Pages

Tuesday, December 29, 2009

Nervous..nervous

Saya nervous..
Sudah sangat lama saya tak melalui sesuatu yang baru..
Saya nervous..saya nervous...

YELP...YELP...!!!

Saturday, December 26, 2009

Say it pleasantly

Ideas of writing didn't 'tink' at the moment..
I want write but i found it may hurts..

You should thankful to Allah courtesy putting this kind feeling in my soul..
I don't feel worth talking to you..
I don't feel worth putting in heart on what you say..
Anyway i'm praying days and night i could far from you, around you as soon as i could...

I wish i could be as cynical as you are...
I wish i could be as sarcastic as you are
This is the pleasant way to say I HATE YOU....

-i felt sick acting like tray face-

* dear fren (hajar n elizsue) this is not update... ni entry menyampah untuk sampah..quality updates will coming soon... i miss reading you both dear...

Friday, December 18, 2009

Top 12 ^_^

Saya beberapa hari ni pening2 sket cari gambar selepas diumumkan top 12 dalam contest yang dianjurkan oleh Kak Mas Ayu..hehe saya ada gambar banyak tapi sebab saya segan nak suruh orang snap kan..so biasanya gambar diambil sendiri oleh pemuncul gambar [saya lah tu]..hehe

ni gambar masa kat opis..[hehe tgn sebelah tgh snap..senyum malu2..huhu]


ni pun gambar ambik sendiri.. selain keja opis, malam dan weekend saya pi mengajar tuisyen di Pusat Tuisyen Puncak Bistari milik kawan sekolah saya Puan Linda (dia ni WAHM)


Bila hari weekend lapang yang lain pula saya pergi mengajar coklat.. [ni gambar student batch pertama saya..sekarang dia berstatus cam saya juga cuma dia dah up sket sbb she going to be a mom on becoming year.. :)]

Ni gambar2 yang saya dapat cari dari beribu2 gambar yang saya save..huhu Kak Mas the pic quality tak berapa cantik tapi mata saya dah berpinar cari gambar...huhu boleh ye gini...^_^

The Corby most likely like ME !!


When i review all my pics most of the outfit i have [definitely i like!!] looks like Samsung Corby color.. All the Corby turned the proverb "an apple in my eyes' to THE CORBY IN MY EYES... Hehe very hard for me to choose which Corby color that i really want...Frankly said i want the vibrant Jamaican Yellow, also love to get the full of Cupid Pink, also also feel happy if i own the Festive Orange and surely Minimal White makes me look MORE among the less..

Nuffnang would like to invite everyone to enjoy the cheerful day with Corby on Samsung Corby Carnival.. If you wanted to be a part of 75 selected person, hurry guys...post your pic and write some about Corby...gud lak fren.. ^_^

p/s: refer here for Corby contest http://www.nuffnang.com.my/samsungcorby/

Monday, December 14, 2009

Kecik Hati, Makan, Bakar Kalori, Tesco

Minggu lepas minggu down.. kerana apa? biar saya saja yang tau.. saya pasti peng'down'-peng'down' perasaan saya itu tak tau pun mereka telah melakukan begitu dan begini kepada hati saya yang semakin mengecil ni..hope mereka tidak melakukan kepada orang lain..

Weekend saya isi waktu senggang itu dengan baring2 depan tv tgk nasik lemak kopi o.. pastu bersiap2 p tgk Sarah.. siapa Sarah???? dia bukan Sarah Nurkasih..Sarah ni yang selalu saya teman dia pi Tabung Haji masa dia dlm her momma's womb... hehe welcoming my new fren Nur Sarah Sufyan anak kepada Noraidatul Akma n Sufyan... Hope Sarah will always being bless n keep loveable here & hereafter...

Oh ye, pergi jumpa Nur Sarah, saya pi ngan kawan keletah Zara Zafirah yang diiring emaknya Nazihah n Cik Anis.. Tak dilupakan si Ranggi Amywati...saya dapat melupakan penyakit-penyakit hati saya bila dengar Zara Zafirah mumbling...bababababek bek bek bababababababababa babababa aa'aaaa aa'aaaa......thanks to baby Sarah n toadler Zafirah..Nikmat Allah sungguh...

Balik kenduri hantar Zara Zafirah n the gang ke kereta, pergi minum2 [not yet mabuk2] Tesco Cheras [ haha gaya bunyi cam classy kat Mont Kiara je kan] dengan Amywati... memakan spring rolls dan fries walaupun tadinya dah tambah 2x kali dikenduri aqiqah Sarah [ kgkg, lauk kenduri aqiqah Sarah sgt sedap, air oren tu pun kitorang tambah berkali-kali].. Pastu pergi berjalan di dalam Tesco, habiskan duit di Watson dan balik.....

Otw balik menghala ke Kajang yang damai [haha exergerate saje.. ;p ], bermesej2an dengan K.ros tentang aktiviti berpeleseran tgh malam.. nak gi CLUBBING kat Flea Market [ korang ingat Modesto ngan Zouk je ke boleh layan clubbing?? klu kite sudah menubuhkan kelab rajin ke flea market, tu boleh digelar Clubbing juga kan?????].. Seperti biasa [ni kali pertama saya join kelab ni], presiden Kelab Flea Market MAEPS a.k.a Kak Ai dan suaminya dtg ambik ahli2 kelab di rumah yang damai tu..jenjalan, bongkar2 bakul penjual, beli, jenjalan, makan... hasilnya sehelai baju dengan harga sangat2 kuasa 14 elah pun dibeli...Balik rumah terus try baju tu sbb excited kuasa 14 juga...

Bangun kul 5 pagi sbb pi ambik Mimiey Ikin.. tapi bangun kejap, pergi ambik air RO, balik rumah dan tidoooooo... bangun2 tido, basuh apa yang patut pastu bertungkus lumus masak... Ikan kurau.. selalu mak saya suh stim je [bukan mak saya suro pun saya akan stim sbb ni masakan yang tak perlu susah payah klu ada steamer].. tapi memandangkan kami semua masih bujang trang tang tang maka steamer bukanlah apparatus compulsory di rumah kami .. nak memasaknya di dlm steamer versi kami begitu malas sekali.. last2 saya layan masak lemak cili padi sbb ada sekotak santan dipastuer di dlm peti air batu umah kami...

Huhu kul 10.30 am dah siap masak lauk lunch..pas siap masak baring semula.. tgk The Biggest Loser Asia, Melodi dan ulangan Sehati Berdansa [pronounce macam Scha Alyahya tau..].. Kul 1 lebih baru makan selepas semua pemakan balik rumah dan bersiap mandi..

Lepas2 makan K.Ros menyuarakan suggestion untuk membakar kalori di shopping..Oleh kerana kebelakangan ini saya masih kecik ati dengan Pasaraya Bintang di Seksyen 7 BBB tu, maka aktiviti pembakaran kalori dilaksanakan di Tesco Kajang.. kami sangat fokus masuk Tesco dimana fokus utama kami ialah mencari sumber kalori.. hasilnya sebanyak RM125.00 telah disumbangkan kepada pasaraya franchise milik Tessa Cohen ni..

Memandangkan kalau lagi lama kami di Tesco, lagi banyak sumbangan amal kami.. so bila rasa dah cukup, kami cepat2 menolak troli balik.. tapi bak kata pepatah, manusia takkan pernah puasa..ops puas.. on the way nak sampai ke kereta ada lak yang jual keropok lekor..untuk mengurangkan rasa bersalah keropok lekor tu kitorang beli SATU je... makan..makan..makan..makan pastu buang bekas palisterina itu.. [tsk..tsk.. ALAM menangis..tsk tsk..]

Before maghrib, pi ambik **MI ****ilda [boleh jugak nak teka pronounce as Umi Hafilda..haha] pastu nyum2..nyum..nyum ..nyum lagi.. Sejak minggu lepas saya dah rajen iron baju untuk seminggu.. selepas byk perkara hampir negatif saya buat.. malam ini saya membuat perkara positif iaitu mengiron baju.. ni cam ala2 pembakar kalori yang tak seberapa kalau nak dibandingkan dengan jumlah makan tu..siap iron baju, memasak plak lagi [memasak di Chocville Cafe : Cafe World].. pastu zzzzzzzzzzzzzzzzz...

p/s :
* saya boring tgk blog takde update.. [haha nampak sgt sendiri tulis blog, sendiri baca..]
* entry ni takde gambar sbb saya ........
* Congrats to newly wed Yana n Feah [both are my schoolmates].. Hopefull will be bliss here and bless hereafter..

Friday, December 11, 2009

Kucing : nikmat Allah buat saya

Saya bersyukur dikurniakan kehidupan hari ini..
Saya bersyukur diizinkan menghirup Oksigen lagi...
Saya bersyukur dengan nikmat hari ini..
Saya bersyukur di kala hati saya gundah Dia mendengar doa saya malahan memperkenankannya...

Saat saya berharap dpt jumpa Oyen atau kucing saya di kampung, ada kucing comel muncul di rumah saya.. Allah mendengar suara hati saya tersiat-siat tu..sekurang-kurangnya kelembutan bebulu kucing tu menjadi benang menjahit luka di hati saya.. Saya bersyukur untuk nikmat itu.. tak mengapa, dunia ini ada putarannya..

