Pages

Friday, December 23, 2011

Stress relief cookies :)

Hehe life yang menstreskan bila susah mau online.. Ni sebab modem dah blow kena panahan petir.. My fault sebab xtutup suis modem masa hari hujan.. Dah la rumah keliling pokok2 kan.. Mmg fav spot petir la (tapi sambil tu saya masih berdoa petir sambar tanah dan lepas tu tumbuh cendawan busut..hehe)

Lepas tu sekarang dipersimpangan nk beli modem dari telekom atau beli sendiri.. Klu beli sendiri mean kena install sendiri..dan masalah nk install sendiri tu ialah, technician telekom before memandai tukar id streamyx kami dan membuatkan tiap kali saya reset modem terus xfunctional...grrr..

Oh ye, gambar hiasan ni adalah chocolate chunk cookies.. satu lagi product tambahan jualan saya.. Hehe jualan tabung oven saya..hehe... Cookies ni diperbuat daripada mentega, tepung, tepung jagung, kacang badam, telur, coklat dan gula.. Actually resepinya sudah ada pun dalam entry yang lepas..korang boleh cuba sendiri, tapi kalau tak kesempatan buat sendiri saya ada ambil tempahan yeh... Boleh tengok kt http://chocville.blogspot.com untuk keterangan lanjut..:)

Ok, before to stress baik saya makan sekeping cookies (sekeping ker?)
Published with Blogger-droid v1.7.4

Monday, December 19, 2011

Choc cheese brownies

Hari ini birthday adik saya no 2.. Chukey C (haha kitorg pun xtau kenapa frasa "chukey c" tu macam fun sungguh bg saya dan adik bongsu saya)
Semalam dia sebelum balik kampung sempat saya buat sebuku Choc Cheese Brownies.. Haha tu kira hadiah birthday..lalala...

Selama ni saya ralit meneliti resepi kek,jarang2 buat brownies..Secara specific saya pun xpasti perbezaan kek dan brownies..cuma tekstur brownies harus between cakes and biscuits.. Resepi brownies yang saya buat saya sertakan di sini :

Bahan2 :
A - choc part
250g butter
1 cup cocoa powder
3 biji telur
1 1/2 cup gula castor
1/2 cup fresh milk
1 cup tepung + soda bikarb + baking powder
100g melted dark choc

B-cheese part
250g cream cheese
1 cup gula castor
2 tsp jus lemon
1 biji telur

Cara2:

Cairkan butter
Masukkan cocoa powder dalam butter cair dikacau sehingga sebati.
Dalam mangkuk lain, whisk telur dengan gula.
Masukkan gula-telur ke dalam butter-cocoa powder.
Masukkan susu dan kacau sehingga sebati.
Masukkan tepung dan melted dark chocolate. kacau sampai adunan seperti adunan kek yg agak likat.
Tuangkan dalam acuan swiss roll dan bakar lebih kurang 20 min atau sehingga permukaan sedikit keras.

Sementara adunan A dibakar, sediakan adunan cheese (B).
Cream cheese dalam suhu bilik dipukul dengan gula castor sehingga licin.
Masukkan jus lemon dan masukkan telur.
Pukul sehingga sebati.

Setelah bahagian A dah keras sedikit permukaan atasnya, tuangkan lapisan cheese di atasnya ( tuang perlahan2, klu tak jadi telaga cheese).
Setelah lapisan cheese rata, ambil sedikit baki adunan A,masukkan dalam plastik piping dan di paipkan dalam garisan lurus atas cheese.Gunakan hujung toothpick untuk hasilkan corak.
Bakar lebih kurang 20 min atau sehingga cheese golden.

Kalau malas nak buat, boleh juga tempah dari saya.. Saya buat dua ukuran, terpulang anda mau tempah yang mana :)

Jika mau yang beratnya 1.5 kg ; dimensinya 10" x 8" x 2 " harganya RM 65.00

Jika mau yang beratnya 750g ; dimensinya 5" x 8" x 2" harganya RM 35.00

Semua order blh place within 2 days and self pick up di Dengkil ya.. Tq :)
Published with Blogger-droid v1.7.4

Podeh!

Bahan utama : kulat sisir
Nama lain : cendawan kukur, kulat cicor
Lokasi beli : Sg. Congkak, Hulu Langat
Harga : RM2.00 per piring alas teh tarik (setakat tarikh 19.12.2011)
Cara masak yang dicadangkan : masak lemak cili padi, goreng bercili dengan kunyit, goreng bersama cili, bilis dan telur.

Resepi masak lemak cili padi

Bahan2:
12-15 biji cili padi kampung*
2 inci kunyit hidup*
Sebiji bawang merah*
Segenggam bilis*
Sebatang serai
Santan dari sebiji kelapa
2 genggam kulat sisir yg telah dibersihkan
1 1/2 sudu jus lemon
Garam secukup rasa

Cara2:
Kisar *
Perah santan (blend kelapa tambah sikit air dan perah dengan kain muslin)
Masukkan rempah yg dikisar dalam periuk bersama serai yg dititik.
Masukkan kulat sisir
Masukkan santan. Biarkan didih seketika tapi jangan pecah minyak.
Masukkan jus lemon dan garam untuk seimbangkan rasa.
Matikan api dan senduk dalam mangkuk.
Apa lagi, makanlah!

