Pages

Friday, July 30, 2010

2K

Bukan 2000

Kari ikan bersayur-sayuran

Kek Batik
Cara nak buat pergi google...
[menyampah dengan dia ni, tunjuk makanan kedekut resepi..]

Wednesday, July 28, 2010

Sup kaki ayam

saya bz... [ ada aku kesah?? ]
kena training baca case note...
lepas baca tolong code macam ni..
to make myself as qualify coders..[ tapi baca tulisan docs ni macam terbayang sup kaki ayam ]

saya jiwa kacau..
luckily i have several companion and angel buddy around..

today is my office english day..
so i should support the campaign by writing in English..
haha that's why the entry is short and sweet today...heee :)

Friday, July 23, 2010

Syukur

Syukur Ya Rabb
Hari ni masih bernafas.. tanpa pernah sekalipun Allah suruh kira berapa banyak oksigen sudah saya sedut...
Hari ni masih melihat.. tanpa pernah sekali pun Allah suruh kira berapa banyak kali mata berkelip...
Hari ini masih hidu.. tanpa pernah sekali pun Allah suruh kira berapa banyak kali jantung berdegup..
Huhu agaknya kalau baru suruh buat tiga benda ni je pun dah mengong2 ... belum nikmat2 lain lagi..

Syukur Ya Rabb
Saya ada ayah dan ibu yang mendoakan saya setiap hari..
Saya ada adik beradik yang berkongsi rahim dengan saya..
Saya ada suami yang mengasihi, menemani dan menyinari hati saya...
Saya ada saudara-mara keliling yang mengambil berat tentang kami sekeluarga...
Saya ada rakan-rakan yang lapang tangan dan dada membantu saya...

Syukur Ya Rabb
Saya ada rumah untuk menumpang teduh
Saya ada kereta untuk bergerak
Saya ada PC berinternet untuk update blog..

Setiap hari adalah nikmat dari Allah
Selamt berhujung minggu.. ^_^

D104

Memo 1
Mohon untuk puan/tuan tidak meletak kenderaan di sini sebelum jam 8. Saya mempunyai kesukaran untuk mencari parking lain sekiranya puan / tuan ambil lot parking saya..

Memo 2
Jangan curi parking saya. SAYA TAK BERAPA PANDAI CURI PARKING KETA ORANG LAIN!!

Sound direct 3
Pegawai Sains kontrak (PSK) : ....[diam2].... tolak 4 bijik kereta yang halang nak kuar parking
Pemilik kereta yang halang keta PSK : ... jalan2 lenggang kangkung.... ' Eh nak kuar eh?'
PSK : ...[ angguk .. pnt tolak keta]....
PKYHKPSK : awak tolak keta saya ni dah dekat sangat dah dengan keta depan..kalau terlanggar camana??
PSK: Oh yeke? LAIN KALI JANGAN PARK DEPAN KERETA SAYA!!
PKYHKPSK : ...[diam.. terus masuk keta cepat2]....

Tindakan menyusahkan 4
Tak tulis note.. cuma angkat handbreak je... biar sampai dia panggil pak guard call suh saya alihkan keta...saya cuma nak berkenalan ngan owner yang agak popular gak suka curi parking keta Evo tu..

Thursday, July 22, 2010

Memoria membela ayam

Saya ini anak yang membesarnya di kampung... saya pernah tinggal di rumah nenek di Parit Raja..Parit Raja itu tempatnya bila malam hari raya semua orang nak pergi pasar borong kuih kilang, beli baju raya dan sebagainya.. Tapi kini Parit Raja lebih popular sebab ada universiti nama UTHM...

Rumah nenek saya bukan sebelah kawasan pasar, tapi bila jalan kaki, lebih kurang 10 minit kalau jalan lambat2 sket, kalau jalan laju2 jadi 5 minit.. tapi jangan laju2 tak tengok kiri kanan tau.. nanti kena langgar kereta..