Monday, December 7, 2009

SELAMAT HARI LAHIR ♥

May be it's a day late but in my heart everyday is the day..

Your ♥ is the most important thing in my life..
When im with you, past and future will loose all meaning, as the PRESENT with you is truly GIFT...
Thank you for all you are..
You are my ♥, my companion, my friend..
I'll always ♥ u

Let me sing a ♫♫♪♪ for you (type anyway..)

Allah selamatkan kamu...
Allah selamatkan kamu...
Allah selamatkan Ahmad Zulkifli...
Allah selamatkan kamu.....
*moga kita berdua dipelihara Allah :)

SELAMAT HARI LAHIR ♥

p/s : my dear [outing to tabung haji] fren, Aidatul a.k.a KGKG safely delivered a 2.78kg baby girl on 8.54pm 5th Dec 09 at Pantai Medical Centre..hehe since it's not same date with uncle Ahmad, auntie Juju bagi hadiah kecik je oke...:p

Thursday, December 3, 2009

Bebelan siri 1 : Apentah

Lama tak tulis blog sbb kat kampung saya takde broadband... tapi raya haji saya saya layan kegianan bermain game mencari benda tersembunyi di dalam lappy riang ria adik kesayangan saya [ adik saya kata lappy saya tu lappy boring]

Sehari sebelum balik kg saya update blog via phone.. sbb before balik saya baru dpt gaji.. bila dpt gaji saya kena dulukan komitmen..so saya situ sana sini macam siti nurhaliza bayar hutang [sbt byr bil bunyi cam lari kenyataan rasanya..huuuu]..saya berpandu-panduan [kata ganti berlari-larian sbb saya memandu kereta evo saya tu]ke sekitar bangi pergi ke tempat byr2 hutang2 tu..rushing sbb petang ada exam AR yang saya cakap before ni..

Dah abes urusan saya nak balik umah, kemas2 sket before gi exam, saya cuba memandu tenang selepas tak berapa tenang pas byr hutang... Ketenangan saya diganggu oleh sebuah keta yang WTF... eh saya tak berniat mencarut.. mmg keta tu WTF... keta tu mmg WTF... ops lupa sebut plat ketanya mmg WTF... sesuai ngan pemanduannya yang bertaraf WTF...u mmg WTF la bro!!!!

Oh ok tenang semula.. tapi cam nak nanges2 juga sbb bila tunang saya kata rasa nak demam tak larat nak anta saya gi Plaza Rakyat.. cam nak nanges ke???dah nanges pun sambil lipat baju.. [scene nak lari dari rumah..].. tapi sayang sgt kat my dear Ahmad tu sbb menggagahkan diri anta saya... Tunang saya gagah orangnya...:)

Gi Plaza Rakyat saya drive.. bawak laju2 sbb takut tertinggal bas... sampai2 ek eleh lama lagi laaa.... kami duduk kat level menunggu yang baru dan masih suci daripada kesan chewing gum... rasa cam kat KLIA je..pastu tgk jam kul 9.30...gi turun platform 6 [kat sini kesan chewing gam dah byk dah..] naik bas.. dah ramai org naik bas..tak dpt dok sebelah tingkap...tunang kesayangan hantar sampai atas bas..duduk je saya tetiba terdetik kesiannya tunang saya balik malam2 kena drive keta dlm keadaan demam.. berjuraian airmata gugur ke pipi...babai2 dia sambil nangis..huuuu adik dok sebelah tu tgk je keemosian saya tu...pastu abes nangis kesat2 airmata berbual2 sket ngan adik sebelah tu pastu zzzzzzzzzzzzz sampai BP...

Kehidupan kat umah cam biasa je..paling disukai tilam vono sbb saya rasa cam ziana zain jap..so tidoo..tido..tido...

Sbb best sgt tilam tu..byk masa dlm bilik dan kadang2 main game..pastu dah main game..masak2... kemas2 dapur.. pastu main game balik..pastu tgk tv.... pastu main game balik...

Oleh kerana kebanyakan masa dok dlm bilik... kucing saya pun ikut nak dok dlm bilik..dan beranak dlm bilik..adoiyaiiii.. tu si Beyang..tetiba 2 hari kemudian, anaknya Si Micai plak nak beranak.. [umah ku Felix sanctuary...].. nak ikut gak beranak kat bilik..maka penyelia sanctuary [saya lah tu] dengan kuasa veto mengambil besen, letak kain2 buruk paksa Micai beranak dalam besen tu je..beranak dalam besen depan saya..haha sbb dah imun, takde la perasaan takut, geli atau yang sewaktu dengannya tgk kucing beranak..sedari kecil saya dah biasa tgk kucing beranak... Haha bak kata opismate saya yang bersalin tak berapa lama lagi ;

"hehe u nak mentahkikkan myth yang diperkatakan orang, owner umah byk kucing bersalin senang nak bersalin nnti ke?" opismate berkata

"ha yelah.. tu la kemudahan bila ada kucing.. i buleh sewakan meow i untuk u klu u nak pakej senang bersalin..hehe" saya reply msg dia

"Nanti i nak buat bisnes ni la..kat DMC je dah leh dpt byk customer..hehe sape tak mau senang bersalin kan?" sy sambung

Haha percaya tak???? tgk kucing bersalin boleh senang bersalin nnt...huhu nak cari jurnal untuk case study kat Springer or Sciencedirect jap lagi...huuuu

Nanti sambung lagi type..tulang belakang saya sakit...

Wednesday, November 25, 2009

Why i wanna be assistant registrar?

Saya baru blik ujian untuk post assistant registrar (AR) di ukm..ape mende la AR tu?klu undr jpa pnya skim sama kot ngan pegawai tadbir.tp kt uni2 nama jwtn jd AR..
Patut sy blik kg hr ni,tp smlm kul 11pg sy dpt sms suh attend exam..mmg xready lgsg nk exam.tp untuk m'buka chances sy b'krja di bangi seperti yg sy mimpikn,doakan stiap hr,why not sy try..ye la priority sy ialah dpt tmpt keja dkt dgn umah bkl suami dgn hrpan sy akan mudh m'jlnkn responsibility kekeluargaan..kan syurga seorg isteri di sisi suami..
Tp bukan la kerana test sy xblik.sy blik kg mlm ni bas kul 9.30.naik di plaza rakyat..harap2 tunang sy dpt hntar.kesian dia demam.tp sy hrp juga dia dpt hntar..mmg sy hrp dia dpt hntar..(nk nangis dh ni..tsk..tsk..tsk)..
Kesian tunang sy dmm.msti lenguh2 bdn..xpela dh jd wife nnt i jaga u time u dmm,tp i doa juga hr2 agar kite sht sjhtera sntiasa fit. Boleh b'ibadat, jaga keluarga,anak2,cr rezeki..

p/s:terima kasih dear kerana sudi anta i ke plaza rakyat..i hargai pengorbanan u..i syg u..

Tuesday, November 24, 2009

Salam dari Chocville

Tadi dapat keja daripada founder chocville [iaitu diri saya sendiri] untuk mengkhabarkan berita gembira tak hengat ni kepada seluruh warga Batu Pahat terchenta...

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Kami ingin berkongsi pengetahuan kami tentang coklat dengan anda.. Untuk sekian kalinya selepas kelas pertama kami pada 11 Julai lalu.. Kali ini (28-30 Nov) kelas untuk warga Batu Pahat akan dibuka kembali dan anda dijemput untuk menyertainya..

Kini anda boleh menjadi salah seorang 'chocolatier' seperti kami…

Dibuka juga untuk tempahan coklat bagi yang ingin merasakan kesedapan rasa coklat buatan tangan daripada kami...

Kepada mereka yang berminat, sila hubungi terus kami : 0127147126

"Lazat, Sihat, Teringat2'

Terima kasih...

Faziatun Nisa' Yusof Basha

Chocville Founder http://chocville.blogspot.com

ALFAZYA RESOURCES (001888028-H)

Sunday, November 22, 2009

Blog Paling Cool

'Create
Copy this code to your website to display this banner!


Baru2 ni kan saya baru dapat award..baru saya sedar saya tak penah bagi award kat org...[huh!! kedekut]

So award ni saya tujukan kepada kawan2, follower and sesiapa yang linkkan blog saya didalam blog mereka..ini termasuk yang linkkan Chocville oke...

Saya tak listkan blognya di sini, tapi nnt saya akan pergi ke blog kawan2 n tinggal msg kat blog kawan2..nnt boleh ambik code award ni kat entry ni or kat side bar ye..tq...^_^... ♥ uollsss

Saturday, November 21, 2009

Mencari idea untuk menulis blog dihujung minggu


Tu last status FB saya semalam petang.. sbb mmg takde idea tak tangan saya terlalu gatal2 nak type entry blog...padahal cam la penting sgt [eh sgt penting tau..nnt penunang ter boring tak dpt blog baca tunang dii... wargghhhh]

Semalam takde notebook lagi..since notebook ni dpt time weekend je, so ptg jumaat saya buat suare2 manje supaya penunang ter bagi saya notebook..then dia kata okla, tapi maybe dia bagi kat saya hari sabtu [hari ni la..ni leh tulis blog sbb baru dpt notebook ☺.. tq ♥]..

walaupun tak dpt notebook, tapi saya gi mkn2 juga ngan dia...so mlm tadi selepas Nur Kasih [huhu semalam ayat Nur Kasih tu gile syahdu...tsk..tsk..huuu cik Mimi nanges kah???] saya gi makan ngan penunang ter...sbb cam dah mlm, so kuar ngan selebetnya je la kan.. saya pakai t-shirt ngan sarung sweater je.. so kami heading to McD Drive thru sebelah PKNS BBBangi..parking2 keta..masuk McD.. beratur2...sampai depan kaunter..

