Pages

Thursday, January 29, 2009

To please others...

Hari yang terik paginya diikuti pula hening2..[sampai rasa nak tido bila mendung2 cam ni]

Bila surrounding mendung, mandom...mula la cam nak mengimbau perkara2 biru biru [hehe blues tu maksudnya biru yang plural la kan???]...

Terfikir soalan cepu cemas yang biasa diperolehi sewaktu balik kg..lagi kerap soalan tu kuar klu g kenduri kawen..[ya balik hari tu ada sedara tak berapa rapat sgt kawen]...uuuuhhhh tajam menikam bila ramai bertanya,

"bila nak kawen???"

Terima kasih atas keprihatinan anda, akan saya usahakan sampai dapat memuaskan hati anda semua..ya im trying to please everyone whom insisting me to get married...[pernahkah anda semua menelah dalam hati saya, klu anda semua teringin saya kawen, saya sendiri apetah lagi]..

Terfikir lagi, adakah selepas saya berkahwin anda akan berhenti bertanya???

"Bila lagi nak mengandung?"

Sekian kalinya ada suara-suara prihatin..menurut seorang sahabat sepejabat saya, klu nak mengandung tu semudah membeli air di vendor machine atau sesenang petik suis lampu..mereka akan bayar saja asal dapat menutup mulut yang bertanya..klu sehari 5 org bertanya soalan sama..pasti jengkel juga...saya percaya mereka mungkin bisa menjawab soalan dengan sedikit senyuman [yang rasanya tawar] tapi dalam hati mereka siapa calar balar barangkali...kelahiran bayi mmg menceriakan dunia, memberi sejuta harapan buat masa hadapan..ya they working so hard to please everyone whom insist to see their baby...[ pernahkah anda meletakkan diri di dalam kasut mereka menerima hujanan soalan ini..klu kita ingin sgt tgk anak mereka, mereka lebih lagi teruja untuk memiliki benih2 cinta itu]

Terlintas lagi difikiran adakah berhenti soalan-soalan ini... akan sentiasa wujud soalan2 prihatin ini selagi berada dimuka bumi Allah ini..contohnya,

1. Hai takkan sorang je anak??
2. Takkan teringin nak kawin lagi??
3. Bila nak beli keta baru??
4. Anak dapat nombor berapa??
5. Anak belajar mana/apa sekarang??
6. Anak yang dah grad tu dah keja??keja apa??
7. Anak bila nak abes blajar??
8. Bila anak awak nak keja??
9. Anak awak bila nak kawen??
10.Anak awak dah mengandung??

Klu masa kecik2 dulu mak ayah saya yang kena jawab soalan2nya..bila dah menngkat dewasa skema jawapannya saya perlu sediakan sendiri...

Bukan tidak menghargai rasa prihatin yang ditonjolkan dalam tapi saya fikir berpada-pada..hampir 60% soalan yang ada ini pernah diutarakan kepada saya maka saya berupaya untuk empati pada situasi-situasi di atas...setiap orang pastinya nak merasa berjaya atas bijaksananya, berkeluarga dengan suami isteri dan anak2, hidup yang lengkap materialnya..cuma waktu dan ketikanya adakala lambat dan syukur buat yang mendapatnya awal dan mudah...

Kepada yang ingin melihat saya berkahwin, terima kasih kerana sudi berhajat hendak tolong2 potong bawang untuk masak lauk kenduri..doakan usaha saya memuaskan hati anda semua dipermudahkan oleh Dia...

Thursday, January 22, 2009

Antara coklat dan berenang

Ketika ini saya dalam dilema antara kedua-dua kelas ini...

PRO:
Saya ingin sekali belajar membuat coklat..dalam cabaran masa kini dimana kita sering dibukakan dengan ketidakhalalan makanan yang siap di kedai..sejurus itu saya bercita-cita pandai buat coklat sendiri supaya generasi saya dapat menikmati zaman anak2 dengan memakan coklat tanpa keraguan...Itu matlamat jangka panjang, far sighted lagi saya berhasrat untuk tak bekerja gomen sampai pencen..maka nak tak nak saya mesti cari satu kemahiran bukan???

Kelas berenang adalah impian saya sejak kecil..saya adik beradik 'hantu' laut [maknanya mmg gile mandi laut]..malangnya kami failed bab2 berenang..lagi2 saya..saya takut gile nak buka mata dalam air walaupun saya ada sedikit keberanian untuk floating..kalau pejam mata je camana nak berenang kan...penah juga satu masa saya bercita-cita nak masuk Explorace..tapi mimpi la sbb tak tau berenang kerana saringan awalnya mesti pandai berenang..