*berpeluh dahi beb!*

Published with Blogger-droid v1.7.4
Published with Blogger-droid v1.7.4

Friday, December 16, 2011

Ekor @ Kepala?

 Kari Bacang Ekor Ikan Merah

Asam Pedas Kepala Ikan Merah

Masuk kandang lembu mengembu, masuk gerai sup kambing kita aummmmmmm!

For kambing eaters only! Other than that stay away from this zone..

Sup Sitam, Jalan Rahmat, Batu Pahat (opposite post office)
Waktu buka : petang - malam (ahad tutup)
Published with Blogger-droid v1.7.4

Thursday, December 15, 2011

Satays are my comfort food.. Always!

Walaupun saya orang Johor, tapi masa saya yang berkeupayaan mobil (mula tau memandu) adalah di ibu kota Kuala Lumpur (haha budget bangsar je).. Jadi saya kurang dapat rasa makanan di daerah lain selain Batu Pahat..

Tapi kalau kat Pontian kami suggest try lah sate kat Restoran Relaks berdekatan bas station Pontian.. Memang heaven.. Rasa sate sebenar bukan sate popular!

* saya tak mau mengkecurkan anda dgn meletak gambar sate di sini :p
Published with Blogger-droid v1.7.4

Monday, December 12, 2011

Homemade pasta

Again im telling u im homemade freak!.

Kali ni saya try membuat pasta.. Saya cuba mencari alasan kenapa saya nk buat pasta sendiri sedangkan melambak2 pasta kt tesco atau giant nilai atau carrefour alamanda hatta mun seng dengkil pun ada.. Last2 saya beli ribbon edge cutter (benda alah macam cutter pizza tapi tepinya boleh buat potongan macam ribbon).. Bila dh beli alat, klu tak buat tu kang jadi kufur nikmat kan..hehe so saya spend satu hari untuk practice buat pasta..hehe

Macam zaman nak buat macaron dulu, kegentaran membuat pasta ni menyebabkan saya termimpi2.. Sangat gerun..tapi saya kuatkan juga tekad ( haha macam lah ada acara sukan nk buat pasta kan).. Saya pilih untuk buat ravioli sbb alang2 tu biarlah buat pasta yg ada filling...

Resepi doh pasta saya try resepi Tyler dari web Joyofbaking.. Tapi seperti ada penderhakaan juga sket2..

2 1/2 cups flour- saya guna 3 cups
3 eggs
1 tbs salt
1 tbs olive oil
Some water
Some flour for dusting

Mix semua ingredients except flour untuk dusting dalam mixer..
Mix perlahan2, masukkan air guna sudu sedikit demi sedikit..klu adunan dah form bentuk bebola atau crumbling..dah blh stop mix.
Satukan doh dan rehatkan

Bagi saya cabaran memasta bukan pada resepinya, tapi semasa menggelek doh itu.. Masa ni bahan rahsia seperti pati halia mustajab sekali disapu kt bahu..haha

Ravioli saya berintikan cream cheese + dill.. Manakala sosnya pula tomato marinara bersama daun selasih.. Saya buat ravioli half way sebab separuh masa lagi dah malas.. Akhirnya separuh adunan saya transform kepada flat pasta je..hehe

Secara keseluruhannya, homemade pasta mmg sedap.. Tapi membuatnya bencinta.. So dgn ini dimaklumkan saya masih lagi suka nk beli je pasta kt Giant atau Tesco atau MunSeng..hehe
Published with Blogger-droid v1.7.4

Wednesday, December 7, 2011

Zucchini for Zulkifli



Semalam hari lahir suami saya ke 'ehem2'.. (saya dah tulis,blogger ni pandai2 tukar jadi ehem2..haha)

Birthday doesnt feel birthday without a cake.. So saya rajin sikit lah buatkan sebiji cake since dia asyik teringat2 kan kek zucchini.. Hehe tp bila nk deco baru saya perasan word zucchini tu mcm ada rhyme dgn zulkifli..hehe

Sebagai bukti homemade,kek ni nmpk mestilah rustic.haha..padahal dah terobek sket bucu kek tu..hodoh la perangai..

To my dear hubby, happy birthday.. Walaupun ramai nk berebut ngan i wish u awal2,tapi i sorang je blh bg hadiah pelukan kt u..haha...
Published with Blogger-droid v1.7.4

Tuesday, November 29, 2011

Homemade salted chicken eggs

Kawan saya bilang, " memandangkan makannya pun bukan selalu, lebih untung lagi senang beli dari membuatnya"


Hehe saya setuju, cuma pengalaman membuatnya secara homemade itu priceless!! Hehe i'm probably homemade food freak!..LOL..Pada saya membuatnya juga senang cuma nak tunggu boleh makan seperti yg dikehendaki tu lebih kurang dua ke tiga miggu..