"ye bang akak, makan sini ke take away?" staff kaunter McD
"err makan sini...saya nak Double Cheese Burger n coffee.. Fazya, Fazya nak ape?" penunang ter

Saya toleh kat penunang ter saya..saya gerak gi depan sket...

"err dik, bubur McD ade?" tunang dii
"ala kak sorry, dah abes... err kak baju akak terbalik..." staff McD sambil sengih2..

OMG..siot tul la..malu ni dgn penunang ter.. terpaksa buat muka sgt cool.. sambil sambung order...haha

"err dik ayam goreng spicy ngan tea" tunang dii yang pakai baju terbalik meneruskan sessi mengorder...

Ok jugak la..sedap gak makan McD ngan pakai baju terbalik.... Nikmat..nikmat..nikmat..abes la ayam tu...Seb baik penunang ter tak buat ulasan..klu tak nanges meraung2 saya masa makan ayam tu..huuuuuuuuu

Hehe takpe mak saya kata klu pakai baju terbalik mean nak dpt rezeki.. Aida [housemate saya] kata pakai baju terbalik maknanya nak kawen tak lama lagi...haha..suka2!!!!!..[melompat2 gembira!!!!]

p/s #1 : Korang tau apa makna pakai baju terbalik yang lain2 selain daripada di atas?
p/s #2 : So tak semena2 saya ada idea nak menulis blog kan????

Thursday, November 19, 2009

Award

Saya terharu ni..[isk..isk.... sob...].. Ada blogger bagi saya award.. pertama kali dapat award... [huhu kasihan..eh saya berblog bukan kerana award, ini adalah kerana minat -> ayat cliche artis ternama]..

Mula2 saya confuse2 gak blogger encik pereka cerita ni nak bagi award blog saya mana satu.. bila saya dok tgk report kat Nuffnang.. rupanya award ni diberikan pada fazya.blogspot... yeeeee tepuk tangan [clap2..clap2]...Ombakkkkkkkkkk!

Terima kasih kat encik pereka cerita.. saya rasa lebih artis sbb blog encik pereka cerita review pasal filem2... [saya terasa pelakon skang ni..]..

Okla nak sambung main Google translator ngan Social Interview FB...

p/s : errr ada sesape tak nak bagi saya award lagi??? [haha tak malu..]

Buta : Blind

Oyen send back to Pet Clinic UPM, Ayah and Mama went berchenta throughout the day ... As mentioned yesterday, the beautiful Tu Mama kan je trailing like Mama's father worked so even follow father gi anta dokumen2 important to peguam2 other ... [Mama I intend to be lawyers?]

Kejap2 hot summer weather, then I ujan .. Mama haihhhh contact lens in the eye as not comfortable .. Finally, the contact lense Mama fell during ambik ablution [wahhhhh gratitude Alhamdulillah, but I have my fiancee who's OK ...].. Huhu abes prayers father asked gi eat, the way Mama kat eyes and blur the bright side .. kecik and the next big bersinar2 [Tu Mama beautiful eyes wear contact lenses Alluring tu kan] .. last had contact lenses also let go another side to avoid embarrassment tu regarded father right to point ngan Mama full love ... [alien to be my wife this ????]

Then father asked jalan2 eating jap ... Hose father was Mama MLS I berpimpinan hands [cancel ablution nnt .. hoho] follows his speed road .. But Mama jln lah accompanied kerabunan the samar2 tu bersungguh2 while father see a brown shirt ... if the father near sket Mama ckp,

"Err can not nnt u i anta balik umah ambik jap specs prior g tgk keta i.. Contact lens I fell, I do not see a drive" Mama beautiful persuade persuasion sent to his home ..
"Aloh tunan day to me, guane contact lens fell leh ni?" Father said [he tranung slang pun tak ckp, sajer wat je plus added]

p / s: I'm not allowed to go through LASIK .. I nak collect duit nak beli set AH Jewelry tu .. I will make sure my child nnti will supply enough carotene to not be like this ... haiihhhhhh ......

p/s sebenar2nya : saya main2 google translator [patutnya translate working instruction].. article asal http://fazya.blogspot.com/2009/11/buta.html

Wednesday, November 18, 2009

Working Instructions for acreditation ISO IEC 15189

Working instruction seorang yang berjiwa zoologi.. ♫♫♪♪

Ya saya mmg rebel... i can't wait for long leave next week... Home sweet home... I miss my mom, my dad, my kitties, my bed...☺

p/s: dear ♥ definitely missing u is always...nak pinjam bahu....saya janji akan berusaha distribute CV lagi...

Monday, November 16, 2009

Buat Duit Dengan Blog

Sekian kalinya blogwalking dan mencari contest [ala2 30 hari mencari cinta gitu la..hehe]... sambil2 refer2 blogroll saya, Puan Siti Sifir yang selalunya akan ada update,dari situlah jumpa blog Puan Masayu.. jumpa satu buku yang menarik [asal menarik je ade kaler pink..] yang rasanya dekat dengan jiwa saya dan mmg saya dah buat pun secara berdikit-dikit... Apa yang saya dah buat?????

klik gambar untuk membawa anda kepada contest menarik ini...^_^

Puan Masayu ada tanya saya??? [haha berangan di interview neh...]

1. Apakah status anda kini????
Saya adalah seorang pekerja kontrak sebuah badan berkanun yang selalu berangan-angan supaya Ketua Jabatannya mengumumkan staff jabatan ini boleh bekerja dari rumah..[haiihhhh mimpila agaknya] ...Di masa lapang saya mengisinya dengan mengajar, membuat coklat dan menjualnya ceritanya di Chocville...♫♫♫
Create your own banner at mybannermaker.com!
iklan sket.....☺☺

2.Apakah impian anda di masa hadapan???
Alangkan jawab soalan pun leh berangan, mmg la saya ni banyak impian..
  • menjadikan blog saya lebih efisien dan lebih masyuk daripada pendapatan saya di badan berkanun berkenaan
  • dari dulu lagi saya mengimpikan dapat bekerja dari rumah dengan harapan saya boleh menjaga dan mendidik ♥♥♥♥ generasi masa hadapan saya ☺♥♥♥♥ dengan tangan saya sendiri..[wahai anak2, murnikan harapan 'ibu' ini...heee ☺]
  • saya berhasrat nak develop satu hub [wah!!!! saya yang berwawasan ] latihan kepada generasi muda dengan skill2 tertentu supaya "kekangan payah nak dpt pasaran kerja dengan orang" dapat ditangani dengan mudahnya dengan cara bekerja sendiri dan juga tidak bergantung harap untuk dpt pencen kerajaan..
  • Sbb saya nak selalu ada fleksibel time untuk diri sendiri, keluarga ♥ dan bakal keluarga ♥☺♥
  • Dan sememangnya saya sangat gembira menulis blog [melompat2 gembira!!!!]
Anda semua dijemput untuk join juga contest/giveaway ini..thru email juga boleh kot... syarat2nya mudah saja ;

1.Anda perlulah menjadi follower blog itu
2.Pautan blog naufal di blog anda
3.Letakkan buku pilihan/contest di side bar blog anda [macam saya buat]
4.Siarkan entri berkenaan contest ini di blog anda dan pautan contest ini [ni saya tgh siapkan untuk anda baca...hehe]
5.Tarikh tutup sehingga diberitahu kelak
6.Buku pilihan adalah berdasarkan kesesuaian jawapan anda.
7.Terbuka kepada wanita/pelajar/lelaki (jika mahu hadiahkan kepada isteri)
8.Sila nyatakan/tinggalkan komen untuk mudah saya menjejaki anda [ ok dadaaaaa saya nak p comment kat blog naufal ni...:p ]

Sunday, November 15, 2009

Perempuan cantik, keibubapaan dan Tukang Masak Sedap

Hehe tajuk PERASAaN semuanya...Minggu ni [mean until im writing this post] adalah minggu saya memuji diri sendiri [he said so..] Emosi Perempuan Cantik tu terbawa-bawa dari hari lawatan ke rumah Iqlima Wafiyah diikuti wajah keibubapaan kami setelah membawa anak meow kami berjumpa veteriner [yang, cari balik ubat oyen ye, dia kena makan antibiotik tu...haha trying to act so motherly...hoho]


Postcard from Oyen missing his "mother" so much written by Papa Oyen

That's y i said we're Orangee Parent

Oh ye selepas berangan2 menjadi Perempuan cantik dan bersifat Keibubapaan tu berlaku, saya berangan juga menjadi seorang Tukang Masak Sedap.. aktiviti ni colaborated with my dearie Housemate Cik M...hehe...Selepas membaca blog Chika saya asyik menelan2 air liur teringin je [walaupun orang lain yang mengandung] nak buat nasik lemak... saya jarang sgt memasak makan2 yg involved santan sbb saya rasa leceh nak jaga thp optimum santan neh...tapi overall rasanya ok..sangat sedap [ape?APE?APE?...ni kan sesi memuji diri sendiri!!!!]

