Pages

Sunday, October 11, 2015

Nasi Lemak Sambal Sotong Warisan Pak Musa

Assalamualaikum wbt Ehem ehem ehem ehem Hai semua, ni nak warm up menulis semula. Sebagai mukadimahnya kita belanja cerita tentang Nasi Lemak Warisan Pak Musa yang terletak di Jalan Suasa 1, Banting 

Pengaruh tv membawa ke sini hihi

Hari tu ternampak ada cerita tentang Nasi Lemak Warisan Pak Musa dalam rancangan Sarapan. Rupanya Nasi Lemak Pak Musa ni ada jugak masuk suratkhabar bulan Sept 2015 yang lepas. Jadi crowd yang datang memang ramai, meja penuh. Yang nak bungkus dan beratur membayar pun panjang 

 Menu yang ada Nasi Lemak Sotong. Lauk tambahan ada telur goreng. Kalau nak ayam goreng kena beli dari gerai sebelah-sebelah. Selain dari nasi lemak ada jugak meehoon goreng mee goreng, tapi masa sampai tadi menu yang ni dah habis 

Sambil-sambil makan ada lak uncle busker main er hu. Mana yang rasa nak dengar lagu sampai habis bagi la token kat uncle ni, yang mana taknak dengar waive aja tangan, then dia akan gerak pergi meja lain. Kitorg gigih nak dengar sebab feeling2 ada orang main biola macam restoran Perancis hahaha

Verdict rasa, Nasi Lemak Warisan Pak Musa ni nailed dekat rasa sambal sotong dia. Sambal pedas-pedas manis. Menurut orang lain yang dok sebelah-sebelah yang memang asal orang Banting ( terus feeling Dengkil sejauh kat utara semenanjung gittew) kedai ni dah lama ada sejak diorang sekolah-sekolah lagi. Dari zaman tak masuk tv, masuk paper memang orang dah ramai 

Porsi nasi dia pinggan kecik, kalau rasa tak cukup boleh mintak saiz besar. Porsi sotong setiap sepinggan tu 2 keping setiap sorang . Harga pun tak mahal sangat, makan berdua nasi lemak sotong, telur mata, air teh dan teh o hanya RM11 

Jadi kalau ada yang nak #cadanganmakan, boleh la pergi ke; 
Jalan Suasa 1, Banting, Selangor ( GPS : 2.8100263,101.432129) 

Review yang sama juga boleh dilihat di instagram @chocville_zulfaz 
atau rujuk  #cvfoodreview #nasilemakwarisanpakmusa #banting #selangor #eatdrinkkl