Pages

Thursday, October 17, 2013

Recipe sharing : Bubur sumsum

Assalamualaikum wbt

Wahhhh produktif sungguh update blog 2 kali sehari.. Tapi kalau time malas, korang takyah tanya.. macam rumah tinggal kaedahnya..

Bubur sumsum ni memang kategori comfort food sejak saya kecil lagi.. Seingat saya, bubur sumsum ni boleh jumpa masa pasca kenduri kahwin.. orang yang tolong bekerja untuk kenduri tu tuan rumah akan bagi sebungkus bubur sumsum... tersangat lah suka sampai rasa nak kedekut tak mau share dengan adik2 saya yang 2 orang tu kan.. rasa nak makan dalam peti ais senyap2 sorang2 ..lol..

Saya penah try sebelum ni, tapi tak sedap, tepung rasa tak masak dan pelbagai ciri negatif lagi.. buat saya rasa helpless je nak buat kuih2 melayu.. tapi sebab minggu ni memang rasa kepingin tak boleh blah, so bertekad cuba lagi, yeahhhh! ( haha tiba2)

Dadih tepung beras
60g tepung beras
400g bancuhan santan ( 200g santan kotak + 200g air)
3/4 tsp garam

♥Bancuh semua baham di atas sampai tiada ketulan tepung
♥masak atas api sederhana kecil,sentiasa kacau sehingga likat, licin berkilat ( custard consistency)
♥ masukkan dalam mangkuk kaserol yang dilengser minyak, atau acuan yg disapu minyak.
♥ kukus 15minit, sejukkan. Potong bila nak makan. Lagi lama sejukkan lagi senang nak potong.. kalau tak, cedok pakai sudu je..atau pun kalau nak feel2 panna cotta, letak dlm gelas berkaki..masa nk makan tuang kuah je.

Kuah gula merah
Sebiji gula merah
1mug air
2 helai daun pandan

♥Campur semua, didihkan sehingga gula cair.
♥sejukkan. Tuang dalam mangkuk bila nak makan... nom nom nom

Tips
♡ api memasak dadih tu kena slow supaya tepung boleh keluarkan kanjinya perlahan2 tanpa dipaksa.. korang pun tak suka kalau kena kawen paksa kecuali kalau korang peminat cerita Cinta Jannah, I luv u Mr Arrogant, Cinta itu milik kita dan segala novel2.. lol
♡ key point dessert kampung ni imbangan rasa lemak, masin dan manis.. so jangan pandai2 nak omit garam tu. Secara diktator saya nak kata, ikut je resepi ni..haha.. resepi ni rasa bubur sumsum yang ikhlas tanpa pewarna tambahan.. kihkih

Ok lah selamat mencuba.. ini chocville takde jual.. kalau teringin buat sendiri..;p

Recipe sharing : Swiss meringue buttercream

Assalamualaikum wbt

Hai semua, tgh buat apa? Sambil tengah tunggu kek 4 cakes combo sejuk untuk di frosting..ada 2 slot lagi.. sila grab dgn whatsapp 0136076706 untuk cop... haha sempat iklan...lol..

Resepi hari ialah resepi Swiss Meringue Buttercream.. SMBC ni ialah frosting yang biasa saya gunakan untuk victoria sandwich cake dibahagian lapisan tengahnya.. saya prefer meringue buttercream sbb ia licin, nak frost kek pun smooth saja dan tak rasa macam ada pasir2 macam buttercream mentega + gula aising.. Untuk SMBC ni, resepinya saya guna ratio 1:2:3.. 1 part putih telur : 2 part gula castor : 3 part butter..Jadi katakanlah katakanlah ( tetiba nyanyi lagu hazami..kihkihkih)

50g putih telur
100g gula castor
150g butter ( dipotong kiub biar suhu bilik)

Nampak tak nombor pemfaktoran bagi resepi ni ialah 50? Ok terus pada teknik, bukan matematik..