Sengaja hendak post gambar yang tidak di crop atau edit untuk menunjukkan keadaan seadanya sebagai bukti ianya ikhlas dari rumah..haha

Ini lah rupe nasi lemak yang menyelerakan [sbb kitorg melantak this nasi lemak untuk semua meal hour ; Brunch + Teanner....

Pada malam harinya kami masih bersemangat memasak dessert untuk menyedapkan tekak kami iaitu Puding Karamel n Brownie Biskut Marie a.k.a Kek Batik...[gambar tidak diambil sbb nnt korang nangis terliur tgk kesedapan hasil masakan itu...]

Kenapa saya mesti jadi tukang masak sedap??
  1. untuk memasakkan makanan yang penuh kasih sayang kepada bakal suami saya [errr... u terharu tak ngan ayat manis ni?????]
  2. supaya saya ada pelbagai list makanan sedap yang boleh dimasak, so bila suami saya nnt puji saya masak sgt sedap, saya tak ulang masakan yang dipuji selama sebulan setengah...
  3. supaya generasi akan dtg saya [saya pinjam quote opis saya] tidak terdedah dengan makanan kedai yang tidak diketahui sumber pelarisnya bagaimana apetah lagi status kebersihannya...
p/s #1: mybe nest week akan sesi sarapan sardine rolls....
p/s#2: tak sia2 tukar gas masakan pukul 12.00am

Friday, November 13, 2009

Sesat

Saya boleh drive dgn baik agak lmbat...lebih kurang 5 thn lepas je.. masa tu umur dah 22tahun.. ketika tu saya terpaksa pandai sbb company yang menawarkan fresh graduate ni kerja MEMESTIKAN saya boleh drive keta n ada kereta [huh!! org lum keja dah suh beli keta]...

Pada awal musim pekerjaan tu sgtla stress sbb saya sgt takut bwk keta, pk jln kl bersimpang siur, sesat...tekanan...tekanan..tekanan.... mujur juga saya ada seorg adik yang berbakat jadi instructor kelas memandu [ki ko leh wat part time kot]... selain faktor2pemanduan, parking juga salah satu masalah dlm batu jemala saya ketika itu... FYI gaji yang saya dpt ketika itu [dah la sikit] saya habis membayar duit keta, minyak dan menanggung instructor saya tu... haihhhh barang yang lepas jgn dikenang.. Masa adik saya ada saya rely on dia [haha g jumpa customer pun bwk adik]... tapi lepas sebulan, bila politeknik Jalan Kongkong Masai tu dah panggil budak2 dia masuk balik... terpaksa la saya berdikari...org yang paling risau ialah Ma saya disebabkan oleh perkara2 yang dinyatakan diawal paragraf ini... [haha rasa ayat cam peguam u...]

Keberanian saya untuk memandu ni muncul bila dah lepas terlanggar jambatan kat Kg. Tengah, Puchong tu.. [2 years ago saya masih nampak serpihan bumper keta saya dalam parit kg tu..hoho]... rest masalah yang tinggal ialah jalan Lembah Kelang yang bersimpang siur dan boleh membawa kepada SESAT...tapi sbb saya ni seorg yang percaya dengan kawalan minda [haha ni ayat motivator plak], saya hard thinking sangat pasal sesat tu kerana mind setting saya hanyalah untuk sampai tempat dituju dengan selamat pergi dan balik...

Sehingga kini, walaupun saya tak suka dengan kerja saya yang tersebut ini... tapi perancangan Allah itu mmg sgt baik.. klu tak dilorongkan saya kerja di tempat ini, mungkin sampai skarang saya tak pandai memandu, mungkin sampai sekarang saya cuma ingat jalan2 di Batu Pahat je...

Tips2 untuk mengelakkan sesat :
1.Sediakan minda anda bahawa anda hendak memandu pada hari tersebut..ambil seberapa lama masa anda mahu.. klu tak mau drive pergi hire seorg pemandu... hehe

2.Rancang perjalanan anda dan cuba google map tempat yang dituju atau klu anda suka pandangan topografi, boleh juga save gambar google earth [free version pun dah ok]

3.Awasi setiap papan tanda sepanjang perjalanan anda, sekiranya tidak dinyatakan tempat yang anda ingin tuju, kenal pasti bandar terdekat dan landmark yang mudah diingati.

4.Pastikan telefon bimbit anda cukup kredit atau telah dibayar bilnya atau kedua-dua sekali sbg persediaan untuk mendapatkan bantuan ketika sesat.

5.Kenalpasti individu yang boleh anda rujuk ketika sesat.

6.Kalau ternampak RnR atau stesen minyak berenti sebentar untuk tempoh bertenang, mengeluarkan sedikit wang persediaan sekiranya anda tersesat lebih jauh dan isi myk penuh2 supaya klu sesat anda tidak panik takut kereta terberhenti di perjalanan..

7.JANGAN PANIK..JANGAN PANIK..JANGAN PANIK.. kalau sesat pun anda TIDAK AKAN sampai ke London hatta Zimbabwe sekalipun [klu sesat leh sampai oversea, saya rela sesat...]..Pihak Imigresen Malaysia masih akan bertanya "mana pasport atau visa anda?"... Anda masih dalam negara Malaysia tercinta ini dan klu tak jumpa sangat, pulang sajalah ke pangkal jalan...

Thursday, November 12, 2009

Siri minggu Keibubapaan

Hari ni seperti berpoya-poya [selalu pun sama je] sbb email semua takleh buka..baik yahoo kea tau gmail yang selalu saya agung2kan senang nak attach file tu tak leh nak buka…
Saya suka simpan document keja dalam email sbb kekonon tu mcm back up klu satu masa nnt pendrive saya hilang…[lagi satu saya selalu lupe location dlm pendrive tu kan..]..kadang2 contoh surat ke file yang saya nak tiru dari org pun saya suh ata kat email sbb saya kedekut ruang pendrive saya…

Bila tensi kan saya suka bagitau kat blog..padahal blog juga takleh buka dashboardnya hari ini… ni bukan direct posting di blog pun..sesukasuki menaip di dalam word doc pasti dengan harapan weekend ni dpt notebook dari Papa Oyen [hari tu panggil ayah?????] terchenta supaya Mama Oyen dapat update blog dengan pelbagai laras bahasa yang bercampur baur…
Petang semalam Papa Oyen sampaikan poskad kiriman Oyen kepada Mama Oyen [minggu keibubapaan masih lagi berlangsung..]

“Mama Oyen…
Oyen nak ballliiiiikkkkk!!
Wad UPM ni tak best
Oyen nak Mama ngan Papa…
Oyen nak Mama dokong..
Papa di mana ni????”

Huuuuhu kasihan sungguh anak singa kecil [panggilan lagi manja] saya tu…Papa, nnt Oyen dah sihat kite bawak dia jalan2 macam kite wat photoshoot dulu eh…

p/s #1: skang email dah leh bukak..
p/s #2: kata nak update weekend konon...huhu..weekend saya updatekan gambar postcard Papa Oyen anta semalam.. tq Papa..♥♥ u....

Tuesday, November 10, 2009

Buta

Balik hantar Oyen ke Klinik Haiwan Kesayangan UPM, Ayah dan Mama pergi berchenta sepanjang hari... Seperti yang dinyatakan semalam, si Mama yang cantik tu kan suka je mengekor Ayah bekerja maka Mama pun ikut Ayah gi anta dokumen2 penting ke peguam2 lain... [Mama berhasrat nak jadi lawyer ke???]

Cuaca panas kejap2 panas, pastu nak ujan.. haihhhh contact lens Mama seperti tak selesa di mata.. Akhirnya sebelah contact lense Mama jatuh semasa ambik wuduk [wahhhhh syukur Alhamdulillah, tapi saya sudah tunangan orang oke...].. Huhu abes solat Ayah ajak gi makan, Mama jalan ngan mata sebelah blur dan sebelah terang.. sebelah kecik dan sebelah besar bersinar2 [ Mama cantik tu pakai contact lens Alluring eyes tu kan].. last terpaksa juga let go contact lens sebelah lagi tu untuk mengelakkan malu dipandang Ayah tepat ke mata Mama ngan penuh rasa cinta...[alien ke bakal isteriku ini????]

Lepas makan Ayah ajak jalan2 jap... Kaki panjang Ayah buat Mama mls nak berpimpinan tangan [batal wuduk nnt..hoho] sbb dia jalan laju.. Maka jln lah Mama ditemani kerabunan yang samar2 tu sambil bersungguh2 melihat baju coklat Ayah... bila Ayah dekat sket Mama ckp,

" Err boleh tak nnt u anta i balik umah jap ambik specs dulu baru g ambik keta i..contact lens i jatuh, tak nampak nak drive" Mama cantik memujuk rayu dihantar ke rumahnya..

"Aloh siang ke tunan saya, guane contact lens leh jatuh ni?" Ayah berkata [dia tak ckp slang tranung pun, sajer je wat tokok tambah]

p/s : Saya tidak diizinkan untuk go through LASIK..Saya nak kumpul duit nak beli set Permata Hijrah tu..saya akan pastikan anak saya nnti akan cukup bekalan Karotene supaya tak jadi begini...haiihhhhhh......

Monday, November 9, 2009

Mama n Ayah???