Haha telur masin tu lah yang saya kerjakan..tapi pakai telur ayam.. Kuningnya less lemak, dan putihnya less masin..

Nah ini resepi kalau mau try sendiri mengeram telur masin;

Resepi telur masin
Didihkan air. Masukkan garam sehingga garam tidak boleh larut dalam air berkenaan. Biarkan larutan garam sejuk
Susun telur dalam balang. Tuangkan air larutan garam yg telah sejuk ke dlm balang berkenaan. Biarkan telur terendam sepenuhnya selama 2-3 minggu.
Setelah 2-3minggu rebus telur berkenaan.
*telur masin saya usianya 2 weeks plus

Saya hanya buat tiga biji telur masin.. kawan saya bilang " gila! tunggu lama-lama buatnya cuma tiga biji"

Friday, November 25, 2011

Sinful but angelic

Zucchini chocolate moist cake

Sinful taste with angelic ingredients..hehe.. Selain goodaan xhenti2 dari kwn2 saya yang cakap kek ni sedap * gila!sumpah tak tipu!*.. So saya saya gagahkan la diri membaking..padahal misi asal saya cuma nak kemas dapur sebelum balik kampung..

Memandangkan saya ada lebihan sebiji zucchini lepas buat topping roti foccacia hari tu.. Maka ngam2 lah untuk buat 1 loaf pan cake ini..saya fikir,buat byk2 pun pemakannya kami berdua je sepanjang perjalanan nnt.. Tapi skang ni dah rasa menyesal sebab dah ada orang kedekut sambil berkata "cake ni makan sikit2,klu x nnt dlm keta xde kunyah!"..haha

Non vegan,you gonna love this vegetable cake.. Trust me!

Thanks to my fren, si kulit manggis for sharing the recipe.. :-)
Published with Blogger-droid v1.7.4

Thursday, November 24, 2011

Goodbye Baby..:(









I miss my attention seeker..:'-(
Published with Blogger-droid v1.7.4

Tuesday, November 22, 2011

Fazya focusing on foccacia :)


Cuaca kerap hujan mcm sekarang,nak buat macaron mmg macam kena curik2..

Tapi this time nak share satu jenis roti yang tak payah susah hati ada mixer atau bread maker atau tak ; roti foccacia.. Roti ni asalnya dari itali.. So nama foccacia tu asalnya dari perkataan focus..

Roti foccacia ni boleh dibuat dengan topping atau klu nk jadikan roti sandwich biasa,atau boleh juga diletakkan topping..

Resepi doh
3 1/2 cup tepung roti (tepung gandum biasa pun blh)
1/2 cup tepung gandum untuk dusting
1paket yis ;11g - blh guna mauripan
3 tbs gula
1 tbs garam
1 cup air
1/2 cup air suam
2 tbs olive oil
1 biji telur

Bancuhkan yis dengan air suam yang ditambah 1 sudu gula. Biasakan sampai yis bekerja dan berbuih.
Masukkan 3 1/2cup tepung roti dalam mixing bowl. Buatkan telaga ditengah2 tepung.
Masukkan garam,gula, olive oil dan telur.
Masukkan pula yis yang dah berbuih ditengah2 telaga tepung tadi.
Kalau guna mixer; boleh terus masukkan air dan biar mesin buat kerja.
Kalau pakai tangan; masukkan tepung sedikit demi sedikit ke arah telaga yis tadi. Uli dan tambah air sedikit demi sedikit. Uli sampai doh licin dan tidak melekat pada tangan ( doh foccacia ni a bit cekodoky.. So klu melekat dust tangan dengan tepung tambahan tadi)
Bila doh dah ready ;

1) anda blh terus tuang doh ke atas pan yang dah di gris dan biarkan doh rehat dan naik sekali ganda. - roti anda akan lebih berat, crust luar lebih keras sikit

Atau

2) anda boleh rehatkan doh naik sekali ganda dlm bowl. Lepas doh naik tumbuk doh untuk sebarkan co2 nya ke seluruh adunan dan rehatkan lagi ( dust lagi kalau melekat kat tgn). Setelah naik lagi,bahagikan adunan kepada bahagian kecil dan dibentuk bulat2. Leperkan atas pan pembakar dan biarkan ia rehat untuk naik sekali ganda.- roti lebih lembut dan crustnya nipis sedikit *saya buat cara ni..byk sket keja*
Sementara doh rehat boleh buat topping nya.

Untuk topping saya guna dua jenis topping.. Satu ialah topping bawang dan portabello mushroom yang disaute kemudian diperah jus lemon dan satu lagi menggunakan slice zuchini sprinkle dried oregano.

Setelah doh naik,letakkan lah topping ni atas doh. Cara meletakkan topping ialah dengan drizzle minyak yg digunakan saute bawang tadi atas permukaan doh. Letakkan bawang saute tadi sehingga selesai dan sprinkle kan garam.
Manakala topping zuchini pula, hiriskan zuchini nipis2. Susun atas doh dan sprinkle garam dan oregano.

Bakar pada suhu 150 degree celcius selama 15- 25 min.

