Pages

Thursday, August 26, 2010

Yang sedang stress

Encik blog,
Saya merupakan seorang isteri kepada seorang ehem2 (pekerjaan dirahsiakan) yang duduk di sebuah kampung yang permai. Saya sukakan keadaan persekitaran tempat tinggal saya. Namun begitu sejak akhir-akhir ini saya berasa sedikit stress.

Saya sangat stress..tiap2 kali ulangan geng surau saya dengan susah payah record balik sebab masa ulangan tu ( cetak rompak ke nih eh?? ), tapi tak berjaya2 untuk di upload ke blog, mahu pun FB atau YouTube... Untuk pengetahuan Encik Blog, saya salah seorang amat suka berkongsi kegembiraan saya tapi malangnya kejadian semacam ni merosakkan mood saya..walaupun ada pepatah mengatakan "Gagal sekali bukan bererti gagal selamanya" tapi kegagalan ini menyebabkan saya rasa hampeh..

Diharap En.Blog dapat menjawab kemusykilan saya terhadap kegagalan. Semasa saya menulis masalah ini saya sedang mencuba entah ke berapa kali ntah nak upload, saya sedang cuba letakkannya di youtube. Seperti telah nampak sinar kejayaan tapi ia masih mendebarkan. Mohon untuk Encik Blog doakan saya berjaya.

                                                                                                                            Yang sedang stress

p/s: sudah tau sape nama sebenar Ustaz Dahlan. Nama dia Ustaz Nazri.. oh memang ustaz ke..steady aku!!

Wednesday, August 25, 2010

Geng Surau freak

Saya seperti dah menjadi Geng Surau freak..
siap membuat syarat

Isteri : Abang, bulan puasa ni, kita cuma boleh buka kat luar sama ada hari Ahad atau Isnin je.. hari lain buka kat rumah eh..
Suami :Apesal hari lain tak boleh?
Isteri : Taknak arr..serik..
Suami : Sebab?
Isteri : Sebab tak dapat tengok Geng Surau masa buka.. sampai hari ni saya missed sebab anak tuan kedai Kota Warisan tu tukar tengok Tom Tom Bak

Saya jarang ada cerita yang saya sangat suka.. tapi bila saya terjebak saya sukar berundur { nilaian sikap : individu ini seorang yang setia :p }.. Tapi percayalah sekali anda terjebak dengan Geng Surau, mungkin anda akan membuat syarat seperti saya lakukan...Haha..

Geng Surau ini seperti yang saya pernah sebutkan dulu amat berbeda sekali dengan drama atau siri tv di bulan puasa yang lain..ia bukan siri yang meleleh2 sebaliknya meraung terus ( Abang Abu) ..Kalau drama lain untuk menunjukkan baik dan jahat itu perlu ada seorang yang sangat baik tahap perfectionist dan antagonisnya pula jahat memang macam confirm neraka..tapi dalam geng surau sikap baik dan tak baik semua wataknya agak seimbang.. mungkin olahan watak Mayat a.k.a Razif nampak macam baik je.. dia sedang diseimbangkan dengan kejahatan lampaunya yang melampau2 dulu..

Ok saya faham kekangan untuk menonton siri ini lebih-lebih lagi jika tiada Astro { nilaian sikap : individu ini seperti berlagak ada Astro eh? sila bayar bil bulanannya! }.. saya cuba wrap kan sinopsis berdasarkan watak yang ada dalam siri tersebut.

Mayat a.k.a Razif  ( Beto Kusyairi ) : Seorang pemuda yang baru je keluar dari pusat pemulihan setelah dimasukkan ke sana selama 3 tahun selepas beliau meletupkan surau Assyakirin dengan bom kambing (????).. Kambing yang di attachkan bom itu adalah kepunyaan Abang Abu bernama Janggut.. Berikutan kejadian tersebut Mayat a.k.a Razif amat ditakuti bukan sahaja yang tua malahan yang muda. Dalam jahat-jahat begitu beliau mempunyai seorang kekasih bernama Azreen yang akhirnya bertunang dengan rakannya sendiri Lokman. Beliau disanjungi oleh Udy (stalker + posmen surat menyurat) dan Duan (anak kepada Abang Abu)

Abang Abu (Azhan Rani) : Salah seorang AJK Surau Assyakirin yang agak SBRB (sombong bongkak riak berlagak) tapi selalu membuat sesuatu dengan bersungguh-sungguh (membasuh lantai surau dengan bernyanyi-nyanyi kuat lagu Sepohon Kayu dan kemudian membuang sawang pula) . Mempunyai kegemaran menyanyi apabila sangat gembira. Beliau sangat gerun + menyampah dengan Mayat a.k.a Razif sehinggakan apabila mengetahui kepulangan Mayat a.k.a Razif beliau serta merta pengsan. Mempunyai seorang isteri yang hyperhidrosis (basah tangannya) dan seorang anak yang nakal bernama Duan. Selain tidak ngam dengan Mayat a.k.a Razif, Abang Abu juga selalu tidak bersetuju dengan Cikgu Suradi.

