Pages

Monday, May 7, 2012

Fast, fresh and simple ~ Donna Hay

Hihi blog ini sudah bersarang anai-anai agaknya...lama tak update... Ialah siri kehidupan agak biasa2 saja... Kadang masa tak mo update tetiba idea mencurah-curah.. Tapi bila bukak blogger tetiba dah lupa... Haha banyak makan semut agaknya...hihi


Minggu ini agak menyeronokkan.. Sbb ibu bapa dan adik beradik saya datang rumah... Dtg jalan-jalan dan juga untuk attend majlis resepsi anak kazen saya.. Oh no! We are uncle and auntie...hihi...


Oh berbalik pada gambar di atas, sbb banyak here and there saya rasa macam tak sempat buat apa-apa yg special sempena kehadiran ahli keluarga saya... Tambahan plak lifetime partner saya demam2 comel... So masa otw balik rumah pas jadi supir lawyer, saya singgah beli cheesetart di bakery di Bandar Baru Bangi.. Huuu tapi perasaan homemade tu datang jugak... Hiii tak boleh jadi, saya gagahkan jugak diri buat cupcake insiprasi Donna Hay ; Double Choc Cupcake ni...


Cupcake ni agak simple.. Semua proses include thaw butter dan telur hingga pack dalam bekas sekitar 1 jam 15 min... Tapi since masa packing cupcake masih suam2,saya just sprinkle atas cupcake dengan gula icing ayak.


Donna Hay Double Chocolate Cupcake


125g unsalted butter

3/4 cup gula kastor

1 cup tepung gandum - diayak

1/4 cup serbuk koko - diayak

1.5tsp baking powder

1/2tsp baking soda

1/2 tsp garam

2 tsp vanilla

2 biji telur

1/2 cup buttermilk - saya guna susu + lemon jus

150g coklat - dicairkan


Biarkan butter, telur dan susu perah lemon dlm suhu bilik.

Panaskan oven 160c.

Ayak tepung, koko, baking powder & soda dan garam.

Cairkan coklat dan sejukkan

Pukul butter bersama gula sampai kembang.

Masukkan esen vanilla

Masukkan telur satu persatu. Pukul sampai adunan kembang dan berwarna pucat.

Masukkan bahan ayak berselang seli dengan susu lemon.

Setelah semua sebati, masukkan coklat cair secara kaup balik.

Masukkan dalam paper cup 3/4 penuh.

Bakar dengan kepanasan 160c selama 30 min api bawah sahaja.


Untuk frosting, blh juga guna buttercream atau apa2 ganache...hihi tapi disarankan frosting yang ringan sebab cupcake ini sangat lembut..


Cupcake ni menepati motto Donna Hay " fast,  fresh & simple" (TLC 707,  Selasa 7.00pm).. Rasa plak sangat sedap tak ingat!...


*Saya guna butter brand Anchor, butter brand ni cepat lembut dan cair...tak perlu thaw lama... One more news saya baca di The Star hari tu, butter Golden Churn dah halal...


Published with Blogger-droid v2.0.4

1 comments:

Eleen Hashim said... Reply to comment

Oh dear.

Bila la saya nak pandai buat kek yang sungguh yummeh ini.