♥potong butter bentuk kiub dan ketepikan
♥campurkan gula dan putih telur satu mangkuk, dan larutkan gula dlm putih telur guna wap double boil. Biar suhu campuran sehingga 65·c dan gula larut. Kalau takda termometer, test larutan dengan jari, kalau dah tak rasa berpasir maknanya dah larut. Rasa juga kepanasan mangkuk. Tahap kepansannya tu lebih hangat la dari suhu badan kita. Kalau kita sentuh tu panas sangat sampai tertelangkup mangkuk, maknanya kena buat balik huhuhuhu sob sob
♥pukul larutan dengan mixer ( whisk ) sampai kental kaku.. masukkan butter dan pukul lagi sehingga well blended. Mungkin kalau termasuk butter awal dan mangkuk masih sedikit panas, adunan butter jadi macam mendadih ( curdle), teruskan pukul jangan putus asa.. ia akan jadi juga akhirnya. Masa tambah butter tu boleh la nk letak perisa vanilla ke esen rose ke almond oil ke.. ikut suka suka hati.. suka tak suka tak suka tak? ( hoi plagrise chef ammar hidangan barakah ke?)

SMBC ni boleh simpan kat luar atau dlm peti ais. Tapi bila masuk peti ais ti dia beku sbb dia kan butter, so kalau nak guna pukul lagi sekejap biar licin. Boleh guna untuk frost kek apa2 je pun tak semestinya victoria sandwich cake.

Frosting ni tak seswai nak letak luar paneh2 hangat2 mentari.. kalau nak buat kek letak tengah panas, kena guna italian buttercream. Apa beza swiss dengan italian buttercream? Tu tunggu la resepi italian buttercream muncul...hihi tak pun google je..

Wednesday, October 16, 2013

Recipe sharing : Good ganache

Assalamualaikum wbt

Kebelakangan ini saya kerap post gambar kek ( haha sebab saya mengambil order kek), terutamanya kek double indulgence.. hihi sebenarnya saya addicted buat kek tu dan dalam masa yang sama nak practice menuang ganache licin-licin berkilau macam cermin..

Memandangkan ada yang pm tanya resepi ganache tu, so resepi tu dikongsi di sini, ia applicable untuk diguna pada apa-apa jenis kek :)

500g whipping cream ( saya guna non dairy cream bersuhu bilik)
500g dark chocolate

♥Masukkan whipping cream dan coklat dalam mangkuk stainless steel dan letak atas periuk air mendidih.
♥Bawah mangkuk cukup sekadar dipanaskan dengan wap, perlu dipastikan tidak sentuh air mendidih.
♥Pastikan coklat cair dan sebati dengan cream. Licinkan dengan spatula. Penggunaan whisk tak berapa digalakkan sebab nanti ganache tu ada buih2. Nanti kalau tuang atas kek, ada pulak gelembung2 belon2 kecil.
♥Tunggu sejuk sikit untuk tuang atas kek.
♥Biarkan semalaman sejuk kalau nak buat hiasan tepi kek, atau jadi ganache macaron.

Ganache ni boleh guna coklat compound ( coklat lemak sayuran), tapi kalau nak lagi sedap, gunalah coklat couverture gelap ( premium chocolate yang lemak dari cocoa butter).

Oh ya minggu ini ada lagi kombo 4 kek ( 4 cakes on board)
1/4 victoria sandwich cake
1/4 pecan butterscotch
1/4 double indulgence
1/4 russian black and white
♥Harga RM85 sahaja ( self pick up di Dengkil). Delivery ke rumah ada caj lain. Ini untuk area Lembah Klang saja.. Batu Pahat belum dibuka iklan lagi..
♥Date ready ; 18th October 2013 ( Jumaat) onwards.

Sms/ whatsapp 0136076706 untuk booking. Call boleh juga, tapi bila tgh sibuk saya selalu ter miss angkat telefon.. almaklum lah tgn comot, telefon touch screen.. mohon ampun maaf, janganlah kecik ati ye.. ^_^

Tuesday, October 15, 2013

4 cakes on the plate : Chocville bestseller cakes

Assalamualaikum wbt

Salam hari raya eid adha teman, sementara tengok salam baitullah ni saya update blog..memandangkan saya bisnes online.. so memastikan blog dan fb sentiasa dikemaskini..

