Pages

Wednesday, April 27, 2011

Wordless Wednesday #6

Kalau sampai Morib tak beli Sotong Bakar Morib * gigil2 sedap* memang  rugilah..
Sotong keringnya mungkin boleh dpt kat mana2.. tapi sosnya memang marveles!!
Rasa nak kedekut2 makan sorang..haha

p/s : sukar nak gambarkan kesedapannya.. plus kucing kembang sibuk cium2 jilat2 muka..

Wordless Wednesday : #5

Sekarang ni AF9.. AF terakhir katanya..


Kalau korang dengar nama pena Munpel masa konsert akhir tu, maksudnya saya la pencipta liriknya..haha
Nak test power bakat masing-masing? Click sini

Wordless Wednesday #4

Taming Sari dah hilang atau raja melaka yang baru dah simpan hehe, Hang Tuah sekarang pakai panah!

Tuesday, April 26, 2011

Beza

Hehe lelaki dan perempuan memang bezakan..

Kalau lelaki sekawan pergi makan kedai
Sorang je yang bayar (dengan harapan next time aku makan, ko pulak yang bayar)

Kalau perempuan sekawan pergi makan kedai
Lepas makan bayar asing-asing..

Lelaki agaknya memang lahir dengan berhati suci percayakan kawan..
Perempuan agaknya memang lahir dengan sifat berhati-hati tak mau gaduh kemudian hari...

Sebab tulah memang diciptakan lelaki pasangannya perempuan..hahahaha (apa punya kesimpulan ntah!)

Nak check blog korang gemuk (berat) atau kurus (ringan)? pergi check kat sini..

Monday, April 25, 2011

Banglo

Saya pernah berbual2 dengan emak kawan..
Dia tanya saya dah ada yang punya..
Saya senyum sengih simpul aje..
Kawan saya tolong jawab..

"dah ado tu mak.. kojo peguam!"

Emak dia terus sambung..

" Umang aii..duduk rumah banglo la lopeh ni faziah"

Makbul doa makcik..
Saya memang duduk rumah banglo


Alhamdulillah, besar jasa arwah mertua saya sediakan rumah yang lengkap buat kami suami isteri..terima kasih Mama.. Alfatihah..

p.s : sayangilah mertua anda, kalau dah takde teringin!

Saya wanita berkasut boring

Tertarik dengan entry setianya kawan saya..

Bila bercakap tentang perempuan dan kasut.. mesti orang bayangkan kasut yang bersusun-susun, berwarna warni sedondon dengan baju, ada yang tinggi ada yang rendah... Suami saya pernah mengeneralisasikan saya seperti perempuan-perempuan banyak kasut yang lain..


Haha ni pic source dari google image ..saya punya? Tak ada!..Kasut paling cantik saya ada ialah kasut kahwin ( tapi pakai sekali je.. terasa membazir sebab tak selesa ) selebihnya kasut atau sandal yang berdesign boring tapi tahan sekurang-kurangnya 2 tahun atau lebih...

Beberapa kasut atau sandal (haha beberapa tu..padahal 3 je)  tu saya beli ngan harga yang sedikit mahal, tapi saya pakai untuk jangkamasa panjang sangat..haha.. pernah satu ketika, semua kasut atau sandal tu menunjukkan masalah ketara dimana ketiga-tiganya terkoyak, putus dan tercabut.. sudahnya saya pergi kenduri kat nikah kat kuantan pakai selipar jepun..sedih sekali rupanya.. tapi yang gembiranya suami saya approve beli kasut mahal sikit sebelum sampai majlis resepsi pengantin kuantan...yeay! (mean kasut atau sandal saya sudah ada 4 sekarang..hehe).. Ni lah kali pertama suami saya tengok saya beli kasut sepanjang setahun berkahwin..:)

Kasut atau sandal yang terkoyak, putus dan tercabut tadi sudah dihantar baiki.. dan jumlah membaikinya RM30 tak salah saya (suami saya yang hantar dan bayarkan..hehe)..mungkin boleh sambung pakai lagi untuk 3 tahun lagi ..:p

Apa pula cerita kasut atau sandal anda?

p/s : gambar kasut atau sandal tu, nanti balik rumah baru upload.. lum snap lagi..haha

Alphabeth : L

Lidah

Lukisan

Lempeng LOVE

Lontong goreng

Sunday, April 24, 2011

Dah boleh reply to comment...yeay!