Dulu kecik2 saya suka pergi pasar pagi di Parit Raja... semua benda ada.. paling saya ingat saya beli [.....] dengan cousin saya. [.....] tu ape??.. sila rujuk gambar -> [ peh menyampah bila dia ni cuba dramatik ]


Saya beli ayam kaler pink sebab saya perempuan,manakala cousin saya beli ayam kaler biru sebab dia lelaki.. dengan seekor ayam tu kami bercita-cita menjadi pengusaha ayam berjaya... bersungguh2 kami cuba menjaga ayam tersebut tanpa pengetahuan ibu bapa , atuk nenek dan makcik2...sebab kalau orang tau semua nak tumpang kekayaan kami nanti..

Anak ayam comel tu saya simpan dalam stokin dekat rak kasut.. saya takut dia sejuk... lepas pakai stokin tu balik sekolah, anak ayam pulak guna stokin yang sama..kerana sayangkan ayam, balik sekolah atau balik ngaji cepat2 saya curi beras nenek atau ma saya bagi makan kat anak ayam pink saya...tapi dia macam tak berapa pandai makan dan asyik ciap..ciap..ciap... Hei geram betul saya asyik bunyi.. saya dah pesan kat dia jangan bising, nnt ma ayah tau.. degil la...

Sayangnya anak ayam pink hidup tak lama, bukan sebab dikejar musang.. tapi kesejukan mungkin [err atau mati sebab bau stokin eh?? ].. err atau tak cukup nutrien sebab beras tak masak.. atau lemas kena tutup mulut asyik bising je...

Bila sudah besar saya pelihara ayam lain... This lil kitty cat name is Ayam...masa baby2 bulunya macam bulu anak ayam pink tadi..cuma dia kaler oren...tapi sekarang dia juga sudah tiada... Agaknya saya memang tak boleh bela ayam kot..

p/s : sedang kemaskini pendrive tetiba terjumpa gambar Ayam...:(

pic source : gambar ayam warna warni  -> google image

Wednesday, July 21, 2010

Membokeh mee dalam bokeh

Tak tau wedding sape... tapi saya suka hasil bokeh ni... ni Ahmad Zulkifli buat... saya cuba buat banyak kali tapi jarang tak berjaya...

Mee goreng dalam bokeh cuba buat macam bokeh...tapi sebenarnya touch up guna photoscape... [suami mesti bangga sebab isteri pandai berdikari cari software free ]
Glosari :
1- Bokeh : blur (originated from Japan , boke )
2- Bokeh : bekas ( Minang accent from Negeri Sembilan, Malaysia)

Belanda -> Melayu -> Jambi

Bila orang kata 'seperti Belanda dapat tanah' ..[ google jap nak tau makna ]
Ni pula seperti Melayu dapat resepi kek dari Belanda
Kek ape?
Kek Lapis Jambi
Lorrr Jambi pulak?
Maka peribahasa boleh jadi begini
' Seperti Belanda dapat tanah bagi Melayu resepi kek Jambi pula dapat nama '

Nama kek ni Kek Lapis Jambi.. makcik saya kata orang Belanda yang ajar resepi ni kat Arwah Tok saya..Ooooo begitu rupanya..err ni lapisan ayah saya buat..abaikan permukaan atas tu sbb anak yang terbalikkan kek...

Anak ada buat jugak.. tapi bila anak buat, lagi cantik lapisannya...terkini dan berjalur lebar

KOG, saya juga ada kek lapis broadband

Monday, July 19, 2010

Jeling

Jangan jeling-jeling
Nanti mata juling

Selain ekor hakiki, ada juga ekor mata

tengok sikit lagi..sikit je lagi

Ha!! ape tengok2

Her name Bruang Kecil..nickname Wang Kecil...memeowee* name Wawang...

