Pages

Sunday, October 30, 2011

Pahat


Walaupun saya orang Batu Pahat..

Ini kali pertama saya makan pepahat..

Hehe apa-apa jenis seafood pun bisa buat hati saya terpahat..kekeke

Thursday, October 27, 2011

Kenangan sekolah dan konon-konon di kafe kaffein berprestij

Saya teringatkan zaman mengorder roti naik dari rakan sekelas saya semasa tingkatan satu cerdas dulu..hehe Bila makan cinammon roll pula saya feel2 macam berada di cafe mahal dan lagi tak boleh blah feel2 berada di kota Paris..haha But now i could bring those two feelings at home..

Roti naik & cinnamon rolls

Bahan2 :

  • 500 g Tepung high gluten (tepung gandum biasa pun boleh)
  • 11g instant yeast ( 1 paket mauripan brand)
  • 1 1/2 tsp garam
  • 3 tbs gula
  • 80ml double cream (susu full cream pun ok atay 100g susu tepung)
  • 250g air
  • 3 batang kayu manis ( panjang sejengkal) dikisar kering sampai halus
  • mentega

Cara:
  1. Sediakan air suam yang dimasukkan gula sedikit.kacau gula sampai larut
  2. Masukan air suam bergula kepada bekas yg berisi instant yeast
  3. Biarkan seketika sehingga nampak yeast berbuih ( it show that yeast are working)
  4. Dalam mixing bowl, masukkan tepung, garam, double cream
  5. Masukkan larutan yeast
  6. Mulakan putarkan mixer pada kelajuan perlahan dan masukkan sedikit demi sedikit lebihan air
  7. Putar sehingga adunan licin lebih kurang 30 min (selang selikan putaran dengan kelajuan sederhana dan perlahan)
  8. Bila adunan telah sedia ( adunan elastik dan tidak melekat pada tangan apabila dipegang), kemaskan ia dalam bentuk bulat dan biarkan ia rehat selama 45 min  atau sehingga ia mengembang 2x dari saiz asal
  9. Setelah ia mengembang, tumbh adunan untuk membebarkan udara yang terhasil akibat tindakan yeast.
  10. bahagikan adunan kepada dua bahagian.
  11. Untuk roti naik : bahagiakan lagi kepada adunan bulat2 kecil, letak dalam loyang yang telah digris, biarkan sehingga adunan kembang 2x saiz asal
  12. Untuk cinnamon rolls : lenyek adunan dengan rolling pin, taburkan serbuk cinnamon dan gula diatas doh. gulung, dipotong2 kepada saiz yang sesuai dan susun dalam loyang yang digris, rehatkan sehingga doh kembang 2x saiz asal
  13. Setelah kembang bakar dengan suhu 200 degree celcius selama 20 min (sebelum tu panaskan oven 10 min)
  14. Selesai bakar, roti naik tu disapukan dengan mentega pakai berus silikon (kalau takde berus silikon pakai daun pandan gunting2 pun boleh, klu selera pakai berus cat pun ikutlah....)

Tips:
Kalau takde mixer adunlah pakai tangan tp masa mengadun tu maybe 2x lebih lama..

Published with Blogger-droid v1.7.4

Friday, October 14, 2011

Bayangkan

Lay chee kang tapi bukan rasa lay chee kang seperti yang saya bayangkan..

Sedap juga..sbb kulat putih LCK ni lembut (selalu saya buang kulat putih kerinting tu sbb keras liat)

Rezeki juga bukan seperti yang kita bayangkan..
Published with Blogger-droid v1.7.4

Sunday, October 9, 2011

Fall

Quoted from my cousin fb page

Our phone fall, we panic..

Our friend fall, we laugh..

Insaf! Im doing so..

Ya tapi klu phone saya jatuh saya akan sangat panik sbb it's a gift from my lifetime friend..:-)
Published with Blogger-droid v1.7.4

Friday, October 7, 2011

Asing

Kenapa bila seorang warga asing itu bangla atau indon kita akan tiba-tiba expect mereka xde pelajaran, berkemungkinan jahat?

Tapi bila warga asing tu orang australia atau hengland atau amerika kita akan rasa mereka best sedangkan mereka hanya bercakap dalam bahasa native mereka sahaja?
Published with Blogger-droid v1.7.4

Thursday, October 6, 2011

Cubaan rajin #2

Kasihan benar blog terbengkalai ni.. letak gambar kucing berlakon comel pun tak laku.. Ntah hape ntah pembaca tegar ni nak ntah.. * perasan populer! *


1 : loyar pun kata rindu kat saya nak baca entry blog..i miss u too..everyday!
2 : hari ni saya minta bantuan homemade roti untuk jadi subjek supaya entry blog nampak comel.

Wednesday, October 5, 2011

Cubaan rajin


Kenapa mak kita nanges tekup bantal?
A. Sebab dia feeling Aishwarya Rai
B. Sebab dia dipersalahkan kerana mengaruh mood update secara sedikit
C. Sebab sebenarnya dia tido bukan nanges

Published with Blogger-droid v1.7.4