Udy (Intan Norsaina): Anak perempuan bongsu Cikgu Suradi yang amat meminati Mayat a.k.a Razif sejak kecil lagi. Pernah diikat di sebatang pokok sambil diconteng mukanya oleh Mayat a.k.a Razif namun peristiwa itu tidak merubah minatnya terhadap Mayat a.k.a Razif. Sewaktu kecil beliau menjadi posmen untuk aktiviti surat menyurat antara Mayat a.k.a Razif dengan Azreen, Uli dan Uzi. Masih meminati Mayat a.k.a Razif tapi berpura-pura mempunyai kekasih bernama Karim.

Duan (Zaidi ape ntah ..sori tak alert nama betulnya ): Anak kepada Abang Abu yang nakal tetapi kreatif. Sangat menyanjungi lagenda kejahatan Mayat a.k.a Razif tetapi kini kecewa bila Mayat a.k.a Razif menjadi baik. Sangat jengkel terhadap Ustaz Dahlan Steady Aku tetapi telah berjaya mendapatkan rakaman ceramah SBRB secara percuma tanpa pengetahuan Ustaz Dahlan dan telah menjual hasil rakaman sewaktu garage sale di Surau Assyakirin.

Cikgu Suradi (Mat Over) : Ayah kepada Udy, Uli dan Uzi. Seorang guru di sekolah kampung berkenaan yang amat romantik dengan isterinya , Makcik Ros sehingga orang yang memandang muntah pelangi. Cikgu Suradi tidak ngam dengan Abang Abu dan selalu mencantas pandangan Abang Abu (walaupun pandangan mereka berdua sebenarnya sama, istilah je lain-lain)

Imam (Razak Ahmad) : Imam surau Assyakirin merupakan bekas askar yang solo dan sedang mencari teman. Berusaha mencari teman hidup dengan memancing undi supaya surau berkenaan dicat dengan warna pink supaya menarik perhatian lebih kaum wanita. Pernah satu ketika sedang Imam 'melepaskan hajat', kain pelekat beliau yang disangkut di pintu tandas diambil dan disembunyikan oleh Mayat a.k.a Razif.

Azreen (Anita Baharom): Bekas kekasih Mayat a.k.a Razif yang telah bertunang dengan Lokman. Menyayangi tunangnya namun begitu masih berharap Mayat a.k.a Razif mempunyai perasaan terhadap dirinya.

Lokman (ni pun tak tau sape namanya): Kawan baik Mayat a.k.a Razif yang bekerja sebagai juruteknik di kilang berdekatan kampung. Telah bertunang dengan bekas kekasih Mayat a.k.a Razif, Azreen pada hari Mayat a.k.a Razif pulang ke kampung. Terlalu sangat sayang dan bersikap romantik kepada Azreen sehingga kadang-kadang menggatalkan kaki akibat gigitan nyamuk. Berasa amat gerun sekali untuk memaklumkan kepada Mayat a.k.a Razif yang beliau telah bertunang dengan Azreen tetapi rela dipukul setelah Mayat a.k.a Razif mendapat tahu.

Ustaz Dahlan (pun tak tau..huhu T_T) : Ustaz yang di jemput oleh AJK Surau Assyakirin dan merupakan kawan lama kepada Cikgu Suradi. Menggunakan tagline ' Steady Aku!' . Siri ceramahnya yang popular ialah berkenaan Sombong Bongkak Riak Berlagak (SBRB) dan beliau turut mengajarkan cara-cara untuk menjadi SBRB kepada AJK Surau Assyakirin. UStaz Dahalan agak berang dengan tindakan Duan merakam ceramahnya dan menjual CD ceramahnya, walaubagaimanapun setelah di'kipas2' sikit beliau tersengih2 kembang..huhu

Miss Mina (Sherie Merlis): Seorang guru bahasa Inggeris di kampung berkenaan yang amat komited memartabatkan grammar bahasa Inggeris. Diminati oleh Imam tapi cintanya hanya setia pada Zamir Khan. Sangat manis tapi agak suka bergossip. Beliau ditugaskan menjaga helpline aduan di surau akan tetapi terlalu teruja sehinggakan bil telefon helpline mencecah RM1000+..

