Pages

Wednesday, May 11, 2011

Poyo II : Macaron tips 2



Kehidupan saya sejak kebelakangan ini dipenuhi oleh macaron + internet yang bermasalah.. hehe sebenarnya ada perancangan yang lebih baik Dia aturkan di balik masalah internet tu.. hari2 yang tak boleh online tu saya penuhi dengan menyiapkan macaron shell...hehe

I was a bit depress before when my inherited mixer was exploded.. haha not really explode la, but still could heard pom sound and saw some sparks.. then, my macaron not behave at all.. inside the oven they show a dome and feet.. tiba-tiba kuar oven semua macaron shell deflate...huuu rasa nak nangis.. * dah nangis a bit pun...

Jadi hari-hari yang tak berinternet tu, digunakan untuk membaca note resepi dan tips macaron * i bought some books abt macs via amazon..tp lambat lagi kot baru nak sampai..

So then i realized why sometime my mac will turn out well but some time turn out *go to hell* out ;

  • As said in my previous tips, mac shall oil or fat free..instead of yolk or slight buttery bowl, oil may come from the nut.. the reason why almond is the main ingredient is because almond contain less oil compared to other nuts.. ( macaron boleh dihasilkan dengan kacang2 lain, tp still kena mix with almond ground eh).. oil can came oil from almond if we pressed the almond with spoon to speed up sifting process... hehe i did this..tapi tak la tak jadi macaron tu.. cuma kalau kita buat keratan rentas, macaron akan ada lubang between the dome dan feetnya..
  • Buat macaron ni ukuran kena precise...kena guna ukuran metrik compare guna ukuran sudu atau cawan.. untuk lebih tepat sila ikut ratio ni.. French Method Meringue
source data ; http://www.syrupandtang.com
  • Aged egg white lebih disarankan.. ini kerana air dalam putih telur dah tersejat (evoporate) .. tapi masa nak rotan pukul eggwhite ini hendaklah dibiarkan pada suhu bilik terlebih dahulu yeh..
  • Pewarna yang disarankan dalam bentuk serbuk atau gel.. pewarna cecair menyebabkan consistency adunan macaron terganggu.. macaron tanpa pewarna ok juga, tp sedikit boring.. tapi boleh tmbah biji2 color2 tu untuk external deco..hehe
  • Instead of perubahan consistency dek kerana pewarna, timing nak buat macaron kena betul.. mean klu hari hujan tak payah la rajin sgt memacaron.. sbb before masuk oven macaron kena dikeringkan dulu sehingga permukaannya di sentuh tak lekat langsung kat tangan..


  • Sila check semua adunan yang telah dipaipkan.. haha ni la hasil bila tak sabar tunggu kering okeh.. the macs crack while you baking it... * sedih sungguh*
hmmm apa lagi eh..nanti sambung lah.. tunggu buku sampai nak study lagi nnt share lagi..hehe

p/s : macaron yang di order dan send via pos sedang proses packing eh.. :).. tq to those yang dah update alamat pengeposan.. ^_^

3 comments:

DrSinga said... Reply to comment

waaaaaaaaaa........
hari ni posmen coti!!!!!!!!!!
kena tunggu esokkkkk

DrSinga said... Reply to comment

sah takkan ku try seumur hidup ku buat mendalah ni!!!

kalau yang reject2 tu..
gua tak kisah...
gua bedal je...
hantar lah....

Anonymous said... Reply to comment

apew jenis kuih ni?? urmm..sah aq mmg xpernah rasa@makan..