Pages

Saturday, May 28, 2011

Iklan macaron yang tidak berkesudahan..hehe

Isi filling.. at the moment we offer 5 jenis ganache; chocolate, coffee, strawberry, blueberry, orange

Photoshoot kantoi ubat semput..:p

Ready for sale.. ini ditempah orang sudah..:)

1pcs : RM1.80
12pcs : RM20.00
12pcs include delivery : RM30.00
24pcs include delivery : RM50.00

Kalau nak tempah email eh ^_^ : nutaizaf@gmail.com (013-6076706)

Thursday, May 26, 2011

Tips macaron 3

Dalam tips yang kedua saya ada nyatakan tentang aged egg white..rasa nak tarik balik statement tu pun ada.. tapi tak dinafikan putih telur yang telah disimpan 2 -3 hari senang nak membentuk meringue.. fresh egg white takes extra time compared to the aged one..

Selain daripada faktor bahan-bahan.. Salah satu faktor yang saya lihat penting ialah mengenali oven masing-masing.. Saya ada oven sekolah (hadiah kawen dari kawan-kawan sekolah)..

Maksud mengenali oven tu, kenalpasti pada suhu dan berapa lama macaron akan masak sempurna.. selain daripada faktor penghasilan kaki atau skirt, macaron yang sempurna mestilah mudah ditanggalkan dari parchment paper (saya tiada budget lagi nak sambar silpat).. macaron yang mudah ditanggalkan tidak akan meninggalkan residue cookies pada parchment paper berkenaan.. so boleh guna semula kertas parchment itu (jimat kan?)

Macaron yang kurang masak {read : undercooked} bukan saja melekat, tapi ia akan meninggi menghasilkan dome pada satu ketika dan kemudian ia mengerekot berkedut-kedut atau crack * sian saya banyak jadi cenggini*.. undercooked macaron bukan saja tak cantik, malahan shelf life nya juga singkat..




Bila cuaca betul, ratio betul , mengadunnya betul, mengeringkannya betul dan suhu membakarnya betul, Insyaallah anda boleh yield hasil yang banyak.. Tapi saya sarankan untuk buat batch by batch.. kalau buat sekali banyak takut lost control sbb nak cepat siap je..hehe.. walaubagaimana pun percent kegagalan tu tetap ada.. that challenge in making macaron..

amoeba macaron

kadang-kadang mereka suka berpegangan tangan..hmmmmm nasib baiklah mereka ni muhrim (sama kaler)..

Untuk observation seterusnya, saya sedang menangani masalah 'air pocket'.. bila dapat ditangani secara consistent saya share lagi okeh..

p/s : selain macaron kena betul, alamat penerima semasa pengeposan juga kena betul!...haihhhh

Wednesday, May 25, 2011

Wordless Wednesday #8

 Fresh mango juice, boil lamb shank, mix rice (safron, briyani, capers raisins rice)

 Fresh mango juice : gone , boil lamb shank : lil leftover gravy , mix rice (safron, briyani, capers raisin  rice) : replaced with lamb bone..

Ariana Restoran & Cafe
Block 4801
CDB Perdana
Cyberjaya

Monday, May 23, 2011

Mengomel sambil iklan macaron sendiri

I hold the 30 days challege..i think i should start on 1st June 2011 (hopefully..*sigh)

Bila hari2 terakhir sebelum gaji .. duduk rumah adalah lebih afdhal (padahal 'air pocket' macam under cooked macaron )

Tapi ok jugalah.. sbb weekend hari panas.. i mean hot sunny day..sangat sesuai nak buat macaron...macaron bakers ni macam penoreh getah, kalau hujan kena cuti lah..haha..

Tapi membakar macaron di hari panas juga cabaran sbb rumah panas macam sauna.. eh ok jugalah, tak payah pergi salon .. jimat * kan kerajaan suruh jimat! *

Oh ya, our macaron price is RM1.80/pcs
1 container (contain 12pcs macs) with simple ribbon exclude postage = RM20.00

After all this while, im doing this small business with no cards, no stickers and almost none advertising element except mouth to mouth advertising..* meanwhile typing this im playing Adobe Illustrator to design my sticker or name card or wat so ever..hehe *

Dapat gaji nnt saya gi print lah * sebenarnya peguam ahmad dah sound saya lama suruh buat benda ni *

Oh yeh, not to late to greet new partner of ZNC.. after this the firm might be change to ZNRC.. always wish you luck Zul Nawawi R_ _ _ _ & Co .. * hehe subject to Bar Council approval..:)

Monday, May 16, 2011

What is ur tudung style?


