Pages

Thursday, March 26, 2009

Tiny Tapir

Bersempena hari Earth Hour pada 28.3.09 ni, saya tgk byk blog buat entry pasal ni..Pra syabas saya ucapkan kepada individu2 yang berhasarat untuk join program tu [ye la benda baik klu niat pun dah blh dpt pahala..apetah lagi dah buat nnt kan]

Berikutan itu seperti biasa saya akan baca blog2 esp blog2 yg mmg tiap2 hari saya tunggu entrynya [maksudnya yang ada dlm blogroll saya tu]...Pagi ni nampak blog azzamoro dan ada update...Saya suka baca blog Azza sbb dia suka menyelitkan cutie petty pweettiie stuff..[site jual/ tunjuk barang2 chomel2 yang kekadang saya tak patut beli pun...haha].. [alfateh kata "tula u, suka sgt beli brg online..kat duit cepat abes.."]...mmmm mmg pun...:(

Paling latest ialah tentang www.tinytapir.com ... alahai chomelnya anak tapir tu [anak tapir masa kecik2 cam kulit tembikai]... hee~~~~ ntahla sejakduamenjak ni jiwa zoologi saya meruap2 kembali plak..oh ye ttg tinytapir ni, korang pegila tgk sendiri kat site tu...

p/s :untuk perkataan tapir tu saya tagged fatini a.k.a fifi...^_~.. jgn masuk parit lagi ye..nnt i teman u pegi rumah encik gurubaran..tak payah lari2...hoho

Wednesday, March 25, 2009

entry emo

Sejak zaman sekolah saya cam tak tau nak kata satu2 benda tu susah atau senang…mungkin kena saya jenis org yang suka berfikir secara terbalik2..atau focus kepada kehendak saya…atau saya ada rasa ragu2 dan kerap bermonolog dalaman “ye ke susah???”

Selepas PMR, baru saya realize saya ada seorg yang bijak after all this while saya kerap dibanding2kan dgn kebijakan org lain shingga saya ‘percaya’ saya tidak cukup bijak untuk berada seiring dgn manusia2 lain di bumi Allah maha pengasih ini..ketika itu saya mmg berfikir saya harus masuk kelas sains kerana saya tidak cukup memori untuk mengingat laras2 sastera..[komsas juga selalu tak faham.. saya juga tak faham kenapa budak bijak dimesti dimasukkan ke kelas sains w/pun dia minat sastera..saya juga tak faham kena ada double standard art stream ngan sc stream..that’s y budak sains suka berlagak bagus]

Saya meneruskan proses pembelajaran sampai ke menara gading..[sebab ni kot gajah makin pupus].. Sepanjang tempoh pembelajaran saya melalui exam [standardla, tak belajar la saya ni klu takde exam..malaysian kan???]..selalunya bila exam ma ayah saya akan tanya… “camana peksa kak, boleh jawab?” dan jawapan saya selalunya “Ok” walaupun ada ketikanya hampeh… sampai mak saya pun sudah tau jawapan standard saya itu..so bila tanya progress exam boleh gelak2 saja..ada satu ketika mak saya bertanya serius kepada saya…

Ma: Kak betul ke exam ok? Tak susah ke?
Saya : Ok je ma..biasala exam..mana2 sama je..
Ma : Kenapa cam tak susah hati je…
Saya : Klu exam susah kena susah hati ke?
Ma : Tak la..tgk mak2 org lain selalu cerita anak2 diorang ambik course susah..awak cam takde ape pun..
Saya: Aah mmg takde ape pun…hehe tapi takdela scorer ma…
Ma: takpe ma doakan awak berjaya dunia akhirat…

Agaknya sbb saya ni jarang sekali mengadu tak pandai jawab exam..sampai mak saya yang kerisauan.. Mungkin juga mentality org kite, pembelajaran yang susah tu menjamin masa depan..dan yang tak susah ni kursus lekeh2 [ yela kan belajarnya rileks sgt].. Course yang byk sgt fieldwork n not studiest cam course saya tu mmg org assume senang sbb keja kami hanya berjalan2..ya frankly we had fun with our class …cuba korang bygkan kelas yang cuma bawa jaring dan menangkap rama2..that’s how our class goes]