Akhirnya berjaya juga saya menambah aplikasi kepada blog.. ya sedikit berbangga sebab saya kan 'not so IT' person kan..klu berjaya sikit2 tu dah boleh kembang2 hidung...kehkeh..

Thank you to kucing sbb dia yang bagi saya link tutorial buat aplikasi ni...hehe..apa yang saya tambah?


Bukan la apa sangat.. tapi cam excited kan nak personalized comment kat commentator..hehe ( gaya ada pengomen ramai la sangat...huuu)

Nak try buat sendiri? meh share sket....

Step 1 : Pergi ke dashboard blog anda dan click Design (sesetengah blog mungkin namanya Layout) > Edit Html > Tick  'Expand Widget templates' box.

Step 2 : Tekan button Control serentak dengan button F untuk cari

Step 3 :  Sila tampal coding reply to comment  kat bawah apa yang anda cari kat step 2 tadi ; coding nya mana? pergi cari & copy dari sini.

Step 4 : Blog ID nak cari kat mana?


Ok bila dah siap ikut step di atas semuanya, save lah templat html anda tu.. pastu taraaaaaa! ada dah "reply to comment"...yeay!

Kalau nak rempahkan blog anda, juga boleh cuba rujuk kat sini... hehe saya pun ikut step dari sana.. ~lalalala

pesanan penaja : sila ikut step jangan derhaka.. unless korang 'very IT' yang hebat, so boleh derhaka bila2 masa..

Saturday, April 23, 2011

Kek PEKIDA

Akhirnya jadi jugalah kek lapis asam manis setelah bebeapa kali kuar peti masuk peti sejuk lagi butter buat kek ni.. sebab nak buat kek lapis stamina kena tinggi ... klu rasa ngantuk atau malam jumaat lupakan ajelah nak mengadun kek..

Haha not so broadband uneven layer :p

Nantilah berlatih lagi ( klu rajin..huhu) seek for perfection.. klu tak terimalah seadanya kek lapis yang kejap tebal, kejap nipis.. sebenarnya kalau nak dapat lapisan yang betul2 rapi, adunan setiap lapisan tu beratnya kena sama.. mean kena timbang eh.. lagi satu sebab saya tak jumpa grinder, dah gigihlah saya menghancurkan biskut marie pakai tangan (tak berapan nak hancur la)..

Untuk satu adunan, saya buat yang bakar dan juga kukus... macam lipas kudung.. kejap nak tgk kukusan, kejap nak tengok oven.. Kalau dari segi keselesaan saya prefer oven.. mengukus tu ibaratnya macam pergi sauna lah..panas satu dapur!

Darker cake was cooked by baking and the fairer cake was cooked by steaming it

Macam rajin je kan saya? Haha sebenarnya saya nak kumpul putih telur nak buat macaron.. So kuning telur bolehlah dimanfaatkan dengan menghasilkan kek lapis atau buat custard filling macaron nanti..Memandangkan kuning telur tak boleh simpan lama, maka sebelum terjadi macaron, kek siap dulu yeh..

Kek lapis ni saya buat guna method butter cake.. Nanti kalau saya rajin (ya kalau rajin!), saya akan try method chiffon cake atau sponge cake method..

p/s : lagi satu kenapa saya bersungguh melapis sebab dah macam nak terhabiskan kek lapis sisik ikan beli kat MIHAS.. suami saya baru makan sikit.. so sebagai ganti saya buatkan sebuku kek...haha sweet kan saya.. ( munpel!)

Gudlak kawan walau di mana pun kamu berada..

