Pages

Wednesday, July 25, 2012

Menu ramadhan #3: Siakap kukus dan tomyam udang bunga kobis

Bila blog asyik terjadi kuinochi.info ni mmg buat hati jadi moody...grrrr

Menu hari ni sbnrnya untuk puasa hari ke empat..tapi kt blog jadi #3 plak.. Tu mcm fazya.blogspot.com bertukar jadi kunoichi.info la...grrr

Ikan kukus

1ekor ikan siakan
2 btg bunga kantan*
3inci halia*
Sebiji bawang besar*
2ulas bawang putih*
7-8 biji cili*
2tsp garam
11/2 tbs gula merah
21/2 tbs jus lemon

Letak ikan dlm casserole plate dan masukkan semua bahan. Bahan * dicincang kasar.
Panaskan pengukus dan kukus ikan dlm 35-40min.

Tomyam udang dan bunga kobis

1 mangkuk kecil udang
1 mangkuk kecil bunga kobis
1 biji bawang besar
2 inci halia
1 inci lengkuas - saya xde
3 tbs cili kisar
2-3 batang serai
7-8 biji cili padi
2 sudu sos ikan
1tbs gula merah
Jus dari sebiji lemon
1 liter air
2 sudu santan pekat
Minyak untuk menumis

Panaskan periuk dan masukkan minyak.
Tumis bawang halia serai dan cili kisar. Tumis sampai wangi.
Masukkan air biar sampai mendidih.
Masukkan cili padi, sos ikan dan gula merah. Kemudian masukkan jus lemon dan santan.
Masukkan udang dan bunga kobis. Biar reneh seketika dan siap dihidang.

P/s ; kawan saya ckp cara nk view blog ni kena print screen cecepat before bertukar jd kunoichi.info...grrrrr

Published with Blogger-droid v2.0.6

Friday, July 20, 2012

Menu ramadhan #2 : Burger with beef patties top with sauted mushroom smear with cauliflower sauce

Assalamualaikum wbt
Hihi sebelum mood nk update menu ramadhan ke laut baik la mulakan sekarang...haha.. Padahal tadi dah moody jap sbb blog tetiba tertukar jadi koinoichi.info... Apesal ntah.. Maybe nk iklan suh tukar domain berbayar kot.. Maybe la..tapi mak cam tak kuasa je..

Ok menu ramadhan #2 ialah beef patties top with sauted mushroom and smear with cauliflower sauce.. Haha nama suka nak bagi panjang dua marhalah tau..

Tapi kali ni burger tak fully homemade macam hari tu la sbb rotinya roti beli.. So resepi hari saya ceritakan tentang resepi patties dan saucenya aja ya..

Resepi patties

400g daging cincang
11/2 tsp garam
2-3tsp black pepper
Daun bawang lebih kurang setengah genggam
Dua biji lada dimayang halus
Sebiji telur
2tbs minyak zaitun

Campurkan semua dan gaul sampai sekata.
Timbang kepada bahagian yang sama, dibulat2 kan dam dileperkan.
Panaskan pan atau panini grill sampai betul2 panas.
Griskan dgn minyak - sedikit sahaja
Letak patties atas pan.
Pan sear sampai kedua2 permukaan kelihatan browning caramelized.

Cauliflower sauce

Sebiji bawang
Semangkuk kecil bunga cauliflower (ambil bhgn bunganya sahaja.omit batangnya)
2tbs butter
11/2 tbs tepung gandum
500ml air
1/3cawan krim - boleh guna susu sejat
Garam
Blackpepper

Tumis bawang,  masukkan cauliflower dan air.
Biar sampai didih dan kisar guna hand blender.- kalau guna blender biasa sejukkan sekejap ye.
Gunakan pan goreng patties tadi masukkan butter dan tepung. Goreng tepung sampai sebati ngan butter dan masukkan cauliflower yg dan blend tadi.
Kacau sehingga mendidih dan pekat. Tambah air sedikit jika terlalu kental.
Masukkan krim, perlahankan api.
Season kan dengan garam dan blackpepper.