Tukar kedudukan loyang klu oven anda cpt pns pada sebelah dalam.

Roti dah siap..blh makan begitu saja..

*uli tepung pakai tangan buat tangan kita lembut tau... Tapi saya suruh mixer buat kerja...hehe
Published with Blogger-droid v1.7.4

Saturday, November 19, 2011

Butterscotch Loaf with LOVE

Butterscotch loaf

Doh roti
500g tepung + 1/3 cawan untuk dusting
1 paket yeast
4 tbs gula
1 tbs garam - ni boleh tambah sket lagi klu suka sbb roti saya ni rasa a bit tawar..hehe
30ml double cream/ susu full cream
1 biji telur
100 -120 ml air
2 tbs olive oil

butterscotch recipe
3 tbs gula
1/3 cp butter
20-30ml double cream
Untuk doh roti
Saya just mix all ingredient dalam mixer tapi make sure masa start adding bhn, garam dan yeast berada dikawasan berasingan untuk elak yeast mati..
Biarkan doh rehat dan naik sekali ganda, baru tumbuk dan biar rehat sekali lagi..
Lepas tu baru devide kepada doh2 kecil

Untuk butterscotch sauce
Buat camarel gula
bila gua dah cair masukkan butter, dan diikuti cream
Kacau sampai likat dan sejukkan.

Gulungkan doh dan masukkan dalam loaf pan..
Biarkan ia mengembang 80% dari muatan isi loyang.
Bakar 150 degree selama 15-20min - oven saya cpt pns.. resepi biasa 180 degree
Tunggu sejuk dan potong.. - Pakai serrated knife untuk potongan roti yg rata dan tak penyek.. :)
Published with Blogger-droid v1.7.4

Friday, November 4, 2011

Either famous amos or chipsmore?


Selama mana saya berkahwin, selama tu juga lah saya mula baking.. Tentulah berterima kasih dengan hadiah oven dari kawan-kawan sekolah saya tu kan.. Walau bagaimanapun saya kurang membakar cookies.. jarang sekali malahan kuih raya pun saya tak buat walaupun dah dua kali beraya dengan suami dan oven sekolah ini..haha..

Saya cuba juga buat cookies macam famous amos yang famous tu..the taste is there but haha the look more likely to chipsmore..


Hehe melihat loyal customer saya makan dengan berselera sekali, saya berasa " fazya -1 : famous amos - 0"

Resepinya nanti la saya update.. Bencinta okeh nak edit2, padam2, adjust2 alignment post entry pakai handphone..

Update resepi :-

1 cup unsalted butter
1 cup castor sugar
3/4 cup brown sugar
2 eggs
2 cup flour
1tsp soda
1 tsp baking powder
a pinch of salt
1 cup of chocolate chips - i use lembaga koko chocolate
3/4 cup almond strip

sift flour, soda, baking powder and salt together. Put in choc chips and almond strip inside the flour.
Whisk butter with castor sugar and brown sugar until double up (the color turn out pale)
Put in two eggs and beat again
Pour in the dry ingredient and fold in until well mix
Let the batter rest overnite - > tp saya tak sabar try juga bakar sket..
Bake for 180 degre celcius for 12 min -> mine 150 degree celcius 12 min

Oleh kerana hari mengadun hari tu saya tak menyabar nak bakar, bila spoon sket je atas loyang, tetiba biskut mengembang tak hengat.. lepas tu adunan tu saya simpan overnite dalam fridge.. Infact menurut source resepi ni allthecook.com kata adunan blh simpan up to 4 bulan..hehe tp sy simpan seminggu je,bkr bila nk mkn..bila lepas simpan tu, senang je nk jemput-jemput adunan tu comel2, dan hasilnya comel2 macam biskut famous amos..:)

Published with Blogger-droid v1.7.4

Sunday, October 30, 2011

Pahat


Walaupun saya orang Batu Pahat..

Ini kali pertama saya makan pepahat..

Hehe apa-apa jenis seafood pun bisa buat hati saya terpahat..kekeke

Thursday, October 27, 2011

Kenangan sekolah dan konon-konon di kafe kaffein berprestij

Saya teringatkan zaman mengorder roti naik dari rakan sekelas saya semasa tingkatan satu cerdas dulu..hehe Bila makan cinammon roll pula saya feel2 macam berada di cafe mahal dan lagi tak boleh blah feel2 berada di kota Paris..haha But now i could bring those two feelings at home..