Hari ni saya bercuti untuk menghabiskan cuti tahunan saya yang perlu dibayar bila dpt surat nnti...hehe wink2 ** [merah tu tanda saya sentap!!!]

So bila bercuti saya menghabiskan masa mengekor tunang saya pergi buat kerja [haha queen control gilllller kan..hello ni tanda ].. bukan gi keja pun, gi bawak kucing kesayangan kami si Oyen tu gi Klinik Haiwan Kesayangan di UPM.. [mmg sayang sungguh ]



kucing Oyen bersama perempuan cantik

Haha bila sampai klinik Haiwan Kesayangan UPM tu, kami masuk registerkan kucing kesayangan kami ni untuk jumpa doktor... huhu mmg menangis la klu doktor orang tgk layanan petugas kesihatan klinik haiwan ni... senyum dan mesra...

Jumpa ramai org bawak meow2 masing2.. tetiba ada seorang auntie menegur kucing kesayangan kami...

" Eh ni nama ape" Auntie A [lupe tanya nama]

" Nama dia Oyen " Si cantik berkata

" Ha Oyen, tgk mama ngan ayah cuti hantar Oyen pegi klinik.." Auntie A

huuuuuuu Mama dan Ayah berpandang-pandangan.....huuuuu sabar Auntie A... Insyaallah kami akan realisasikan impian Auntie A.. ☺

papa tolong doc check..hehe

bukak mulut sayang

Doktor kata.............
"we think we need to admit him and give him some drip to neutralize if there's poison inside him...and we will do blood test on him to identify what is his real problems.. we'll ensure he gonna some meal as soon as possible.."
Huhu Oyen admitted kat Klinik Haiwan Kesayangan UPM selama 3 hari... sedihnya... cam nak nangis tinggalkan anak kat hospital.. sabar ye sayang.. nnt dah sihat "Ayah ngan Mama" ambik Oyen ye...

Sunday, November 8, 2009

Aku sebuah kerusi

Aku sebuah kerusi .. Aku berwarna merah.. Aku tinggal di Stadium Nasional Bukit Jalil..Di sini aku tinggal bersama kawan-kawan ku yang lain.. Kami amat gembira tinggal di sini..mmg sungguh2 gembira

Sudah hampir beberapa tahun aku tinggal di sini..pada hari -hari biasa ada makcik cleaner yang tolong membersihkan badanku... Ahhhh segar sekali dibersihkan sebegini... bahagia gembira rasanya...terasa ingin bernyanyi2 kecil ♫

Pagi2 hari ni aku rasa berdebar2.. Daripada bual2 orang yang memeriksa keadaan kami, ada perlawanan bola hari ni..heee negeri mana agaknya lawan hari ni... ah takpelah, yang penting, aku berkhidmat sehabis baik....

Sekarang ni... huhuhu kenapa badan ku kehitam-hitaman ni? kenapa panas ni? kenapa ni??? kenapa kenapa kenapa???????

Beginilah nasibnya aku sebuah kerusi di Stadium Nasional Bukit Jalil selepas perlawanan bola antara N9 dan KELANTAN....haiiihhhhhhh!

p/s #1: mesti cik mimi ♥ entry hari ni...

p/s #2 : kepada Alfateh kelantan lagi...

p/s #3 : saya doakan kelantanese sentiasa sabar...

Saturday, November 7, 2009

♫♫ sudah jadi...♥♥

Saya selalu tgk update status FB kak Nuhr Ikeen ada simbol2 gitu... tersangat la eager [jeles juga tau...hehe...].. Tapi sebab saya kan seorang yang cintakan ilmu [haha ☻] saya pun memujuk beliau jadi sifoo saya..

taraaaaa..... sekarang sudah jadi....[melompat2 gembira!!!!!!!!]
♫ ♥☻⌡♦ [ni la antaranya...tiga yang depan tu je paling excited nak guna..^_^]

camana nak wat????
Meh saya tunjuk meh [seee saya tak kedekut ilmu tau...]


Tekan kedua-dua papan kekunci ni serentak..[hehe sbb klu tekan Num lk tu tak function klu tak tekan fn]
Pastu tekan


+ JU atau QL atau QK atu korang try la huruf2 lain .

Lepas dah buat simbol2 tu, korang deactivate balik Num lk function tu..karang korang [saya sendiri sebenarnya] gelabah2 kenapa huruf K jadi nombor 2...
Ok la tutorial sengal habis sudah selamat ♫♥☻

Friday, November 6, 2009

Betul

"Maklong*, Maklong ni cantiklah..Wafi suka Maklong dtg rumah Wafi.. Maklong jgn la balik..^_^ " kata Wafi**

"Oh yeke cantik" [tersipu-sipu malu]

*Maklong tu ialah panggilan anak2 buah [at the moment anak2 kazen saya] kepada saya..

**Wafi ialah anak kazen saya, nama penuh Iqlima Wafiyah..berumur 5 tahun

p/s #1 : Budak2 kecik tak penah menipu kan?????
p/s #2 : Mesti 'Paklong' pun nak ckp benda yang sama macam Wafi cakap kan????? :p

Thursday, November 5, 2009

Sequel Enjoying Plagiarism : Catatan Pemplagiat di hari kedua

Hari semalam saya seperti bersusah payah memplagiat artikel blogger yang insyaallah akan jadi sedara sedari saya..Hari ni berhasrat mencari artikel2 penulis2 blog dalam senarai saya untuk diplagiat [sbb klu ambik dari blog tak kenal sangat nnt diorang leh saman saya.. uhhhhh tapi takpe saya ada peguam pembela...haha]

Malangnya takde yang sesuai nak diplagiat sbb semuanya panjang2 [ saya rancang nak plagiat entry satu dua ayat je]... saya bukan sgt rajin juga nak buat semakan pruf petikan2 blog ni, malahan penulisan saya sendiri takde semakan pruf... Sbb tu klu bila dibaca semula nukilan cetusan rasa kreatif tak ingat [macam sgt best la kan...] gile banyak salah eja..Itu belum kire kalau disemak oleh ketua jabatan saya yang 'bersifat sempurna tak ingat' [ translation : perfectionist] tgk... Ntah2 kalau dia baca, mesti ada bahagian2 yang saya kena tampal ngan kertas berpelekat untuk menutup salah eja tu...

Ni senarai blog yang saya berhasrat nak plagiat
1. http://nurlisaahmadzaki.blog.friendster.com/
2. http://www.bluehikari.com/nikki/
3. http://azzamoro.blogspot.com/
4. http://cure32.wordpress.com/
5. http://caesium.blog.friendster.com

Hari ni saya masih tidak berjaya dengan misi plagiat ni lagi..chiayok cuba lagi esok!!!!

Enjoying plagiarism

Saya membaca blog chika everyday sebab blog ni warna warni.. even gaya penulisannya sengal + penuh warna warni kehidupan + serasi jiwa perasan muda remaja saya... Hari ni ada cerita lawak dlm entry chika... penulisan hariannya kena plagiat... bukan takat satu ayat oke... pat lina nam entry...cuba tgk neh disini...


Lawak sungguh la sbb before ni penah gak jumpa [atau sebenarnya baca] kes yang patut diberi simpati di bawa ke pshyciatrist dalam entry blog Azza... nampaknya ramai desperado yang nak jadi penulis blog tapi tak cukup vocab juga kepengen mau nulis... tapi malangnya entry2 tu ada yang kata
'Eh, dah penah baca la ni...tapi di mana ya??"


Lagi lawak, secara halus seperti rambut yang telah mendapat rawatan salon, Chika dah buat beberapa entry yang sehebat pemplagiat 'tulis'... Lagi la lawak..saya rasa pas ni akan ada pula entry plagiat sama sebijik sebijan ayat dia...Aktiviti plagiat cam best, so saya cuba try test......



Reason to date with zoologist??



  1. we play hard and less study
  2. we are compassionate and caring to animal ^_~
  3. we are not nerdy as medical student..
  4. ..less argumentative but in love with lawyers..ops lawyer only
  5. we are humble not as medic student...definitely haha :D
  6. we are trusted people ..even animals trust us
  7. we care and cure earth for living
  8. we know about living taxonomy but seldom to remember it all..
  9. we always can be ON CALL with u..

How??we r gud rite??zoologist student is the bestest for ur date...search and find ur future wife/husband from zoologist course rite now..hehehe =) that y i luv zoology very much [eventho i none zoologist anymore].. i luv handling animals without any bother they could harm...

Plagiarise from : zahyrakhalimi's

p/s : Saya rasa saya sgt tak bagus dlm latihan tiru meniru neh...

Wednesday, November 4, 2009

Music Master

The minute i heard my 1st love story
I started looking for you, not hearing
How blind that was
Lovers don't finally meet somewhere
They're in each other all along

We are the mirror as well as the face in it
We are tasting the taste this minute of eternity
We are pain and cures pain both
we are the sweet cold water and the jar that pours

I want to hold u close like a kite
So we can fly out with loving

You would rather throw stones at a mirror?
Im your mirror and here are the stones...

~Jalaluddin Rumi, Turkiye~

p/s : tq dear

Friday, October 30, 2009

Saying white people

Saying white people..haha its actually literal translation "cakap orang putih".. the rite one probabaly is talking in English lah... [lah is tu show im purely malaysian..huhu]

I wonder 1 thing about myself.. when i start blogging long long time ago, i used English as medium..and that time im hoping that thru blogging i could improve my English so it could proof to others that the result in SPM cert was lying to them.. [hoho my English result in SPM so bad huh]..

