bt nasib la adik2 ku]
5.description (4) buat sy nampak ganas..but deep inside sy ayu..[huhu ye ke??]

**ketika ni sy bru lepas melakukan amukan puaka kepada adik2 sy sbb mls nk tlg kemas umah.,

Sajak

Dr sbiji kecil,halus pandangan mata.. Tersemat di antara butiran unsur kejadian manusia.. Lalu bcmbah menjadi tunas...

Tunas..
Lembut sifatnya..
Namun mata derianya mampu mencari arah kompas mentari..
Akarny cekap menyedut titisan air.. Pusingan masa pntas bputar..
Kini biji benih membesar menjadi pokok..

*******************
Haha cubaan bsajak dgn memestikan ada pkataan kompas,masa dan pokok..

Wednesday, December 24, 2008

Link lama saya

Baru saya teringat selain daripada link blog friendster, saya ada satu lagi link personal page lain..Click sini..


Last update th 2005..punya la lama..tapi saya ingat sebab yg membantutkan usaha saya ketika itu untuk sentiasa update fotopages kerana acces internet saya very slow [yela dial up] gambar susah nak upload [camera vga je.. 2mp lak tu]..hehe syok juga tgk gambar lama...

Iris mata membesar...^_~

Saya telah mengalami masalah mata sejak zaman persekolahan..sehingga satu ketika saya pernah berfikir untuk tidak mencari bakal suami berkacamata kerana saya kasihan progeni saya akan datang terpaksa menjadi specky..[tapi hehehehehe saya redha dan sgt suka dia...haaaaaa]

Thanx to technology dan juga syukur Alhamdulillah kini saya mampu mencari alternative untuk corrective action (ni terma ISO tadi..heeee~) dengan memakai contact lens..[oh ye saya tidak mendapat dorongan untuk melakukan LASIK procedure..maknanya saya kena makan lobak byk2 hehe]

Last few days saya pergi ke kedai optometrist membeli contact lens..setelah sekian lama saya berpuasa..juga kerana nak mengurangkan rasa bersalah terhadap sekotak kanta lekap Freshlook colourblends yang masih saya tak guna [saya tak boleh pakai brand ni..mata saya tense sesangat]

Saya terpesona dengan satu contact lens yang boleh menbesarkan iris... klu tgk model tu, dia pakai kaler hitam..bila tgk, dah cam anak patung..hehe..maka tanpa berfikir lama2 [sebab klu lama nnt tak jadi beli..hahaha] saya pun sambar la satu..

Maka inilah hasilnya





Brand contact lens : Freshkon Alluring Eyes Winsome Brown (also available in Mystical Black)

Sebab saya bertukar memakai contact lens pada asalnya...
1. Trend
2. Terasa cambest
3. Pakai spec tudung saya suka bengot2
4. Sebab ada mamat masa undergrad ckp saya comel dan mata saya cantik tanpa spec...haaaaaa

Brand2 yang pernah saya guna..
1. Bausch & Lomb : asal pemakaian tapi agak menjepit mata saya
2. Johnsons & Johnsons (acuvue) : mahal
3. Igel : paling murah n yet sgt selesa untuk mata saya..plg konsisten..hampir 3 ke 4 thn juga saya guna brand ni..
4. Freshlook : coloured contact lens pertama yang saya beli..tak sesuai untuk mata saya.
5. Freshkon Alluring Eyes : nampaknya saya akan setia dgn ini untuk masa ini..

Klu diingat2 semula masa blajar pakai contact lens kali pertama..saya mengambil masa 1/2 jam untuk satu mata [mean both eyes 1 hour]..tu pun menangis2..tapi saya rasa ok je klu saya pakai spec..comel gak kan?? [paksa hehehe]...haahahahahahaha

Tuesday, December 23, 2008

Kursus..ms iso iec 17025 and iso 15189

Ni dlm blik kursus..ni again introductary since cohort also nk meet the standard requirement..tp sgt ngantuk..
Furthermore gusi tgh sngal..lg la kurang mood..huhu

Monday, December 22, 2008

Saje saje

Apa ni?


Apa tu?