Lain-lain watak tak abes study lagi hehe...

Secara keseluruhannya cerita adalah untuk mendidik (terutama yang rasa terdidik sambil gelak kuat2 ).. Selama ni kite telah didoktrinkan dalam pemikiran kita bahawasanya surau adalah tempat baca Quran dan solat sahaja.. dan hanya popular masa Ramadhan sahaja.. Dalam Geng Surau selain daripada ribut riuh kelibut, dalam masa yang sama tutur dipaparkan cara menginteraktifkan surau dengan masyarakat melalui sukan, aktiviti garage sale, malahan nak cat surau pun ada pembentangan..hehe..

Saya berharap kalau boleh AJK Masjid Mercedes Benz pun tengok la siri ni, so boleh la meng'fun2'kan (mengimarahkan) masjid kita..

Untuk ulangan sesapa yang missed, leh tengok hari Ahad 8.00am- 10.00am .. ni versi marathon.

pung pang kelentung kelentang tok tok pling pling

Bulan puasa ni adalah bulan mencabar minda masakan saya. Setakat 14 hari berpuasa, kami kebanyakkannya menjamu selera berbuka dengan memasak sendiri. Pada awalnya saya berhasrat untuk suci bazar ramadhan. Tapi apa kan daya, nafsu perempuan itu sembilan dan akalnya satu. Salah satu daripada sembilan tu nak tengok jugak bazar ramadhan. Walaubagaimanapun pembelian di bazar ramadhan tidaklah terlalu bernafsu. Cuma beli kuih muih dan bila rasa terlalu banyak pergi hantar kat jiran-jiran sambil berangan-berangan jiran ingat saya buat sendiri...hehe

Adat orang bersuami isteri, kalau mood baik isterinya tanyalah suami nak makan ape. akan tetapi kalau mood kepenatan, isterinya terus pung pang kelentung kelentang tok tok pling pling terus hidang makan tanpa tau ape pun nama hidangan yang dimasak.

Hari ni hari ke 15. Hari ni hari bekerja. Jadi  menu petang ini mungkin juga hasil pung pang kelentung kelentang tok tok pling pling.

p/s: dah 5.03 minit. saya kena balik sebelum tersangkut dalam HUKM selama 30 minit. Sungguh tak sanggup!

Ikut

Saya rasa ada bayang-bayang yang suka ikut saya... Mula-mula ok..lama-lama rasa rimas...

Huhu semalam saya tanya suami saya..
" U izinkan tak i jadi penyanyi?"
Suami saya geleng dan berkata,
" I suruh pun u tak nyanyi, takkan la i bagi u nyanyi depan orang "

Saya pun rasa taknak jadi penyanyi..
Susah jadi artis..
Nanti orang ikut je..
Belum jadi artis pun dah ada yang ikut..hehe

Tuesday, August 24, 2010

Mee vs Pasta dan Samosa vs Popia

Keteringinan memakan mee racun agak meluap2... sejak beberapa bulan kawen kemudian balik ke Batu Pahat.. setiap kali tu gagal dapat nak makan mee racun.. mungkin pakcik mee racun tu boikot saya (haha budget artis kena boikot )... Ni try and ERROR (ya memang errornya banyak) untuk membuat mee racun.. berbekalkan beberapa keping bahu kambing biri-biri saya buat stewnya dulu ( cili boh + sos tomato Prego) , campur sedikit sawi dan setengah potong tomato...dek kerana malas pergi kedai Acheh beli mee kuning, mee jadi pasta... kini namanya bukan lagi mee racun tapi PASTA RACUN...

