Pages

Friday, October 30, 2009

Saying white people

Saying white people..haha its actually literal translation "cakap orang putih".. the rite one probabaly is talking in English lah... [lah is tu show im purely malaysian..huhu]

I wonder 1 thing about myself.. when i start blogging long long time ago, i used English as medium..and that time im hoping that thru blogging i could improve my English so it could proof to others that the result in SPM cert was lying to them.. [hoho my English result in SPM so bad huh]..

I start blogging in 2005..[using other blog provider, not this blogspot].. During that time i was working at ***tut** Scientific as product specialist..or easily know as marketing executive actually.. working in a small company where u were the only staff, instead being a marketing exec, i did coolie job too.. I am the receptionist, im the purchaser and also the cleaner.. quite pressuring while working there coz i need to ensure everything is done but at the same time i need to make money for company...huh...i feel so~so to remember the the experience there..and the only entertaintment i had for myself is the internet connection for me to communicate with company supplier from US and at the same time i misused the 'entertaintment' to write my feel in blog.... so that's y i think i could write blog in English very well that time...

As time running, job hopping in several places and now statically stuck here at DMC* [ not its real name].. the surrounding makes me feel very very comfortable to communicate in Malay... sometime talking crap which is very well to hear in Malay, made me decide "i sound silly when i speak English"..haha...

But recently i had an internal interview in cojunction to offer us [my frens and i] for permanent post in here [DMC* not real name]..i felt nervous when the interviewer asking me question in English...hoho i need to do something.. i need to sharpen back my English before to late.. eventho the offer actually won't excite me very much but i don't want to look silly in front of those interviewer...huhu...

So for the corrective action [ my office was infected with ISO fever], i'll need to train myself to post an entry in fully English once a while [better than never oke!!].. Its actually not only for this becoming interview, but i hope i manage to get much more interviews...huhu ^_^

So now i wanna start saying white people oke... :D

p/s: why people all say speak in English is 'cakap orang putih'.. there's a lot of Black also speak English...Beyonce not white anyway but she still speaks English... :p

Sunday, October 25, 2009

I REALLY WANTS this

Bukan takat really je...but should say nak sangat..sangat..sangat..sanGATTTTTTTTT! [huhu betapa hendaknya kan?]


See how tiny the craft is? memang salute to Si Kulit Manggis ni...she had a touch of MANGGIC [hehe its combination of mango and magic..^_^]

Anyway anda semua pun boleh lawan merebut hadiah ni dari saya dengan satu click pada mana-mana gambar di atas..[huuu cam saje je kan bagitahu lambat2..kedekut la tu nak bagi org lain chance dapat hadiah neh...:p]

Gambar ape la yang saya nak Mango chop kan ye?? hehe saya rasa saya nak mintak Mango buatkan kucing oren (dedicated to my kucing gebu yang baru nak belajar berchenta tu) dan pokok koko (hehe ya la, kan saya tokey coklat)...

Oh ye jangan lambat2 sgt nak rebut hadiah ni dari saya..sbb tarikh tutup giveaway ni Mango kata :
" Contest will be closed at 12 noon, Tuesday 3rd November 2009"

So kalau saya menang jgn kecik ati tau...hohoho [ayat2 menambah keyakinan diri neh..] .. Pastu jangan lupa tinggalkan komen kat entry tu oke...[tgk!!! baik hati kan saya.. bagitau link tu kat korang..sampai 3 kali okeh!!!! ^_~]

p/s: saya pun nak siapkan hadiah giveaway saya hari tu..sabar ye pemenang2...

Thursday, October 22, 2009

Pembenihan duit

Seperti biasa setiap hari saya akan review blog2 yang saya list kan bila ada update...[unless saya jatuh cinta sangat dgn tuan punya blog dan sentiasa review wpun takde update...hehe].. So hari ni saya baca Siti Sifir

Ape yang Puan Cik Siti Sifir buat tu sama cam ape mak saya buat.. Mmg dari dulu [ zaman saya kanak2 until now pun] ma saya akan kumpul duit2 syiling yang dijumpai di atas meja, dalam poket seluar ayah saya yang hendak dicuci [ni bukan takat syiling, kertas kaler2 pun selalu] dan juga hasil duit2 yang terjatuh tapi malas dikutip oleh anak2... Semua syiling2 ni ma saya akan masukkan tabung dan ada beberapa kawasan yang mempunyai tabung syiling ni di rumah saya... Masa tabung tu bergemerincing, semua orang buat bodo je terhadap tabung tu.. [sbb isinya ntah beberapa sen je].. tapi setelah iramanya bunyi nak tak nak je banyak la yang mengaku tabung tu tabung dia... [sengal tul anak2 neh]...