Sebenarnya ni adalah Ladybird..
Venue : Kedai Mamak dekat x-Klinik Harmoni Dengkil.
Time : Pas maghrib,balik jumpa future aunties and kazen.
Situasi : Sedang minum air Teh o limau suam dan ada sedikit tumpahan..tetiba seekor ladybird dengan gembiranya bermain luncur air ke atas tumpahan2 air itu..enjoy giler2..tapi terlalu kecik n camera ni aku tak abes xplore..tak reti capture shoot yang clear dan cantik...

Apa plak?


Assignment tak siap..


Ni mmg assignment yang tak siap2..dan saya tak tau bila nak siap..saya juga tak tau bila saya nak serius ambik gambar..bila nak full use camera saya...kenapa saya malas???

Kire-kire saya masa makan semalam...

Bolehkah saya menjadi seorang Hajjah sekiranya,

Sebulan : RM250
Setahun (12 bulan) : RM3,000
4 Tahun : 12,000


Sebulan : RM350
Setahun (12 bulan) : RM4,210
3 Tahun : 12,630

Sebulan : RM400
Setahun (12 bulan) : RM4,800
3 Tahun : 14,400

Buat masa ini kemampuan saya hanya pada takat bertulisan bold selebihnya saya terikat dengan komitmen2 lain.

Komitmen saya setiap bulan,
1.kereta
2.Astro umah parents
3.minyak keta
4.touch n go
5.credit card
6.takaful
7.unit trust
8.bil telefon + broadband
9.duit kutu sepejabat

Selain daripada itu syarat lain yang perlu dipenuhi sebelum saya menjadi Hajjah ialah mendapatkan 'Pak Haji' nya dulu..haha lawak kan..tapi ni hajat mak ayah sebelum mereka pergi perform Haji..sebolehnya diorg nak lepaskan saya kawen dulu..then klu saya nak ikut boleh la pegi ngan bakal suami saya...errr msg ni untuk En. A ke?hehehehe....

Haha tapi bila list down rupenya mmg saya mampu byk tu je unless saya betul2 ikat perut dan tutup mata tak tengok langsung shopping complex... [setakat ni mata saya hanya ditutup ketika melepasi kedai Esprit sahaja]..tapi bila difikirkan sometimes saya ingin merhargai keletihan waktu kerja + kena marah boss dengan memberi reward kepada diri sendiri..errr salah ker?

Ada satu calculation menarik yang dihantar ke email saya..
rm1000 per day x 30 = rm30k/ month
rm30k x 12 mth = rm360k/ year
rm360k x 3 year = rm1,140,000.00 !!

Saya berdoa supaya saya dan En. A mampu untuk memperoleh sebanyak ini nanti...bukan bermakna mendambakan diri menjadi juwatan itu mata duitan, cuma bygkan klu byk duit...hoohoo macam2 boleh buat..

Mengambil Saiful Nang sebagai contoh, saya mmg mengagumi beliau kerana dia berjaya menjadi juwatan dengan bermula RM90, beliau juga juwatan dengan sebuah kamera pinjam, menjadi jutawan dengan hanya satu jenis perniagaan sahaja,beliau juga menjadi juwatan dalam masa lebih kurang tiga tahun..Mengagumkan bukan????

Ya entry kali ni mmg saya sedang berfikir ttg duit..cuma saya masih tak jumpa bagaimana caranya..Tapi mengambil kata2 seorg teman di opis saya..
'Untuk berjaya menjadi kaya bukan dengan bertanya bagaimana tetapi mulakan KENAPA AKU NAK JADI KAYA' [proverb ini asalnya berbahasa Inggeris]..

Errr camana erk? [hisshhhh tanya lagi]... or should be kenapa erk? [erk tu untuk menunjukkan trademark saya johorean...haha]

Sunday, December 21, 2008

Pricing

Hehe ada byk kemusykilan tentang mahal harga cabutan gigi..(apetah lagi rasa kepada pembayarnya..mula2 mmg betul ke Doc ni, ke dia suka suki nak charge aku mahal2...

Then we all ternampak senarai harga ni..so to anyone yang nak g klinik gigi boleh make it as reference..tapi im sure ada tempat lagi murah kot due tu sewa premis..:)



hari ni masih melayan gigi bengkak..mmg slow gile mkn..konon2 kunyah tapi sbnrnya aku hanya mampu menelan..