KONTRA:
Belum tentu lagi saya berjaya untuk merealisasikan far mission saya..tapi siapa tahu bukan..klu tak pecahkan ruyung camana nak ada sagu...saya tak nafikan terasa agak mahal nak mengeluarkan budget yuran pembelajarannya..tapi tanpa pengorbanan susah nak berjaya...saya dikhabarkan saya boleh juga belajar skill ini di Lembaga Koko M'sia..[saya penah pegi sini masa jadi sales exec sbb service incubator..peh sengal gile]..tapi excitementnya tak seperti kali pertama saya lihat iklan ini

Untuk kelas berenang, seperti yang saya nyatakan tadi ini impian saya..saya jarang2 ada peluang untuk pergi ke pantai atau bersidaian di kolam renang..tapi saya tak mau la lepak dalam kolam renang pakai pempung itik dan gaya renang berenang anjing [gerak2 kaki kedek2]..tapi menurut keadaannya seperti kurang sesuai sekarang ni disaat saya memikirkan byk planning masa hadapan...tapi tawaran kelasnya nak dibandingkan dgn kelas coklat lebih murah..tapi nak gi kelas berenang kena gi swimming suit dulu...errr kawan2 blh tak saya tangguh dulu [merujuk kepada rakan2 saya di pejabat..hehe]..Saya agak cemburu ngan Ned sbb dia blaja berenang kat BP..sampai pandai dgn hanya RM100...kelas yang saya ricky ni harganya RM180 tapi kena cukupkan group seramai 10 org..sebab klu kurang daripada 10 harganya dah jadi RM280...nak tau dimana???? Click sini

Mungkin saya kena balik dadu untuk buat pilihan..haha saya sedar saya mmg fail buat keputusan..tapi bila saya dah decide saya takkan berpaling...[ayat berani mati konon..tapi mmg saya begitu..berkat nama saya kot..heee~~~ Fazia?Faizah???]

Kepada sesiapa yang interested nak join pun ape salahnya..dialu2kan..ape salahnya kite tambah ilmu..kan nabi dah pesan " tuntutlah ilmu sampai ke liang lahad"..selagi hidup ilmu tu ibadah..dan ilmu tu tak mesti ambik scroll pakai jubah....hehe

Wednesday, January 21, 2009

Otak sains vs Otak sastera

Semasa zaman matrikulasi KPM di Kuala Pilah, ada 3 course pelajar ... Sains Hayat, Sains Fizikal dan Perakaunan...Seingat saya both Sains (Hayat dan Fizikal) mudah get along..walaupun beza kelas kami boleh get along..[maybe kebykan subject sama kecuali budah Hayat ambik extra subject Biology n some drop Physic..other subject masih sama]

Masa kat matrikulasi saya agak baik ngan sorang budak Sains Physic nama Ariff [rip aku lupe full name ko]..haha penah sekali terkeluar statement dari Ariff..

"aku mmg takleh get along ngan budak akaun..klu diorang wat lawak mmg aku takleh nak gelak..lawak aku lak diorg cam phm je.."

Bunyi cam sombong je kan ayat Ariff ni..[tapi dlm hati saya mengiakan juga]..

Masa di Uni, ada pula seorg cosmate perempuan saya menceritakan akan tanggapan budak2 sekolahnya kepada pelajar Sains...

"Ala budak Sains stream ni kerek..."

Kerek kah saya??? [betul kot, staff kat opis kata saya kerek. sombong, berlagak..:(]..

Masa di Universiti juga penah saya dengar seseorg yang saya kenal gitu-gitu saja berkata sebelum masuk exam hall...

"ko nak bercinta dgn A (bukan nama sebenar)?..tak payah la klu takat2 belajar course Sains Kemas**ra*** tu...[ini sains yang diambil oleh Art stream]..

Mmg byk contradict bila comes to Science vs Art nih..Tapi klu nak bercinta kite kena guna ayat2 sastera juga kot..takkan la boleh jadi sgt bombastik cam ni....heeeee~~~~~

Ayat-ayat Cinta Scientific
Aku : Kasihku, ketumpatan cintaku padamu ialah jisim hatiku di bahagi isipadu jantungku. Masihkah kau tidak membuat sebarang anggapan??

