Pages

Friday, July 1, 2011

Manisnya macaron ini... :p

Saya tak kedekut resepi macaron ok.. tapi buat masa ni method yg consistent saya buat ialah menggunakan method French... Kiranya basic / beginner macaron ni, kena belajar dulu French method, lepas tu baru boleh up guna Italian atau Swiss method..

Ape ke bendanya French, Italian dan Swiss ni?
Ketiga-tiganya adalah merujuk kepada cara penyediaan meringue ; adunan putih telur dan gula yang dipukul.. bukan pakai rotan atau hanger okeh.. tapi pakai mixer.. tak kira mixer mahal or mixer murah, asalkan bebas minyak dan bahan-bahan dah cukup, InsyaaAllah adunan meringue anda akan menjadi..

Perbezaan French, Italian dan Swiss meringue? (fakta dari pembacaan internet dan maklumat buku biskut raya oleh chef wan)
French : Putih telur dipukul sehingga frothy kemudian dimasukkan gula sedikit demi sedikit sehingga mencapai tahap stiff peak.
Italian : Putih telur dipukul sehingga frothy kemudian dimasukkan syrup gula yang dipanaskan pada suhu 118 degree celcius. Teruskan pukul sehingga mencapai tahap stiff peak.
Swiss : Putih telur dicampur dengan gula, dihangatkan sedikit secara double boil dan boleh dipukul pada suhu 65 degree celcius..Teruskan pukul sehingga mencapai tahap stiff peak.

Kalau kita bukan bnyak gadget didapur, bukan la tak boleh cuba langsung buat macaron kan? klu takde termometer, boleh cuba guna teknik French oke..

Bercakap soal manisnya macaron ini (baca intonasi Sepah Maharaja Lawak)... ok ia mmg manis kalau anda nak macaron cantik, berkaki dan pakai skirt.. tapi kalau anda tak kesahkan rupa bentuknya macamana, boleh reduce gula.. hasilnya takde la nilai2 estetika dan mungkin ia bukan crunchy diluar, goey di dalam, tapi ia kurang manis seperti yang diharapkan...cuma bagi macaron kurang gula, elakkan terlebih fold semasa proses macaronage ; mengadun meringue dengan almond, gula icing dan pewarna.. Jika tidak, kemungkinan kebanyakkan adunan macaron yg dipaipkan atas dulang pembakar akan suka 'berpegangan tangan'.


Untuk lain-lain tips boleh rujuk

7 comments:

bujal X said... Reply to comment

ada tak macarom saiz burger?

ciketon fazya said... Reply to comment

@bujal X

boleh jadi, tapi susah plak nak ikut rules to enjoy macaron nnt..haha

Annapet said... Reply to comment

Thank you for sharing. I realize the translation on Google may not be accurate to say the least.

I hope you join Mactweets again! I missed it this month.

ciketon fazya said... Reply to comment

@Annapet

Hai Anna, thanks for droppin by my blog journal..

hehe definitely i would like to join another Mac Tweet in future.. Hehe i took it as a fun way to learn and learn about macaron.. :)

Keep in touch ya..^_^

illia said... Reply to comment

nak tanye nape yer mac saya buat jd hollow..x padat gitu..huhu..n sumtimes ada setgh kaki senget..hehhe..tq for ur tips!=)

ciketon fazya said... Reply to comment

@illia

hi illia..klu berdasarkan pngalaman sy yg trial suka2 ni..my tu masalah undermix..kena perhatikan over juga.. Klu kurang sesuai suhu..mungkin sedikit low...sy selaluguna kepanasan 150-160c..happy trying:)

illia said... Reply to comment

ohh yeke..sy pn rs suhu oven..tp time awk bake guna api bwh or atas?ke both sekligus..