Saturday, December 20, 2008

Geraham bell..

Ya saya sudah dapat gaji..dan saya sudah cabut gigi bongsu saya...huhu sakit..even more rasa sakit tu bila ternampak darah..

Ni makan dulu..


masih boleh mengunyah...


register kat counter klinik...


bagitau kat ma ayah dulu...


gambar before masuk bilik doc...


Doc Musturawani starts working...


Doc Mustura still mengokeh gigi dan gusi saya...tak rasa pun..kebas kan...hehe


Ni la photographer saya..tq for your companion...


Proses cabutan tu tak la sakit sbb ia telah dikebaskan, tapi kalau tgk apparatus, pastu dgn bunyi2 ngeri tu mmg boleh trigger sakit...pada asalnya nak minta Alfateh untuk snap every process... tapi pada pagi tu photgrapher saya ni tak sampai hati nak tgk..lagi pun cam buruk je nampak gambar nganga kan...hehe

Balik dari klinik masih tak sakit..but bila kesan kebas tu hilang...Ya Allah sakit gile..serba tak kena..mmg kena mkn Ponstan..mengunyah? mmg tak boleh...so makanan saya seharian smalam ialah roti cicah air milo..tu pun kena lembikkan roti tu then telan pelan2...

Gile kecur pagi2 ni tgk org makan nasik lemak....:(

Thursday, December 18, 2008

Kuroneko no tango

Kimi wa kawaii, Boku no kuroneko
Akai ribonga, Yoku ni au yo
Dakedo tokidoki, tsume wo dashite
Boku no kokoro wo nayamaseru
Kuroneko no tango, tango, tango
Bokuno koibito wa kuroi neko
Kuroneko no tango, tango, tango
Neko no me no you ni, kimagureyo
Lalalalalala lala

nyaaoSuteki na kimi ga, machi wo arukeba
Warui doraneko, koe wo kakeru
Oishii esa ni, ikaretchatte
Atode naitemo, shiranai yo
Kuroneko no tango, tango, tango
Bokuno koibito wa kuroi neko
Kuroneko no tango, tango, tango
Neko no me no you ni, kimagureyo
Lalalalalala lala

nyaaoYoru no akari ga, minna kietemo
Kimi no hitomi wa, gin no hoshi yo
Kirakira hikaru, kuroneko no me
Yoru wa itsumo, Kimi no mono sa
Kuroneko no tango, tango, tango
Bokuno koibito wa kuroi neko
Kuroneko no tango, tango, tango
Neko no me no you ni, kimagureyo
Lalalalalala lalaKirakira hikaru, kuroneko no me

Yoru wa itsumo, Kimi no mono sa

Kuroneko no tango, tango, tango
Bokuno koibito wa kuroi neko
Dakedo anmari itazura suruto
Aji no himono wa (nyaao)
Oazukeda yo
Lalalalalala lala

nyaaao!

*************************************************************************************
Selalunya bila ada gambar di sebuah rumah di Bagan Datok dan lagu ini juga keluar... Sudah dekat seminggu tak dgr lagu ni..pengen bangat (ayat sinetron Intan) nak dgr lagu ni...tapi takpela, lepas ni saya pasti lagu ini akan berkumandang tapi di venue berbeza..tak mengapala, lagu ni penting but yang lebih penting saya dapat bercakap dgn pemanggilnya...^_^

Tuesday, December 16, 2008

Saya rindu..xsabar..penat

Saya rindu ma...
Saya rindu ayah...
Saya rindu meows...
Saya rindu Batu Pahat...

Saya tak sabar nak cabut gigi..
Saya tak sabar nak dapat MC...
Saya tak sabar nak cuti panjang...
Saya tak sabar nak beli tiket bas...

Saya penat kerja...
Saya penat fikir...
Saya penat rindu...
Saya penat sabar...

Monday, December 15, 2008

Menghargai setiap saat...

14 Dec 2008 hari yang amat mendebarkan.. Untuk pertama kalinya saya diperkenalkan kepada ahli keluarga penawar jiwa saya..Detik pertama saya bertemu Makde, Makcik, future cousin Cik Ira dan G...