Berikut 4 kek terlaris chocville.. hihi mcm poyo2 je claim laris.. hihi ok sebenarnya berdasarkan statistik order, 4 kek ni permintaan tertinggi.. so saya cuba2 la buat kombo begini setelah saya ambil kira aduan/keluhan untuk order whole cake mahal sangat.., so kombo ini untuk cater aduan2 berkenaan..

Kek yang ditawarkan;
1. Marble Cotton Cheesecake , whole cake RM65, quarter cake RM20
2. Victoria Sponge Cake , whole cake RM65, quarter cake RM20
3. Pecan Butterscotch , whole cake RM85, quarter cake RM25
4. Double Indulgence , whole cake RM85, quarter cake RM25
Total harga sebenar RM90* tapi sambil special price yang ambik 4 jenis ni harganya hanya RM85*

Nanti nak balik batu pahat, kombo sebegini akan muncul lagi...tunggguuuuuuu :)

* harga tidak termasuk delivery charge

Monday, October 7, 2013

Cakes cakes and cakes

Assalamualaikum wbt..

Hari ni hari menghantar kek ke kedai Biji Kopi... jadi bagi yang berada sekitar Kuala Lumpur, di Bukit Bintang khususnya jemputlah grab kek slice stok baru di Biji Kopi..

Kek yang ada bermula hari ini ;
1. Pecan Butterscotch
2. Double indulgence
3. Russian Black & White
4. Victoria sandwich cake
5. Brownies bestseller

Untuk tempahan whole cake, boleh sms atau whatsapp 0136076706 ( fazya)

Wednesday, September 25, 2013

Wordless Wednesday : Biji Kopi

Kek Chocville dalam bentuk slice ada jual di sini.. Follow instagram Biji Kopi ok :)

Briyani, mee bandung, mee rebus, laksa, soto ada dihidangkan kat situ, tidak dilupakan kopi 434..hihi

Lokasi ; di no 30, Jln Padang Walter Grenier off Jln Imbi ( sebelah butik Rizalman dan belakang Park Royal Hotel)


Saturday, September 21, 2013

Yes im 31.. now completely beautiful...haha

Assalamualaikum wbt

Hihi tajuk bukan main kan. Tapi bukan i say it for nothing tau.. cer tengok keratan paper yang ntah dari mana, menjadi viral sungguh among 31 ladies.. haha lady always act like lady.. kalau husband kita cakap " you are the most beautiful lady i've ever met" sambil hand kiss macam Jack Dawson buat kat Rose Dewitt Bukater dalam Titanic ( my fren said the best film ever!!), terus hati berbunga2 macam ros merah..

Instead completely beautiful ( bunyinya macam baru keluar kepompong je), saya rasa mungkin ada beberapa perkara yang saya should start do, banyak perkara must don't. Moga Allah bantu saya dan korang semua melakukan kebaikan, meninggalkan yang mungkar. Alhamdulillah everyday life saya seems ok ( most of the time a bit huru hara). After 2 years salaryless, syukur pada Allah yang bagi ilham dan kecekalan jadi baker dari rumah.. bekerja sendiri ni terpaksa more pada disiplin, i really force myself lagi bila order banyak sbb im sole baker, marketing officer, despatch etc etc..  tapi bila tengok kek siap dan well constructed & executed, terus rasa nak joget2 happy.. ops 31 year old lady kena behave..haha..

Tapi yelah bila kerja sorang, yield semua saya dapat, tapi i cant do so much.. so currently tengah buat plan sketch untuk my 31 year old birthday wishlist.. atau lebih tepatnya plan kerja kot... macamana nak expand bisnes kepada satu level lagi... Moga tugasan dan rancangan saya lancar dan memberi nilai untuk orang lain juga... Rabbi yassir wala tu'assir, rabbi thammim bil khayr..