So ujian sensori yang saya lakukan sendiri dan juga suami mengandaikan

Saya sendiri : rasanya agak lari dari mee racun  batu pahat.. kurang pekat.. dan warnanya agak pudar... tapi dari segi seasoning ok la... over all boleh dimakan huhu

Suami kacak (haha puji sebab nak suruh puji balik) : "This is not RACUN sayang... for me this is Mee Madu"...  {nasihat saya anda jangan baca frasa italik tu..nanti muntah pelangi..hehe} hoho... oh no no no... i rather to name it as pasta racun compared to PASTA MADU... sensitif..heee :p.. But thank god suami saya suka ( mungkin sebab isterinya letak pisau kat leher kalau kata tak suka..ngehngeh )

Dalam masa yang tak sama, saya masih meneruskan usaha melipat samosa setelah mendapatkan beberapa DIY melipat samosa dari google..namun hasilnya masih masih kasihan.. tak mengapalah... berbentuk popia pun rasanya masih lagi samosa... hehe..

Monday, August 23, 2010

BERTUKARRR!!!!

One little two little three until fourty six Little Indian
Sila google sendiri peristiwa apakah ini... [ mode : malas ]

Cubaan menangkap burung..hep hep bulan puasa fikiran kena suci.. tapi isterinya tak cukup inci.. 

Cubaan berlakon konon berada di atas cruise.. kami tidak mampu nak naik cruise sebab tiketnya untuk seorang pun mungkin boleh bayar cengkeram rumah.. [mode : berjimat cermat itu amalan mulia ]

thanks to our 'tripod'

cubaan berlakon menjadi ' batu pahat next top male model'

Berlakon bermain layang-layang besar...
Nota kaki : Dia memang suka berlakon.. Dia masih bujang.. :p

Morib sudah ada binaan-binaan baru.. berubah sikit berbanding masa dulu 1 dan masa dulu 2... Cantik tapi belum ada kedai makan..so kalau nak jalan siap2 bungkus air dulu...  karang haus saya tak tau... .. over all  nampak nice... errmmm lagi  ape yang berubah eh??? Status kami kot.. :)

Ops lupe lak 1 lagi gambar... lepas kawen dan ada 'tripod' baru boleh buat...hehe

BERTUKARRRR!!!
dah macam Goku ngan Kurin Dragon Ball aku rasa ...huhu


Thursday, August 19, 2010

Manggis

Kita kerja dengan tempat yang nak cari penanda awal kanser...
Tapi lum belek lagi baru kumpul je...

Bila sebut kanser, padanan paling popular ialah ANTIOKSIDAN
Antioksidan kerja melindung sel dari ancaman radikal bebas
Apa pulak radikal bebas???
Radikal bebas tu ialah atom yang elektronnya tak cukup 8.. maka ia tidak stabil..
So nak menstabilkan diri, ia akan curi elektron dalam sel..
Sel yang dah dicuri akan terubah struktur DNAnya jadi sel mutan..
Pendedahan berpanjangan boleh membangunkan pelbagai penyakit..

Antioksidan ada banyak dalam daily food esp sayuran dan buahan segar..
Dah dibotolkan pon ada pelbagai..
Dari berry lah.. dari carrot lah..dari manggis la..
Brand pun macam2... iklan jangan cerita...
Last2 malas pilih makan je manggis...

Perbualan suami isteri

Suami : Faz minum ni.. antioksidan ni..
Isteri : Bang, kan manggis tu murah je.. bersepah-sepah orang jual kat tepi jalan.. kat Sungai Buah tu melambak2.. Kenapa la nak beli jus mahal2 eh.. padahal boleh je kot pas makan buah manggis telan plak kulitnya..
Suami : Aah kan..
Isteri : I rasa i tau kena jus manggis oversea mahal...
Suami : Kenapa?
Isteri : [Tengok entry dia ni ].. I rasa kalau produce kat M'sia patut murah je kan?
Suami : Agaknya.. u kan budak sains kenapa tak buat?..u kalau i tak ingatkan makan makanan berkhasiat mmg selalu tak buat kan?
Isteri : yela.. yela...

Agaknya boleh ke blend kulit manggis gitu je? or keringkan dulu?... ape2 pun benda yang tak diketahui kena wat toxicology test di makmal bioserasi dulu kan...hehe tak gitu kawan kuasa 10?

Oh ye.. saya juga ada kawan maya Kulit Manggis...memang banyak kelebihan macam kulit manggis..:)

p/s: taknak kawan blogger ni.. asyik fail upload photo..nape ntah.. sabar... STEADY ETON!!!

Wednesday, August 18, 2010

Geng Surau -> mesti tonton!!

Hari Selasa sampai Sabtu kire hari best...
Sebab ada cite Geng Surau...
Sampai suami suruh ambikkan air pun bangun bila iklan je..