Hana Tajima wannabe eh...:p... Looks like wearing Maysaa wrap but the truth its only malaysian wrap bought at Jalan TAR.. ~lalalala

Tapi ni try2 je.. (sementara suami dok dalam restroom, wife dia berangan pastu snap pic cepat sebelum kantoi berangan!thats why the pic need some manipulation..gambar asal shaking).. Untuk bersiap gini untuk pergi kenduri di zaman2 cuaca panas ni, mmg tak kuasa... hehehe...tu tak termasuk nak baiki tudung dengan rambut terkeluar sana terkeluar sini...


Inilah sebenarnya stail tudung saya almost everyday..sebenarnya saya suka juga pakai tudung sarung ada awning tu.. tapi malangnya tudung tu fragile gile lepas basuh (lebih2 lagi kalau masuk mesin basuh kan).. so back to awningless hijab eh..biarlah melekap kat dahi membulatkan muka pun...hahaha

So what is ur hijab style? apa2 pun stylenya wear it right yeh



p/s: gambar atas tu manipulasi sampai muka berkulit flawless eh... hahaha ~lalalalalalala

Sunday, May 15, 2011

Philadelphia vs Pilahdenpoieharinila

Haha Pilahdelphia anyway... saya mana ada byk fulus nak terbang ke US sekarang...

Kuala Pilah ni letaknya Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan.. ya saya sekolah kat matrik tu 11 tahun lepas.. So kebetulan hadir kenduri di Kuala Pilah hari ni, suami saya ajak singgah sekolah lama saya..

 penyamar student matrikulasi negeri sembilan

 hostel saya di sini

 dewan kuliah depan blok hostel saya.. tempat kawan saya ngedate... hehe sape eh?

 rimbunan buluh kat bilik tutorial..dulu kontang okeh

depan bilik kelas di mana cikgu english panggil saya combi sebab saya refuse beritahu nickname sebenar saya ialah eton..

Seb baik mak guard hari ni mood ceria kot..so dia benarkan kitorang masuk.. lagi pun tengah takde student.. diorang akan daftar 23 mei nanti.. kalau ada student diorg tak bagi masuk kot.. safety purpose kan.. 

Dari kolej matrik, kami heading nak balik KL (Dengkil sebenarnya).. dah plan nak singgah beli buah naga or jagung kat area terachi - tanjung ipoh.. Tetiba tersinggah Restoran Warisan.. sebab restoran ni kan penah masuk JJCM..so haruslah try kan.. lagi pun si EmyMIF tu asyik cite je dia gi makan kat sini (tapi tak belanja i pun..)


 Pandangan tepi sebelah sawah

 Apple Longan & ABC..hehe ais sebagai ubat...huuuuu

 Layan ABC dan lempeng pisang ice cream..heaven okeh

 Persembahan kebudayaan

Konon instagram iphone... konon je okeh..

Kat Restoran Warisan kami tak makan heavy.. sebab dari pagi sampai petang dah layan lauk kenduri.. berapa jenis daging dah masuk perut (ayam, lembu, kambing, kerbau)... so walaupun sampai restoran, kami tak lupa diet ...haha.. so ni layan makan2 petang je..saya ambik lempeng pisang ice cream, suami saya order jemput bawang makan ngan sambal tumis (podeh amek!) dengan kuah gulai lemak cili padi..

Secara peribadi kami suka restoran ni.. rasa feel2 kat resort kat Sumatera pun ye jugak.. harga reasonable dengan kesedapan makanan dan layanan tahap coffee house kat hotel okeh.. Kalau ada rezeki dan kelapangan InsyaAllah kami nak datang lagi sini.. :)

Ok la tu je report dari Philadelphia eh Pilahdenpoieharinila..^_^

Wednesday, May 11, 2011

Poyo II : Macaron tips 2



Kehidupan saya sejak kebelakangan ini dipenuhi oleh macaron + internet yang bermasalah.. hehe sebenarnya ada perancangan yang lebih baik Dia aturkan di balik masalah internet tu.. hari2 yang tak boleh online tu saya penuhi dengan menyiapkan macaron shell...hehe

I was a bit depress before when my inherited mixer was exploded.. haha not really explode la, but still could heard pom sound and saw some sparks.. then, my macaron not behave at all.. inside the oven they show a dome and feet.. tiba-tiba kuar oven semua macaron shell deflate...huuu rasa nak nangis.. * dah nangis a bit pun...