Mereka ini merupakan saudara terdekat merangkap jiran Alfateh selepas pemergian arwah Ma..saya tidak berada berhampiran dgn Alfateh sewaktu arwah ma pulang ke rahmatullah 5 September 2003, malahan saya ketika itu hanya baru mengenalinya dan menemuinya lebih kurang sebulan...

Agak lama Alfateh tidak menghubungi saya (saya kira setahun)mencari kekuatan selepas pemergian ibunda tercinta, sehinggalah saya tamat belajar dan mencari pengalaman bekerja pertama kali di SMAP Kajang barulah kami berhubung semula...stiap enquiries berhampiran Kajang saya rujuk kepada Alfateh kerana dia satu-satunya individu yang saya yakin amat arif selok belok Kajang...sebenarnya lebih dari itu kerana Alfateh satu2nya individu pada saat itu yang akan menjawab setiap enquiries saya tanpa gagal..diulangi TANPA GAGAL...satu pertanyaan yang saya simpan sehingga kini NO TELEFON McD KAJANG...^-^

Pertemuan kedua kalinya usai tamat kontrak saya di SMAP Kajang dan saya menunggu beliau pulang kerja di stesen bas Taman Tenaga..Seterusnya kami hanya berhubung melalui sms sesekala melalui telefon..hati saya terdetik 'adakah dia untukku' ketika terpaksa sendirian di HUSM menjalani Ramadhan dan Syawal.Hari2 saya hanya ditemani sms Alfateh tanpa gagal walau sehari...sekali lagi TANPA GAGAL...

Sehingga saat ini saya sudah hampir 2 tahun saya fully date with Alfateh (hampir selama duration saya bekerja di Cohort)... Kami pernah dating dalam pelbagai fasa...jalan kaki-naik bas rapid KL-naik bas takde lampu-LRT BTR-naik 1 keta- ada keta sendiri sendiri...saya menghargai setiap waktu kami berdua..

Saya tidak pasti ape personal review ahli keluarga Alfateh selepas pertemuan semalam..klu ikutkan typicalnya pertemuan pertama biasanya adalah detik seperti masuk 'Bilik Interview'...review pertama dari Makde yang saya ketahui ...

"dia penah datang masjid ke Zul???"

Ya Makde saya la budak pompuan yang solat sebelah Makde dan mkn sorang2 kat masjid kelmarin...

P/s: saya rasa kehilangan hidup tanpa N70...:(

Friday, December 12, 2008

My bonus is for my teeth..=(

Sekian lama saya tidak menjalani rawatan gigi since meninggalkan HUSM..untuk sekian kalinya saya pergi mencari dentist sbb gigi saya bermasalah..dari awal minggu saya berbincang dengan pegawai kewangan ofis saya bertanya ttg claim [ooo rawatan gigi gile mahal wooo]..tapi bila check2 balik setahun boleh claim RM200...hehe ok la dari takde langsung...huhu

Melalui info klinik yang disuggestkan [yup saya kan petugas hospital] akan dapat appointment lambat..so kerana tak tahan sgt saya berusaha mencari klinik-klinik gigi melalui internet..

Apela malang sebelum tu cari klinik sekitar Kajang Bangi..tapi kebanyakan klinik tutup [lebih tepat lagi tidak mengangkat telefon saya]..banyak kali juga saya try di agent carian google..at last bukak Yellow Pages..terjumpa satu klinik berhampiran umah di Putrajaya.. Listing dalam yellow pages Klinik Gigi Dr. Esmady [hehe Dr. Ismadi adalah doc mata...haha]

Saya : Hello saya Fazia, ni Klinik Dr. Esmady
Pembantu Klinik : Ya dulu klinik Dr. Esmady tapi sekarang dah tukar Dr. Izra...
Saya : Errr Dr. Izra ni doc klinik biasa ke doc gigi ek?
Pembantu klinik : Hehe ye doc gigi..mana la awak dapat nombor ni?
Saya : Saya cari kat internet..er boleh tak saya nak wat appointment tampal gigi?Tapi sebenarnya nak hari ni jugak boleh tak?
Pembantu klinik : Seeloknya by appointment tapi klu cik Fazia urgent boleh je..nak dtg pukul berapa?
Saya : Saya datang pukul 4 ke 5
Pembantu klinik : ok time tu kami bukak lagi..


