Pages

Thursday, October 17, 2013

Recipe sharing : Bubur sumsum

Assalamualaikum wbt

Wahhhh produktif sungguh update blog 2 kali sehari.. Tapi kalau time malas, korang takyah tanya.. macam rumah tinggal kaedahnya..

Bubur sumsum ni memang kategori comfort food sejak saya kecil lagi.. Seingat saya, bubur sumsum ni boleh jumpa masa pasca kenduri kahwin.. orang yang tolong bekerja untuk kenduri tu tuan rumah akan bagi sebungkus bubur sumsum... tersangat lah suka sampai rasa nak kedekut tak mau share dengan adik2 saya yang 2 orang tu kan.. rasa nak makan dalam peti ais senyap2 sorang2 ..lol..

Saya penah try sebelum ni, tapi tak sedap, tepung rasa tak masak dan pelbagai ciri negatif lagi.. buat saya rasa helpless je nak buat kuih2 melayu.. tapi sebab minggu ni memang rasa kepingin tak boleh blah, so bertekad cuba lagi, yeahhhh! ( haha tiba2)

Dadih tepung beras
60g tepung beras
400g bancuhan santan ( 200g santan kotak + 200g air)
3/4 tsp garam

♥Bancuh semua baham di atas sampai tiada ketulan tepung
♥masak atas api sederhana kecil,sentiasa kacau sehingga likat, licin berkilat ( custard consistency)
♥ masukkan dalam mangkuk kaserol yang dilengser minyak, atau acuan yg disapu minyak.
♥ kukus 15minit, sejukkan. Potong bila nak makan. Lagi lama sejukkan lagi senang nak potong.. kalau tak, cedok pakai sudu je..atau pun kalau nak feel2 panna cotta, letak dlm gelas berkaki..masa nk makan tuang kuah je.

Kuah gula merah
Sebiji gula merah
1mug air
2 helai daun pandan

♥Campur semua, didihkan sehingga gula cair.
♥sejukkan. Tuang dalam mangkuk bila nak makan... nom nom nom

Tips
♡ api memasak dadih tu kena slow supaya tepung boleh keluarkan kanjinya perlahan2 tanpa dipaksa.. korang pun tak suka kalau kena kawen paksa kecuali kalau korang peminat cerita Cinta Jannah, I luv u Mr Arrogant, Cinta itu milik kita dan segala novel2.. lol
♡ key point dessert kampung ni imbangan rasa lemak, masin dan manis.. so jangan pandai2 nak omit garam tu. Secara diktator saya nak kata, ikut je resepi ni..haha.. resepi ni rasa bubur sumsum yang ikhlas tanpa pewarna tambahan.. kihkih

Ok lah selamat mencuba.. ini chocville takde jual.. kalau teringin buat sendiri..;p

Recipe sharing : Swiss meringue buttercream

Assalamualaikum wbt

Hai semua, tgh buat apa? Sambil tengah tunggu kek 4 cakes combo sejuk untuk di frosting..ada 2 slot lagi.. sila grab dgn whatsapp 0136076706 untuk cop... haha sempat iklan...lol..

Resepi hari ialah resepi Swiss Meringue Buttercream.. SMBC ni ialah frosting yang biasa saya gunakan untuk victoria sandwich cake dibahagian lapisan tengahnya.. saya prefer meringue buttercream sbb ia licin, nak frost kek pun smooth saja dan tak rasa macam ada pasir2 macam buttercream mentega + gula aising.. Untuk SMBC ni, resepinya saya guna ratio 1:2:3.. 1 part putih telur : 2 part gula castor : 3 part butter..Jadi katakanlah katakanlah ( tetiba nyanyi lagu hazami..kihkihkih)

50g putih telur
100g gula castor
150g butter ( dipotong kiub biar suhu bilik)

Nampak tak nombor pemfaktoran bagi resepi ni ialah 50? Ok terus pada teknik, bukan matematik..

♥potong butter bentuk kiub dan ketepikan
♥campurkan gula dan putih telur satu mangkuk, dan larutkan gula dlm putih telur guna wap double boil. Biar suhu campuran sehingga 65·c dan gula larut. Kalau takda termometer, test larutan dengan jari, kalau dah tak rasa berpasir maknanya dah larut. Rasa juga kepanasan mangkuk. Tahap kepansannya tu lebih hangat la dari suhu badan kita. Kalau kita sentuh tu panas sangat sampai tertelangkup mangkuk, maknanya kena buat balik huhuhuhu sob sob
♥pukul larutan dengan mixer ( whisk ) sampai kental kaku.. masukkan butter dan pukul lagi sehingga well blended. Mungkin kalau termasuk butter awal dan mangkuk masih sedikit panas, adunan butter jadi macam mendadih ( curdle), teruskan pukul jangan putus asa.. ia akan jadi juga akhirnya. Masa tambah butter tu boleh la nk letak perisa vanilla ke esen rose ke almond oil ke.. ikut suka suka hati.. suka tak suka tak suka tak? ( hoi plagrise chef ammar hidangan barakah ke?)