Saya jumpe beberapa makhluk Allah yang free2 dapat makian saya sebab tak pasal2 time exam nak sentap..apehal plak ko..cam ko sorang exam..nak kata scorer sgt pun tak... saya menyampah ngan this type of person…klu setahun ada 3 kali exam [bukan takat exam test jadi] ntah berapa kali nak layan meroyan dia tu… awal2 kami layan la, pujuk la konon…lama2 mmg ayat paling cantik ‘ pegi **mp** la dapatnya…saya tak tau la mungkin mind setting yang digunakan pakai, bila exam ke assignment byk ke, have to be kinda tense [kena tunjuk muka tension la baru cam ada assignment]..klu org yang relaks2 je mmg cam takde keja…..

Ntah kenapa la entry ni cam emo je kan…err byk keja kot…alah keja tu mmg tak siap2 pun..[hakikatnya saya tgh mencari semula mood keja saya yang semakin malas..ada org kata kena mandi air beraroma serai untuk revive..erk rasa cam tomyam plak nt eh…hehehe]

Sunday, March 22, 2009

Bukan kerna nama

Membaca pun malas...takkan nak mimpi jadi penulis...
Ulangkaji pun ngantuk...padan la Bahasa Melayu SPM tu dapat tutttttttt....
Bahasa pun tunggang langgang...tapi saya bisa berangan.....heeeee~~~~
Asalnya saya berhasrat untuk melatih diri sebab nak ambil peperiksaan PTD kena buat karangan [mungkin laras sastera mungkin laras sains]

Semakin hari jiwa penulisan makin subur dalam jiwa saya..
PAStinya tahap amatur...ya saya sedar itu...
Setiap hari saya kerinduan untuk kemaskini blog saya...kadangkala di sini juga saya curahat [curahat : curah hati ; meluah perasaan , indonesia]

Saya juga gembira bila saya tau rakan2 keliling saya membaca tulisan karutan saya [huh bahaya kalau tertukar 'k' kepada 'c']...
Di sini juga saya berhubung kembali bersama rakan2 sewaktu saya masih Anak Bawah Umur [zaman sekolah lah]...

Satu saat saya sgt sibuk..[sekarang juga masih banyak kerja tak selesai] saya tak sempat menyapa, meluang masa langsung dengan orang lain..dengan tunang [masa tu belum tunang] juga mencuri waktu...Seorang teman yg saya kira ingin berkongsi sedihnya mendengar teman dekatnya putus kasih...saya sekadar membaca [sbb tau dari YM] dan membalas...
"oooo kesiannya kawan ko..."

Melalui tulisan jualah saya cuba menenangkan hati yang duka, lara, sengsara, rawan dan sedih.. Mungkin tulisan itu dekat dihatinya...mungkin perkembangan cinta itu di hadapan mata saya.. mungkin janji2 sehidup semati itu terngiang2 di cuping dan gegendang saya....malahan kandungan es-em-es nya penah saya baca [hehe dia pun penah baca sms dalam hp saya ok]...

Maka saya percaya saya harus bantu dia bangkit semula... saya mungkin tak bisa membuai perasaannya dengan keindahan cinta adam hawa...mungkin saya tak bisa memadamkan marahnya kerana saya juga marah....saya cuma berdaya mengingatkan dia saya masih mendengar khabar dirinya..saya juga masih ingat dan mengingati kenangan susah senang kami di bumi graduan bahasa nasional itu...

Saya gembira kiranya coretan saya membahagiakan...saya juga berharap ia bisa membahagiakan semua ; diri saya, keluarga saya, bakal suami saya, keluarga baru saya, teman2 saya, rakan kerja saya, kenalan baru saya, pembaca2 lain dan semuanya... saya hanya penulis suka-suka... Aku menulis Bukan Kerna Nama....

Friday, March 20, 2009

korang rasa kenapa

Brand : Freshkon
Type : Alluring Eyes
Color : Mystical Black
Power :-3.00

Sebelum bertunang hari tu saya telah siap-siap membeli dua pasang kanta lekap. Hehe since hari tu nak cantik-cantik kononnya, maka saya membeli 2 warna [jenis yang membesarkan iris tu] satu hitam dan satu lagi coklat.. Oleh kerana ada 2 pilihan, saya rancang untuk memakai mata coklat..tapi kawan kata saya lagi cantik bermata hitam [mata asal coklat gelap]

Tapi dari pertama kali melekapkan kanta mata hitam ni ke mata, sampai sekarang [hampir 2 minggu] penglihatan saya kabur-kabur...tapi kalau pakai yang coklat atau pakai kaxamata ke, takde plak kabur begini...