Ia best.. sbb lari dari cerita tipikal bila puasa kena nangis atau dibuang keluarga atau kehilangan atau kematian ahli keluarga...

Pelakonnya bukan line2 yang A-star gossip sangat tapi memang mengganggu usus sepanjang waktu tonton..

Waktu siaran 7.30pm (masa buka) or 9.30 pm (masa moreh) or 4.30am (masa sahur)
TV mana? Astro Oasis (106)...

Huu tak sabar nak tunggu petang tgk tv...

p/s: saya ada clip n gambar tapi blog tak baik hari ni..sukar memberi kerjasama :(

Tuesday, August 17, 2010

Chocolate Cluster Chocville

Choc cluster : almond + raisin
Kawan-kawan masih ingat lagi saya janji nak post gambar untuk entry ini? Nah sekarang tunai janjinya [walaupun lambat! :( ]

Ini la choc cluster yang saya maksudkan.. Untuk hari raya ini saya cuma ambil tempahan untuk kuih ini sahaja.. ops bukan kuih tapi coklat cluster ini shaja...sbb saya kenal pasti kudapan ini je dapat saya hasilkan dengan kasih sayang.. sbb jenis2 lain sgt time consuming jadi kurang kasih sayang... Saya sayang anda semua maka yang penuh kasih sayang sahaja yang akan saya persembahkan untuk deria sensori anda ^_^

Ok sedikit info untuk kudapan cluster ini.. ia sebenarnya ia mungkin kekacang atau cornflakes atau buah-buahan kering yang saya enrobed kan dengan coklat compound... errr apa pula coklat compound??.. ianya coklat daripada lemak sayuran (vegetable fat) .. Anda boleh juga request untuk pure chocolate..iaitu coklat yang memang lemaknya daripada lemak koko... untuk pure coklat harganya mmg mencecah 2 kali ganda harga yang saya tawarkan ini..[ rasanya juga mmg lebih sedap... once anda telah terdedah kepada pure choc anda akan meminggirkan coumpound choc... ini kisah benar..huhu ]

Baiklah saya recap semula info untuk pembelian dan tempahan bagi cluster ini..

almond @ cornflakes sahaja : RM20 untuk sebalang


almond + kismis @ cashew @ aprikot @ cornflakes : RM22 untuk sebalang

almond + cashew + kismis @ aprikot : RM24 untuk sebalang

almond + hazelnut : RM23 sebalang

hazelnut + kismis : RM24 sebalang

* sebalang = 50 pcs

* default coklat ialah milk coklat... sila nyatakan kalau nak coklat putih atau dark

* drizzle dengan perasa strawberry / orange boleh dilakukan tanpa sebarang extra charge..tapi kena khabor la ke saya.. :)

* harga tidak termasuk kos penghantaran. Disarankan untuk self pick up di Dengkil atau HUKM Cheras. 8km radius kawasan Dengkil free delivery [wah beruntung betul orang Dengkil  ^_^]

sebarang pertanyaan leh email nutaizaf@gmail.com atau boleh telefon saya 013-6076706

Ok itu aje... selamat berpuasa dan selamat membeli :)

Thursday, August 12, 2010

Tahun pertama

Syukur,
Tahun pertama berpuasa sebagai isteri Enche Ahmad...
Tahun pertama berpuasa dengan Enche Ahmad...
Tahun pertama bersahur dengan Enche Ahmad...
Tahun pertama berbuka di rumah Enche Ahmad...
[ Di bulan Ramadhan lah mulanya saya jatuh chenta dengan Enche Ahmad... feeling2 sambil tengok Seputeh Qaseh Ramadhan ]

Azam Ramadhan 1431
  1. Bangun & masak sahur... walaupun cuma goreng drummet dan makan tamar [ hehe berlaku pagi ni..sahur semalam kencang kacip fatimah --> teruja hari pertama ]
  2. Masak berbuka walaupun cuma makanan western [ perghh tak agak2 berlagak ].. but do you know preparing western dishes is less time consuming compared to nasik and lauk2...
  3. Pergi terawih hari2... kami bercadang untuk terawih di Masjid Jameatus Solehah a.k.a Masjid Mercedes Benz  (huhu batu angin masjid ni lambang Benz okeh ) pada hari2 bekerja dan round surau atau masjid2 lain pada hujung minggu... Ala2 rancangan Dari Masjid Ke Masjid Fedtri Yahya tu..
  4. Istiqomah baca Quran.. padahal di luar Ramadhan pun saya patut istiqomah... tapi kesempatan Ramadhan ni saya ambil peluang untuk boost perasaan rajin..
  5. Kurangkan beli kuih raya  [ huhu sbb kalau sebut taknak dah terlajak perahu.. dah tempah pun ]...
 Azam takleh banyak2... nanti suami saya ingat dituntut suruh langsaikan...