Birthday celebration? Ohhhh saya dah tua nak buat birthday party..hihihi

Monday, September 16, 2013

Minggu kek lagi ( i miss macaron hihihi)

Assalamualaikum wbt

Minggu ni memang minggu bakar kek agaknya.. baru je saya rasa macam lapang dan risau juga sebab dah terbiasa bergelut dengan masa siapkan order, alhamdulillah order in dari Maksu.. kali ni maksu order Macadamia Butterscotch Cake..personally saya suka kek ni sebab ia lemak, manis dan ada sikit cebisan macadamia praline yang bagi rasa masin dan pahit manis karamel... ohhhh taste verdict apakah begini...hahaha.. Oh kek ini juga jadi resume saya terpilih jadi personal baker KOG.. hihi tapi kali ni resepi dan rupa dah diperbaiki..

Memandangkan ada sedikit lebihan cream membuat MBC tadi dan kebetulan mak ayah saya datang rumah, so saya gunakanlah lebihan tu untuk buat Victoria Sandwich Cake. VSC ni sponge cake dengan strawberry compote, cream dan strawberry hiris.. ia bukanlah kek cantik2 dengan deco, tapi ianya comfort cake yang makan banyak pun rasa tak berapa nak guilty... lalalala..

Untuk tempahan boleh whatsapp atau sms 0136076706 dan harganya
1. Macadamia Butterscotch Cake 9" : RM85.00*
2. Victoria Sandwich Cake 9" : RM45.00*

* harga adalah untuk standard deco sahaja.. tambahan caj bagi buah2an atau macaron.

Thursday, September 12, 2013

Minggu kek (pssst macaron, i still ♡ u!)

Assalamualaikum wbt

I smell like butter already...6 kilo butter digunakan sepanjang minggu ni buat cupcake berkat a.k.a doorgift... alhamdulillah rezeki berkat orang kawen, kita tumpanglah berkatnya kan.. haha pastu lupa snap pics sbb dah macam blank sebab tengok everywhere cupcake, here cupcake and there cupcake..snap gambar kotak je kihkih..jadi la kan..(fazyaaaaaa fazya)

Dalam kesibukan cupcake situ sana sini, regular customer kak su request bday cake anak dia.. untuk birthday Alesya sebelum ni Kak Su order double indulgence cake, untuk birthday Aiman kali ni Kak Su order chocolate indulgence.. memang absolutely chocolatey lah..

Harga cake ini masih remain, RM85 sebiji.. ia 5 layer, berat 1.8kg, diameter 8 inci, deco edible image..delivery sekitar Dengkil masih free, lain2 lokasi ada caj insyaallah..

Untuk tempahan macam selalu, msg atau whatsapp 0136076706.. Deposit 50% untuk confirm order...

Monday, September 2, 2013

Macaron warna warni eidil fitri

Assalamualaikum wbt

Salam september :).. i always love september.. wink2 ;).. Permulaan yang baik di awal september beroleh rezeki buat macaron tempahan open house kementerian pelancongan.. hai nora danish... eh tiba-tiba.

Kali ni sebab order dalam jumlah besar, so kita rajin la sikit kan buat byk color, banyak flavor.. so flavor tu kita buat color lain2..

Blue- lime
White - coffee
Orange - salted caramel
Green - passion fruit
Pink - strawberry
Brown - chocolate

Harga macam biasa, 15pcs ( RM30.00), 25pcs ( RM50.00)
Nak order, sms atau whatsapp 0136076706 ->>>>> macam boring je kan asyik baca iklan... haha ampunnnnn

Tuesday, August 27, 2013

Sinari hari raja sehari dengan temari :)

Assalamualaikum wbt

Kalau bulan ramadhan lepas kesibukan mengadap oven nak siapkan kuih raya, di bulan syawal ni kita fullfill order mana yang bertunang, mana yang nsk kawen dan mana yang open house. Alhamdulillah rezeki yang menempah dan juga rezeki saya..

