Pages

Tuesday, April 24, 2012

A bunch of cheese roses on the velvety red cake



Excited bila berjaya pipe bentuk roses atas kek...hihi dah lama saya tak baking lepas kek saya turn out to apam balik texture... This time baking and decorating turn out just like i wanted it to be eventho far from perfect...hihihi

Tapi untuk mengurangkan faktor kegagalan tu, kali ni gigih saya tulis balik resepi Joy of Baking supaya otak saya blh ingat resepi tu... Haha tapi as usual saya masih kekal derhaka resepi sikit2...

Red velvet (joy of baking)

250g tepung naik sendiri

1/2tsp garam

11/2 tbs cocoa powder

1/2 cup mentega

1/2 cup (113g) butter - saya round up jd 115g

11/2cup gula - saya kurangkan 1/2 cup, saranan saya stay with 11/2 cup!!

2 biji telur A

1 tsp vanilla

1 cup buttermilk - saya guna plain yogurt

2 tsp food coloring - saya guna deep red americolor food gel

1 tsp cuka - saya guna apple cider

1 tsp baking soda

Ayak tepung, cocoa powder dan garam

Dalam mixing bowl, pukul butter + gula + telur + vanilla.

Sementara itu campurkan yogurt dengan food color

Rendahkan kelajuan mixer, masukkan campuran tepung dan yogurt berwarna secara berselang seli.

Pukul sampai semua bhn sebati, sementara tu campurkan cuka dan soda.

Berhentikan mesin dan masukkan campuran soda cuka ke dalam adunan secara kaup balik.

Bahagiankan adunan kepada dua bahagian dan bakar selama 30 min 160c - saya bhg dua loyang, each loyang dpt 450g batter.

Resepi frosting

250g cream cheese - saya guna 500g

250 mascarpone

1 tsp vanilla

1 cup gula icing

1 1/2 cup cold heavy whip cream

Pukul cream cheese + vanila esen + icing

Pukul heavy cream sampai kental

Satukan heavy cream dengan campuran cream cheese dan gula.

Letak dalam piping bag, sejukkan seketika.

Bila keras sikit, baru frost keknya okay :)

*jgn kurangkan gula resepi ini klu nak kek anda supersedap!

*apple cider buat cake rasa a bit appley (haha ada ke kata sifat cam ni)..macam asam gambir pun ya.. Kalau alah cuka, blh gnti dengan lemon.

* saya guna loyang 7"_

* whip cream dlm kandungan frosting blh dikurangkan dan tambah sikit lagi gula icing esp klu nk buat hias2 sbb cuaca yg pns di m'sia blh buat anda menghias sambil menangis...haha

Selamat mencuba :)

Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, April 17, 2012

Roti babat...hihi



Hihi bila tengok roti ni pasca bakar terus terbayang perut berlipat.. Haha tu yang rasa nk bagi nama roti babat... Mysara kulitmanggis kata roti selulit...




Resepi roti ni simple je... Yang penting

1. Yis yg digunakan berfungsi

Untuk memastikan yis berfungsi larutkan yis dalam air suam dan 'feed' yis berkenaan dgn sedikit gula atau tepung. Klu larutan tu berbuih, mean yis "sedang bernafas". Jgn pula larutkan dalam air panas... Hihi kalau guna air panas mean korang nak 'bunuh' yis tu secara sengaja...haha...

2. Ada tepung berprotein tinggi

Boleh juga guna tepung biasa.. Tapi faedah guna tepung berprotein tinggi ialah gluten mudah terbentuk, so macam proses mengadun adunan kurang 'becak'. Roti menggunakan tepung protein tinggi juga menghasilkan gluten yang stabil, so kalau esok hari pun roti masih gebu gebas berbanding roti tepung biasa dah menjadi peroi pada hari kedua dan seterusnya.

3. Ada pelarut untuk adun tepung menjadi doh.

Kalau nak roti yang keras macam french bread,just use water..i mean plain water.. Tapi kalau nak roti yang lembut, kena ada kandungan lemak.. Lemak mungkin dari butter atau minyak (sawit, canola atau zaitun) atau full cream milk atau cream. Untuk bahan cecair ni takda fix portion, tapi kena agak2 berdasarkan observation terhadap adunan.. Makin lama practise kita boleh agak beraoa banyak pelarut yang kita perlukan..




Here goes the recipe

Roti selulit

500g tepung high protein

11g yis kering

3 1/2 tbs gula

1 tsp garam

3/4-1 cawan air

3 tbs olive oil

Satu biji telur @ 40g cream/susu full milk

Aktifkan yis dengan melarutkan ke dalam 1/4 cawan air suam. Letakkan sedikit gula untuk menjadi 'makanan' yis. Biar sampai larutan berbuih.

Masukkan tepung dalam mixing bowl dan buatkan telaga ditengah2nya.

Masukkan garam dan gula* lokasi garam hendaklah jauh dari kawasan nak letak yis.

Di bahagian telaga masukkan minyak, telur@ cream, larutan yis dan air.

Mix sehingga adunan licin dan elastik.

Jika menguli dengan tangan ;

Masukkan air secara sedikit2 supaya anda tak rasa give up dengan tepung yg melekat2 kat tangan. Semakin lama menguli, tepung yang melekat tu semakin berkurangan. Uli roti seperti gerakan membasuh basuh dengan "menolak adunan ke depan dan lipat ke dalam". Guli begitu akan mengaktifkan gluten dalam tepung.

Rehatkan adunan biar naik sekali ganda.

Bila adunan dah naik, boleh tumbuk untuk ratakan udara dalam adunan. Rehatkan sekali lagi. Bila dah naik, timbang untuk dimasukkan ke dalam loyang.

Untuk loyang loaf, ambil 180g adunan.

Penyek2 kan dan kemudian digulung seperti swiss roll.

Gulungan tu dipotong kepada 6-7 bahagian kecil

Bahagian2 kecil tadi dipenyek2 kan dan digulung roll dan dimasukkan dalam loyang. Ulang untuk semua bahagian kecil dan susun semua roll kecil secara bersebelahan di dalam loyang.

Rehatkan untuk naik sekali ganda dan bakar 170c selama 30 min.

Hihi actually i didnt mean to make layered torso bread like this but that beauty about breadmaking, it's hard to predict the final look...hihi

Practice makes perfect rite?

Hihi amaran keras! Once you ate homemade bread, u'll addicted. Don't say i didn't warned you...hihi

Oh ya nak share satu artikel tentang roti komersil. So why don't we knead our own bread kan?

Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, April 13, 2012

Menu diet ; Lamburgers



Diet ke? hahahahaha

Homemade burger bun and lamb patties with portobello mushroom sauce really hard to resist huh...

Tomorrow mission : continue dieting * sambil berdoa hati kental*

Sunday, April 1, 2012

FOC

FOC ( free of charge or fat orange cat?) macaron...


I was thinking to make funny shape of macaron fora long time.. But then the most common funny shape that i always do is an amoeba shape..haha.. Thanks to macaron fetish whom inspired me :)


I dont have edible ink pen, so the white dot and dark fine line on the cat face were drawn using white and dark chocolate..


Im thinking of other shape in my head... Hee the idea is there... But i hope the RAJINness available ( i cant think the rite word...im lack of vocab tooo...sedey!)


If you interested to try our macaron, do contact us to make some orders :)
Published with Blogger-droid v2.0.4