Miss my Wawang... rindu nak cium sedut..snif..sniff... huu bau cam gebar** kesayangan... errr camana bau gebar**?

*memeowee = nama manja kucing... [tak payah cari dalam kamus dewan..tu IP belong to me ]
**gebar = selimut

Friday, July 16, 2010

Makan kat kilang? rumah? kafe?

Di satu petang selepas bertemu Boo Monster Inc, Iman Nurdania di rumah Maksu semasa Maksu buat makan2, saudara Ahmad Zulkifli mengajak saya isterinya yang cantik meneruskan perjalanan ke Batu 18 Hulu Langat sebab nak hantar orang..Since balik rumah pun nanti penyudahnya balik tgk suami dan suami tgk isteri balik TV je maka perjalanan ke Hulu Langat diteruskan tanpa banyak soal...


Setibanya di destinasinya..tengok Ahmad Zulkifli sesuka suki duduk kat rumah tu macam buat rumah sendiri..sofa sendiri..siap silang-silang kaki..


Hehe sebenarnya ni rumah kilang kepada Bahulu Classiq.. Dulu memang rumah tapi sekarang berstatus kilang.. tapi depan kilang ada dapur makan...(acu tengok..kan ade bibik tgh buatkan air).. Selain rumah , lepas tu jadi kilang, di sini juga dijadikan cafe sementara pelanggan membeli dan membelah tupperware bahulu..


Konsep cafe macam makan kat rumah.. tgk la meja itu meja marble slab..huhu kalau tak kerana tuan kedai tak asyik berbual2 dengan kami, saya dah angkut marble slab tu buat meja adun coklat..


Ape yang kami makan : Soto (bayar) + cekodok nasi (tuan kedai bagi free)
Apa yang kami minum : Fresh Oren + Teh Dangdut

Terasa marveles sebab kat tempat ceruk2  ada kedai makan cantik, kemas dan sedap..
kat mana ? Batu 18 Hulu Langat

Thursday, July 15, 2010

Kafe Pondok Bintang

Gambar ini bukan gambar semalam..minggu ini saya isteri mithali sebab saya masak tanpa miss sehari pun...
atas dasar ini juga saya jadi sayang sangat dekat suami saya sebab dia makan je masakan saya yang  sedap ala2 tu tanpa prejudis.. wah semakin pandai isteri guna perkataan layer atau loyear lawyer..

Oke berbalik kepada kisah makan di kedai ini.. Nama kedai Starhut Cafe.. ia terletak di Nilai, Negeri Sembilan... Kalau anda mengharapkan kedai ini dekat dengan pusat jualan kain dan barang pengantin Nilai 3 itu, saya mohon maaf sebab ianya tak dekat sangat.. jadi kalau pergi ke sini antara tarikan lainnya ialah McD, Giant dan Old Town ... (woi kalau takat tu tempat lain pun ade la... baling botol kat dia!!! )... Okla lebih tepat lagi kedai ni bertentang mata dinding dengan Alson Klana, Nilai...

 Menu makanan di sini agak banyak..menu di kategorikan mengikut jenis samada makanan melayu, cina, western... jadi isteri Ahmad Zulkifli tu macam teruja sangat sbb dia yang pilih kedai ni..pastu macam tak tau nak makan ape...
Ahmad Zulkifli plak cam relax je taknak pilih makan ape2 sebab dia tgk isteri dia rakus pilih menu tapi sampai waiter buat muka bosan tunggu dia pilih ... tapi disebabkan sayangkan isteri dia biarkan aje isterinya buat ape yang disukai...bukan tak jaga hati waiter... tapi selaras dengan nama pekerjaan itu WAITER mmg terpaksa kami buat dia tertunggu-tunggu..huhu kalau la word WAITER ni dibahasa melayukan secara literal kepada PENUNGGU , mesti takde org nak makan kat kedai...
contoh ayat ;
" Kedai makan itu dapat beroperasi effisyen sebab mempunyai ramai Penunggu"

Inilah hasil membuat pilihan.. Wantan Mee Soup... Gred menu ini so-so aje... kire menyesal order tapi cover macho depan suami sebab dia dah larang order tapi isteri degil.. maka itulah balasan isteri tidak mendengar kata... minuman saya order Orange Yougurt... ini rasanya oke la..tak mengecewakan...