Semalam hari yang sangat mengharukan, sebenarnya bila saya tau dia resign selepas saya leave agak panjang awal bulan lalu, saya sudah rasa sedih.. seluruh pejabat juga agak murung dia resign..Masa ucapan di jamuan perpisahan, kawan2 perempuan semua bertakung airmata (Nazihah paling over!).. sampaikan ucapan balas Dato' Prof suruh pegawai lelaki jadi wakil..

Memang sedih, apa tah lagi bagi saya dan K.Aida. yelah sebelum kami sampai di cubicle kerja kami akan lalu cubicle dia..( cubicle saya paling belakang, kalau kawan2 lain sepanjang jalan nak sampai cubicle berenti, mau bengkak mata seminggu agaknya) tapi apa kan daya tempat seorang isteri kan di sisi suami.. dia dah dapat kerja di JB, dekat dengan suami nya..

Belakang : Afifah, Norliza, Baby (munpel) Laili, Salywana, Nazihah
Duduk : Amy, Rodiah ( gudlak Momma), Ain

Memang adat di pejabat kami ada yang datang ada yang pergi... kehidupan kan, bertemu tu rezeki, perpisahan tu memang pasti.. Saya doakan Rodiah berbahagia saja walau dimana pun dia berada..

p/s : Saya rindu dia juga.. ( it took some times nak recover rasa down lepas dia resign..)

Friday, April 22, 2011

Alphabeth : K

Kekasih (cheeewah!) : masa lum reveal lagi siapa dia..kekeke

Kebaya amoi hoooh!

Kad dari Oyen (Baba Oyen yang sampaikan.. we miss Oyen)

Kahwinnnnnnn...yeay!

 Ayam

Wawang

 Potet

 Oyen

Panda & Baby

Kucing

Kupang (bang jom pi makan2 kat Umbai lagi..:) )

Thursday, April 21, 2011

Same or not? : Dusk & Dust

Two person who love dusk scenery but allergic to dust ..hehe

Dusk ;
Similar - twillight, nightfall
Malay - senja

Dust ;
Similar - tiny particle
Malay - habuk

Wednesday, April 20, 2011

I don't wanna be patient but i wanna be patient

Asthma is not fun..
breath wheezing
Cough is disturbing..
Chest is tightening..
Joints are bellowing..
Feel like fainting..
Feel like crying..

I don't wanna be a patient!

Thanks to my Soul Doctor,
your companion, make me safe
your chest-physio make me relief
you are the best nurse i have

Thanks to The Almighty ..
Thanks Allah giving the path to purify my wrong doings..
A chance demolishing my sins..

I need patience and i wanna be patient

Semoga esok sihat! ( ucapan untuk diri sendiri ^_^ )

Wordless Wednesday #3

1 year, 1 month, 12 days

He still sending me card until now..:)
Love u dear..

Tuesday, April 19, 2011

Sambungan gila kentang :)

Mengenangkan Swiss rosti semalam, hari ni rasa macam nak makan lagi.. malangnya hari ni bukanlah serajin semalam nak rebus kentang, grate kentang dan slow cook kentang.. tapi hari ni masih menjadikan kentang sebagai sumber karbohidrat.. hahaha gila kentang! ^_^

Black pepper pan grill chicken, popping egg tomato, boil potato with mayonnaise and mangosteen roselle juice..

Hehe kami suka makanan western.. :p
Oh sebenarnya isteri yang suka masak western sebab tak payah dok dapur lama-lama...suaminya, redha ajelah...hehe

Cincin kahwin untuk suami,mana nak beli?

Kan kelmarin dulu kawan saya bertunang.. hahaha sbb tunang dia suka MU, haa kau sebiji kek bola bertemakan Manchester United..yang lawak, lepas kek diakikah, kuar la status MU kena belasah.. sabar jelah..

Apa hantaran anda bagi kepada pasangan semasa kawen?
Saya masa kawen hari tu hantaran sikit2 je.. haha saya yg suggest supaya dia bagi saya sikit aje sbb saya berbudget ciput nak reply dulang banyak2.. Yelah kalau dia bagi 11, tak ke masak akak nak reply 13 dulang.. So saya sarankan dia bagi saya 5 atau 7 dulang je dulu.. tapi saya tak puas hati kenapa pompuan kena bagi lebih dan kenapa mesti bilangan dulang nombor ganjil eh?