Kau : Aku tidak percaya kepadamu kerana kau ada kekasih baru untuk menjalankan tindak balas penggantian ke atas diriku.

Aku : Kau jangan salah ertikan kecerunan garis lurus hatiku ini, kerana aku dan dia masih lagi unsur dan bukannya sebatian.

Kau : Tapi, aku berasa seperti kasihmu berkadar songsang dengan
kesetiaan yg kuberikan.

Aku : Tapi, cintaku padamu adalah pemalar!

Kau : Aku masih belum mengerti lagi kerana penyelesaian yang kau
berikan masih lagi belum sahih.

Aku : Tapi, aku mengamalkan hukum newton ketiga di mana tindak
balas cintaku bersamaan dengan cinta yg kau berikan.

Kau : Kau jangan bohong! Aku telah mengetahui bahawa kau adalah
'random' yg mempunyai janji-janji manis yg bergerak secara rawak.

Aku : Itu adalah fitnah yg telah tersebar melalui proses
pencaran dan perolakan.

Kau : Tetapi, mengapa kau membuat tempoh perkahwinan
kita mengalami rintangan?

Aku: Aku harus menggunakan perintang boleh laras
untuk mengurangkan rintangan itu.

Kau: Adakah kita akan berpadu secara kimia?

Aku: Itu masih belum diketahui, tetapi hasilnya nanti
dapat dilihat dengan menggunakan mikroskop cahaya.

Kau: Aku khuatir kau akan bertemu dengan yg lebih aktif dan
bertindak balas dengannya.

Aku: Nampaknya, kita sedang bercinta tiga segi dan haruslah menggunakan
hukum-hukum penyelesaian segi tiga untuk menyelesaikannya.

Kau: Tapi, aku telah memberi cintaku dalam magnitud dan arahnya sekali.
Masihkah kau tidak percaye?

Aku: Ya, aku percaye. Tetapi aku mahu semua itu dalam bentuk lazim.

Kau: Itu semua boleh diabaikan, yang aku mahu ialah tempoh perkahwinan
kita harus mengalami pecutan yg seragam.

Aku: Kau harus bersabar, kerana sabar itu 0.5 dari iman.

Kau: Tapi, imanku adalah infiniti!

Aku: Aku tidak fikir yang iman kau infiniti kerana kau belum mendarabkannya
dengan 6x10^23.

Kau: Kau membuat kemarahanku meruap-ruap. Nanti bila tekanan ku melebihi
tekanan udara, kau jugak yg susah kerana aku akan mengalami hemolisis.

Aku: Aku sekarang bukan aku yg dulu lagi, aku telah mengalami plasmolis.

Kau: Kau betul-tul menyakitkan hatiku ini. Ku sangkakan kau intan, tetapi
rupa-rupanya kau grafit. Pergi kau dari sini. Biarkan aku sendirian... .....

Monday, January 19, 2009

11 Januari...2009

Siapa diaaaaaaaa?


Bukan nak posting lirik lagu Gigi..
Ni update orang kawen [again...saya hanya jemputan]
Kenduri kawen opismate saya nama Arifah Abd Razak ngan Mie [bukan Mizi...hehe]

Patutnya masa nikah saya hadir..tapi since jurusolek nikah a.k.a Makme saya nak balik, so saya ckp kat Arifah esok aku datangggggg...







He likes to write vvverrrrry long wishes to bride n groom...prayers for them

Saturday, January 17, 2009

kehidupan baru saya

Hopefully saya istiqamah ngan semua kerja [both office n teaching] saya...[errrmm tapi mmg penat juga..hehe]





Hehe terasa kelaka ngan this new living..as i said before, if i being a teacher, saya lebih gelabah study compare while im being a student..[haha sengal]..

Peringkat awal ni saya ambik kelas sekolah rendah dulu...sekolah menengah saya kena ambik masa revise balik, refresh balik otak saya..sbenarnya mengajar [furthermore i dont have pro training ---> William Hung] saya rasa sukar juga..saya kena reset minda saya yang anak2 ini perlu tau basic thing dengan bahasa layman..bukan perlu very detail macam asid deoksiribonuleik study..hehe

Tapi saya okla kot keja baru ni..instead to add income i could improve my english esp communication english yang almost berkarat..hehe..[padahal awal2 blogging dulu saya ckp org putih..skang dah malas kan...]

rindula...

lama tak posting..
tak tau nak cakap ape..
Klu ada pun cam tak leh ckp...hehe
Tapi mmg saya rindu kat meow...
Luckily saya telah bawa seekor dtg KL..
Boleh la buat hilang sikit rindu kejap2...