Suami tak makan ke???
Suami makan Lambchop with mushroom gravy dan minum air Summer Breeze (saya agak ianya campuran mangga dan orange )... makanan ini sedap sampai isteri asyik sebok je mintak sikit... malangnya tiada gambar sebab semua kamera abes bateri...T__T ... kasihan....

p/s: Kualiti gambar tidak memberangsangkan sebab pakai kamera phone yang dibeli lebih kurang 3 tahun lepas... haha hint nak beli hp baru :p

Wednesday, July 14, 2010

Makanan senang

Saya suka masak sup sebab senang..tak payah pikir pecah minyak.. takyah pikir hangus... letak daging kambing pastu, halia, bawang putih bawang merah rikha sumanto, kayu manis, bunga lawang, cengkih, buah pelaga (kalau mals lagi beli je sup bunjut).. letak air biar reneh...

sambal kicap boleh wat stok dalam peti sejuk.. makan ngan sup.. atau makan ngan goreng pisang... (abang pisang belakang rumah dah ranum....dah di makan burung pun )... opss goreng pisang kata kerja.. kata namanya pisang goreng :)

Ini bukan pisang goreng.. ni apam balik buat sendiri di rumah... boleh suka hati nak filling ape... (sebab kat rumah takde jagung dalam tin).. maka fillingnya caramel brown sugar and strawberry paste.. wah tetiba cakap speaking2..hehe

Tuesday, July 13, 2010

Walk for Charity

Suami saya ajak pergi  jalan2 pusing Kampung Cemperai sebab nak training pergi charity walk...hoo oh

Ops salah.. ni namanya Walk for Charity..anjuran Islamic Outreach ABIM..so selain sedia kaki saya sedang sedia minda supaya tak pancit menang...huhu

Kalau nak join leh telefon nombor dalam poster tu yeh... errr kalau rasa malas jalan, boleh gak beramal bagi sumbangan ikhlas.. bagi duit boleh, sumbangan barangan pun boleh.. mana tau amalan kite yang sedikit ni membantu jalan kita ke syurga..Aminnnn ^_^

p/s: abang sempat ke nak training jalan? bukan 24/07/10 tu kite ada majlis nak attend????

Monday, July 12, 2010

Masak2 chickenpox


Stir fry vege w shitake mushroom

paprik ayam orang kaya (ayam besar2 sbb nak makan banyak)
bila banci isi rumah ada 2 je.. tapi ayam goreng 6 ketul.. bahagi 2.. 3 ketul seorang..haha

Balik keja..lenguh2 kaki..tapi bila nak gi makan kat kedai, malas pakai tudung.. so best option masak chickenpox campak2 aje..

Friday, July 9, 2010

6 days activity quick update : Ini gambarnya ^_^

Summerset Rompin

buku yang membolehkan kite berangan jadi ketua projek multinasional

polo air..diorg je main.. kamera i takleh masuk air..[hehe alasan!]

ni la kanak2 yang naik keta saya sejak dari dalam perut ibunya lagi.. hehe.. my dear cheeky Nur Sarah Sufyan.. err dia perempuan oke..:) [ nnt auntie juju babab sape cakap sarah boy..hehe]

Mr.Crab and Patrick

Konon2 baca paper..