Ok apa saya bagi kat suami saya ;
sirih-cincin-buah-coklat-perfume-jam-jubah-tafsir Quran-kek = 9 dulang
 
As said earlier, budget saya ciput maka saya bagi banyak berbentuk makanan.. Tapi bila kira-kira balik, banyak juga saya berhabis untuk hantaran sbb pakai fresh flower.. dan nasib baik gubahan buat sendirian berhad eh, kalau tak kopak aku nak byr planner siapkan dulang hantaran..
 
Dalam banyak2 benda kat dulang ni, yang saya pergi survey betul2 ialah untuk cincin.. lain-lain barang tu saya tak survey sangat la, mana jumpa asalkan berkenan dan within budget saya beli..
 
Saya belikan suami saya cincin stainless steel bertatah zirkonia.. kalau ikutkan sayang saya nak belikan bertatah berlian, tapi memandangkan BSc (budget saya ciput) maka saya belilah yang berpadanan dengan kemampuan saya.. Oh kenapa saya beli stainless steel? Sebabnya kan banyak pendapat lelaki boleh pakai suasa/white gold/platinum atau tak, so pemilihan stainless steel mengurangkan hard thinking pasal pelbagai pendapat tu.. ada orang kata suasa halal lelaki pakai, ada yang kata ada emas sikit pun dah haram..
 
where to buy : Mimosa, KLCC
 
Saya rasa tak sia-sia saya ambik masa survey pasal cincin perkahwinan ni.. Sebab cincin ni tahan walaupun dah setahun satu bulan tiga belas hari kami kawen.. maksud saya merujuk kepada tahan tu, warna cincin ni tak berubah sikit pun dari hari pertama saya beli.. Tak teroksida, tak karat, tak kelabu, batu diamond zirkon nya pun masih kilat2.. Dan saya terharu sebab suami saya jarang terlupa pakai cincin berbanding isterinya :p..

So kepada sesiapa yang nak bagi cincin kawen atau nak hadiah kepada yang tersayang tanpa rasa syubhah, bolehlah pergi beli di Bausch K.. (diorang tak bayar saya pun.. tapi kalau diorg terbaca, saya harap diorg bagi saya cincin free sepasang...hahahaha) 

Monday, April 18, 2011

Mengidam Swiss Rosti

Satu hari baca blog, pergi lawat blog kawan sekolah..dia update pasal Swiss rosti.. apa kebenda tu? Nah rujuk sini...

Saya teringin gila nak makan Swiss rosti... dah macam gila kentang lah... hehe


Syukur rumah ada internet... boleh google resepi Swiss rosti.. Beef steak pula inspired by steak kat MIHAS hari tu..


p/s :Medium well done steak,. sila guna daging batang pinang ye.. bahagian lain saya tak jamin boleh jadi steak yang mudah kunyah..

Alphabeth : J (perkataan berimbuhan ^_^)


Joke; Joker







Jual ; saya penjualnya :)



Jalan ; jalan-jalan

Sunday, April 17, 2011

Resume macaron

Satu ketika dulu saya hold order macaron.. memang tak kuasa nak mengocak putih telur pakai tangan beb sebab mixer pusaka terbako...

Oke sekarang dah beli mixer baru.. so kerja macaron boleh resume semula..

Normal macaron RM 1.80 per pcs.. Pack of 12 pcs RM 18.00 only

Lollypop macaron , price RM 1.80-RM 2.50 per piece ( offered for Klang Valley + self pick up orders only)

Di rumah sendiri macaron bukan lah makanan yang mengujakan.. lifetime partner (insyaallah) bukan type sweet tooth.. maka memacaronlah isterinya hanya memenuhi tempahan orang...