I start blogging in 2005..[using other blog provider, not this blogspot].. During that time i was working at ***tut** Scientific as product specialist..or easily know as marketing executive actually.. working in a small company where u were the only staff, instead being a marketing exec, i did coolie job too.. I am the receptionist, im the purchaser and also the cleaner.. quite pressuring while working there coz i need to ensure everything is done but at the same time i need to make money for company...huh...i feel so~so to remember the the experience there..and the only entertaintment i had for myself is the internet connection for me to communicate with company supplier from US and at the same time i misused the 'entertaintment' to write my feel in blog.... so that's y i think i could write blog in English very well that time...

As time running, job hopping in several places and now statically stuck here at DMC* [ not its real name].. the surrounding makes me feel very very comfortable to communicate in Malay... sometime talking crap which is very well to hear in Malay, made me decide "i sound silly when i speak English"..haha...

But recently i had an internal interview in cojunction to offer us [my frens and i] for permanent post in here [DMC* not real name]..i felt nervous when the interviewer asking me question in English...hoho i need to do something.. i need to sharpen back my English before to late.. eventho the offer actually won't excite me very much but i don't want to look silly in front of those interviewer...huhu...

So for the corrective action [ my office was infected with ISO fever], i'll need to train myself to post an entry in fully English once a while [better than never oke!!].. Its actually not only for this becoming interview, but i hope i manage to get much more interviews...huhu ^_^

So now i wanna start saying white people oke... :D

p/s: why people all say speak in English is 'cakap orang putih'.. there's a lot of Black also speak English...Beyonce not white anyway but she still speaks English... :p

Sunday, October 25, 2009

I REALLY WANTS this

Bukan takat really je...but should say nak sangat..sangat..sangat..sanGATTTTTTTTT! [huhu betapa hendaknya kan?]


See how tiny the craft is? memang salute to Si Kulit Manggis ni...she had a touch of MANGGIC [hehe its combination of mango and magic..^_^]

Anyway anda semua pun boleh lawan merebut hadiah ni dari saya dengan satu click pada mana-mana gambar di atas..[huuu cam saje je kan bagitahu lambat2..kedekut la tu nak bagi org lain chance dapat hadiah neh...:p]

Gambar ape la yang saya nak Mango chop kan ye?? hehe saya rasa saya nak mintak Mango buatkan kucing oren (dedicated to my kucing gebu yang baru nak belajar berchenta tu) dan pokok koko (hehe ya la, kan saya tokey coklat)...

Oh ye jangan lambat2 sgt nak rebut hadiah ni dari saya..sbb tarikh tutup giveaway ni Mango kata :
" Contest will be closed at 12 noon, Tuesday 3rd November 2009"

So kalau saya menang jgn kecik ati tau...hohoho [ayat2 menambah keyakinan diri neh..] .. Pastu jangan lupa tinggalkan komen kat entry tu oke...[tgk!!! baik hati kan saya.. bagitau link tu kat korang..sampai 3 kali okeh!!!! ^_~]

p/s: saya pun nak siapkan hadiah giveaway saya hari tu..sabar ye pemenang2...

Thursday, October 22, 2009

Pembenihan duit

Seperti biasa setiap hari saya akan review blog2 yang saya list kan bila ada update...[unless saya jatuh cinta sangat dgn tuan punya blog dan sentiasa review wpun takde update...hehe].. So hari ni saya baca Siti Sifir

Ape yang Puan Cik Siti Sifir buat tu sama cam ape mak saya buat.. Mmg dari dulu [ zaman saya kanak2 until now pun] ma saya akan kumpul duit2 syiling yang dijumpai di atas meja, dalam poket seluar ayah saya yang hendak dicuci [ni bukan takat syiling, kertas kaler2 pun selalu] dan juga hasil duit2 yang terjatuh tapi malas dikutip oleh anak2... Semua syiling2 ni ma saya akan masukkan tabung dan ada beberapa kawasan yang mempunyai tabung syiling ni di rumah saya... Masa tabung tu bergemerincing, semua orang buat bodo je terhadap tabung tu.. [sbb isinya ntah beberapa sen je].. tapi setelah iramanya bunyi nak tak nak je banyak la yang mengaku tabung tu tabung dia... [sengal tul anak2 neh]...

Habit yang ditunjukkan oleh ma saya sedikit sebanyak memberi pengaruh untuk saya contohi... so skang saya dah kumpul duit syiling juga... ada satu ketika saya short duit tahap gile2.. sampai dah terguna dah portion duit yang saya nak anta kat mak ayah saya kat kampung... maka saya pun duduk mengira syiling2 saya tu... huhu akhirnya saya dapat anta sebanyak RM204 kepada mak ayah saya dan semuanya ada hasil duit syiling yang saya kumpul tu...huhu gembira... [huhu ngam2 gitu pun nak gembira ke???]

Sebenarnya penting juga untuk kite maintain ada pembenihan duit [bahasa bomohnya IBU DUIT.. huhu] macam ni.. sekurang-kurang ada juga bantuan disaat kesesakan poket yang melampau-lampau... dalam masa yang sama kena pikirkan jugalah cara nak mempelbagaikan sumber pendapatan..tapi yang paling penting jgn lupe BERSYUKUR.... [saya selalu lupe..huhu]

p/s #1: Sikit-sikit lama2 kan jadi bukit.. kalau takde seposen takkan cukup seribu...hehe

Tuesday, October 20, 2009

Ikan

Hehe entry ni bukan entry resepi..sebulan sekali je saya bagi resepi [haha malas masak ke????].. Pun bukan kerana ayah update cite ikan oleh ayah saya... [kan ayah saya nelayan..saya berbangga menjadi anak nelayan..]

Ikan adalah makhluk yang comel sekali..menenangkan... juga tak bising langsung.. [tapi saya masih suka bising ngiauan kucing2].. Pernah satu cubaan membela ikan di pejabat, tapi malangnya ikan tu sgt la fragile dan mati [ tapi saya kagum ngan Runcang (seekor ikan laga ), mmg sakan di torture x diberi makan (amy yang buat!)..setahun pastu baru mati..]

Sebenarnya banyak metafora kehidupan yang pernah saya dengar dikaitkan dengan ikan...yang terbaru..

"Sesuatu organisasi adalah ibarat seekor ikan, kalau busuk mata di kepalanya, akan busuk la keseluruhannya" [ tak salah saya terdengar masa saya sekolah2, tgk kat TV Dato' Sri Ling Leong Sik kot cakap gini.. huhu sejak bila saya notis ayat2 politician ntah]

"Walau hidup di lautan luas, tak terjejas langsung rasa isi seekor ikan" [ ni byk kali dgr, tapi saya tak tau ayat asalnya dari siapa..]

"Untuk menjadi hebat, kite mesti melawan arus... Hanya ikan yang mati akan hanyut mengikut arus.." [ni pun saya tak notis sape cakap..tapi saya paling suka statement ni...terasa jiwanya]

Indah betul ciptaan Allah..kalau ikutkan, dari pandangan sekeliling banyak perkara dapat di implemen dalam melalui ranjau kehidupan...Baru saya sedar selalunya* [penggunaan word kadang2* sebagai ganti adalah untuk menyedapkan hati je kerana ia selalu berlaku] saya [ ini juga selalu diganti dgn perkataan kita untuk mengelakkan terpukul hidung sendiri] hanya memandang sesuatu kejadian dari sudut fungsi sahaja dan bukan sifat mendidik..Hanya menanam doktrin di dalam kepala bahawa 'ikan sedap untuk di masak asam pedas sahaja [terutamanya ikan merah eh]' berbanding 'Maha suci Allah.. Allah maha Besar , tak masin langsung daging ikan walaupun berendam lama dalam laut'..

Err sebenarnya apa eh motif entri ni...maybe motivasi diri sendiri kot supaya jiwa saya tak mati mengikut arus perdana...

p/s: no wonder pemancing selalu quote " aktiviti memancing adalah untuk memupuk rasa sabar dlm diri"......hahahahaha sabar lah kepada isteri pemancing dan juga anak2nya...^_^

Sunday, October 18, 2009

Hibernating day

I lack of sleep for past several days.. completing all those choc orders.. Alhamdulillah i managed to do it...

Yesterday im handling a choc class for Kak Wan, then petang2, went to full of temptation nite market , Pasar Malam Section 16 /Fasa 1...

So i took oppotunity on Sunday to rest, qada' sleep and watch TV...huhu..oh ya online too..hehe... oleh kerana tahap kemalasan nak kuar rumah [saya bukan pemalas oke, tapi saya tak kuasa nak bercantik2 nak kuar umah semata-mata nak beli sebungkus nasi...huuuuu] so saya layan ajelah ape adanya di rumah...
Chicken Spagetti Olio

Spaghetti
1 part of chicken breast (sliced it)
4 pcs of garlic (chopped)
1 onion (sliced)
2 chilies (chopped)
3 spoon oil
a pinch of salt

How gonna make it??
  • boiled the spaghetti and tossed the water..Let it dry n cool for a while..
  • saute garlics, onion, chicken.. Cooked until the chicken look well done.. Put some salt in it...
  • Add in chillies... Let all ingredient cooked well..
  • Put in the spaghetti...and then....
  • MAKAN!!!!!
It was the simplest food to cook in ur malas2 day... usually most of the people put in prawn, but then as said im cooking ape adanya aje di rumah, so i replaced it with chicken..hehe so frens, u may have a try to cook it..heee ^_^...