Saya sampai klinik pukul 4.30..sebelum tu pergi ambik duit dulu sbb kawan2 kata treatment gigi mahal...Bila doc check dia kata gigi bongsu tu tumbuh senget..sbb tu ia mudah memerangkap makanan dan at the end menyebabkan ia mudah berlubang..Bak kata Doc. Izra...

" Saya rasa no use tampal sebab the problem akan berulang2 lagi terjadi..the best solution i could suggest is to pull out the teeth.."

Haaaaa...cabut..saya dah menbayangkan kesakitan dan RM RM RM RM...

"Ya the cost mahal sket sbb ni gigi special..sbb prosesnya agak lama sket kerana ia memerlukan sedikit pembedahan. So total cost RM500.00"


Ape2 jela doc...Telan ayaq liur jugak dgr...But sbb dah tak selesa dgn kesakitan ni..saya bersetuju saja n the appointment adalah pada Jumaat : 19/12/08 akan datang.. Menurut Doc Izra gigi belah kanan pun akan facing same condition cam gigi kiri ni..tapi since skang takde masalah lagi so biar dulu..aku plan nak gi klinik UKM saja untuk gigi kanan ni sbb costing tu rasa tak mampu...huhuhuhu.....

Tapi pada hari semalam saya buat juga 2 tampalan gigi yang berharga RM45.00 dan RM55.00...so total RM100.00 [huhu mmg mahal la cost gigi ni..saya akan menjaga gigi dgn lebih efficient pas ni...hehehe]

Agak berdebar2 jugak nak cabut gigi ni..tp menurut Doc Izra akan diberi MC selama 4 hari..n tahap kesakitan bergantung kepada ketahanan badan seseorg...

Disini juga saya nak memujuk seseorg untuk menemankan saya pergi rawatan gigi tu..sbb saya nak minta tolong untuk mengambil gambar sepanjang proses itu...errrr boleh tak encik A????^_^

Tuesday, December 9, 2008

Eid Adha updates

Eid adha lalu saya tak pulang ke kampung..tapi menghabiskan cuti (hehe satu hari iaitu hari ni saya EL..hehe sori Ain) di kampung Cik Khamiwati..
Pada asalnya saya bukan plan pun nak ke Serting nih..tapi sbb membawa hati lara (haha parah sgt bunyinya) tu yang gesa2 nak pegi ikut Amy...(ala2 cite tv klu merajuk bawak diri konon2nya) masa hari nak gi rasa berat2 hati gak nak tinggal Putrajaya-Dengkil..

Pics updates takde pic persekitaran..tapi ada pics anak buah Cik Khamiwati yang comel bonar ni ha...pehanya godang amek..hehehe nama Norbatisha...huhu gebu rasa nak geget je..heee~~~~

Presenting me...



I am Mohawk baby wif Maklang...




Baring Pusing Tiarap..Im doing summersault..hehe



I want to be photographer too...


Mereka nak goreng saya tapi saya suka...^_^



Gambar ngan Auntie...=)

Sunday, December 7, 2008

Ayah dan Ibu kite

Sedari minggu lalu saya telah terbaca dalam blog schoolmate saya Eliza Suraiya tentang ibunda Azza yang sdg dalam proses operasi..agak mengejutkan juga sbb agak baru juga saya bertemu ibu beliau swktu Azza melahirkan Airyll..Dan hari semalam sewaktu berjalan2 di Banting terima 1 msg dari Cik Nade...

"As'kum kwn2, emak Azariah Azmir telah kembali ke rahmatullah jam 3.20 ptg..sama2 kite doakan rohnya ditempatkan dikalangan org beriman"

Ironiknya pulang daripada Banting saya dan dia (ya saya pergi ke Banting berdua) ke pusara Arwah Ma Mr. Alfateh dan saudara mara berdekatan..saya tau betapa sayangnya Mr. Alfateh kepada ayahanda dan ibunya dimana bila saya nilai diri saya kembali, saya jarang menzahirkan sayang saya pada kepada ayah dan ibu saya...