Roti naik & cinnamon rolls

Bahan2 :

  • 500 g Tepung high gluten (tepung gandum biasa pun boleh)
  • 11g instant yeast ( 1 paket mauripan brand)
  • 1 1/2 tsp garam
  • 3 tbs gula
  • 80ml double cream (susu full cream pun ok atay 100g susu tepung)
  • 250g air
  • 3 batang kayu manis ( panjang sejengkal) dikisar kering sampai halus
  • mentega

Cara:
  1. Sediakan air suam yang dimasukkan gula sedikit.kacau gula sampai larut
  2. Masukan air suam bergula kepada bekas yg berisi instant yeast
  3. Biarkan seketika sehingga nampak yeast berbuih ( it show that yeast are working)
  4. Dalam mixing bowl, masukkan tepung, garam, double cream
  5. Masukkan larutan yeast
  6. Mulakan putarkan mixer pada kelajuan perlahan dan masukkan sedikit demi sedikit lebihan air
  7. Putar sehingga adunan licin lebih kurang 30 min (selang selikan putaran dengan kelajuan sederhana dan perlahan)
  8. Bila adunan telah sedia ( adunan elastik dan tidak melekat pada tangan apabila dipegang), kemaskan ia dalam bentuk bulat dan biarkan ia rehat selama 45 min  atau sehingga ia mengembang 2x dari saiz asal
  9. Setelah ia mengembang, tumbh adunan untuk membebarkan udara yang terhasil akibat tindakan yeast.
  10. bahagikan adunan kepada dua bahagian.
  11. Untuk roti naik : bahagiakan lagi kepada adunan bulat2 kecil, letak dalam loyang yang telah digris, biarkan sehingga adunan kembang 2x saiz asal
  12. Untuk cinnamon rolls : lenyek adunan dengan rolling pin, taburkan serbuk cinnamon dan gula diatas doh. gulung, dipotong2 kepada saiz yang sesuai dan susun dalam loyang yang digris, rehatkan sehingga doh kembang 2x saiz asal
  13. Setelah kembang bakar dengan suhu 200 degree celcius selama 20 min (sebelum tu panaskan oven 10 min)
  14. Selesai bakar, roti naik tu disapukan dengan mentega pakai berus silikon (kalau takde berus silikon pakai daun pandan gunting2 pun boleh, klu selera pakai berus cat pun ikutlah....)

Tips:
Kalau takde mixer adunlah pakai tangan tp masa mengadun tu maybe 2x lebih lama..

Published with Blogger-droid v1.7.4

Friday, October 14, 2011

Bayangkan

Lay chee kang tapi bukan rasa lay chee kang seperti yang saya bayangkan..

Sedap juga..sbb kulat putih LCK ni lembut (selalu saya buang kulat putih kerinting tu sbb keras liat)

Rezeki juga bukan seperti yang kita bayangkan..
Published with Blogger-droid v1.7.4

Sunday, October 9, 2011

Fall

Quoted from my cousin fb page

Our phone fall, we panic..

Our friend fall, we laugh..

Insaf! Im doing so..

Ya tapi klu phone saya jatuh saya akan sangat panik sbb it's a gift from my lifetime friend..:-)
Published with Blogger-droid v1.7.4

Friday, October 7, 2011

Asing

Kenapa bila seorang warga asing itu bangla atau indon kita akan tiba-tiba expect mereka xde pelajaran, berkemungkinan jahat?

Tapi bila warga asing tu orang australia atau hengland atau amerika kita akan rasa mereka best sedangkan mereka hanya bercakap dalam bahasa native mereka sahaja?
Published with Blogger-droid v1.7.4

Thursday, October 6, 2011

Cubaan rajin #2

Kasihan benar blog terbengkalai ni.. letak gambar kucing berlakon comel pun tak laku.. Ntah hape ntah pembaca tegar ni nak ntah.. * perasan populer! *


1 : loyar pun kata rindu kat saya nak baca entry blog..i miss u too..everyday!
2 : hari ni saya minta bantuan homemade roti untuk jadi subjek supaya entry blog nampak comel.

Wednesday, October 5, 2011

Cubaan rajin


Kenapa mak kita nanges tekup bantal?
A. Sebab dia feeling Aishwarya Rai
B. Sebab dia dipersalahkan kerana mengaruh mood update secara sedikit
C. Sebab sebenarnya dia tido bukan nanges

Published with Blogger-droid v1.7.4

Thursday, September 22, 2011

Popular

Pisang ni lebih popular dari kami *haha ngan pisang pun nak jeles*

Tandannya panjang x sepadan pokoknya yang kecik.. Lamelight banyak sangat tak pasal2, cepat pula rebahnya..

Akhir kata selamat pengantin baru Norman & Memey * haha tiba2..
Published with Blogger-droid v1.7.4

Wednesday, September 21, 2011

Wordless Wednesday : Gambar

Adik saya kata ni la gambar raya saya yang paling cantik..

*padahal dia gelak belakang2 sambil tengok gambar snap pasca raya eraya berkata 'haha kak,gambor ko semua nampak belakang je..haha..
Published with Blogger-droid v1.7.4

Monday, September 19, 2011

29 years young..hehe

Yesterday im officially 29yo in gregorian calendar..hehe hijrian calendar much much older..

Thanks to all wishes..hehe my parents were the first wishing me.. On 180911 00:01.. Yes i was born in between last 17th and early 18th.. My parents wish me to be bless here and hereafter and insyallah granted with lovely kids someday with His will..* nanges!*

Then bundle wishes from frens, cousins here and there, brothers and sisters..hehe thanks to smarthphone, i could reply the fb wish on the go..

Last but not least definitely from my love who *macam ingat tak ingat, lepas tu i nanges* giving me those insipiring notes and lovely card..