Cookies manis ni bukan lah sukar bahan-bahannya, tapi ia memang mahal sebab ia trendy, ia artistik dan juga saintifik.. Boleh dikatakan sekurang-kurangnya kalau ada 4 dulang, satu dulang mesti dilambai-lambai ke dalam recycle bin... :(

Assorted colors macaron in individual pin box, price RM2.50-RM3.00 per pcs

haha sebok je gambar2 munpel enterframe

Baru lepas ni saya memacaron untk tempahan dia... asalnya saya nak ia berupa lollypop, tapi memandangkan ia nak dibawak travel, saya tukar masuk pin box lah.. kang kemek di sana sini, tak comel pula cookies yang harus comel ni..

Kepada Cik QS yang baru bertunang semalam.. moga lancar perjalanan membina masjid..moga bahagia sampai syurga beb..:),, Terima kasih support perniagaan kecil-kecilan aku yang hangat kadang-kadang suam ni...hoooh!

Friday, April 15, 2011

Lawak

Hari-hari nak buat komen pasal filem dan cerita tv.. sampai suami suruh tukar profesion jadi pengarah... hehe..Kalau semalam rasa macam boring dengan ustaz cliche.. hari ni boring dengan lawak cliche

Apsal asal lawak je mesti ;
  • Kena double meaning?
  • Betulkah pisang adalah buah-buahan paling lawak?
  • Kalau versi binatang pulak, burung lah yang paling lawak?
  • Dialek kelantan, terengganu, perak, loghat utara dan negeri sembilan adalah lawak ultimate sampai penduduk setempat pun kalau berbincang hal-hal serius pun gelak guling2 sebab berbahasa Dialek kelantan, terengganu,perak, loghat utara dan negeri sembilan.
  • Orang buta, bisu, pekak, capik adalah pelawak terhebat tanpa perlu buat ape-ape?
Bosan eh.. tapi klu dengar lawak macam ni aku tergelak juga.. hmmmmmm

Malam Maharaja lawak.. ada orang semangat2 tambah subscription channel Mustika..:p

Last but not least, Fakta Raja Lawak ;
Pelawak paling ultimate sebenarnya Nasir Bilal Khan.. untuk semua musim Raja Lawak, mesti ada contestant tiru style dia bercakap..dan penonton gelak..

p/s : Konon nak join satu giveaway lawak yang dapat hadiah RM134.60.. tp tgh mood tak lawak sekarang..

Thursday, April 14, 2011

Alphabeth : I

Ibu

Iklan

Invitations

Singa ber'canon' tunggu2 entry I...:)

Ustaz

Saya rindu cerita TV macam Geng Surau.. ya kita boleh tengok ulangan Geng Surau kat Astro Oasis tapi takkan la asyik nak tgk cerita tu je kan.. Maksud saya saya rindu cerita ustaz2 macam tu.. (steady aku!)

Tapi malang cerita ustaz2 kat TV (setakat yang saya tertengok la), watak ustaz ni cuma dua je ;

  1. Penghalau hantu dan segala jin ( sbb mereka ada silat gayung kot)..

  2. Suami kawen lebih dari satu yang macam adil tapi sorang bininya asyik buat perangai dan sorang lagi lemah teraniaya macam tak boleh fight back..(nyampah!)

Rancangan TV ni medium mendoktrinkan pemikiran.. So bila asyik tengok cerita macam ni je, maka generalisasi kita akan sama la macam kita tengok dalam TV..haha terutamanya bab kawen lebih dari satu.. Hahahaha dan lepas tengok cerita lelaki kawen lebih dari satu, isteri penonton akan sentap ngan lelaki, yang suami pula cakap ' nilah orang perempuan, suka fikir negatif pasal poligami'...~lalalalalalalala

Saya rasa pembuat drama atau filem patut dicabar menjadi lebih kreatif buat cerita... dan buat research betul2 sebelum buat drama.. kalau tak jgn kan anugerah international, anugerah pujian dari pengkritik picisan macam saya pun takde..