Kalau mengeneralisasikan ibu mertua seperti Mak Dara dalam Ibu Mertuaku mmg saya rasa saya tak sanggup untuk ada ibu mertuakan org sebegitu..tapi meneliti sikap anak yang ditinggalkan oleh arwah bakal ibu mertua saya, saya rasa ralat juga tak berupaya untuk menemui beliau...

Saya teringat kata-kata seorang sahabat yang juga telah kehilangan ibunya..

'" Juju (ya nama lain saya ialah JUJU) u tak melalui lagi rasa kehilangan.. klu dah takde u akan kesal kerana tidak menzahirkan sayang u semasa hayat parents u."

Disini saya dedikasikan takziah kepada Azza..semoga tabah menghadapi kehilangan...Juga salam Eid Adha kepada semua readers...

Saturday, December 6, 2008

Chances to win a colourfull sony cam...=)

ALLAH's PHARMACY

A friend sent this to me. It's been said that Allah's first separated the salt water
from the fresh, made dry land, planted a garden, created animals and fish... all before making a human.. He made and provided what we'd need before we were
born. The following are best & more powerful when eaten raw. We're such slow learners...Allah left us a great clue as to what foods help which part of our body!

Allah's Pharmacy! Amazing!


 sliced Carrot looks like the human eye. The pupil,iris and radiating lines look just like the human eye ... and YES, science now shows carrots greatly enhance blood flow to and functioning of the eyes.





A Tomato has four chambers and is red. The heart has four chambers and  is red. All of the research shows tomatoes are loaded with lycopine and are indeed pure  heart and blood food.




Grapes hang in a cluster that has the shape of the heart. Each grape looks like a  blood cell and all of the research today shows grapes are also profound heart and blood vitalizing food.






A Walnut looks like a little brain, a left and right hemisphere, upper cerebrums and lower cerebellums. Even the wrinkles or folds on the nut are just like the neo-cortex. We now know walnuts help develop more  than three (3) dozen neuron-transmitters for brain function.


Kidney Beans actually heal and help maintain kidney function and yes, they look exactly like the human kidneys.




Celery, Bok Choy, Rhubarb and many more look just like bones. These foods specifically target bone strength. Bones are 23 % sodium and these foods are 23% sodium. If you don't have enough sodium in your diet, the body pulls it from the bones, thus making them weak. These foods  replenish the skeletal needs of the body.




Avocados, Eggplant and Pears target the health and function of the womb and cervix of the female - they look just like these organs. Today's research shows that when a woman eats one avocado a week, it balances hormones, sheds unwanted  birth weight, and prevents cervical cancers. And how profound is this? It takes exactly nine (9) months to grow an avocado from blossom to  ripened fruit. There are over 14,000 photolytic chemical constituents of
nutrition in each one of these foods (modern science has only studied and named about 141 of them).




Figs are full of seeds and hang in twos when they grow. Figs increase the mobility of male sperm and increase the numbers of sperm as well to overcome male sterility.





Sweet Potatoes look like the pancreas and actually balance the glycemic index of diabetics.]






Olives assist the health and function of the ovaries






Oranges, Grapefruits, and other Citrus fruits look justlike the mammary glands of the female and actually assist the health of the breasts and the movement of lymph in and out of the breasts.




Onions look like the body's cells. Research shows onions help clear waste materials from all of the body cells. They even produce tears which  wash the epithelial layers of the eyes. A working companion, Garlic, also helps eliminate waste materials and dangerous radicals from the body.



****************************************************************************

[artikel adalah forward daripada Puan KGKG.. saya mempercayai kebenaranya but scientifically sedang dalam usaha mencari jurnal2 supaya para petugas kesihatan tak rasa saya pandai2..hehe..but basically tidak mustahil...^_^]

[saya juga memohon ampun sekiranya gambar ini lain2 saiznya kerana saya amat malas mengubah saiz kepada saiz standard kerana kebanyakannya saya upload directly dari URL gambar2 tersebut sahaja..kekonon nak menjadikannya lebih interaktif supaya bygan lebih jelas kepada pembaca..maaf la atas kemalasan ini..heeeee~~~]