Tapi masa beli saya dah cek packing ni mmg untuk pengguna -3.00...huhu takkan nak buang...sayang weh.......warggggghhhhhhhhhhhhh

Wednesday, March 18, 2009

hari ni saya tade mood untuk tag

Kepada syiefa, k.pah n arejar...mereka telah pun membuat tag yang dimulakan oleh syiefa dan saya tak boleh buat...

  1. sbb media player saya takde lagu, saya takde ipod atau mp4....
  2. saya takde mood download lagu online...
  3. saya tgk playlist yang terpapar dalam Nero Media Player saya mengandungi link2 lagu2 rock kapak Sinar FM yg saya tak tau datangnya dari pendrive sape... [Di sana menanti di sini menunggu pun ada]
  4. mood saya tak baik kerana appointment saya dengan Daddy telah pun dilupakan untuk sekian kalinya...:(
  5. jumaat saya ada meeting ngan Penyelidik Nasional dan data entry saya tak settle lagi..

Cukupla 5 alasan...[compare buat tag lagi panjang kena pikir...hahahaha] ..lepas ni saya ingat saya nak memartabatkan bahasa kebangsaan la..nak buat kemasukan [baca: entry] dalam bahasa melayu...saya berfikir kenapa kita tak boleh menjadi seperti Jepun , Perancis, German, China yang bermati-matian mempertahankan berbahasa ibunda masing-masingfr..

Entry iklan

Kat opis saya dilanda demam bisnes..terutamanya si Fifi tu [dia bercita-cita nak buka butik]..dia telah membawa gelombang bisnes yang besar sehinggakan cam tak pyh gi kedai lagi la nak shopping..

  • Jual tudung dan brooch
Ada macam2 jenis tudung dan mangsa pembeli pertama adalah saya dan KGKG..[kan kitorang lebih kaya berbanding Laili..hoho]...

Model yang telah dipakaikan tudung oleh fifi...klu tak model ni nak freehair je...hehe...[soghieee KGKG]

  • Jual Batik

p/s: Gambar diambil sewaktu kain berada diatas meja kerja saya..so sebab tu kedudukannya senget benget

Batik-batik ni jenis kain yang baik..so no wonder harganya agak boleh kata menang membeli menang memakai...i more thing tak payah worry about dry cleaning..sebb boleh basuh rendam dalam air je...

  • Jual Songket

p/s : yang biru keadilan tu bukan part of songket ye

** untuk batik dan songket adalah melalui booking..tapi cam tudung ex-stock..tu pun depends sbb kat opis saya ni orgnya sgt ramai..kekadang distribut 1 opis abes suda....ni kire khidmat masyarakat saya kepada enterprenure2 baru...saya pun berhasrat untuk memulakan usaha niaga..tapi errrrr [org berjaya tak boleh ada tapi tapi...oh ok --> monolog dalaman]

Tuesday, March 17, 2009

Ada ape dengan Dengkil

Dari sejak zaman persekolahan [saya dgr word Dengkil sejak form 4] saya sudah berupaya menyebutnya seperti org Dengkil ['e' dengkil sound like 'e' ekor].. Bila saya berhasrat untuk lebih dekat dengan Dengkil saya selalu kena gelak2 ngan adik saya, si MEME tu [dia takde skandal ngan Norman Hakim]...

Tahukah kamu bahawa ada satu tempat yang cantik merangkumi pemandangan yang indah2 di Dengkil? [patutnya saya dilantik menjadi duta bukan???]

Kat mana?......




