Pages

Sunday, April 26, 2009

pictag

Again hutang tagged..but tak rasa lambat sgt kot..[haha sbb nampak kak pah n her hubby je yang dah buat tagged ni...jadi no 3 dapat hadiah jugak kan masa sekolah...huhu]

“The rules are simple. Use Google Image to search the answers to the questions below. Then you must choose a picture in the first page of the results, and post it as your answer. After that tag 6 people”

I am

betul...saya pendiam....

colorfull

I really want to go to?

Performing hajj and umrah

boleh kan ???? ^_^

Back to our root
my favourite place
always Dengkil..haha

My favourite things
kamera ku yang kerap terabai..soghie baby

My favorite drink[s]

teh o ais limau

Fresh orange

My favourite food[s]
satay

bubur

My favourite color definitely
like this

I live inBatu Pahat lah

also Putrajaya

Insyaallah Dengkilville

I was born in


hospital muar

Im attended


tadika kemas kampung merdeka

SKPP

SKPB [aku cari sk pt bilal balik2 kuar gambar hajar ngan madey]
TIGS

KMNS

UKM

UTHM

USMKK

My favourite stories

sixth sence [cerita slow]

spirited away [yes i love to watch slow movies]

My hobby
driving

kitty

Im wishing for
happy family


master chocolatier..hoho

extra money

I am tagging
my 2 bubbly future cousin zahyra n nor


Tuesday, April 21, 2009

hutang tagged syiefa

5 things found in my bag
-wallet
-bank statement
-car key
-sebamed moisturizing lotion
-currently inhaler

5 things found in my wallet
-IC, lesen
-cards..cards..n cards..
-pasport pics fazya n ahmad
-name card cohort
-SD card camera

5 favourite things in my room
-tilam
-baju
-bantal bean bag
-kipas
-sikat

5 things I’ve always wanted to do
-choc boutique
-swimming [I really hope for this]
-win contest 1million dollar [yela syifa, best la menang duit..tapi aku menang moto pun dah ok kot…haha tak nak lost hope la konon]
-go to gym with discipline
-fall in love with mr.right + having children

5 things I’m currently into
-blogging [definitely]
-being nomad
-setting my mind that I have to be more particular to newly orphan cousins
-editing pic
-depressing..yes I am

5 org nak di tag
sape2 nak wat dialu2kan sbb cam dah tak secepat dulu membalas tag…

Wednesday, April 15, 2009

Permudahkanlah….

Bukankah kami (Allah) telah melapangkan dadamu(ya Muhammad),
Dan telah kami ringankan bebanmu yang berat, Yang memberati punggungmu,
Dan Kami tinggikan (muliakan) namamu,
Maka sesungguhnya di samping kesukaran ada kemudahan,
Sesungguhnya di samping kesukaran ada kemudahan,
Apabila engkau telah selesai (mengerjakan satu pekerjaan), maka bersusah payahlah (mengerjakan yang lain),
Dan kepada Tuhanmu, berharaplah. [surah Al-Insyirah ayat 1-8]

Setiap kesukaran ada kemudahan…

Monday, April 13, 2009

hmmmm

mood sgt tak baik hari ni..
biru sungguh rasanya...

sori kepada yang menegur why im like this today..
gimme some time to cooling up myself..
i had enuff hearing prob from 'pakcik makcik uncle auntie' whom expecting me to solve their prob...[penat siot..n im really sick of it]
Im escaping myself from sigh sound [tapi diri sendiri mengeluh...hhhhhhhmmmm]

bekerja di hospital mmg membuatkan anda sakit [mungkin kerana ada kemudahan untuk mendapat kesihatan]...

I want some fresh air...
I seeking a reason to laugh..
I need sweet sound to smile..

Friday, April 10, 2009

Thursday, April 9, 2009

Twin's tagged

kne tagged plak~so,kita kena layan bende2 ni lagi2 tgh tension...

Anda rasa anda hot?---hahhaa..kat tgh nk marah orang hot la kannnnn????

Upload gambar kegemaran anda--http://fazya.blogspot.com/2009/03/string-attached-8-march-2009.html

Kenapa anda suka gambar2 ini?---sbb dapat cincin kan..emas kan mahal skang...[haha kaching!]