Breakfast


Mersing

Welcome to Sri Malaysia Mersing

Kesian..self snap aje..tiada tripod :(

Isteri chomel sedang berlakon

Untuk KOG.. kat mersing banyak kedai makan berkucing gemuk

Mickey Mouse @ Mersing :p

Isteri ayu di tepi pantai

Lelaki dengan kucing oren ..dejavu

Yahudi jual satar

Pakcik ni melayu la


Kluang

Kopi kaw dan bun mentega KAYA

Minum jangan pandang belakang..nnt mak mertua tau

Kluang Rail Coffee

Saya mungkir janji sbb janji nak letak gambar esoknya.. sebab keesokan selepas entry ni blog jadi goblog... pas ni nak betulkan tv blackout ni plak... alahai... tapi klu malas tunggu [ sebenarnya diri sendiri yang malas]  boleh klik link bawah tv tu eh..:p

Thursday, July 8, 2010

Kami geng ngan Maher Zain

Sepanjang perjalanan almost 1000km merentasi beberapa negeri hari tu, tak kuasa mak nak adjust frequency radio tu.. Kami layan CD Maher Zain... berapa kali ulang pun tak jemu..

Maher Zain - Insha Allah (English version)
Uploaded by ABDO32. - Watch more music videos, in HD!


Maher Zain - Baraka allahu lakuma ماهر زين - بارك الله لكــم
Uploaded by vayron93. - Independent web videos.

Claim tajuk di atas mmg takleh blah..hehe

Bak mintak 2 ribu

Di satu petang sebelum Maghrib setelah 4 bulan berkahwin....

"Faz, si Polanah dah bertunang.." Ahmad Zulkifli berkata

"Oooo yeke?... orang mana tunangnya.. kan kite tak gi hari masa Polanah tunang" saya berkata

"Orang Jenderam (sambil buat muka geram2)" AZ

"Ooooo Jenderam (sambil senyum2 simpulan bahasa) " Saya

"U tau berapa hantaran bapa Polanah mintak" AZ

"Ntah" Saya

"RM #,000 " AZ

"Heeee banyak eh... hehe " Saya

"Aah.. budak sekolah lagi lama pun tak banyak gitu... hehe awak la.. seb baik la ayah ibu awak tak tetapkan angka2 besar..Kalau tak teruk la saya kena kerja nak kawen awak " AZ

"Ha baik kan saya... bak sini 2 ribu... baru sama macam Polanah dapat " Saya

"Menyesal aku cerita" AZ

Tuesday, July 6, 2010

6 days activity quick update

Baru balik dari trip yang bercampur2..

Dimulakan dengan trip ke Summerset Rompin.. trip ini adalah trip opis saya sebenarnya.. dan Ahmad Zulkifli tu saya bawa duduk sebilik dengan saya .. haha bagi statement mengong... dengan bayaran separuh harga, bos saya tak marah pun saya duduk sebilik dengan lelaki..haha

Kami duduk 3 hari 2 malam di resort berkenaan.. sebab ni trip opis yang bertujuan mengukuhkan pasukan kerja opis, maka kebanyakkan masa saya ada LDK lah, team building la.. maka nikmat berada di bilik hotel hanya dinikmati oleh Ahmad Zulkifli.. Tapi menurut complaint yang saya terima dari Ahmad Zulkifli tentang Summerset Rompin

Bilik : Berhabuk
Kipas : Mula2 sampai hidup, lepas sehari tak function
Aircond : sejuk tapi macam berhabuk jugak
Toilet : Ok.. tapi kalau org berjiwa tak berapa western ni cam tak pandai bowl jauh dari pili paip
Facility : So so.. kawasan cantik tapi tak well maintain.
Makan : Sedap..
Activity provided : Quite fun

Secara keseluruhannya ok la.. makanan yang sedap tu boleh jadi rasuah tutup mulut la..

Memandangkan saya bz ber LDK.. saya tak dpt jalan2 langsung tepi pantai, tapi dapat juga jalan2 kat pekan Rompin sebab cari farmasi sebab ada orang demam sebilik ngan saya..hehe..tapi dalam demam2 sempat juga orang itu pergi jalan2 dengar trial kat magistrate court rompin cari kawan lama tapi jumpa kawan baru... yela, kalau tunggu saya berLDK mau lebam hantuk kepala kat bilik hotel sebab bosan...

