Pages

Wednesday, February 10, 2016

Nasi Briyani dan Kambing Briyani Chocville

Assalamulaikum wbt

Sejak dah senang nak dapat supply lamb shank ni, ala-ala rajin pulak nak masak lamb shank. Kali ni kita cuba masak briyani.

Sebenarnya tak pernah belajar beriya-iya masak briyani, tapi kalau ikut keluarga sebelah ayah saya, kebanyakkan memang pandai masak briyani. Hihi so kita cuba lah try test, mudahan-mudahan tersangkut sikit bakat masak briyani :)


Untuk masak keseluruhan komponen nasi briyani ni saya mulakan dengan masak kambing briyani dulu. Sebab nasinya nanti akan dimasak dengan  campuran rempah yang sama pada kambing.

Resepi Kambing Briyani

1.5kg lamb shank - boleh ganti bahagian kambing yang lain
3 sudu besar minyak sapi
3 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
4 inci halia
2 pokok daun sup
2 pokok daun ketumbar
2 pokok daun bawang
segenggam daun pudina
4 biji lada merah/ lada hijau
100g rempah briyani - boleh ganti dengan rempah kurma kalau tak jumpa rempah briyani
3 biji tomato - dicincang dadu/ blend
4 sudu besar gula merah halus - adjust ikut kemanisan yang disukai
1 sudu besar garam - adjust ikut rasa

Bersihkan kambing dan rebus dalam periuk tekanan sehingga empuk. Asingkan daging dengan air rebusan
Kisarkan bawang besar, bawang putih, halia, daun-daun, dan lada
Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan minyak sapi. Tumiskan bahan kisar yang di atas
Tumis sehingga minyak terbit (pecah minyak) dan kemudian masukkan rempah briyani
Sambung menumis sehingga rempah masak sedikit dan masukkan kambing
Gaul rata kambing bersama bahan tumisan, masukkan tomato dan sedikit air rebusan kambing
Biarkan renih sehingga tumisan sebati dengan daging - masa ni ambil 1/2 cup campuran rempah tumis untuk memasak nasi
Untuk lauk kambing briyani teruskan dimasak sehingga kuah memekat, masukkan garam dan gula untuk perasa

Resepi Nasi Briyani

2 cawan beras basmathi
1 batang kayu manis
1 bunga lawang
2-3 biji buah pelaga
2-3 kuntum cengkih
1 sudu besar minyak sapi
1/2 cup campuran rempah masak kambing briyani
2 cawan suku air rebusan kambing
1/4 cawan susu sejat
sebiji bawang besar - digoreng
gajus dan kismis

Rendam beras basmathi selama 1/2 jam dan ditoskan
Tumiskan kayu manis, cengkih, bunga lawang, buah pelaga menggunakan minyak sapi
Masukkan  beras, gaul beras dalam periuk sehingga lutsinar
Masukkan rempah kambing briyani, air dan susu sejat. Gaul dengan beras dan sambung masak nasi seperti biasa menggunakan rice cooker.
Setelah nasi masak, masukkan bawang goreng, gajus dan kismis. Boleh tambah juga hirisan daun ktumbar dan daun pudina jika suka.
Resepi authentic ada letak safron, saya lupa letak safron :'(

Resepi Salsa Timun Tomato

1 biji timun
1 biji tomato
1 biji lada
Garam dan gula secukup rasa
1 sudu besar perahan lemon

Resepi salsa seperti dalam resepi Nasi Arab Chocville yang lalu, tapi saya copy kan di sini juga untuk mudah merujuk resepi :)

Bila dah siap semua, bolehlah nom nom nom.. kalau masak untuk mertua mesti boleh jadi menantu kesayangan ^_^