Bila kali terakhir makan pizza?---tak ingat

Lagu terakhir yang anda dengar? --- diari hatiku (prove ciketon like siti very much??? tapi ni pc org sebelah yang pasang…)

Apa yang anda buat selain menyelesaikan tag ni?---translation untuk annual report 2008

Selain nama sendiri, anda suka dipanggil dgn nama ape?— im proud of my name..[saya rasa lebih bahagia dia memanggil nama saya sbb potensi salah dedikasi ialah 0.01%..haha]

Tag lagi 6 org ---err sape erk?
1-nor 2-k.pah 3-azza 4-nade 5-ajar 6-cik mimi

Siapa no.1 pada anda?---my future kazen yg berebut nak belanja kat A&W

Orang no.3 ada hubungan dgn sesiapa?---my schoolmate, juga follower blog saya

Kata sesuatu berkenaan org no.4---happy birthday Nade [9.4.09]

Bagaimana pula dgn no.5?---dia gi honeymoon kot skang

Siapakah org no.2?---schoolmate n tutionmate

Pesanan kepada no 6?---saje je nak suh cik mimi buat wpun dia takde blog..hehe.. potential novelist based on true story…

ni la system bila saya nak recover marah....

Dulang

Faziatun Nisa’ took the What does your birthday say about you? quiz and the result is September

Suave and compromising. Careful, cautious and organized. Likes to point out people's mistakes. Likes to criticize. Stubborn. Quiet but able to talk well. Calm and cool. Kind and sympathetic. Concerned and detailed. Loyal but not always honest. Does work well. Very confident. Sensitive. Thinking generous. Good memory. Clever and knowledgeable. Loves to look for information. Must control oneself when criticizing. Able to motivate oneself. Understanding. Fun to be around. Secretive. Loves sports, leisure and traveling. Hardly shows emotions. Tends to bottle up feelings. Very choosy, especially in relationships. Systematic.

Since FB interprete that September baby luv to criticize so I’l used that mandatorily..

Untuk sekian kalinya saya berasa menyampah ngan org yang mood sesuka sukinya…dan pada ketika ini saya memilih untuk membiarkan dia terjun bersama badmoodnya dan mmg tak kuasa nak layan… Malahan semakin hari bukan masa marahnya saja malas nak layan, masa excited2 pon saya tak rasa excited… sengih sinis shaja sambil berkura-kura [k replace with p] dan monolog dalamannya [“ aku tgh buat muka dulang kat ko skang ni”]

Adakalanya dalam hidup ni kite akan bertemu dgn 10 org yang tak suka kite dan ada 1000 org suka kat kite..tapi makin hari saya rasa saya termasuk dalam golongan 10 org kepada individu ini.. maaf la, saya merasakan kesabaran saya terhadap dia dah masuk dalam longkang kot…kekadang masa dah marah saya tersebut *binatang betul dan didedikasikan kepada dia ..
:( saya rasa saya makin jahat mulut la sekarang….. :( … I need some advice, I need motivation….Ya Allah I need to purify my heart and put a distance to me upon everything could destroy my purifying path …

Tuesday, April 7, 2009

pelajar..

Ada beberapa kelas yang saya review untuk join n pegi...

1. Berenang... still..tak jumpa lagi kelas yg benar2 ikut timing saya..tapi venue untuk kelas saya dah jumpa..kat Presint 11 ada kolam renang yang cantik, besar n entrynya murah..RM2/ hour and kalau nak sewa whole pool only RM50/hour..boleh kot sesape nak buat party buih..[nnt particular feesnya saya update lagi..kertas list tu dalam keta kot]

2. Baking intensive class ..i love baking very much..ma saya kata probably im inheriting the gene from my grandmother [the late mother of ayah]..she's very gud in baking...skang ni tak byk lg yang saya tau..anyone can help me?

3. Rajin lagi wat chocolate..ni la satu2 perkara yang En.Alfateh bangga dgn saye sbb saya pandai buat coklat sedap untuk dia...hehehe..tq ye sbb sudi menjadi penguji rasa setiap kali...^_^

4. Belajar masak..ni 59% + 41%...hehe nak kata tak pandai masak tak jgk, nk kata pandai pun tak..selalunya saya masak tak ikut resepi..nasib2..mungkin sbb mak saya pun ajar saya gitu.. tapi ayah suka mkn bila saya masak..untuk Alfateh. saya agak takut la expectationnya agak tinggi..tapi tak boleh nak blame juga.. mengikut penceritaan arwah ma nya pandai memasak..so as well ahli keluarganya yang lain..mungkin saya kena blajar lebih byk selera dengkil..hehe

5. Menjahit...dulu saya penah dgr kawan saya kata untuk jadi wife yg lengkap boleh jahit baju suami n anak2 sendiri..maknanya saya fail la bab ni..[mmg failure, tak try lagi dah kata fail].. sekarang ni saya dok surf2 mana2 tempat esp kat bangi/putrjaya/kajang yang ada kelas menjahit..tapi bila surf2 menjahit, lain plak yang saya jumpa...try la gi sini http://my.crazyartzone.com/....