Saturday, October 17, 2009

who steal my contact lens??

Who is she?
She is a cat at warung.

Wat is her connection with us?
She is meowing us while we having a delicious nasi lemak.. [we can't wait for roti canai coz the q was so long...T_T]

Location?
Kedai makan at Teras Jernang (tak tau nama kedai)

Why im taking this pic?
Coz the cat has two different colors of her eyes... seem she lost a blue lens and have to wear yellow lens coz the blue one was finish or vice versa [complicated sunggoh].. anyway I guess it was genetic abnormality...Subhanallah, AllahuAkbar...

p/s:My dear Alfateh, i hope we could go to the kedai again n try their roti canai..nampak sedap sesangat...
^_~

Friday, October 9, 2009

Saya tahu dia rindu

Saya tahu dia rindu...
Kerana bila saya pandang matanya bila dia berbicara tentang 'dia'..
Terbit pandangan berkaca...
Tapi saya tahu dia redha...

Saya tahu dia rindu...
Kerana dia ingin sekali saya bertemu muka dengan 'dia'..
Tapi DIA amat sayang kan 'dia'..
Saya redha...
Saya harap kami dapat ditemukan 'di sana'....

Saya sayang mama saya.... saya sayang ayah saya...
Alfatihah untuk bakal ayah mertua dan ibu mertua saya sudah tiada...

Monday, October 5, 2009

Membuka rumah

Seperti yang dinyatakan pada entry lepas, hari2 awal raya saya sungguh tidak bermaya untuk beraya...saya cuma ada 1 gambar raya yang saya snap sendiri sewaktu berjalan ke rumah to sedara pada hari eid fitri pertama..Oleh kerana tahun ni saya sngt excited dengan kewujudan baju raya yang saya tempat melalui inisiatif saya sendiri [all this while semua mak saya sediakan, but starting next year Insyaallah saya kena mengurus diri dan keluarga sendiri..maka saya perlu belajar buat ape yang biasanya mak saya buat untuk saya...hehe]..Saya seperti tidak puas beraya dengan baju2 raya saya tu.. [ada 2 je pun baju baru..].. Oleh yang demikian saya sangat la rajin attend open2 house dan juga beraya ke sana ke mari...

Semalam mmg (4/10/09), mmg sakan saya gi beraya ngan Alfateh..malahan ada yang tidak dapat kami hadiri sebab kesuntukan masa..rumah terbuka dah nak tutup dah.. Tapi tak mengapa klu ada kesempatan menemui Eid Fitri tahun hadapan kami akan singgah juga ke rumah tuan puan...hehe..

Tempat dan rumah yang kami ziarah :
  • PPUM : melawat K.Arina yang ditahan di ICU.. Kami doakan kakak Arina akan diberi kesihatan dan dapat melakukan aktiviti seperti selalu..
  • Rumah Ain : dengan map yang mmg 'terbaik dari ladang' tu kami dapat mencari rumah Ain dgn jayanya...the food mmg MABELES lah
  • Pak Din : sedap sungguh nasi berlauk Ummi masak..mmg rasa ummi2 kite lah masak ^_^
  • Ust Saman : good food, unforgetable desert and shocking historical reveal..heeeee
  • Ust Radhi : good scenery..menenangkan.. dapat khidmat nasihat perkahwinan lagi..hehe

Dilampirkan sket2 gambar raya kami..ada gak tempat gi tak ambik gambar...

Pak Din's and Ummi's House

Ustaz Saman, K.Suhaiza and Baby Syifa' ( 3S Family..^_^)

Ustaz Radhi's house (latar hulu sg.gombak kot..)

Muka gembira beraya

Can't wait another week untuk gi beraya lagi..saya mmg suka gi beraya walaupun tak dapat duit raya lagi...hehe..ni baru versi bersama Alfateh...dengan housemate saya?? Beraya sampai padat semula jeans saya... Huhu saya perlu berpuasa dan membakar kalori semula...:p

Wednesday, September 30, 2009

30 S3pT3Mb3R

Hari ni 30 hb September 2009...
mean klu lahir tahun 1982, skang ni umur budak perempuan ni dah 27 tahun...
Pada masa saya dah digomol2 oleh org yang excited2 dgn kelahiran saya, mak dia dah cuak2 takut terpikir2 bila dia nak lahir...12 hari kemudian baru la dia kuar...hehe

Errr sebenarnya saya cuma nak mengucapkan selamat hari lahir kepada my decade fwen , Cik Mimi.. today is her birthday...im wishing u'll always shading under Allah's bless, surrounded by lovely fwens and InsyaAllah will found a pious n generous soul companion...

p/s: i think u now knew the simptom of age transition eh???hehe

Monday, September 28, 2009

Hari raya

Selamat Hari Raya Eid Fitri, maaf lahir batin...[huuuuu cam sgt lambat for this wish...tapi raya sebulan kan????]...saya mmg tak berupaya nak melakukannya seawal mungkin atas sbb2 yang tidak dapat dielakkan langsung...huuuuhuuu

Tahun ni takde gambar raya since saya mmg tak dapat beraya kerana mengalami pakej2 ILI tapi alhamdulillah ia bukan... so sepanjang raya saya dikurniakan suara yang seksi dan pening kepala [maka saya guna alasan ni untuk berehat2 dan membuli adik2 saya yang tak berapa rajin untuk membasuh pinggan]..dlm pada tu saya masih menjalankan tanggungjawab saya sbg anak perempuan sorang yang kena tlg mak saya sediakan mknan dn minuman dan kemudian baring semula...

So mmg tak pergi beraya ke mana2 pun sbb saya merupakan warganegara M'sia yang bertanggungjawab kerana tidak cuba menyebarkan flu dan demam saya itu kepada individu lain [kecuali ma saya yang terjangkit sama sbb dia yg jaga sy sampai mlm...sian ma saya...]

Selama seminggu saya layan lepak tengok tv je.. habis semua rancangan saya khatam.. malah siap tgk ulangan lagi.. agak bosan juga sbb balik2 Duyung tak pun Congkak [apeda astro, byr mahal2 asyik ulang je.. dah la rancangan sama je ngan tv-tv arus perdana lain.. maka saya layan channel HISTORY lagi baik...]

Pada hari raya ke 7 demam saya terus baik bila Alfateh datang rumah...haha.. tq to my dear Alfateh...hopefully next year we could celebrate it together...^_^...

p/s: so jgn la marah klu entry raya ni takde pic... sbb mmg saya tak bergambar langsung time raya ni....huhu...oh ya kepada peserta Giveaway2 sorry for the delay..saya will update in short time.. sbb ada masalah teknikal sket..huhu

Sunday, September 13, 2009

Frenship bridge from Turkiye

Korelasi Turkiye dalam kehidupan saya sangat banyak...Bukan sekadar sehelai tudung turki..ia seindah alunan muzik zikir Maulana Jalaluddin Rumi...sehinggakan saya berazam, ada rezeki Insyaallah saya hendak menjejak kaki ke sana...

Oleh kerana selalu excited dgn apa saja yang berkaitan Turki, bila ada ape2 pameran berkaitan Turki..saya n Ahmad selalu berhasrat menyinggah, tapi kadang tak sempat..i..Hehe impian terlaksana bila ada booth Turkish ni di pameran buku di PWTC lalu..sempatla have short conversation with several Turkish..hehe siap letak catatan di guestbook lagi... Tapi rupenya simple note dalam guestbook ada kesannya di bulan Ramadhan 1430 ini...kenapa????

Both of us were invited to attend the Iftar Programme organize by Turkish Cultural Centre at JW Marriot Ballroom...
The programme 2 bridge Malaysia -Turkiye

The VVIP : it's also farewell to Mr. Ambassador

The head of Turkish Cultural Centre [we met him at pesta buku]

Turkish kids Rasa Sayang ING

The guest

Our table?

the food was superb..we enjoy the Mediteranian dishes..but we really appreaciates their rememberence to us as their fren even only new fren...

p/s :
  1. we've been thinking to make fren will several embassy around the world after this...hehe
  2. saya teringat poem Rumi yang Alfateh beri kepada saya sewaktu pertunangan kami..sgt terharu bunyinya..tq ^_^

Wednesday, September 9, 2009

Menang!!!!!

Saya jarang-jarang berkesempatan join giveaway especially giveaway bergambar kerana kesempatan menggunakan notebook saya hanya limited hujung minggu [selebihnya guna opis punya tapi kat opis sokmo prob nak upload gambar]... Di satu minggu di kala semua orang berpergian, saya menghabiskan masa join 2 giveaway iaitu My Rak Buku dan ILove Malaysia..

Tadi sesaje jelah check blog My Rak Buku nak tau result.. huhu tak sangka sungguh, walaupun dapat third prize... Wow sgt seronok..[huhu gelak2 kembang hidung]...

Semoga Allah memurahkan rezeki penganjur2 giveaway seantero blog (termasuk saya juga kan?????).. Oh ye giveaway Chocville dah hampir ke penghujung.. cepat2 la join.. tarikh tutupnya 13 Sept 09 jam 11.59pm...