Friday, August 6, 2010

Tanya part 2

Seperti dihantui hari ini pertanyaan tetang Klinik Gigi Azman tidak berkesudahan.. Walaubagaimanapun tak mengapa..saya pasti penanya memang urgent perlu cari Dr.Azman... Saya sudah cuba dapatkan nombor contact Dr.Azman untuk cik -nur hafiz-

Daripada maklumat rakan-rakan sebatupahatian klinik Dr.Azman tu sememangnya berdekatan Supreme.. tapi malangnya kalau tanya alamat seperti alamat nak anta kad raya tu memang tiada la... Oleh kerana Cik -nur hafiz- memang nampak urgent sungguh saya cuba googlekan untuk Cik -nur hafiz-


Klinik Pergigian Azman
Address: 1st Floor, 25a, Jalan Mengkudu, Taman Makmur, 83000, Johor

Phone: 07-4380048Mobile:012-7120725

Email:  drmangg@gmail.com
 
Diharap maklumat ini dapat membantu Cik -nur hafiz -
 
 
p/s : Dr azman, saya nak komisyen pengiklanan...hehe

Kite makan jaws

RMF [ royal military force?? ] Family Diner
Kedai dekat2 JM Baryani
Juga dekat2 susuibu.com
Juga dekat2 Zul Nawawi & Co [eh tiba2! :p ]

presentation menu saya suka!
senarai menu seperti mau order semua mengujakan

white rice + ginger fish fillet : RM7.50
makanan orang yang konon2 demam tak berapa selera..

white rice + blackpepper beef : RM7.50
hidangan suami yang berselera..tgk tangan la..hehe

Sharkfin soup (S) : RM15.00
Menu yang selalu dengar dalam drama-drama cina

Secara peribadi kedai makan ni seperti boleh dikunjungi semula kerana ia sangat memuaskan sistem penghadaman.. dari saat enzim amilase saliva mula bekerja di ruang mulut kemudian melalui esofagus menjadi bolus-bolus dan ke perut memang rasa termimpi2... [ pengakhiran ayat cuba coverline yang sebenarnya dah lupa perjalanan sistem penghadaman ]

Tak sangka kan bang..kite dah makan jaws...

Tanya

Pagi2 tgk email
1 notifikasi komen nak di approve
Tanya pasal cabut gigi

Cik Anonymous,
saya tak pernah pergi Klinik Azman..tapi menurut kawan2 saya yang memberi komen, Klinik Azman tu letaknya di Taman Dato' Abdul Rahman Jaafar.. atau lebih popular panggil area Supreme [ tak tau kenapa Supreme popular, maybe sbb Supreme tu bangunan tinggi yang awal2 kot ]...Saya tak pasti cik/encik/puan/ tuan dari arah mana di Batu Pahat.. tapi landmark paling dekat dengan taman ni ialah Summit Parade dan Pejabat Tanah Batu Pahat.. Untuk lokasi lebih tepat, Cik Anonymous boleh refer dengan kawan (1) saya yang duduk di kawasan dinyatakan di atas atau kawan (2) yang pernah pergi Klinik Azman..

Harap info tak berapa info ni membantu Cik Anonymous

p/s : Huhu terasa macam penulis ruangan pertanyaan majalah la plak...hehe

Tuesday, August 3, 2010

Raya boleh, tak raya pun boleh

Thinking of choc project during ramadhan..
[ suami, saya tak siapkan lagi iklan seperti yang awak suruh ]

Saya tak rajin untuk mass production praline atau truffle..
[glosari :
praline -> coklat yang dibentuk menggunakan acuan
truffle -> coklat yang bentuk bulat aje dan kemudian sama ada di enrobe dengan coklat/serbuk koko/ kacang/etc ]
Bila mass production hasilnya kurang kasih sayang..
Maka saya pilih buat hamper..
Contoh hampernya nnt upload eh..
[ suami, saya tgh edit gambar...iklan bukan untuk raya pun boleh kan??? ]