Habit yang ditunjukkan oleh ma saya sedikit sebanyak memberi pengaruh untuk saya contohi... so skang saya dah kumpul duit syiling juga... ada satu ketika saya short duit tahap gile2.. sampai dah terguna dah portion duit yang saya nak anta kat mak ayah saya kat kampung... maka saya pun duduk mengira syiling2 saya tu... huhu akhirnya saya dapat anta sebanyak RM204 kepada mak ayah saya dan semuanya ada hasil duit syiling yang saya kumpul tu...huhu gembira... [huhu ngam2 gitu pun nak gembira ke???]

Sebenarnya penting juga untuk kite maintain ada pembenihan duit [bahasa bomohnya IBU DUIT.. huhu] macam ni.. sekurang-kurang ada juga bantuan disaat kesesakan poket yang melampau-lampau... dalam masa yang sama kena pikirkan jugalah cara nak mempelbagaikan sumber pendapatan..tapi yang paling penting jgn lupe BERSYUKUR.... [saya selalu lupe..huhu]

p/s #1: Sikit-sikit lama2 kan jadi bukit.. kalau takde seposen takkan cukup seribu...hehe

Tuesday, October 20, 2009

Ikan

Hehe entry ni bukan entry resepi..sebulan sekali je saya bagi resepi [haha malas masak ke????].. Pun bukan kerana ayah update cite ikan oleh ayah saya... [kan ayah saya nelayan..saya berbangga menjadi anak nelayan..]

Ikan adalah makhluk yang comel sekali..menenangkan... juga tak bising langsung.. [tapi saya masih suka bising ngiauan kucing2].. Pernah satu cubaan membela ikan di pejabat, tapi malangnya ikan tu sgt la fragile dan mati [ tapi saya kagum ngan Runcang (seekor ikan laga ), mmg sakan di torture x diberi makan (amy yang buat!)..setahun pastu baru mati..]

Sebenarnya banyak metafora kehidupan yang pernah saya dengar dikaitkan dengan ikan...yang terbaru..

"Sesuatu organisasi adalah ibarat seekor ikan, kalau busuk mata di kepalanya, akan busuk la keseluruhannya" [ tak salah saya terdengar masa saya sekolah2, tgk kat TV Dato' Sri Ling Leong Sik kot cakap gini.. huhu sejak bila saya notis ayat2 politician ntah]

"Walau hidup di lautan luas, tak terjejas langsung rasa isi seekor ikan" [ ni byk kali dgr, tapi saya tak tau ayat asalnya dari siapa..]

"Untuk menjadi hebat, kite mesti melawan arus... Hanya ikan yang mati akan hanyut mengikut arus.." [ni pun saya tak notis sape cakap..tapi saya paling suka statement ni...terasa jiwanya]

Indah betul ciptaan Allah..kalau ikutkan, dari pandangan sekeliling banyak perkara dapat di implemen dalam melalui ranjau kehidupan...Baru saya sedar selalunya* [penggunaan word kadang2* sebagai ganti adalah untuk menyedapkan hati je kerana ia selalu berlaku] saya [ ini juga selalu diganti dgn perkataan kita untuk mengelakkan terpukul hidung sendiri] hanya memandang sesuatu kejadian dari sudut fungsi sahaja dan bukan sifat mendidik..Hanya menanam doktrin di dalam kepala bahawa 'ikan sedap untuk di masak asam pedas sahaja [terutamanya ikan merah eh]' berbanding 'Maha suci Allah.. Allah maha Besar , tak masin langsung daging ikan walaupun berendam lama dalam laut'..

Err sebenarnya apa eh motif entri ni...maybe motivasi diri sendiri kot supaya jiwa saya tak mati mengikut arus perdana...

p/s: no wonder pemancing selalu quote " aktiviti memancing adalah untuk memupuk rasa sabar dlm diri"......hahahahaha sabar lah kepada isteri pemancing dan juga anak2nya...^_^

Sunday, October 18, 2009

Hibernating day

I lack of sleep for past several days.. completing all those choc orders.. Alhamdulillah i managed to do it...

Yesterday im handling a choc class for Kak Wan, then petang2, went to full of temptation nite market , Pasar Malam Section 16 /Fasa 1...

