Pages

Friday, January 21, 2011

Macaron or macaWRONG?

Hari ni hari baking.. i fully utilized leave after late nite working, and seeing hantu main tutup lampu lab to bake a cake for our wedding best man whom also our cousin.. he's getting married tomorrow..

I baked Kek Alunan Kasih since the ingredients still available at home..but i think its better for me to start the day with macaron first before the mixing bowl 'dirt' by butter..


Alhamdulillah my macaron turn well after several time turned to macaWRONG.. haih apehal pulak la kan.. dah la org request,tetiba dia tak mau naik comel2..but macaron principle once it turn wrong, just throw the whole batter..wat the fun!!.. metafora my unimate said, ' macaron ni macam bakteria, once contaminate, kena buat balik semua'..

Tapi tak buang pun takpe, tak baik tau membazir, kan membazir tu amalan syaitan.. boleh juga sebenarnya nak bakar batter macaron yang WRONG tu.. cuma hasil akhirnya macaron yang leper dan crunchy je..takde marshmallowey effect...

Tips menghasilkan macaron yang comel2
  1. Jaga egg white seperti menatang minyak yang penuh.. kalau dah tumpah kat lantai tiada berguna haha.. hoi ape ni?? maksud jaga egg white tu, pastikan ia tak tercampur sedikit pun dengan yolk (kuning telur).. kalau dah tercampur alamatnya goreng buat telur dadar lagi sedap..
  2. Egg white juga tak leh tercampur unsur minyak atau lemak atau apa jua unsur hidrokarbon (petroleum lagi la jgn.. rugi sbb petrol dah mahal kan).. kalau nak pastikan mixing bowl bebas minyak, sapukan dengan lemon squeeze sket..
Time to time saya cuba untuk kenalpasti tips2 lain... saya tak abes sekolah pastry lagi..

p/s : adakah sebenarnya saya patut belajar culinary atau sains pemakanan dulu... but i love being zoologist beside ZUL..errr but am i zoologist now????

2 comments:

Anonymous said... Reply to comment

Terima kasih atas informasi yang besar! Saya tidak akan menemukan ini dinyatakan!.

ciketon fazya said... Reply to comment

anonymous : actually kesilapan tu telah saya alami sendiri then baru lah di blogkan..hehe

kalau anda ada tips lain boleh juga konsi dengan saya...

making macaron should start from making rite meringue..rite meringue start from rite egg white handling..