Pages

Saturday, March 31, 2012

Macaron ; Italian method



Menyiapkan macaron selalu ada roller coaster ride feeling... Walaupun dah banyak kali buat tapi debarannya masih sama, kekecewaannya lebih lagi kalau tak jadi...huhu

Saya pengguna french method yg setia  sbb saya ni kategori malas nk prepare air gula.. Saya malas bertunggu tangga kat stove sambil pegang digital termometer tunggu sampai air gula bersuhu 120degree celcius pastu nak kena lari2 pula ke stand mixer (saya agak orang yg gula italian method ni ada induction cooker kat sebelah mixer) untuk tuang pada telur dan teruskan memukul telur dan air gula tadi sampai stiff peak dan meringue sejuk.

Tapi walaupun leceh, tapi ia berbaloi untuk anda yang gatal tangan suka overmix meringue dan bhn keringnya sbb meringue itali ini lebih stabil kerana jaringan proteinnya dah 'masak' oleh air gula panas tadi...

Resepi yang saya guna menggunakan ratio seperti berikut ;

1 bahagian putih telur

1.35 bahagian gula kastor

0.33 bahagian air

1.35 bahagian badam kisar

1.35 bahagian gula aising

Sekiranya putih telur 50g, semua bahagian tu kena didarabkan dengan 50 juga. Jadi ;

50g putih telur

67.5g gula kastor

16.7g air

67.5g badam kisar halus

67.5g gula aising

Sediakan loyang yg di alas parchment paper dan pnskan oven 160 degree

Masukkan putih telur dalam mixing bowl dan mula kan memukulnya pada kelajuan sederhana minima. Dalam waktu itu sediakan sugar syrup. Cairkan gula kastor dengan air sehingga suhu 120degree.

Setelah sugar syrup mencapai suhu dikehendaki tuang ke dalam putih telur yang sedang dipukul. Berhati2 semasa menuang kerana air gula sangat panas!

Naikkan kelajuan memukul sehingga meringue mencapai kosistensi soft peak.

Letakkan pewarna gel dan pukul lagi sehingga stiff peak.

Meringue bertanduk

Masukkan bhn kering ( badam dan gula aising), gaul dalam bentuk kaup balik. Sodokkan penggaul sehingga dasar mangkuk dan naikkan ke atas. Ulang gerakan begitu sampai semua bhn kering dan meringue sebati. Adunan harus mengalir bak lava gunung berapi cheeeewah!

Paipkan adunan dan tunggu ia kering. Dah kering ( kering tu sampai pgg lapisan luarnya macam dah crispy) barulah bakar. Loyang kat kedudukan tengah api bawah dan suhu 160-170 degree celcius.

Bakar lebih kurang 12-15 min. Setelah masak biar seketika atas loyang untuk biarkan feet nya stabil..macaron yg masak sempurna sangat mudah ditanggalkan dari kertas.


Kalau malas buat anda boleh order dari saya juga.. Boleh refer harga terkini Macaron Chocville

Oh ya pilihan warna dan perisa filling boleh rujuk di sini

Untuk yang menyambut hari2 bahagia, saya ada buat juga macaron sebagai doorgift :)

Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, March 21, 2012

Wordless wednesday :Readymade sambal

Nak buat malas, nak guna pantas...haha


Balang kiri ialah sambal tumis biasa, cili + bawang merah dan putih yang ditumis sampai masak ; saya guna untuk goreng mee, meehoon, kue teow hatta pasta. Memandang sambal ni dah masak, saya hanya perlu 10minit untuk transform kn ia menjadi sambal udang atau sambal sotong atau sambal apa2 pun..


Balang kanan tu pulak sambal untuk ikan bakar...haha feel2 ikan bakar Kampung Baru konon.. Bezanya balang yang ini dilengkapi kunyit,halia dan serai.


Hai hai hai hai...tetiba not so wordless...hihi


Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, March 14, 2012

Wordless Wednesday : Food chain

Katak memakan serangga.

Tapi kalau serangga di dalam buku, katak akan dimakan buku...


Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, March 13, 2012

Ma's & Ayah 's birthday cake

Carrot pineapple cake w maple syrup frosting.


1 cup melted unsalted butter

1 1/2 cup castor sugar

3 eggs

2 tsp vanilla essence

1 1/2 cup grated carrot

1 canned pineapple - discards the syrup and blend

3 cup all purpose flour*

2 tsp baking powder*

1 1/2 tsp soda bicarbonate*

1/3 tsp salt*


Line two 7" pan with parchment and grease with butter.

Heat the oven 160 degree.

Melt butter on medium heat. Let the melted butter cool.

Pour in cool melted butter in mix bowl. Whisk the butter with sugar.

Put eggs one at time into the mixture. Continue whisking.

Pour in grated carrot and puree canned pineapple.

Put the sifted * inside dan whisking until all ingredient well combine.

Divide the batter into two portion and put every portion inside each pan.

Bake the cake within 30 min 160degree celcius - after 30 min suggested to test the cake with skewer to ensure the cake properly cooked.


Maple syrup frosting

500g philadelphia cream cheese

120g butter

2 cup icing sugar

1/4 cup maple syrup.


Cream the cheese and butter.

Put in the icing sugar.

Pour the maple syrup.

Mix until all ingredient well corporated.

Chill the frosting a while for easy handling.


# always make sure the eggs at room temperature.. If not posibility to turn out as carrot pineapple blondies always there.

# Do not open the oven door before 30 min baking time. This to ensure the leavening process not interupted.

# Bake only one pan at time if your oven is small.

# Frosting your cake using your own creativity.

# Use very good cheese for frosting.Only GOOD CHEESE!


Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, March 12, 2012

Mactweet : Celebrations

It's been a while i'm hibernating from posting an entry for mactweet.. But since this month is a several celebrations month for me and family, i'm posting this for mactweet..


The celebration start with my mum's 56th birthday on 2nd March. Followed by my wedding anniversary for a second year on 6th March and today is my dad's birthday on 12th March.


For my parents bday celeration i made a medium size cake with maple syrup cherse frosting and i used the leftover of the frosting and dark choc  ganache to create a burger look a like macaron as another sweet things to cheer up the celebration...


To all macaron designers, let's MACTWEET


Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, March 9, 2012

Mee Udang

Mee Udang Mak Jah (Wangsa Maju)

Cawangan asal kt Kuala Sepetang


Rasa mee udang Mak Jah ni pedas sikit dari yang kami rasa kat Sabak Bernam. Tapi both sedap.. Hihi orang allergic pun sanggup telan zyrtec sbb nk makan udang...


Dari segi harga pun kt Sabak Bernam murah lagi. Tapi nak sampai Sabak Bernam tu sama jarak Dengkil- Batu Pahat... So pilihan balik BP lebih popular..haha...


Kat BP ada mee udang? Takde, tapi kami layan mee racun...


Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, March 7, 2012

Wordless wednesday : Anniversary cake

Zucchini choc cake for our anniversary... Haha again zucchini cake...


I put some layer of banana apple strawberry yogurt in between two layer of cakes. Top with dark choc ganache and some cocoa buttercream swirl... Half strawberries functional as pretty face to cover the here and there smear...haha


Published with Blogger-droid v2.0.4