Kalau tak kuasa nak buat research bagai, sekurang-kurangnya pilihlah jadi ustaz penghalau hantu tu yang baca Fatihah ikut tajwid dan makhraj huruf yang betul.. tak la malu sangat nak dengar..:)

Wednesday, April 13, 2011

Wordless Wednesday : Makaron, Macaron or Macawrong

Padanlah macaron saya asyik meragam.. Say it Tak Makaron..

p/s:  bila not wordless day nnt, i'll share to you my self experiment making Macawrong

p/s/s : Pic take at last day of MIHAS.. ya we both love attending booths event.. we love sensory testing (makan free).. we love making frens with exhibitors.. who knows, may this year we'll invited by Argentianian or Iranian or Poland or China (wah banyaknya!) embassy for their breakfasting event like Turkish did.. Eh tiba-tiba banyak word juga..:p

Rancangan demi rancangan

Lama tak cerita.. asyik buat entry alphabeth aje untuk memperbanyakkan entry sehari-hari.. Sebenarnya saya ada rancangan yang tak tahu bila berhasil berkenaan entry alphabeth tu.. nnt la, kalau dh ada progress baru boleh cerita semula.. heeee Dalam kotak pemikiran saya selalu ada banyak rancangan.. haha dan intipati idea tu selalunya saya cite kat consultant seumur hidup peguam Zul Nawawi & Co tu.. ideanya macam2, bercabang2.. tapi buatnya bertangguh, mana nak jadi kan?

Oh ya baru sekejap tadi saya baca blog Yin dan Yang.. dia blogger tinggal di Bintulu.. sebenar dia satu batch dengan saya semasa di UKM.. cuma saya belajar bidang Biologi manakala dia belajar bidang Biologi Berteknologi { read Bioteknologi }.. hehe.. Saya suka baca entry blog dia, saya suka refer resepi dia sebab resepinya praktikal.. sesuai untuk orang jenis masak gegas macam saya..Oh ya entry hari ni, dia kongsi resepi ayam bakar dan tip membeli herba2 inggeris yang jauh lebih murah dari McCormick..

Haha berbalik kepada cerita rancangan, menanam herba inggeris juga salah satu daripada rancangan2 yang saya plan dalam hidup saya.. tapi saya kena consistent untuk menjaga dan membelainya... Saya sudah membeli biodegrable pot ( dihasilkan dari kompos daun kelapa sawit) dan beberapa biji benih herba inggeris..harap2 saya rajin la mengusahakannya..untuk pengetahuan umum di kawasan rumah saya ada rosemary ( sudah layu bermula 2 minggu lalu..sedih nak nangis!).. vanilla (alhamdulillah ia hidup dengan jayanya..saya lihat tanaman orkid memang hidup subur dan mau berbunga di kawasan rumah kami..tp katanya untuk menghasilkan vanilla pod kena tunggu at least 3 tahun.. sedu sedan!) dan tomato ( tapi lalat buah asyik menghurung pokok tomato saya..haihhh)

Rancangan menanam seterus ialah nak tanam sage, dill dan kacang panjang... juga tanam semula rosemary (dah macam projek tanaman getah dah bunyinya) , juga nak tanam mulberry dan nak tanam daun salam atau bay leaf ( mintak anak pokoknya dari makcik suami di rumah depan)... Tahukah anda saya kecik hati betul dengan diri sendiri yang tak kenal pokok salam fresh padahal selalu park kereta sebelah pokok salam dan kemuadian gelabah2 pergi carrefour beli sebekas daun salam ( 10 -12 keping ) dengan harga RM7.00.. lepas ni bye2 kaypoh!

Semoga diri sendiri berjaya!

p/s : eh hari ni hari Rabu..patutnya Wordless Wednesday... tapi dah jadi Wordiest Wednesday pula..

Sunday, April 10, 2011

Alphabeth : H

Husband or hubby..callin' him bee makin' him eeuuwww

Hairstylist course or just wanna cut ur hair?
Boleh pergi kat D'Sal @ Seksyen 7
dkt lorong sup urat keting tu..

Henna.. haha sebab tak jumpa selotape bedal je guna double sided tape..
(@ night before aqad..the most tiring day)

Holding hands :)



Housewarming