6. Belajar pinano...piano...tapi cam dah 'ketuhar' je nak blaja benda ni kan..mungkin ni saya sub kan pada anak2 je la nnt..insyaallah...

7. Kelas mengaji.. ni bukan untuk anak je..tapi saya sendiri..sekarang sy curi2 gi tumpang belajar kat surau Alfalah [walaupun sbnrnya jrang2 sgt pegi].. saya plan nak cari chegu untuk ini..ye la kan, klu nak buat khatam Quran kenala ada yg mendengar n memperbetul bacaan saya dulu..

Friday, April 3, 2009

manis dan pahit

Berbohong itu mudah namun susahnya untuk menyatakan yang benar...Berbohong menyerlahkan yang manis dan indah tapi kebenaran itu pahit...Sedapnya manis, wujudnya banyak munculkan sakit tapi pahit itu kan ubat...
Gula-gula itu manis..
makan byk merosakkan gigi..
makan byk merosakkan insulin..
makan byk wujud lemak..
makan byk galak gangrene...

Yang pahit jadi petua..
Petua peria..
Peria itu kan pahit..
Petuanya mengkudu..
Mengkudu itu pahit...
Petuanya hempedu..
Hempedu itu pahit...
Yang pahit semuanya ubat penyakit...

hmm hari ini saya menyatakan yang pahit..saya harap ia bisa mengubat..

1 quote yang pernah saya dengar boss saya cakap..

"sometimes we have to be cruel to be kind"

Wednesday, April 1, 2009

Pasembor

Pasembor? Or northern said as pasemboq..ini bukan entry makanan..resepi juga bukan..tajuknya begini sbb entrynya mungkin bakal bercampur gaul macam sepinggan pasembor yang ada tauhu, tempe [works as botulinum toxin neh…hee~~~], timun, sengkuang, fishball, paru dan kuah rojak..Sepanjang minggu ini saya tak boleh post entry kat rumah kena cable telefon apartment telah dicuri..satu bangunan punya tepon umah tak function, internet down…[mencuri tu berdosa tau…]

27.3.09
Ayah mama saya datang ke ibu kota kerana ada majlis untuk org pencen..oleh kerana De’Palma adalah hotel paling dekat dgn RISDA cam biasa semua eventnya mmg kat situ la [malas cari 5 quotation????] Bilik yang di peruntukan hanya bilik untuk ayah dan ma sahaja tapi 3 org anak2 telah menyempit2 kan bilik tersebut…[huhu kalu anak rincing2 tak pe..ni semuanya plus size…tapi tak kire..nak jugak sebok2 kat bilik tu…]

28.3.09
Seperti seluruh dunia tahu dan telah digembar gemburkan melalui internet bahawa hari earth hour..maka dari jam 8.30-9.30 saya telah bergelap di rumah..asalnya saya hanya merancang bergelap di rumah hanya di bilik saya kerana saya dok umah makcik saya [hehe saya seperti tidak berkemampuan mengajak org sama bergelap bersama saya] tapi akhirnya satu rumah bersetuju untuk bergelap bersama saya…yeay!!!! Kami masih meneruskan aktiviti tgk tv [err earth hour applicable untuk lampu sahaja kan?] Saya menganggarkan kawasan putrajaya gelap gulita tapi dari rumah yang gelap saya boleh nampak satu bangunan apartment membuka lampu dari tingkat paling bawah sehingga paling atas [saya kira apartment itu dalam 15- 20 tingkat]..err mungkin mereka tak sempat baca artikel2 internet… [wonder berapa agaknya tenaga elektrik yang dapat dikurangkan bagi mlm itu???? Kena tanya TNB barangkali]