Kami (saya, suami dan warga opis saya) berada di Summerset selama 3 hari dari hari rabu sampai jumaat.. semasa solat jumaat kami bergerak pulang.. tak sempat solat jumaat, tapi memandangkan musafir, saya dan Ahmad Zulkifli buat solat jama' takdim di Masjid Kampung Leban Condong, Rompin...Masjid ni cantik, tapi fasiliti tandas boleh diperbaiki terutamanya tandas perempuan [ saya rasa sebab orang pompuan malas gi masjid menyebabkan tandas perempuan kebanyakkan masjid dipandang enteng...hoooo oh.. word takleh blah ]

Dari Rompin kami ( saya dan suami ) pergi menyambung perjalanan ke Mersing.. Kenapa Mersing?? Sebab Mersing dah dekat ngan Rompin..Lagi satu Mersing ni ada sentimental value percintaan saya ngan Ahmad Zulkifli... cheeeewahhhh...Maka kami tido semalam di Mersing mengenang chinta.... [ hooh tolong ni lagi takleh blah]... Kami bermalam di hotel Sri Malaysia Mersing...not bad... ada swimming pool dan makan breakfastnya pelbagai [ sarapan kat sini memang sedap..tak tipu] ...TV dilengkapi Astro..

Hari Sabtu kami bersiap2 untuk balik BP...sebelum tu singgah dulu beli ole2 dari Mersing.. Bila pergi tempat tepi laut automatik ole2nya keropok.. lepas2 tu pusing2 lagi cari satar... seb baik jumpa pakcik bawak moto jual satar... dah jumpa satar... gerak balik...

Perjalanan Mersing ke BP sebenarnya mencabar... sebab tu dulu masa Ahmad Zulkifli nak pergi seorang diri Pakcik Yusof dan Mak Jam tak bagi... dikesempatan ini saya demo kan jalan Mersing - BP yang berliku-liku tu dan dilengkapi hutan berpokok balak juga.. Bak kata Pakcik Yusof (ayah saya) pemilihan saya melalui Felda Nitar agak tepat sbb tuhannya sudah nipis sedikit.. Kalau ikut jalan Jemaluang mungkin boleh jumpa Tok Gajah dan boleh main-main tanya ' Pukul berapa Dato Harimau?'.... phewwwww!!!

Tiba di Kluang pada jam 4.30ptg... singgah solat kat Masjid ____ [ tak ingat nama ] sebelah High School Kluang... rupenya jalan tu jalan sehala... huh seb baik polis tak saman sbb saya memandu menentang arus... seb baik naik keta selangor... kalau Bawa JJL mau kena pergi mintak maaf depan sultan...haha.. abes solat pergi Jalan Station... ada ape dengan Jalan Station.. di sini la ada kedai kopitiam Cina a.k.a Kluang Railway Coffee... ya memang minum kedai Cina... Tapi ape salah minum kedai Cina tapi Muslim kan???

Lepas layan kopi kaw dan bun butter ngan kaya... kami meneruskan perjalanan ke rumah Batu Pahat... 2 hari di Batu Pahat saya sempat bawa suami rasa lontong sate kat Simpang 5.. lontong sate kat sini sedap tapi nanti saya nak bagi surat layang kat budak kedai tu supaya tak tolak cawan atau pinggan yang dah guna ngan kaki...

Semalam baru bertolak pulang balik Dengkil... berlari-larian anak dengar bunyi keta Baba & Mama sampai..kesian...

6 hari jalan mana gambarnya????
Owh gambar lum transfer... tapi saya dah ketar jari nak update blog..nah rasa kan!!!

Nanti saya updatekan gambarnya.. bila eh??? esok kot..:)