Pages

Wednesday, February 29, 2012

Wordless wednesday : Kupu-kupu & Rama-rama

Butterfly pea & Moth orchid


* butterfly pea also known as blue pea...scientific name Clitoria sp...ask your husband why such name given..huhu

* this flower can be use as natural coloring..for nasi kerabu widely use...hope i could use it for cakes and macarons as well...~praying for myself "pls rajin!"~


* happy 29th feb..till meet again in another 4 years..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, February 28, 2012

Cake or ice cream?

Ice cream look alike choc cake


2 cup self raising flour

2 cup castor sugar - i used brown sugar

120g butter

1/2 cup cocoa powder

2 tsp vanilla essence

1 1/2 cup milk - i used 1 cup condense milk and half cup cream.

2 eggs


Pour everything except eggs into mixing bowl and beat with pedal in medium speed for two min.

Put in the eggs into the mixture and beat again until well combine.

Arrange the wafer cone on the baking tray and pipe in the batter into the wafer cone ( 3/4 height of the wafer cone).

Baked the cake for 20-25min, 160c - dont forget to pre heat 10 min before baking...haha i always forgot!


Swiss buttercream

2 eggs white ( approx 60g)

120g castor sugar

180g butter


Mix the sugar into the egg white. Use double boil until the sugar disolved.

Pour in egg white- sugar mixture into mixing bowl and whisk until stiff peak.

Add in butter and whisk until well combine and reached buttercream look n texture.

Pipe the buttercream on the cake.


Strawberry ganache

1 cup cream

1 cup white choc

15g strawberry jam


Mix the jam into the cream and put on stove in medium heat.

Pour in the heated cream into a bowl of choc.

Mix until smooth. Put in the fridge for a while.


* kek yg paling senang mix.

*butter untuk kek dan buttercream saya guna unsalted. So up to you to control how salty you want your cake to be..

* blh guna teori empirik ini untuk swiss buttercream 1:2:3 - 1 part egg white : 2 part sugar and 3 part butter.

* ganache ada lebih blh simpan up to 4 month in freezer.

* saya refer Ribbon Circus blog..




Published with Blogger-droid v2.0.4

Thursday, February 23, 2012

Wordless Wednesday (but dah masuk Thursday)

Makan kt rumah pun alas daun pisang bila dalam peti ais ada nearly 3-4 kg daun pisang..


Isterinya nak 1 pelepah je, suaminya potong 3 pokok...apa maknanya tu?haha


Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, February 20, 2012

Currypuff ; irresistable savoury pastry



Gambar pertama :
Doh margerine + butter dibalut di dalam doh air + minyak

Resepi doh A (air/minyak)
3 cup tepung
1 cup air
1/2 cup minyak
Adun sampai licin (tidak melekat kat tangan). Tuang air secara berdikit2 kalau tak adunan doh jadi becak. Bulat2 kan kepada 6 bahagian (saya timbang setiap bulatan approx. 90g)

Doh B (butter/margarine)
2 cup tepung
1/2 cup margarine
1/2cup butter

Rub butter/margarine pada tepung. Gaulkan sehingga campurang boleh dibentuk bulat ( saya agak mesti dibentuk bulat juga sbb ada yg saya balut doh minyaknya crumble, kulit karipap gagal menunjukkan lapisan). Bahagikan kepada 6 bahagian juga (saya timbang 70g).

Rollkan doh A menjadi leper dan isikan doh B. Balutkan doh B dalam doh A. Buat sampai semua pembahagian sampai selesai. Ketepikan.






Gambar kedua :
Roll kan doh campuran tadi menjadi bulatan leper. Potong 3/4 diameter bulatan tu dan gulungkan dari kiri ke kanan atau vice versa. Hasil gulungan akan menjadi bentuk kon seperti gambar ketiga.





Gambar ketiga :
Doh yg dah digulung membentuk kon. Saya rasa potongan begini rasionalnya adalah untuk memastikan doh A dan doh B sekata.





Gambar keempat :
Doh berbentuk kon tadi di roll lagi menjadi gulungan panjang dan digulung lagi menjadi gulungan padat.