29.3.09
Pergi ke rumah maksu.. hanya lebih kurang 300 meter dari apartment tempat saya diam sekarang [padahal gi jln kaki pun boleh, nak jugak naik keta]..di sini jumpa mangsa gomol name Auni Nabilah Bt Nurul AIdil..anak comel ni sepupu kecil saya..bagus betul ada anak camni…senyum dan gelak2 sahaja..[bak kata kawan2 maksu klu ada 10 anak camni pun takpe]…oleh kerana tak byk kerenah, baby Auni pernah tertinggal kat umah sendiri sbb ibu dan ayahnya sibuk mengurus abangnya yang tengah nangis…huwaaaa baby 5 bulan = home alone… heee skang auni sudah masuk 7 bulan.. dan dia sudah boleh bercakap…
“dadadadadadadadadadadadada…dadadadadadada……dadadadadadadadada………dadadadadadad…….

30.3.09
Last week 23.3.09 saya attend appointment dgn dentist kat HUKM..[kat klinik warga HUKM dah ada dentist baru]..selepas scalling [dalam bahasa melayu nama proses ini dipanggil skaler: pengskaleran] saya tanya dengan doc tu ttg staus wisdom teeth saya yang tumbuh senget…oh ye di rahang saya hanya ada 2 [sepatutnya 4 kan?]..1 sudah dicabut thn lepas dan 1 lagi tidak muncul [ org kata selagi wisdom teeth tak selesai keluar masih belum dewasa…erk????]..maka saya diberi referral letter untuk ke radiology department buat extra maxillofacial..[bahagian muka]..pagi ini lanjutan appointment gigi dan doc mau terangkan ttg hasil xray…huhu rupenya semua wisdom teeth saya senget..yang tidak muncul itu lebih kritikal kerana ia sudah tumbuh tapi tersangkut dibalik gusi…wahh takutnya… pagi ini doc advise saya untuk cabut gigi bongsu bahagian atas kepada gigi bongsu yang telah saya cabut dulu..ini kerana semakin hari gigi itu akan bergerak semakin ke bawah [tindakan gravity] dan akan menghentam gusi saya…maka dgn takut2 saya benarkan doc tu mengerjakan gusi dan gigi saya…Syukur tiada kesakitan compare cabutan pertama dulu..dan paling penting ianya FREE….untuk 2 gigi lagi disebelah kanan, saya diberi referral letter lagi ke klinik Maxilofacial sbb kondisinya memerlukan minor surgery…[harap2 appointment surgery itu tidak pada tarikh2 penting saya]…pada hari ini saya diberi MC..yeay suka!!!! Oh ye ma ayah saya pulang ke BP hari ini pada jam 12.30pm…
5.30pm saya kira mak ayah saya sudah sampai..saya tepon untuk memastikan mereka selamat tiba..gud news,,anak kucing saya yang berbulu kembang turn to a mother now…sniff..sniff rasa nak cium Ucang..tapi ma kata anaknya semua berwarna hitam [tu la Ucang, kan kakak dah pesan cari laki yang hensem sket, baru dapat anak comel…] tapi tak mengapa, biarpun anak kucing itu berupa petak pun kami masih sayang… Cuma kepada sesiapa yang saya kucing boleh buat permohonan untuk mengambil adopted pet dari saya…hanya serius care taker dialu-alukan…

31.3.09
Hari bekerja seperti biasa..tapi hari ni satu keja pun saya tak blh buat sbb pagi2 dah ada meeting petang plak dengar ceramah motivasi.. [since everyone in the office lack of motivation already includes me…] tapi satu quote dalam ceramah semalam saya suka n energize perasaan saya…
“bila hilang keterujaan, sesuatu perkara akan jadi memenatkan”
Saya berharap saya akan terus teruja…hehehe… oh ye saya kongsi sedikit tentang ceramah semalam.. yang bagi ceramah tu Timb. Dekan Siswazah dan Pengantarabangsaan Fakulti Pendidikan UKM, PM dr Zuria Mahmud..menurut beliau apa yang penting dalam impresi diri membentuk hubungan yang baik sesame manusia …
1. 40% : suara – intonasi suara memainkan peranan penting..byk kes perceraian adalah kerna intonasi suara yang bernada tinggi yang menyebabkan miscommunication…
2. 40% : non verbal language : air muka, cara duduk, berdiri, jarak..
3. 10% : pengetahuan
4. 10% : attire
Hehe content lain yang byk2 tak type lagi…huhu…ni share sket je…ok kot….hehe entry ini macam kemaruk gile nak post entry kan..tapi mmg saya rindu ruangan blog saya…^_~