Selain daripada faktor bahan-bahan.. Salah satu faktor yang saya lihat penting ialah mengenali oven masing-masing.. Saya ada oven sekolah (hadiah kawen dari kawan-kawan sekolah)..
Maksud mengenali oven tu, kenalpasti pada suhu dan berapa lama macaron akan masak sempurna.. selain daripada faktor penghasilan kaki atau skirt, macaron yang sempurna mestilah mudah ditanggalkan dari parchment paper (saya tiada budget lagi nak sambar silpat).. macaron yang mudah ditanggalkan tidak akan meninggalkan residue cookies pada parchment paper berkenaan.. so boleh guna semula kertas parchment itu (jimat kan?)
Macaron yang kurang masak {read : undercooked} bukan saja melekat, tapi ia akan meninggi menghasilkan dome pada satu ketika dan kemudian ia mengerekot berkedut-kedut atau crack * sian saya banyak jadi cenggini*.. undercooked macaron bukan saja tak cantik, malahan shelf life nya juga singkat..
Bila cuaca betul, ratio betul , mengadunnya betul, mengeringkannya betul dan suhu membakarnya betul, Insyaallah anda boleh yield hasil yang banyak.. Tapi saya sarankan untuk buat batch by batch.. kalau buat sekali banyak takut lost control sbb nak cepat siap je..hehe.. walaubagaimana pun percent kegagalan tu tetap ada.. that challenge in making macaron..
amoeba macaron
kadang-kadang mereka suka berpegangan tangan..hmmmmm nasib baiklah mereka ni muhrim (sama kaler)..
Untuk observation seterusnya, saya sedang menangani masalah 'air pocket'.. bila dapat ditangani secara consistent saya share lagi okeh..
p/s : selain macaron kena betul, alamat penerima semasa pengeposan juga kena betul!...haihhhh
7 comments:
hahahah naseb baik mereka muhrimm~ osemm~
@cure32
nnt nk try kawen kan...hehe
saya sedia menerima makan mereka yang agak reject ... cacat...
atau terpegang tangan...
@DrSinga
yang bercouple ni susah nak dibajukan (packing)..haha
azza buat dalam jadi lompong, jadi crunchy sangat. Ish mana benda yang liat macam marshmallow tu... tsk tsk tsk..
(pernah dengar, badam tu jangan blender sendiri tapi kene beli, serbuk dia kat kedai betul ke??
@! AzzaAzman @ Chempaka Sari ! maaf sgt lmbt reply...tapi pembentukan air pocket ( lompong) tu kemungkinan kerana overbeat egg white...hihi sy sendiri masih csi why n why..
Tapi satu solution sementara, untuk makan macaron, sebaiknya ia diperam sehari dlm peti ais.. So filling akan sebati dgn shell untuk menghasilkan crisp out side dan chewy inside.
Semoga membantu.
@! AzzaAzman @ Chempaka Sari ! maaf sgt lmbt reply...tapi pembentukan air pocket ( lompong) tu kemungkinan kerana overbeat egg white...hihi sy sendiri masih csi why n why..
Tapi satu solution sementara, untuk makan macaron, sebaiknya ia diperam sehari dlm peti ais.. So filling akan sebati dgn shell untuk menghasilkan crisp out side dan chewy inside.
Semoga membantu.
Post a Comment