At first he wanted to treat me a pair of heels, tp wife mata dah bengkak refuse by saying heels are not good for our backbones..hehe

Thanks everyone..thanks for the du'a.. I pray the good wishes for all of you to..

My husband wish me ; fastabiqul khairat :-)

Published with Blogger-droid v1.7.4

Saturday, September 17, 2011

Alien

Seketika saya puasa buat macaron, maybe i should pray for my baking mojo..

Sudah lama x beri tips macaron, dan tips kali ini ; if your macaron batter color turn like alien, the outcome after baked are truly aliens. Setakat ini bila mengadun bright color yang cantik, bila dibakar macaron yang jd mmg cantik pakai skirt..hehe..

Oke sekarang raya2 ni mood kek lapis jambi..nak order kena sms or call 0136076706 dulu sbb melapis ni ikut mood rajin..dan hanya buat on serius request only..
Published with Blogger-droid v1.7.4

Wednesday, September 14, 2011

Wordless Wednesday ; Salbutamol

Boleh dikategorikan sebagai kawan ventolin..hehe

Generic medicine cam asthalin pandang sipi2..

p/s: saya lupa bergmbar dengan sorang lagi..
Published with Blogger-droid v1.7.4

Friday, September 9, 2011

Kek lapis jambi


Kuih turun temurun on the go..
Adun ikut instinct..kehkeh..
Selalu emak bapa ai je yg buat..
Suka2 reduce telur reduce gula..
mujur kueh akak x jd telur dadar..* kek old skool,ejaan kuih pun kena old skool.

Rasa nak nanges terharu kuih akak tak broadband sangat kali ni (abaikan 2 lapisan hujung yg tertebal tu)..
Syarat homemade kek ; it must have rustic look..haha LOL!
Published with Blogger-droid v1.7.4

Thursday, September 8, 2011

Our mom blackmailing us!

2 ekor furkids yg sentiasa dirindui, dengan ucapan;

Kalau nakal,mama anta dekat petknode..kehkeh
Published with Blogger-droid v1.7.4

Tuesday, September 6, 2011

100,000 people for petknode's punishme


Mood raya terganggu tengok animal boarding yang claim service the best tapi sebenarnya hampes!!

Silalah like page 100,000 people for petknode's punishment..

Malas la nak maki2 kt mamat 2 ekor ni,tapi saya berharap mereka belajar untuk act humanly to other creatures..
Published with Blogger-droid v1.7.4

Saturday, August 27, 2011

At lasssst!


Tengok muka depan pun saya dh tau sape pengirimnya..
Tq ibu singa..

p/s: akhrnya dpt gak kad ry..haha kesian...

Published with Blogger-droid v1.7.4

Thursday, August 25, 2011

"I live in Saudi, but im Malay" ~ Jemma



She's belongs to Kak Jeni ( Resepi.net )

p/s: KOG, suami kakak Kak Jeni ni kampungnya di taman perumahan awak

Wednesday, August 24, 2011

Mohon & Mintak 1432 (i)


Salam syawal buat semua ahli keluarga, sahabat handai, rakan taulan, geng bloggers dan sesiapa yang mengenali diri ini (chewah), saya mohon ampun atas kesilapan dan kesalahan sama ada sedar atau tidak sedar.. Seperti tahun sebelumnya, kad pengganti diri dibuat dalam bentuk maya supaya dapat dikongsi secara meriah dengan semua pembaca dan lebih eco friendly ( read : saya kedekut! )

Hari raya ini jemputlah beraya ke rumah kami.. kami belum bercadang buat open house tapi kalau mahu singgah beraya, sila lah.. hehe

p/s : semoga suami yang sangat saya cintai tak complaint tentang penggunaan bahasa rojak atau kesalahan ayat di dalam kad ini ..
p/s/s : gambar mak hajah tu gigih lukis sendiri.. konon2 kurus sket (padahal!), masih mengekalkan jubah hijau warisan mertua buat gi teraweh....gambar suami tiru dari google image search, coloring je buat sendiri..

Hati luka

Selalu bila hujung-hujung bulan saya tak suka check ATM or bukak cimbclicks..
Sebab hati terluka tengok baki akaun..haha

Lately selalu buka sebab nak tengok baki yang ribu-ribu..
Malangnya tu duit opis!..
Sekali lagi hati terluka...

Hari ni buka lagi..
Wow ada tambahan ribuan lagi..owh dah gaji..
Selepas bayar itu dan ini..
Hati luka sekali lagi...

Improvisasi

 Ini serunding kelapa yang terhasil atas perkongsian resepi kucingorensayu (dah rupa bunyi korea dah) kelmarin

Ada kawan saya tanya eh, ko masak mmg letak susu pekat manis?(rujuk entri)
Jawapannya YA.. so jimat masa boleh replace penggunaan santan dan gula sekali gus..

Kalau rasa nak ikut silakanlah..kalau rasa mengekalkan ketradisional " eh kena guna santan jugak, tak guna santan perah mana nak sedap" juga terserah..hehe tekak kami rasa ok je dengan resepi improvise ni..