Gambar kelima :
Potong gulungan doh dengan pisau. Ketika ini sudah kelihatan lapisan dohA dan doh B. Tinggal leperkan dan isikan intinya sahaja. Boleh gunakan acuan atau kelim tepinya. Kalau nak nampak rustic (homemade) kelim hodoh2 sikit.haha




Gambar keenam :
Taraaaaaaa my rustic spiral curry puff in the houseeeee!
Published with Blogger-droid v1.7.4

Sunday, February 19, 2012

Working with meringue is my hobby

Lemon meringue pie

Pastry
1 cup self raising flour
1 cup allpurpose flour
120g unsalted butter
1/3 cup castor sugar
1 yolk - white simpan untuk meringue
1/3 tsp salt
Ice water

Campurkan kedua2 tepung. Masukkan garam
Masukkan butter dan rub dgn tepung sehingga membentuk crumb.
Masukkan kuning telur dan adunkan sehingga doh boleh digumpal menjadi bola.
Sekiranya adunan masih berderai tmbh kan air sedikit demi sedikit menggunakan sudu.
Bungkus adunan dlm cling film dan simpan dlm peti sejuk.

Lemon curd - disediakan masa pastry rehat atau awal sehari.
2 lemon skin -grated
1 cup air
1/2cup lemon juice
3 tsp cornstarch
3 yolk - white for meringue
1 3/4 gula castor - saya guna 1 cup molases dan 3/4 cup castor sugar
2 tbs butter

Parut kulit lemon -ambil bhgian kuning sahaja
Perah air lemon. Jika xcukup 1/2 cup blh tmbh dgn air biasa.
Panaskan gula dan 1 cup air dalam periuk. Sementara itu kocak telur bersama air lemon. Masukkan cornstarch dan kocak lagi.
Bila air gula dh mendidih masukkan campuran kuning telur secara perlahan dan sentiasa dikacau.
Masak sehingga ia mengental. Masukkan butter dan parutan kulit lemon.masukkan dlm piping beg. Biarkan ia sejuk dlm peti ais.

Meringue - disediakan masa pastry blind bake
3 egg white
0.8 part of egg white castor sugar - jika putih telur 100g, gula ialah sebanyak 80g.

Roll pastry crust sejuk tadi dan masukkan dlm tin.
Sejukkan sebentar dalam fridge selama 5-10min
Blind bake ( bakar tanpa isi dan atasnya letak kertas baking diisi bijirin/kekacang) selama 12 min dgn suhu 170c
Keluarkan dari oven dan keluarkan kertas dan bijirin.
Sapukan putih telur pada pastry. Bakar semula selama 5min pada suhu sama - saya terlupa step ini :(
Bila pastry ready, masukkan lemon curd dan top di atasnya dengan meringue dan bkr semula pada suhu yang sama selama 30-35 min atau sehingga meringue browning.
Biarkan sejuk seketika dlm oven dgn pintu oven terbuka.

* tindakan memarut kulit lemon akan enhance lemon mengeluarkan byk air an lebih beraroma
* jus dari sebiji lemon dah memadai sbb saya guna dua biji husband saya kata " lemon custard ni kaw sangat!"
* tepung jagung bertindakan sbagai bhn pengental custard. Jangan terlalu banyak untuk elak rasa berkapur.
* step yang saya lupa tu juga step critical sbb ia menyebabkan pastry crust cepat soggy (lembik).
Published with Blogger-droid v1.7.4

Saturday, February 18, 2012

Kenangan makan donat kentang di rumah sewa Kajang..:)

Donut kentang

2 biji kentang - rebus dan lecek
220g tepung + 50g tepung
3 sudu susu pekat manis
1 1/2 sudu teh yis kering
30ml air
1/2 sudu teh garam
Gula aising

Rebus kentang dan lecek. Ketepikan.
Bancuh yis dalam 30ml air suam. Bila yis mula berbuih2 bermakna yis anda hidup lagi..hihi
Campurkan 220g tepung bersama lentang lecek tadi.
Buat telaga ditengah2 campuran tepung dan kentang.
Masukkan yis, susu pekat manis, garam dan telur. Uli semuanya sehingga bercampur sebati. Gunakan tepung tambahan sekiranya melekat pada tangan.
Rehatkan adunan untuk ia naik sekali ganda saiznya.
Sekiranya ada penerap, tepek2 adunan dan cetak bentuk tayar. Klu tiada gunakan imaginasi untuk membentuk tayar tu...hihi
Blh juga biarkan seketika untuk ia naik. Klu tak sabar goreng aja.
Ayakkan gula aising di atas donut yg sudah digoreng.. :)