Kali ni ada produk baru dari chocville.. kalau ikutkan di pasaran, sejak tahun lepas dah ada, tapi kita baru ada keberanian dan peluang nak practice kek baru yang dinamakan 'temari'..temari ni kategori kek 3d, saiz sekitar besar bola tennis. Kalau ada yang berminat untuk hantaran perkahwinan atau pertunangan, boleh la hubungi kami.. kalau malu nak cakap boleh sms atau whatsapp..hihi

Untuk jualan buat masa ini temari ni kami jual dalam pakej 5 biji dengan hiasan fondant dan royal icing dengan tawaran harga RM150.00 dalam transparent box. Jenis kek boleh pilih sama ada buttercake/chocolate cake /fruit cake. Untuk lapisan cream pula ganache dan sweet buttercream..

Nak tau temari tu macamana? Tengok gambar bawah ni ya.. oh ya untuk bride to be, selain daripada temari, macaron tier untuk menyerijan majlis juga ada.. macaron tier tu berharga RM125.00. Sekiranya b2b mengambil pakej temari dan macaron tier, harga pakej yang ditawarkan ialah RM250.00 sahaja..:

Terima kasih atas luangan masa yang membaca, boleh hubungi 0136076706 untuk pertanyaan atau tempahan.

♡ fazya

Monday, August 19, 2013

Tips macaron 6 : Keringkan dulu sebelum bakar

Assalamualaikum wbt

Sudah sekian lama tak share tip buat macaron.. haha sebenarnya apa2 tips pun dah lama tak share.. so sementara mood ada ni laju2 update blog..

Kalau tuan puan yang google cara buat macaron mesti akan jumpa frasa ' keringkan dulu macaron sebelum dibakar'.. Proses pengeringan ni bagi saya adalah mesti.. haha sebab pernah masa malas, saya terus masuk oven adunan yang baru dipaipkan... End up macaron tu pecah macam gunung berapi..tsk tsk tsk...:'(

Kering macam manakah? Kering tu macam kulit kita dry dok dalam aircond.. seriusly as dry as that.. klu kita sentuh surface tu takde lekit langsung.. then baru pop into oven 12min suhu 160-170 degree celcius. Atas alasan macaron ini, kalau hari hujan, jawapannya? DON'T BAKE MACARON!

Abes kalau dah masa dah suntuk ada orang order nak buat camna? Bukan lah tak boleh buat langsung, tapi kegagalan at your own risk ok...haha.. macam saya sebut di atas, macaron mesti kering macam kulit kena aircond.. so solutionnya ialah aircond...:).. bagi yang takde aircond, memang sedih.. tapi ada satu cara lain yang saya guna dulu before aircond installation, turn on oven, buka pintunya letak baking tray nearby, so udara panas tu mengeringkan macaron..

Ada beza tak antara kering dengan aircond dengan kering dengan oven?of cos ada beza, terutamanya tukang bakarnya.. satu boleh bersejuk2 sambil tunggu masa bakar, satu lagi panas nak nanges...haha

Selamat mencuba buat macaron

Pics:
1. Macaron kering guna aircond
2. Macaron kering guna udara oven

Friday, August 2, 2013

Satu Lifetime, my one lifetime experience

Assalamualaikum wbt

Lama tak menulis sebab....... haha i had no reason.. Anggap saja demotivated atau tak rajin atau jika ada husnuzhon, saya agak sibuk siapkan tempahan kuih raya.. hihihi

Dalam pada sibuk2 tu akhirnya ada juga satu cerita yang buat saya super excitednak share sebab ianya Satu Lifetime dalam kehidupan ini.. Alhamdulillah rezeki ramadhan, saya menang tiket sessi bersama Amina El Shafei di Blue Med Restaurant Midvalley Megamall..

Siapa Amina El Shafei? Saya rasa di kalangan penonton saluran Lifetime 709 pasti mengenali Amina dalam program Masterchef Australia musim ke empat.. Amina ni kira peserta unik la, sebab dia peserta Muslim pertama yang menyertai show tersebut ( dia saja yang pakai scarf selain Matt Preston.. haha).. Amina juga boleh dikategorikan beruntung sebab jedua ibu bapanya datang dari latar budaya yang sangat berbeza, Mesir dan Korea Selatan. Kepelbagaian tu menyerlahkan kebolehmasakan ( hah perkataan apakah ini?) dia..