Sekarang saya nak cari kacang tanah kisar ( sbb saya mls nak prepare from scratch.. dasarrr!!) .. dah banyak kedai pergi semua sold out... pergi kedai bakeri kot2 ada, sekali adik bakeri jawab " kacang tanah takde kak, kacang almond ada.."  sebab dah penat ke sana ke mari mmg macam terbuat muka bengkek je dengan jawapan adik kedai tu..sori dik..

Balik rumah memang rasa nak improvise kuah kacang guna kacang almond untuk wat macaron ngan cluster chocolate tu..huuuu tgk la nnt ...* sambil suaminya buat muka ngeri takut nak uji rasa*

Published with Blogger-droid v1.7.4

Monday, August 22, 2011

Yok Derma Yok

Dah hampir setahun lebih saya duduk Dengkil..

Minggu pertama perkahwinan saya dulu, suami saya bawak pergi join event majlis berkhatan di Rumah Anak Yatim/Miskin Taman Baiduri


Menurut suami saya rumah anak yatim ni tak dapat bantuan jabatan kebajikan masyarakat. Ini disebabkan syarat untuk sesebuah pertubuhan nak dapat title 'rumah anak yatim' mestila berada dalam kedudukan corner lot..Memandangkan RAYMTB ni kedudukan rumah yang diwakafkan kat tengah-tengah, secara langsung tak layak syarat dapat bantuan...

Walaupun begitu saya kagum juga dengan survival rumah anak yatim yang tak bersubsidi kerajaan ini.. Mereka survive dengan bantuan orang ramai dan inisiatif menjana pendapatan melalui perniagaan.. Bilangan rumah juga dah bertambah dari sebuah kepada dua buah (sebuah wakaf, sebuah lagi sewa).. Bilangan permohonan nak masuk masuk juga makin ramai tapi apa kan daya limitation kawasan..

Sempena bulan Ramadhan yang barakah ini apa kata kita buat sumbangan sikit untuk rumah anak yatim ni.. Kalau tak dapat banyak pun  takpe, yang penting ikhlas.. :)

Anda boleh salurkan sumbangan ke ;

Maybank Islamic berhad ( 162834034545)
CIMB bank (1267-0005898-52-4)
Akaun Baru CIMB : 12670000969055  ( Pusat Jagaan Rumah Anak-Anak Yatim/Miskin Taman Baiduri )

Anda boleh juga berhubung dengan penjaga/ kakitangan rumah anak yatim ini melalui talian berikut ;

PUSAT JAGAAN RUMAH ANAK-ANAK YATIM/MISKIN TAMAN BAIDURI
Address:NO. 11A, JALAN 2, TAMAN BAIDURI,
43800 DENGKIL,SELANGOR
Tel:03-87688507
Fax:03-87688530
Email:raym_tamanbaiduri@yahoo.com
 

Sunday, August 21, 2011

Kunjung mengunjung


Serunding kelapa (Coconut floss), Sayur lodeh berpedal (giblets long bean and carrot in coconut gravy), sambal goreng (sweet spicy potato tempeh) ,ayam masak merah ( chicken in sweet spicy sauce), Rendang daging ( beef rendang *haha tanya google translate rendang= shady)..  tetiba kuih suji cuba enterframe..


Assemble on plate..hehe konon nak tiru lontong darat bumbung biru..:p

Untuk pertama kalinya sy mempraktikkan ngunjung or munjung..

Kalau kat kampung saya,tiap minggu dalam bulan ramadhan ada je org hntar lauk munjung esp area ada Javanese..kehkeh.. So non Javanese cam saya dapatlah tempias rezekinya kan..kebiasaan keluarga saya akan reply blik lauk on hari raya.

Disebabkan saya di perantauan, maka takde lah nak dapat lauk munjung or ngunjung ni kan..hehe perantauan sangat!..so kalau tekak kepingin kena masak sendiri eh.. * nak pengsan penat!*.. Saya berdebar-debar gak masak banyak, tp saya praktikkan tips rumah terbuka dulu..

Resepi lain-lain saya ingat2 je cara Ma saya masak..
Resepi serunding kelapa, saya tiru sini guna method 2

Update resepi
Rendang Daging
Bahan-bahan :
1 kg daging (tak kesah la batang pinang ke top side ke ape..untuk rendang saya suka yg ada kenyal2 sket)
2 labu bawang besar*
5 ulas bawang putih*
7-9 biji cili api*
5 inci halia*
2 inci kunyit (saya subtitue ngan kunyit serbuk 2 sudu besar rata) *
2-3 batang serai*
2-3 sudu besar membumbung cili boh *
2-3 sudu biji ketumbar*
150ml santan
2 sudu besar susu pekat manis
2-3 sudu kerisik
garam secukup rasa
asam jawa/ asam keping ( saya subtitue ngan 2 sudu air jus lemon)
1-2 helai daun kunyit(boleh juga guna daun limau purut)

Cara-cara :
Daging dipotong nipis membelah urat (ini untuk memudahkan daging masak) dan dicuci
Kisar bahan bertanda *
Masukkan daging berserta bahan kisar kedalam periuk dan ditutup. Biar reneh sampai daging lembut.
Keringkan air dalam masakan sedikit dan masukkan santan
Masukkan susu pekat manis, biar masakan memekat sedikit.
Garam secukup rasa dan kemudian taburkan hirisan daun kunyit.
Masukkan air lemon dan matikan api.