Tuesday, September 8, 2009

Saya terjengkel

Saya bukanlah orang yang mengeja mengikut tatabahasa sepenuhnya.. tapi saya rasa saya tak lah lagi mencapai tahap dewa lagi merosakkan bahasa melayu..

Sebagai seorang peniaga online, saya akan kerap berkomunikasi dengan orang baru yang adakalanya tak pernah saya kenali pun sebelum ni.. Cuma adakalanya saya agak bengang bila mesej yang datang tu berbunyi :-

Anon : Salam, saya nak tempah coklat/ join kelas coklat? Macamana eh?(mesej ni telah saya lembutkan sedikit tonanya)

Memang takde masalah mesej begini.. tapi bukan lebih sopan sekiranya cik/ saudari/ tuan/ puan memperkenalkan diri atau menyatakan cara untuk saya mengalamatkan semula diri tuan puan? Bukan saya nak kata contentnya tidak beradap, tapi bagi saya ia lebih mudah jua untuk diri cik/ saudari/ tuan/ puan...

Tapi pada beberapa hari lalu saya terima mesej yang saya kira saya agak sentap. [ Walaupun saya memang bertanggungjawab untuk serve pesanan anda]

Fasa ada mood nak entertaint
Anon :SaLaM FazYa.. Aq *Z dR! #.P nuCK tempah HamPEr cOKlaT.. NtOK BesDey kWn aQ..
Saya : Salam kembali, siapa ni?maaf saya tak dapat nak catch up msg cik.. hamper choc camana yang cik nak?
Anon : msLHnya aQ nuCk tnYe qO leww .. aQ *Z daK #.P .. aQ surf BloG qo.. StOry sket kt aQ Ap cHoc qO aDE 2 dPersEMbahKan pD Aq..
(saya mula sedikit bengang.. tapi saya fikir saya masih perlu bersabar)

Fasa sedikit bengang
Saya : Ooo ok.. basically choc will offered with several flavor [ cream range - orange, strawberry, apple, bluberry, dragon fruit] and [nuts - cashew, almond, hazel, walnut].. packing plak we offered by pcs.. 9 pcs, 16 pcs, 25 pcs, 35 pcs.. Box is premium paper (hard paper)
Anon : I wUd lik 2 oDer A 25pcs cHoc + wHite BoX + wHite ribbon .. HaU Mac wIL cAj me
Saya : For 25pcs choc, the price exclude delivery is RM50.. when do u need the chocs?
Anon : BY tHis wEeK.. LIsTen!!! i Wan 2 SePeraiS mY Fwen.. so Wil U DLvD dE ChOc AT His HoMe? So I PaID tHe BucK.. so ShE ScreAM 4 dAt SpRaiS.. CaM draMa LeWw PLaK..
Saya : Receipent add? the payment include postage is RM75.. the postage a bit pricey since the goods r very fragile 2 temperature.. can u gve me the exact date u want the choc should arrived? so i could arrange the shipment accordingly. The shipment will be done after ful payment..
(saya dah mula aura marah.. selalunya saya tak kisah sgt, saya masih boleh hantar without payment dulu pun takpe.. the way she approaching me makes me think twice to tolerate with)
Anon : wOW.. u JuZ saId 50 BucK.. THen increaSing dE Pr!ce..MaKe ME ThiNK 1 MoRE t!Me LA.. It's Out oF My BudGEt La..MayBe Les piEces Of Choc Make The Cost MoRe cheAper.. WuT do U ThINK
Saya : RM5o exclude delivery.. Im based at KL.. u can get the price of RM50 wo any delivery charge meanwhile im back to my hometown during raya..so for hurry delivery via courier, the charge shall be paid by customer.. the minimum order is 16pcs with price RM55 and box available green color only..
Anon : WeY kiTe disKas NnTY.. Aq Nuck Mkn JaP.. PeriOD
(perlu ke ko nak bagitau aku?????)
Saya : Kalau cik nak harga RM50 tu kena tunggu balik raya.. self collect di rumah saya
(saya dah mula malas layan...agak jht la tapi mmg saya dah mula sentap)
anon : aQ colLeCt UMa qO..ALaMaTNYe
*****************(dah masa solat,saya delay mesej tu gi solat jap*******************

Fasa Hangin satu Badan
Tetiba time solat saya terima Video Call.. saya ulang Video call...dengan takde salamnya si Anonymous ni berkata..

" HOI... MANA ALAMATNYA????? "

Saya dah sedari tadi sentap membaca mesej sengal ni

" Hello, klu saya bagitau sekarang pun dah boleh dapat ke coklatnya? saya balik raya pun 2 minggu lagi!!!"

Sebenarnya saya rasa tak patut juga saya tinggi suara kepada Anonymous ini, tapi apekan daya, saya mmg marah dengan cara beliau.. Saya mengharapkan anda melayan saya dengan bersopan santun (tapi kesopanan dan kesusilaan tu mmg patut ada dalam diri anda, ia tuntutan agama dan negara).. saya tak salahkan anda untuk treat saya sebagai penjual dan menganggap diri anda di pihak 'customer is always right'.. Tapi saya rasa setakat ini saya selesa membuat transaksi bersama2 orang yang baru saya kenali yang bersikap professional dan menjadi kawan juga bukan masalah..

p/s: Sekarang ini, untuk menyediakan pesanan anda juga saya rasa bermasalah...MAAFLAH.. anda cuma 1/1000... saya boleh jumpa 999 orang yang lebih berhemah untuk menjadi pembeli coklat saya...

Wednesday, September 2, 2009

JUMUD

Saya baru tahu perkataan ini minggu lepas...[huhu lemahnya vocab saya..]
Untuk sesetengah tempat ia menggembirakan...
Tapi di ofis saya mengundangkan awan kelabu...
Kasihan tapi apakan daya..
Bagi individu seperti saya..
Hanya mampu mendengar dan melihat sahaja...

Mungkin ia pemangkin agar individu masa kini belajar dengan lebih bersungguh2 lagi...
Yang pasti satu masa kita akan JUMUD jua...

Sunday, August 30, 2009

The very white of kids love

2 HP buat kita melalui kecintaan pada Malaysia

Saya adalah orang yang tak boleh terdetik untuk membeli barangan baru.. Bila je terniat nak barangan baru, mulalah yg sedia ada tu merajuk jadi rosak lah, misplace lah...

Maka kerna itu saya mmg tak berniat nak membeli yang baru walaupun saya sgt teringin untuk ada satu seperti ini...

(Kena unlock dulu...hehe)
(Baru leh dapat posingkan byk2 seperti ini...hehe)


Adakah cara nak dapat secara free...or dapat hadiah hantaran *wink2..or dapat hadiah menang contest? Memandangkan harganya RM2500 ada baiknya buat masa ini, klu nak dapat juga saya boleh try this contest daripada iLOVE Malaysia..

Kenapa plak saya patut dapat hadiah eh?
Kerana saya memerlukann telefon seperti ini untuk merealisasikan kecintaan saya terhadap Malaysia melalui penghasilan coklat saya. Saya juga berharap dengan adanya jaringan tanpa batasan melalui telefon ini tak kira di mana aja, boleh saya dapat ilham Malaysiana bukan?

Eh ada satu lagi cerita best neh... bukan saya sorang leh dapat HP ni tau...jom kite try sama2..apa yang perlu anda semua buat hanya join contest ni dan letak saya nutaizaf@gmail.com sebagai referer... jadi manalah tahu rezeki anda yang menang, saya pun dapat satu..Moga Allah permudahkan rezeki anda (kite)....:)

Oklah step by step begini caranya :
  1. Click website ini
  2. Isi borang
  3. Letakkan saya nutaizaf@gmail.com sebagai referer... ^_^
Selamat mencuba ye kawan2.. saya percaya kite pasti bertuah...:)

Rak Buku Saya

Membaca adalah satu adalah ubat tido bagi visual person seperti saya... as i grew up [dah sampai over grew pun dah] dan kemudian bertemu dgn 'personal lawyer' saya, saya dipaksa untuk rajin membaca..diulangi RAJIN MEMBACA...

Sebenarnya saranan tu ada benarnya.. Malahan wahyu Nabi Muhammad S.A.W yang pertama juga disuruh membaca...betapa besarnya kuasa membaca itu dalam kehidupan kita...Saya berharap kerajinan saya akan menjulang-julang dengan adanya hadiah daripada

(click gambar nak tau lebih lanjut)

kepada saya yang sedang berdikit-dikit ini...
LITTLE THINGS BIG RESULTS kan?..bak kata pepatah saya takde seposen manakan nak cukup seratus..hehe..

Kalau nak join cepat2 sbb dah nak close pun giveaway neh...cara2 nya :
click gambar rak buku tu dan follow the step below
1.Buat satu entry dalam blog masing2
2. Upload gambar sdg menikmati masa berharga bersama buku kegemaran . Gambar paling kreatif akan dipilih sebagai pemenang. Tidak dibenarkan mengedit gambar tersebut menggunakan kesan khas.
3.Upload pic giveaway diatas di sidebar dan jangan lupa linkkan ke My Rak Buku.
4. Tinggalkan komen dan link blog supaya owner boleh menjengah ke blog anda.