Tarikan yang ada :

  1. ada Hyppo [blue hyppo tu ada kat sini]

  2. buaya tembaga

  3. itik mandarin,

  4. kuda

  5. bunga teratai

Kemudahan :

  1. boleh jalan2 by car

  2. pagi2 ada aktiviti naik kuda

  3. ada byk wakaf berehat

  4. rumah penginapan [tapi sy tgk cam tak operate lagi]

  5. muzium untuk penerangan

  6. n admissionnya FREE [sbb its own by Wildlife Department : i had my internship there, no wonder i feel self of belongings here]

Banyak gambar diambil sewatu sesi ini, tapi cam tak puas sbb pakai kamera hp sahaja..Mungkin kena ada slot dari pagi yang masa bagi mkn Hyppo tu [wink2 kepada peneman cum jurufoto saya]...huhu..ni gambar paling saya suka

p/s: errr sape ye tu Mi???[ dedicated to Amy the Project Manager of Cohort]

Oh ye waktu masuk adalah 9.00am-5.3opm weekdays and 9.30am-6.00pm on weekends. Cuma sbb kat situ tak ramai sgt org, makanya takde peniaga..so siap2 bwk air botol sendiri..karang haus ada lak yg minum air paya tu...

That's y i love Dengkil vvvvvvverryyyyyy much...hohoho...

p/s : Nnti saya akan explore lagi kawasan Dengkil ni..[hehe ironically my internship partner at Perhilitan also live in Dengkil..wat a small world ...]

YM saya bengONG2 ^_^

Kepada rakan2 yang kekadang memberikan msg YM kepada saya..

Saya memohon maaf atas kegagalan saya mereply msg2 YM tersebut kerana YM saya ini kadangkala [malahan selalu] bermasalah..Kekadang saya juga berasa nyampah2 sbb ia membantutkan aktiviti bercakap sembunyi antara saya dan rakan2..

Alternatifnya saya selalu berbual senyap melalui facebook...

p/s: ni menjawab kepada rungutan Ned's yg kecik ati saya tak jwb YM nya..rungutan itu telah dimajukan oleh rakan sepejabat saya setelah ape yang dah tulis dekat 3 muka tapi saya buat tak tau je... huhu soooghiiiiiiiieee..
YM ni saje nak sabo saya kot...

Monday, March 16, 2009

Tag dari Epit

FOUR NAMES THAT FRIENDS CALL YOU:

1.Eton

2. Ciketon

3. Faziatun

4. Fazya


FOUR MOST IMPORTANT DATES IN YOUR LIFE:

1. 18.09

2. besday2 familyku

3. besday tunangan saya

4. At the moment counting for nikah date


FOUR THINGS YOU’VE DONE IN THE LAST 30 MINUTES:

1. Update meeting things to do dgn ain

2. Bukak pc

3. Bayar duit card kat kongkang

4. Reply email beli barang online tudung @ marraatusolehah.blogspot


FOUR WAYS TO BE HAPPY:

1. lepak bersame *******

2. Shop but undrop

3. tidor

4. Drift [bukan official drift heeee~~~]


FOUR PEOPLE YOU MISS FROM YOUR PAST:

1. Myself: kid days

2. Arwah tok n nenek belah ayah : ive never meet them actually..

3. ngan Alfateh..haha 1st time berkenalan ànak lariiiiiiiiiiiiii

4. Arwah ma n ba alfateh : imposibble to meet any more but i hope i’ll know much about then tru his son


FOUR GIFTS YOU WOULD LIKE TO RECEIVE: [on my birthday 18.09.82]
1. Akad from him

2. Marriage ring

3. Infinite love from Him, him and my familia

4. friendship for life!
**rasanya tak mungkin dapat 2 yang atas tu sbb b’day aku pose


FOUR OF YOUR FAVORITE HOBBIES:
1. driving

2. bace blog

3. day dreaming

4. Jenjalan gi tempat yang jarang2 org g

FOUR PLACES YOU WANT TO GO FOR VACATION:

1. Banjarmasin n Sulawesi (we wanted to go back to our root)

2. Mekah (ade misi di situ)

3. Paya Indah Wetland…haha

4. Turki


FOUR FAVORITE DRINKS:

1. green tea with lemon lipton [sama la epit]

2. ice lemon tea [pun sama]

3. barley

4. Fresh oren


FOUR THINGS ALWAYS FOUND IN YOUR BAG:

1. wallet

2. bankslip

3. Allergy cream

4. Pendrive opis


FOUR FAVORITE COLORS:

