Pages

Friday, June 29, 2012

Macaron lagi eh :)

Dah la tak bagi alasan kenapa lama tak update blog, bila dah rajin blog asyik update iklan je eh...hihi

Jemput la refer fanpage chocville eh ( menyampah tau macam la glamer sangat ada fanpage hihi )

Published with Blogger-droid v2.0.6

Thursday, June 28, 2012

Hidangan penyelamat

Hihi whenever i don't have any idea what to cook, the safers choices are between Nasi Ayam or Nasi Lemak.


My husband said " i can't accept the reason you don't have any idea wat to cook since you religously watched AFC and TLC "


Published with Blogger-droid v2.0.4

Saturday, June 23, 2012

Sorbet limau nipis

Hihi hari ini cerita masih berkisar tentang kegunaan battery operated mini beater.. Semalam saya gunakan ia dalam proses pembikinan sorbet limau nipis..


Resepi sorbet limau nipis saya guna resepi ini. Tapi saya separuhkan resepi sbb saya tak mau over confident dgn mini beater saya...


Ok saya rewrite resepi yang saya separuhkan.


125g gula kastor

1cawan air

Parutan kulit dari 3-4 biji limau

Perahan jus dari 3-4 biji limau

20g putih telur ( saya anggaran sebiji telur gred A ada 40g putih telur)


Campurkan gula, air dan parutan kulit. Masak hingga gula larut dan ketepikan.

Perah jus limau dan tapis untuk asingkan biji.

Asingkan telur putih dan kuningnya. Pukul putih telur sehingga kental (stiff peak) menjadi meringue

Masukkan sirap gula dan jus limau ke dlm mangkuk meringue dan terus pukul. Meringue akan terapung2,tapi jgn panik sbb itu adalah normal.

Simpan dalam freezer selama 3 jam dan kemudian kocak lagi. ~ resepi asal guna blender,saya malas.

Simpan lagi sehingga beku. Esok dah boleh makan...hihi :)


Tips ;

1. Jika masa nk pukul putih telur tu macam lama sgt, masukkan sikit perahan limau tu pun boleh membantu mempercepatkan proses pengentalan meringue.

2. Simpan dlm freezer pada 3 jam pertama menggunakan mangkuk stainless steel membantu mempercepatkan proses penyejukkan.. Hihi org yg kurang sabar macam saya siap letak ais tambahan bawah mangkuk steel tu untuk biar lagi cepat sejuk..


Senang kan? Hihi kalau ada hand mixer xyah la beli mini beater tu.. Guna hand mixer lagi senang... So selamat mencuba... :)


Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, June 22, 2012

Teh Pukul

Hihi abaikanlah kemalasan saya update blog ni... Blogwalking sekali sekala, blog commenting pun zero...


Tapi hari ni lawat blog Ribbonclown buat teh tarik frothy guna egg beater,hihi i did same thing this whole one week... I bought this battery operated egg beater at Daiso IOI Puchong..


Sila dapatkan di Daiso yg berdekatan sebab harga dia RM5.00 je...hihi plus kena la beli bateri ok..


Published with Blogger-droid v2.0.4