Walaubagaimanapun untuk raya ni, seperti tahun sebelum ni, saya akan buat coklat cluster
  1. almond @ cornflakes sahaja : RM20 untuk sebalang
  2. almond + kismis @ cashew @ aprikot @ cornflakes : RM22 untuk sebalang
  3. almond + cashew + kismis @ aprikot : RM24 untuk sebalang
  4. almond + hazelnut : RM23 sebalang
  5. hazelnut + kismis : RM24 sebalang
* sebalang = 50 pcs
* default coklat ialah milk coklat... sila nyatakan kalau nak coklat putih atau dark
* drizzle dengan perasa strawberry / orange boleh dilakukan tanpa sebarang extra charge..tapi kena khabor la ke saya.. :)

sebarang pertanyaan leh email nutaizaf@gmail.com

p/s : gambar??? sabaq na...

She is she..

@ Office
Wife : Abang, doc said E28.2
Hubby : What's that?
Wife : It's quite long to explain via text.. wait until evening eh..
Hubby : Ok luv
Wife : .....(feel like flying.... hold the floor now!!!).....

@ Home
Hubby : How's ur day? how's meeting with doc today?
Wife : Just fine...
Hubby : What did the doc do?
Wife : ya da ya da... ya da.. ya da ya da..ya da ya da ya da............
Hubby : Oh.. is she she?
Wife : Luckily she... huhu tak sanggup u kalau 'he'...
Hubby : It's ok dear, we had ample time to work on it...
Wife : Tq, i luv u.. (buat muka comel macam kucing)
Hubby : Oke, buatkan teh untuk i...rasa nak demam lum minum teh lagi hari ni...
Wife : Ye lahhhh...

Monday, August 2, 2010

Fish Fillet Method Validation

Tajuk memang tak leh blah.. pegawai makmal analitikal pun tak poyo macam ni..



Ini adalah siri fish fillet... kami atau lebih tepat saya suka masak fish fillet sebab ia seperti mahal (haha berlagak sungguh ko) kalau kite makan kat kedai, tapi sebenarnya penyediaannya murah dan mudah saja. Yang penting ada kepingan ikan (ni pergi beli di Carefour), tepung gandum, telur dan bahan yang menjadikannnya crispy seperti breadcrumb atau oat..

Tapi memandangkan masa pergi carefour lupe plak beli breadcrumb dan oat di rumah seperti hendak kehabisan, untuk fish fillet yang pertama saya menggunakan breadcrumb daripada roti bakar... caranya ialah dengan membakar roti (apa2 jenis roti pun korang bedal je la)... bakar sampai kepingan roti tu keras, dan kemudian hancurkan jadi serdak..sbb hari tu roti yang ada ialah butterscotch, maka fish fillet yang korang nampak tu hangus2 sbb gardenia butterscotch gulanya tinggi..bila banyak kandungan gula, masak ape pun cepat hangus..T_T

Bagi fish fillet yang kedua tu, masalah tidak ke kedai dan oat nak abis masih melanda.. so alternative crumbnya ialah menggunakan biskut IKO hancur...haha fillet yang cerah sket tu totally oat, yang nampak gelap sket tu menggunakan oat + biskut IKO..

Untuk akan datang, saya baru pergi beli nestum.. so saya nak try goreng ngan nestum.. nanti kite tunggu hasil crispy coatingnya bagaimana yeh..

Ini pula bahan menyediakan minced carrot sour sauce

cara2nya:

  • rebus lobak sampai boleh dipenyek2 lenyek2

  • season lenyekkan dengan garam dan blackpepper

  • tambahkan natural yogurt sesuka rasa.

Ini pula bahan2 salad

cara2nya :

  • hiris lobak dan timun secara memanjang senipis yang mungkin

  • dalam mangkuk lain, campurkan extra virgin olive, balsamic dressing, sedikit garam dan lada hitam. Sebatikan bahan2 ini

  • Masukkan bahan yang dah disebatikan kepada hirisan lobak dan timun tadi.

p/s : masak ni 15 minit je siap.. masa selebihnya boleh tgk tv..huhu

Samosa kasihan

Di satu pagi yang hening... sang isteri cuba membuat samosa untuk sarapan mereka suami isteri..

ini intinya ( kentang + ayam jimat)

Tapi dari samosa jadi...

popia.. sbb ape?

Bila lipat samosa rupanya sangat hodoh kasihan

Okeh.. sekarang nak google cara lipat samosa!!