1. pink

2. putih

3. hitam

4. klabu


TOP FOUR HANGOUTS:

1. rumah maksu

2. alamanda

3. Hukm [ni tempat hangout ke????]

4. Kedai talib depan umah amy


TOP FOUR U LOVE SO MUCH:

1. Keluarga, fiance and frens

2. duit + lately cam terpk gold investment

3. camera

4. kereta


TOP FOUR “THINGS” SPECIAL TO YOU:

1. Love & friendship

2. laptop & pc

3. I know how to make own chocolate

4. I am the driver to à geng bas sekolah


TOP FOUR WHO YOU THINK WILL ANSWER THIS SURVEY:

1. ned

2. nad

3. azah

4. K.pah[sebenarnya hampir same je org2nya ngan si epit punya list]


TOP FOUR REASONS WHY YOU ANSWERED THIS SURVEY:

1. Cari mood keja

2. nk post new entry

3. sbb tag ni tak perlu letak gmbr : pc opis ni bengong asyik error je klu entry gambar

4. Saya ada byk keja pas tak attend meeting…..warghhhh



P/s : oh ye tajuk ED entry before ni refering to Emergency Department.. to guys no offence ye...

Friday, March 13, 2009

Mathematical Premise n Equation of Fazia

Fazia kelihatan mirip ibunya Mak Jam
but some said..
Fazia ada iras Busu Saadah her father's younger sister
bila opismate tgk adik keduanya Cuki
Adik K.Fazia klu pakai tudung orang akan panggil dia 'K.Fazia'
sedara2 kata plak...
Anak kedua ni muka cam Ucop [my father's name is Yusof Basha]
bila jalan2 ngan adik ketiga Amir
Eh muka dia sebijik muka K.Fazia
sedara2 kata lagi
Muka Meme cam muka Arwah Abah K. Jam [my mother's name is Jemiah]
Cik Mimi said to my pics with En. Alfateh
Macam serupa tapi tang mana ya....


Pertama kali pergi ke umah Jalan Banting
Makde [Alfateh's auntie said] : "eh Makde ingat Fazia ni Ira tadi...

Kat opis kata : "aah k.fazi, muka kazen en.ahmad ni cam muka u"
Kat blog ned's comment : " La aku ingat Ira tu tu adik ko..."
Tetiba ada gak komen pasal Ira [kazen Alfateh] : "oo dia mirip mak dia"
Tapi kata kawan En. Alfateh : " Tgk Makcik lebih mirip ngan arwah ko"
Alfateh kata sedara2 dia cakap muka dia lebih iras kepada emaknya...
Tapi kadang2 tgk gambar sorang2 nampak ada iras ayahnya...

Confuse?????
Fazia tu serupa siapa???
Hurmmm mungkin Fazia dan Alfateh tu 26pupu kot..tu yang ada sedara mara iras2...^_~

p/s : ntah mana ntah premis penaakulan mantiknya..byk sgt..maka end equationnya korang buatla sendiri..anggapla ini latihan untuk soklan PTD nnt...ngehngeh....

Entry ngarut2 gini Alfateh malas nak baca...tapi saya suka ngarut2..that's y we possibly complemented kot...hehehehehe

Thursday, March 12, 2009

Kursus Pertama in 2009 [11.3.09-13.3.09] : Kursus Penerbitan Buku Panduan Fakulti


Today is my 2nd day in course room..
rupenya ni class designing book..
tapi ada jugak plajaran untuk mengenalpasti kualiti kertas untuk printing...
[agaknya keja pas ni kena byk refer pusat penerbitan kot..]


Agak boring sbb takde geng..sian saya

Wednesday, March 11, 2009

String attached ::8 March 2009

A week before
Preparing doorgift


Menyiapkan hantaran


A day before....


The moment..8.3.09

in bachelorette room

Event scene



Us?????
hehe malangnya kami tak berkesempatan mencuri2 mencari celah waktu untuk snap gambar berdua..sbb makcik2 belah tunang saya pun dah pandang memandang..maktok saya lagi jgn ckp..dah jeling je...[maka tak kesampaian nak meneruskan hasrat 'murni' tu..heeee~~~]


Tudung oren tu tudung kesayangan saya..gambar ni diambil masa kami attend kenduri kawan tunang saya kat Morib...