Saya memang sangat over the moon bila dapat tahu saya menang tiket tu.. Tapi sebelum terawang-awang sangat saya tanya husband saya dulu sebab kalau dia taknak pergi, musnahlah harapanku.. Bila dia kata " Eh mestilah nak sangat!!!" masa saya tanya nak tak jumpa kalau Amina datang Malaysia, saya sambung balik feeling super excited tadi.. Ya suami saya tau Amina sebab dia terpaksa tonton Masterchef Australia tu masa kami berbuka puasa..haha.. Memandangkan dia pun kelahiran Mesir( tapi orang melayu ya) so dia terus jadi bandwagon Amina...hahaha

Oh lupa nak cerita about the event.. Petang tu kami berbuka di Blue Med Restaurant. Italian food. Ada Oso bucco ( lamb shank ada kuah2 tomato), chicken cacciatore ( ayam ada tomato dgn mangga kot), spagetti alfredo, spagetti carbonara, shrimp and mussel salad, pizza, salmon butter, turkey quiche dan menu2 lain yang dah terlupa.. Lupa nak ambik gambar sebab asyik ingat nom nom nom jom nom haha lol!.. oh ya desserts of the day was brownies and tiramisu..

Masa kami tengah sakan makan Amina ada cooking demo di Centre court Midvalley.. Dia masak menu kegemaran Tan Sri P. Ramlee, nasi goreng.. haha kelakar dengar Amina pronounce nasi goreng.. Lepas habis masak nasi goreng, dia balik semula ke Blue Med dan buat demo masakan pada kami hari itu 'Steamed Pandan Cake with Longan, Lychee and Rambutan syrup".. Di akhir demo, everyone dapat sepiring cake tu dan nom nom nom nom nom... hihi.. oh last but not least, goodies of the day ; elimination apron, laddles and recipe cards..

Ok enjoy some pics while we're on the event.. :)

Saturday, July 6, 2013

Kek dan kuih chocville lagi

Assalamualaikum wbt.. lama tak update blog... bukan malas update, tapi terlupa update apps blogger pada tab.. bila tulis entry gagal nak publish. Tapi orang tak berapa nak diva, tak update pun ok kot...haha..sepanjang proses hibercakey ( haha ganti hiberNASI), saya pi tambah ilmu resepi.. so list kat bawah ni senarai kek jika tuan puan saudara ssudari cikebooong cikeboong nak order ya

Senarai kek chocville
1. Pecan heaven
2. Walnut torte
3. Almond torte
4. Chuky prune
5. Double indulgence choc
6. Macadamia butterscotch
7. Rainbow cake with italian huttercream
8. Carrot cake with cheese buttercream
9. Kek buah kukus

Memandangkan nak puasa dan raya ni, order kek mungkin tak berapa giat, tapi insyaallah satu dua order di pertimbangkan.

Kuih raya chocville
1. Pure butter pineapple tart : RM 28 ( 45pcs per tub)
2. Almond choc chip cookies : RM28 ( 550gram or +70pcs per tub)
3. Almond choc chip crisp : RM28.00 ( 330gram or +50pcs per tub)

Untuk order durian crepe, untuk puasa2 ni saya close dulu sbb puasa2 ni letih plak nak menggayakan crepe yang serba banyak step tu.. Melainkan order 10 pack ke atas, saya gagahkan jua lah.. haha bunyi cam mata duitan, tapi apakan daya, akak tak dapat bonus raya macam korang.. hihi

Ok itu ajalah ya.. untuk sebarang urusan order boleh wassap atau sms 0136076706.. call tak digalakkan sbb bila tengah banyak kerja, susah nak swipe screen phone pintar.. hihi

Akhir kata Selamat menyambut ramadhan kepada seluruh umat muslimin muslimat..doakan saudara2 kita di syria, mesir, palestin, burma.. semoga kita memperoleh rahmat,keberkatan dan pengampunan Allah.. sayang korang :)