Sauted mushroom

Semangkuk shimeiji mushroom
Semangkuk cendawan tiram
11/2 tbs butter
Garam

Panaskan pan
Masukkan mushroom dan biar atas pan sehingga ada yg kelihatan kecoklatan.
Masukkan butter dan season dengan garam.

Bila semua elemen dah siap just assemble burger ikut kesukaan masing2..hihi.. Oh jangan lupa tomato potong ok.. Kang tak makan sayur suami kita akan bebel2 sedikit. Kalau nk rasa lemak lagi boleh tmbah cheese tp sebab lemak kt badan kami dah banyak kami tak letak cheese..hihi.. Tapi since homemade patties ni padat, sebiji burger pun dah sangat kenyang walaupun resepi ni dapat 4-5 keping quarter pound patties..:)

p/s : kalau tak letak daun bawang dan cili dalam patties tu pun takpe.

Kalau nak try uli roti sendiri, resepi rotinya di sini

Published with Blogger-droid v2.0.6

Thursday, July 19, 2012

Menu ramadhan #1 : Mee kari

Assalamualaikum wbt :)
Dah ready nak puasa? Hihi ibu2 mesti dok sebok stock up fridge ngan lauk2 dan juga nugget/ drummet sbb kalau kantoi lambat bangun sahur tu la penyelamat kan..

Tu belum cite time buka yang serabut mengadap jem pastu balik rumah dh flat. So boleh try menu easy peasy ni dan everybody rasa mcm berada di rumah terbuka.. Haha puasa pun belum tetiba rumah terbuka..

Ok sempena puasa ni saya plan nak share resepi ramadhan yg saya buat tiap hari.. Konon la kan.. Nanti korang tengoklah resepi ramadhan tu sampai # berapa...haha..

Mee kari

250g mee kuning dicelur
Segenggam sawi di potong 2inci dan dicelur
Tauhu di goreng dan dipotong
Telur rebus dibelah dua
Daun bawang
Bawang goreng
Lada potong

Untuk kuah
3 -4 ulas bwg merah*
2 ulas bwg putih*
1 inci halia*
2inci kulit kayu manis
2 kuntum cengkih
1 biji buah pelaga
2 sudu besar cili boh
4-5 sudu besar kari di campur air jadi pes
200g santan
1 liter air
300g isi ayam
200g fish ball n fishcake

Blend *
Tumis kulit kayu manis cengkih dan buah pelaga.
Masukkan bhn* dan tumis sampai naik bau.
Masukkan cili boh dan tumis lg. Masukkan pes kari. Kacau rata dan masukkan suku liter air.
Masukkan ayam. Biar sampai didih. Masukkan santan. Perlahankan api.
Tambah air kira2 menepati kepekatan yg dikehendaki.
Masukkan fish ball n fishcake.
Biar reneh/ api sgt perlahan sampai waktu nk mkn..:)

Masa assemble lagi awesome kalau celur sekali mee dan sawi dalam kuah kari tu seminit dan kemudian baru tuang kuah kari.

p/s : semalam suami saya cakap dia teringin makan mee kari kat kedai. Balik rumah tadaaaaa! isteri dapat telepati buat mee kari.. :)

Published with Blogger-droid v2.0.6

Friday, July 6, 2012

Bahulu lapis

Assalamualaikum wbt semua. Jom tea break sambil bahulu lapis. Oh suppose bahulu ni digulung kan? Tapi adalah orang tak berapa pandai nak gulung pandai2 tukar jadi lapis *toleh tengok orang lain ~ ada ke?*

Saya tak plan pun buat bahulu. Memandangkan saya ada dateline order doorgift macaron untuk majlis Rakan Jihad Bisnes Dewan Perdagangan Islam Msia (Putrajaya) dan beberapa order individu weekend ni. So gigih la mengasingkan egg white and yolk. Elok sebiji, dua biji, tiga biji terasing. Masuk yang keempat elok la seluruh yolk tu termasuk dalam bekas egg white. Hah!mood ke laut terus!...