Meow kat umah yang paling rindu..si Mangsa Gomol


Rindu nak cium...snif...snif...[haha ni posting sengal]

Thursday, January 8, 2009

Auction : addicted

Minggu ini ofis dilanda demam membida barang Lelong
Kegilaan terserlah bila Ain si pegawai cuti dapat Glass chess set yang dibida dalam masa kurang daripada seminggu..



Maka tersebarla wabak seantero Cohort esp kat resident dapur terutamanya kepada cik Fatini..punya la sakan dia membida..haaa ambik kau, menang semua bidaan..dah gelabah mencari pembeli...kekeke

Tapi glass chess set tu mmg cantik..mmg rasa nak beli juga..ermmm tgk la nnt bila waktu bidaan hampir tamat baru try buat bidding..klu awal2 ni kurang thrill dan ada potensi harga jagi mahal...

Bidaan pertama saya untuk mendapatkan backpack Nike untuk notebook pun gagal sbb kalah bidaan..takpe ada 6 hari lagi..hari ke 6 baru survey balik...


Huuu tangan saya sakit neh...tolongggggggggggg

Sunday, January 4, 2009

photoshoot 'kanak2'

Hehe since nak training photshoot..dan disebabkan tak jumpa kanak2 lain..maka ni la volunteer pertama saya..haha..

Tapi training ni bukan saya yang byk snapped gambar..haha encik zul yg buat lagi byk dari saya yang bercita2.. sebab skang 'kanak2' ni 'anak' dia...

Model : Oyen, Pakcik Oyen dan Kakak Oyen ^_~
Lokasi : Taman Wawasan Alaf Baru, Putrajaya
Camera : Canon Powershot 5S IS
Touch up software : Picture manager + photoshop






smer pic ni diambil oleh enche ahmad..saya cuma wat tambah colouring dan lighting sahaja..saya rasa dia ada bakat terpendam semulajadi..^_~

Bak kata enche ahmad sebagai photographer hari ni..mmg padan la keja ni untuk dapat title millionaire...hehe penat kan??? tunggang terbalik nak shot cantik..




Err nanti leh wat outdoor wedding kat sini kan?????heeee~~~~~

Saturday, January 3, 2009

Making a move

I keep saying i wanted to develope myself so i can produce good photo..i could use my eyes and blend into my camera to snapp a good pic.. Then in this new year im making my first move..hehe i am determine to start learning by joining Photomama [a part of Candidsyndrome program]

What is Photomama?
Go here..read wat the founder said..he~~~~

But as a full time worker, i don't so much time to go formal class apentah lagi meletakkan komitmen to be CS apperentice [frankly i dont have enuff strengh yet] a see Photomama as an alternative 'skool' for me to learn about photography...

Berdasarkan nama Photomama seems like persatuan ibu2 [yela kan im not yet a mother, bakal bapaknya pun masih tak masuk meminang lagi..heee~~~].. Tapi the 'headmaster' said
" nevermind Photomama is open to anyone who love and into photography..we open this to fathers too"
Maka since proses gembar gemburnya Photomama ni saya telah memasang angan2 untuk register..[sbb saya tak mampu nak gi Photocamp : material, mental dan spiritual failed!!!]

I don't know very detail since it juz started..baru 2 hari launching.. tu pun yang premium version launch in Feb 2009..so skang masih menunggu dan saya terfikir untuk bertatih dan berlatih agar dapat 1 masterpiece [tahap saya la] sebelum class..[ cam cikgu soh student ulangkaji dulu sbelum masuk chapter sepatutnya..huhu]

Masa ini kepala saya sedang ligat memikirkan dan mengingat sape2 atr kawan2 saya yg dah kawen sbb nak pinjam anak mereka sebagai subject..Maybe boleh juga kot saya pinjam future cousins saya untuk subject memandangkan itu la budak2 kecik yg dekat dangan hidup saya skang nih..

Ilmu pembelajaran ini saya juga nak kongsi ngan bakal suami saya sbb tentu mustahil saya nak ambik gambar perut semasa mengandung secara sendiri [unless set timer dan kemudian terkedek2 lari takut timer tamat semasa kandungan dah berat kan???]



Ok la dah ngantuk..terkuap2..saya berazam untuk jadi baik dan bertambah baik dari semasa ke semasa...