SMBC ni boleh simpan kat luar atau dlm peti ais. Tapi bila masuk peti ais ti dia beku sbb dia kan butter, so kalau nak guna pukul lagi sekejap biar licin. Boleh guna untuk frost kek apa2 je pun tak semestinya victoria sandwich cake.

Frosting ni tak seswai nak letak luar paneh2 hangat2 mentari.. kalau nak buat kek letak tengah panas, kena guna italian buttercream. Apa beza swiss dengan italian buttercream? Tu tunggu la resepi italian buttercream muncul...hihi tak pun google je..

Wednesday, October 16, 2013

Recipe sharing : Good ganache

Assalamualaikum wbt

Kebelakangan ini saya kerap post gambar kek ( haha sebab saya mengambil order kek), terutamanya kek double indulgence.. hihi sebenarnya saya addicted buat kek tu dan dalam masa yang sama nak practice menuang ganache licin-licin berkilau macam cermin..

Memandangkan ada yang pm tanya resepi ganache tu, so resepi tu dikongsi di sini, ia applicable untuk diguna pada apa-apa jenis kek :)

500g whipping cream ( saya guna non dairy cream bersuhu bilik)
500g dark chocolate

♥Masukkan whipping cream dan coklat dalam mangkuk stainless steel dan letak atas periuk air mendidih.
♥Bawah mangkuk cukup sekadar dipanaskan dengan wap, perlu dipastikan tidak sentuh air mendidih.
♥Pastikan coklat cair dan sebati dengan cream. Licinkan dengan spatula. Penggunaan whisk tak berapa digalakkan sebab nanti ganache tu ada buih2. Nanti kalau tuang atas kek, ada pulak gelembung2 belon2 kecil.
♥Tunggu sejuk sikit untuk tuang atas kek.
♥Biarkan semalaman sejuk kalau nak buat hiasan tepi kek, atau jadi ganache macaron.

Ganache ni boleh guna coklat compound ( coklat lemak sayuran), tapi kalau nak lagi sedap, gunalah coklat couverture gelap ( premium chocolate yang lemak dari cocoa butter).

Oh ya minggu ini ada lagi kombo 4 kek ( 4 cakes on board)
1/4 victoria sandwich cake
1/4 pecan butterscotch
1/4 double indulgence
1/4 russian black and white
♥Harga RM85 sahaja ( self pick up di Dengkil). Delivery ke rumah ada caj lain. Ini untuk area Lembah Klang saja.. Batu Pahat belum dibuka iklan lagi..
♥Date ready ; 18th October 2013 ( Jumaat) onwards.

Sms/ whatsapp 0136076706 untuk booking. Call boleh juga, tapi bila tgh sibuk saya selalu ter miss angkat telefon.. almaklum lah tgn comot, telefon touch screen.. mohon ampun maaf, janganlah kecik ati ye.. ^_^

Tuesday, October 15, 2013

4 cakes on the plate : Chocville bestseller cakes

Assalamualaikum wbt

Salam hari raya eid adha teman, sementara tengok salam baitullah ni saya update blog..memandangkan saya bisnes online.. so memastikan blog dan fb sentiasa dikemaskini..

Berikut 4 kek terlaris chocville.. hihi mcm poyo2 je claim laris.. hihi ok sebenarnya berdasarkan statistik order, 4 kek ni permintaan tertinggi.. so saya cuba2 la buat kombo begini setelah saya ambil kira aduan/keluhan untuk order whole cake mahal sangat.., so kombo ini untuk cater aduan2 berkenaan..

Kek yang ditawarkan;
1. Marble Cotton Cheesecake , whole cake RM65, quarter cake RM20
2. Victoria Sponge Cake , whole cake RM65, quarter cake RM20
3. Pecan Butterscotch , whole cake RM85, quarter cake RM25
4. Double Indulgence , whole cake RM85, quarter cake RM25
Total harga sebenar RM90* tapi sambil special price yang ambik 4 jenis ni harganya hanya RM85*

Nanti nak balik batu pahat, kombo sebegini akan muncul lagi...tunggguuuuuuu :)

* harga tidak termasuk delivery charge

Monday, October 7, 2013

Cakes cakes and cakes

Assalamualaikum wbt..

Hari ni hari menghantar kek ke kedai Biji Kopi... jadi bagi yang berada sekitar Kuala Lumpur, di Bukit Bintang khususnya jemputlah grab kek slice stok baru di Biji Kopi..

Kek yang ada bermula hari ini ;
1. Pecan Butterscotch
2. Double indulgence
3. Russian Black & White
4. Victoria sandwich cake
5. Brownies bestseller

Untuk tempahan whole cake, boleh sms atau whatsapp 0136076706 ( fazya)