Tapi ting!!!!!! Idea datang. Saya grease kan loyang 8x8inc dgn parchment paper masukkan empat2 biji telur tadi dalam mixing bowl, bersama 80g gula castor, kemudian dipukul sampai kembang. Masukkan 1tbs vanila esen dan pukul lagi. Setelah adunan kembang almost double dan warna kuning pucat, masukkan 90g tepung yang telah diayak. Masukkan perlahan2 sedikit demi sedikit dan digaul secara kaup balik. Tuang adunan dalam loyang dan bakar selama 20-25, 165°c. Bila bahulu masak, kuarkan dari oven dan terus terbalikkan atas parchment paper yang lain sapukan jem yang anda suka. Saya tekak tradisional so saya letak jem nanas.

Tips ;
Kalau tak mahu bahulu melekat kat parchment paper, lepas grease kan, ayak lapisan nipis tepung baru letak bahulu batter.

P/s : saya berpendapat bahulu suppose takda buttery taste (kecuali dari kesan grease loyang ja) , a bit crusty tapi bahulu gulung kebelakangan ini soft like swissroll dan tak tahan lama. Dah dua kali raya ayah saya beli ditempat yang biasa dia belikan masa saya sekolah dulu.. Tapi dua-dua tahun bahulu gulungnya macam basi. Tak boleh nak iklan kat husband kuih kegemaran saya...:(

Published with Blogger-droid v2.0.6

SABAR

Bersabarlah kala menempuh dugaan.
Bersabarlah jua dikala dilimpahi nikmat.

Dunia ini penuh dengan ujian

"Dan jadikanlah sabar dan solat sebagai penolongmu. Dan sesungguhnya demikian itu amatlah berat, kecuali bagi orang yang khusyuk." (Surah Al-baqarah ayat 45)

Salam jumaat, moga barakah untuk kita semua :)

Published with Blogger-droid v2.0.6

Tuesday, July 3, 2012

Frozen mango yogurt

Both of us memang penggemar ice cream tegar... Kemunculan tutti fruiti kat Cyberjaya tu memang macam benda paling menggembirakan... Hihi tp TF tu mengempiskan wallet uolls.. So kena la cari satu alternatif buat ice cream sendiri...:)

Hihi tapi since saya takde ice cream maker (kelip2 mata pada berkenaan).. So frozen mango yogurt ni dihasilkan dengan bantuan blender...hihi

::Resepi::
Isi dua biji mangga (dipotong dadu dan di frozenkan semalaman)
250g plain yogurt
2sudu kecil susu pekat manis * boleh diganti dgn madu

Blend semuanya sekali sampai smooth.
Boleh mkn straight lepas blend atau simpan dulu.

Suhu sejuk buah yang frozen tu akan hold tekstur jd mcm cream dan xrunny... Tp klu nak buat minum2 tak payah frozen kan pun boleh.. Cuma klu nk freezekan dari teksture runny tu, ice cream yg terhasil kurang smooth ada crystal2 ice.. Boleh juga tukar dgn buah2an lain, tp amount gula/madu/susu pekat manis tu adjust ikut selera masing2 yeh..

Ok selamat mencuba semua :)

P/s : modalnya 1/4 dari harga 1 tub kecik TF

Published with Blogger-droid v2.0.6

Sunday, July 1, 2012

Hit it?

7am-11pm (turkish/iranian menu)
10am-5pm (malay menu)
Neocyber, Cyberjaya *alamat penuh tak tau

~suami saya cakap as par as Ariana dan Ariana. .hihi
~saya rasa sedap juga tapi i prefer if they served with soup...
~ada satu sauce kah atau gravy kah warna macam masak lemak cili padi tapi the taste more to lemony + tumericky + yougurty... Rasa camtulah.
~fruit juice diorg healthy kot sbb mcm xrasa gula...haha my unhealthy taste bud saying "put some sugar plsssssz".. Tp mmg rasa buah sgt rich..satu gelas 3-4biji oren...oh kaunter air tak jauh dari meja makan...so tak payah intai masuk dapur...hihi..

Published with Blogger-droid v2.0.6