Jadi hari-hari yang tak berinternet tu, digunakan untuk membaca note resepi dan tips macaron * i bought some books abt macs via amazon..tp lambat lagi kot baru nak sampai..

So then i realized why sometime my mac will turn out well but some time turn out *go to hell* out ;

  • As said in my previous tips, mac shall oil or fat free..instead of yolk or slight buttery bowl, oil may come from the nut.. the reason why almond is the main ingredient is because almond contain less oil compared to other nuts.. ( macaron boleh dihasilkan dengan kacang2 lain, tp still kena mix with almond ground eh).. oil can came oil from almond if we pressed the almond with spoon to speed up sifting process... hehe i did this..tapi tak la tak jadi macaron tu.. cuma kalau kita buat keratan rentas, macaron akan ada lubang between the dome dan feetnya..
  • Buat macaron ni ukuran kena precise...kena guna ukuran metrik compare guna ukuran sudu atau cawan.. untuk lebih tepat sila ikut ratio ni.. French Method Meringue
source data ; http://www.syrupandtang.com
  • Aged egg white lebih disarankan.. ini kerana air dalam putih telur dah tersejat (evoporate) .. tapi masa nak rotan pukul eggwhite ini hendaklah dibiarkan pada suhu bilik terlebih dahulu yeh..
  • Pewarna yang disarankan dalam bentuk serbuk atau gel.. pewarna cecair menyebabkan consistency adunan macaron terganggu.. macaron tanpa pewarna ok juga, tp sedikit boring.. tapi boleh tmbah biji2 color2 tu untuk external deco..hehe
  • Instead of perubahan consistency dek kerana pewarna, timing nak buat macaron kena betul.. mean klu hari hujan tak payah la rajin sgt memacaron.. sbb before masuk oven macaron kena dikeringkan dulu sehingga permukaannya di sentuh tak lekat langsung kat tangan..


  • Sila check semua adunan yang telah dipaipkan.. haha ni la hasil bila tak sabar tunggu kering okeh.. the macs crack while you baking it... * sedih sungguh*
hmmm apa lagi eh..nanti sambung lah.. tunggu buku sampai nak study lagi nnt share lagi..hehe

p/s : macaron yang di order dan send via pos sedang proses packing eh.. :).. tq to those yang dah update alamat pengeposan.. ^_^

Wordless Wednesday #7 : Poyo III

Blackpepper fillet + boil potato + saute celery tomato with croutons + homemade butter yolk sauce

Start with Poyo III eh...hehe

The recipe, scroll down pls ..:)


Fish Fillet

500g dory fish fillet season with salt & pepper pan searing 3-4 min each side.


Salad

2 stick celery

1 tomato

garlic crush

onion chop small pieces

crouton ( cut the bread to small square, drizzle with some salt and olive oil. put into oven for 10min : 160C)

Saute onion and garlic with butter. Put in the vege for 2-3 min. Pour in all crouton. ready to serve.


Butter yolk sauce

50g salted butter

2 yolks

1/4 cup of cream


Melted the butter. Once the butter liqufied, pour into yolks * continous whisking to avoid the yolks curdling*. Pour in cream and whisk. ready to serve

Boil Potato

Google to the net pls..:)



Assemble all component to plate and finished it until burp..hehe
I like western dish coz it ready to eat less than hour ..~lalalalala ^_^

Poyo

Suami saya kata internet kat rumah dah ok...yeay!

AT LAST!! * tq TMNet (sambil buat muka geram sket2 lagi)

Balik nanti nak pulun update blog..hehe..

Cerita cadangan...

1) Pengalaman berurusan dengan TMNet menjadikan anda lebih pakar IT..[Poyo I]
2) Kisah macaron tiada gagal langsung dan rahsianya... [haha Poyo II]
3) Gambar makanan minggu lepas... [Poyo III]

Monday, May 9, 2011

Iklan Chocville (1)

Iklan pendek je... internet home & office sengal * maki TM sket!*

Untuk sebarang order macaron, terus proceed call / sms 0136076706 yeh..(we prefer sms ^_^ )

We can't entertain email / blog comment until TM Streamyx team fixing our line.. *sigh*

Regard & Luv,
Chocville Founder (haha mupel je guna term founder)