*Resepi ni saya ingat2 lupa resepi roomate saya sewaktu duduk rumah sewa dulu.
*Penggunaan tepung dan cecair tu perlu secara sedikit-sedikit. Kalau terlebih tepung dikhuatiri donut terlalu padat kalau terlebih air susah plak nak handle adunan. Keadaan doh tu blh saya metaforakan seperti kepadatan bantal kekabu..haha tapi tak blh la bawak tido...hihi
*Yis tu saya sarankan jangan terlalu byk walaupun 1 1/2 tsp tu nmpak mcm sikit sangat pula... Unless anda suka donut yg banyak bau yis...hihi
*Resepi ni saya tak guna mixer sbb bowl mixer tak basuh lagi lepas buat roti hari sebelumnya...haha..tapi klu guna mixer, bila doh dah tak lekat kt dinding mangkuk mean dah ok la tu...
Published with Blogger-droid v1.7.4

Wednesday, February 15, 2012

udang, lipan & mentadak menari ronggeng

Nama tempatan : Udang lipan, udang mentadak, udang ronggeng.
Nama mat saleh : shrimp mantis

Alam : animalia
Filum : athropod
Subfilum : krustacea
Kelas : malacostraca
Subkelas : hoplocarida
Order : stomatopoda

Wow mantap boleh ingat taksonomi..haha google lah!

I prefer udang biasa...hihi sbb udang ni kulit tepinya tajam..tiba2 lepas makan bibir tebal je mcm kena suntik vit c..hihi,
Published with Blogger-droid v1.7.4

Tuesday, February 14, 2012

Vegan cake : Avocacodo choc cake

Boleh dikatakan ni vegan cake yang ketiga (include super easy mom favourite carrot cake w cheese frost & zucchini choc cake).. Hampir sebulan lebih juga saya peram avocado dalam fridge sbb saya berdebar2 nak try.. Tapi memandangkan avocado yg diperam tu dah mushy, ku gagahkan diri juga untuk buat cake ini...

Resepi saya import dari ( http://kirbiecravings.com/2011/06/avocado-chocolate-cake.html ) * klu xde link korang copy jelah kat link address tu eh..update pakai phone ni ai mls explore *

Taste verdict :
Saya rasa macam ada hint of soya taste.. Mungkin juga sbb saya skeptikal kepada avocado buat saya rasa saya suka zucchini cake lagi..

Dan lagi since resepi ni eggless and butterless buat cake ini bukan jiwa saya yg not so vegan...haha...next maybe saya try version yg ada telur tapi still omit the butter sbb avocado ialah buah/sayuran yg high fat content... *tapi klu ada butter sedap juga kot...hepppppp*

Oh ya, resepi yg saya ikut tu suppose fit into 8" or 9" inch tin... Saya guna 7" tin.. So macam sarung nangka, bila nangka besar sangat tapi sarung pakai baju fit, lama2 dia koyak lah...haha...
Published with Blogger-droid v1.7.4

Friday, February 10, 2012

Fruity Nutty Brownies

Korang anggapkan la blog ini macam buku resepi lebihan buku tulis budak abes sekolah... Lately memang isinya berkenaan resepi saja sebab tu je hobby ( kerja tetap ) kebelakangan ini....hihi

Hari ni nak share resepi brownies... Resepi ni asalnya di share oleh K.Del dari Spore kat group..so saya panjang2kan la resepi tu kat sini..

125 g butter
200 g dark choc - sy guna milk choc + 2tsp coffee powder
1 3/4 cup gula kastor - saya guna campur kastor dan molases
1/3 cup cocoa powder
1 1/2 cup tepung
3 biji telur
2 tsp vanilla essence
Nut mixture - saya guna almond strips dan raisins

Panaskan oven
Alas loyang dgn kertas dan griskan.
Ayak tepung dan cocoa powder. Gaulkan kacang dan raisins bersama tepung
Cairkan butter dan choc. Masukkan coffee powder.
Bila dah cair campurkan gula. Kacau.
Masukkan telur satu persatu. Masukkan vanila essence.
Gaul campuran tepung. Kacau sampai well combine.
Tuang dalam loyang dan bakar sekitar 30-40 min suhu 150c* (ikut oven sendiri)

Nota kaki ;
1. Brownies ni kek bantat so telur tu xperlu tunggu suhu bilik pun klu kuar dr peti sejuk.
2. Brownies klu dikurangkan gula akan jadi dry. So bila gula kurang teksturenya more to cakey.

Kalau malas buat boleh tempah kat saya

8x10inch = RM 30
8x5inch = RM 17

Harga tidak termasuk delivery charges. Tq.. :)
Published with Blogger-droid v1.7.4