So i took oppotunity on Sunday to rest, qada' sleep and watch TV...huhu..oh ya online too..hehe... oleh kerana tahap kemalasan nak kuar rumah [saya bukan pemalas oke, tapi saya tak kuasa nak bercantik2 nak kuar umah semata-mata nak beli sebungkus nasi...huuuuu] so saya layan ajelah ape adanya di rumah...
Chicken Spagetti Olio

Spaghetti
1 part of chicken breast (sliced it)
4 pcs of garlic (chopped)
1 onion (sliced)
2 chilies (chopped)
3 spoon oil
a pinch of salt

How gonna make it??
  • boiled the spaghetti and tossed the water..Let it dry n cool for a while..
  • saute garlics, onion, chicken.. Cooked until the chicken look well done.. Put some salt in it...
  • Add in chillies... Let all ingredient cooked well..
  • Put in the spaghetti...and then....
  • MAKAN!!!!!
It was the simplest food to cook in ur malas2 day... usually most of the people put in prawn, but then as said im cooking ape adanya aje di rumah, so i replaced it with chicken..hehe so frens, u may have a try to cook it..heee ^_^...

Saturday, October 17, 2009

who steal my contact lens??

Who is she?
She is a cat at warung.

Wat is her connection with us?
She is meowing us while we having a delicious nasi lemak.. [we can't wait for roti canai coz the q was so long...T_T]

Location?
Kedai makan at Teras Jernang (tak tau nama kedai)

Why im taking this pic?
Coz the cat has two different colors of her eyes... seem she lost a blue lens and have to wear yellow lens coz the blue one was finish or vice versa [complicated sunggoh].. anyway I guess it was genetic abnormality...Subhanallah, AllahuAkbar...

p/s:My dear Alfateh, i hope we could go to the kedai again n try their roti canai..nampak sedap sesangat...
^_~

Friday, October 9, 2009

Saya tahu dia rindu

Saya tahu dia rindu...
Kerana bila saya pandang matanya bila dia berbicara tentang 'dia'..
Terbit pandangan berkaca...
Tapi saya tahu dia redha...

Saya tahu dia rindu...
Kerana dia ingin sekali saya bertemu muka dengan 'dia'..
Tapi DIA amat sayang kan 'dia'..
Saya redha...
Saya harap kami dapat ditemukan 'di sana'....

Saya sayang mama saya.... saya sayang ayah saya...
Alfatihah untuk bakal ayah mertua dan ibu mertua saya sudah tiada...

Monday, October 5, 2009

Membuka rumah

Seperti yang dinyatakan pada entry lepas, hari2 awal raya saya sungguh tidak bermaya untuk beraya...saya cuma ada 1 gambar raya yang saya snap sendiri sewaktu berjalan ke rumah to sedara pada hari eid fitri pertama..Oleh kerana tahun ni saya sngt excited dengan kewujudan baju raya yang saya tempat melalui inisiatif saya sendiri [all this while semua mak saya sediakan, but starting next year Insyaallah saya kena mengurus diri dan keluarga sendiri..maka saya perlu belajar buat ape yang biasanya mak saya buat untuk saya...hehe]..Saya seperti tidak puas beraya dengan baju2 raya saya tu.. [ada 2 je pun baju baru..].. Oleh yang demikian saya sangat la rajin attend open2 house dan juga beraya ke sana ke mari...

Semalam mmg (4/10/09), mmg sakan saya gi beraya ngan Alfateh..malahan ada yang tidak dapat kami hadiri sebab kesuntukan masa..rumah terbuka dah nak tutup dah.. Tapi tak mengapa klu ada kesempatan menemui Eid Fitri tahun hadapan kami akan singgah juga ke rumah tuan puan...hehe..

Tempat dan rumah yang kami ziarah :
  • PPUM : melawat K.Arina yang ditahan di ICU.. Kami doakan kakak Arina akan diberi kesihatan dan dapat melakukan aktiviti seperti selalu..
  • Rumah Ain : dengan map yang mmg 'terbaik dari ladang' tu kami dapat mencari rumah Ain dgn jayanya...the food mmg MABELES lah
  • Pak Din : sedap sungguh nasi berlauk Ummi masak..mmg rasa ummi2 kite lah masak ^_^
  • Ust Saman : good food, unforgetable desert and shocking historical reveal..heeeee
  • Ust Radhi : good scenery..menenangkan.. dapat khidmat nasihat perkahwinan lagi..hehe

Dilampirkan sket2 gambar raya kami..ada gak tempat gi tak ambik gambar...

Pak Din's and Ummi's House

Ustaz Saman, K.Suhaiza and Baby Syifa' ( 3S Family..^_^)

Ustaz Radhi's house (latar hulu sg.gombak kot..)

Muka gembira beraya

Can't wait another week untuk gi beraya lagi..saya mmg suka gi beraya walaupun tak dapat duit raya lagi...hehe..ni baru versi bersama Alfateh...dengan housemate saya?? Beraya sampai padat semula jeans saya... Huhu saya perlu berpuasa dan membakar kalori semula...:p