Gambar tudung putih ni cam gaya muka suci gile..haha saya suka la pic ni [walaupun saya jelas pendek berbanding tunang saya]

Nak banyak gambar lagi leh tgk kat my future2 cousins pages Ira dan Nor. Mereka berdua ni calon bridesmaid kot [memasing nak jadi ketua flower girl katanya]..Err tapi klu Ira jadi bridesmaid nnt karang org tersalah tuju plak sbb ingatkan dia orangnya yang jadi pengantin...hehe [sepanjang majlis >50% orang cakap muka dia serupa saya]

Semoga jodoh kami panjang dan berkekalan di sini dan di 'sana'...
Kepada Encik Alfateh ----> TQ + ILU VM

Wednesday, March 4, 2009

Senaman lembut tangan..

Minggu ni saya perlu memerah otak membuat aktiviti kraftangan..
Tapi malangnya saya KERAS TANGAN...
Tak berseni langsung...

Konon2 semalam saya nak sub kan lagi kepada kedai..
Dah separuh jalan merempuh jammed kat Jalan Loke Yew..
Tepon kedai yang nak wat tempahan, dia kata kedai tutup...
Banjirrrrr....

Makanya mlm tadi saya bertungkus lumus menyiapkan hasil2 seni itu..
Saya salute org yang lembut tangannya..

p/s: lenguh la nak pintal2 reben tu rupenya...

Monday, March 2, 2009

Penat

Sejak kecil saya tak berapa suka ada event kat rumah since sayalah satu-satunya anak perempuan buah hati pengarang jantung yang selalu kena berutgas mengemas rumah, make sure peralatan makanan in order, setting tempat makan dan akhirnya selepas habis event kena mengemas semula dan membasuh pinggan...

Dalam pada saya tak berapa suka tu, mak ayah saya selalu plak menerima tetamu.. [hehe takkan nak halau..INGATAN : Setiap org yang dtg rumah kita ada rezekinya masing2 dan dia mendoakan kerahmatan kita]..lagi2 hari raya..aduhai mmg minggu pertama raya, tempat duduk utama saya adalah di dapur..dan trip membasuh pinggan mmg mls nak kira..[selalunya lima ke enam hari begitu saya mengambil keputusan berjalan2 sbb saya penat..]

Walaubagaimanapun setelah beberapa lama ini saya menjadi AJK pelaksana event org, bila comes to me rupenya menjadi main person untuk satu event, lebih sukar lebih memenatkan..segala barang kena fikir, siapa yang kite perlu minta tolong pun kena fikir sampai kadang2 ada pula yang berkecil hati kerana terasa seperti diketepikan..sampai ketika ini oleh kerana saya tak sampai hati nak meminta tolong org, segalanya saya buat sendiri..

Kepada yang menolong, berniat menolong, malahan yang empati atas kesibukan saya TERIMA KASIH tak terhingga saya ucapkan, moga kebaikan anda dikembalikan berganda2..MAAF juga saya hulurkan kiranya ada yang berkecil hati kiranya terasa saya mengenepikan niat saudara/saudari membantu saya..ada waktunya mmg saya terpaksa bertindak sendirian bila saat semakin genting kerana saya sedikit buntu...

Apa2 pun segala yang baik itu dari Yang Esa jua..yang buruk itu kelemahan diri saya sendiri jua...
TERIMA KASIH & MAAFKAN SAYA...

p/s: menurut lelaki perempuan kaya dengan perasaan sampai benda yang bukan depan mata pun boleh perasan...ermmm ye kot...:(

Sunday, March 1, 2009

2 pagi

Sekarang sudah 2pg.sy xpasti smada sy ada cukup waktu utk menyiapkan semua TTD sy atau x..

Mujur sy xbercita2 terlalu tinggi.maka sbhgnnya telah sub kn kepada syarikat bumiputera lain..hehe

Sy xbhsrt utk menjadi insan idealistik dlm merealisasikn cinta..sy cuma mencari kepuasan..sekurang2nya sy tau sy blh buat..

p/s:teacher rahimah,i'v made it..\o/\o/\o/..xperlu merosakkan karya sy..^_^