Ayam masak merah
Bahan-bahan :
2 ekor ayam dipotong 8 (ikut suka nak potong berapa eh)
4 labu bawang merah*
6 ulas bawang putih*
4 inci halia *
6 sudu besar membumbung cili boh
4 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
3 susu besar membumbung susu pekat manis
garam secukup rasa
1 sudu besar air lemon

cara-cara :
Cuci daging dan digoreng seketika (dilumur garam dn kunyit)
Kisar bahan bertanda *
Tumis bahan * dengan minyak menggoreng ayam sampai garing( ni kalau orang wat health study mesti geleng-geleng kepala baca)
Masukkan cili boh, tumis lagi sampai terbit minyak
Masukkan sos cili, sos tomato dan kacau sket2..
Masukkan susu pekat ( depends ikut tahap kemanisan yang dikehendaki)
Masukkan garam dan masukkan ayam.
Gaul serata supaya sambal rata pada semua ayam
Masukkan air lemon dan gaul rata lagi.
Ok dah siap, makanlah apa lagi..hehe

Sayur lodeh ber pedal
Bahan-bahan :
Pedal dan organ dalaman ayam 2 ekor tadi direbus dengan halia
1 genggam  kacang panjang
1/2 kelopak kobis
2 batang lobak
2 labu bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1 genggam udang kering*
1 inci lengkuas
150ml santan
150ml air

Cara-cara :
Potong sayur-sayuran ( potong kecil2 lagi bagus supaya tak perlu masak lama)
Kisar bahan-bahan *
Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak
Masukkan lengkuas
Masukkan santan dan air
Masukkan sayur lobak, diikut kobis dan kacang panjang. Masukkan juga pedal dan hati ayam
Gaul serata dan matikan api.

Published with Blogger-droid v1.7.4

Saturday, August 20, 2011

Iklan raya : chocolate cluster

Choc cluster : almond + raisin

Ini adalah iklan ulangan dengan harga baru untuk 2011
Kawan-kawan masih ingat lagi saya janji nak post gambar untuk entry ini? Nah sekarang tunai janjinya tapi dengan harga baru.. diulangi harga baru

Ini la choc cluster.. Untuk hari raya ini saya cuma ambil tempahan untuk kuih ini sahaja.. ops bukan kuih tapi coklat cluster ini shaja...sbb saya tak pandai rajin nak buat kudapan lain.. kang buat kuih raya tak sedap akak jugak korang complaint, bila ada complaint terus tak jadi tempah macaron..eh tiba-tiba!~

Ok sedikit info untuk kudapan cluster ini.. ia sebenarnya ia mungkin kekacang atau cornflakes atau buah-buahan kering yang saya enrobed kan dengan coklat compound... errr apa pula coklat compound??.. ianya coklat daripada lemak sayuran (vegetable fat) .. Anda boleh juga request untuk pure chocolate..iaitu coklat yang memang lemaknya daripada lemak koko... untuk pure coklat harganya mmg mencecah 2 kali ganda harga yang saya tawarkan ini..[ rasanya juga mmg lebih sedap... once anda telah terdedah kepada pure choc anda akan meminggirkan coumpound choc... ini kisah benar..huhu ]

Berikut adalah harga bagi tempahan bagi cluster ini..

almond @ cornflakes sahaja : RM24 untuk sebalang

almond + kismis @ cashew @ aprikot @ cornflakes : RM27 untuk sebalang

almond + cashew + kismis @ aprikot : RM27 untuk sebalang

almond + hazelnut : RM25 sebalang

hazelnut + kismis : RM27 sebalang

* sebalang = 50 pcs

* default coklat ialah milk coklat... sila nyatakan kalau nak coklat putih atau dark

* drizzle dengan perasa strawberry / orange boleh dilakukan tanpa sebarang extra charge..tapi kena khabor la ke saya..(satu balang satu jenis drizzle sahaja)

* harga tidak termasuk kos penghantaran. Disarankan untuk self pick up di Dengkil atau HUKM Cheras. 8km radius kawasan Dengkil free delivery [wah beruntung betul orang Dengkil ^_^]

sebarang pertanyaan leh email nutaizaf@gmail.com atau boleh telefon saya 013-6076706

Ok itu aje... selamat membeli :)

choc cluster cornflakes with orange drizzle

Log in fb dapat duit

Annoying kan tengok gambar show of kipas duit?
Kalau tagged kat fb lagi annoying!
Published with Blogger-droid v1.7.4

Wednesday, August 17, 2011

Review masjid #1

Bulan ramadhan ni ramai buat bazar review kan. Tetiba rasa nk buat review jugak.. Saya nak buat masjid or surau review.. Memandangkan bulan puasa cmni je rajin sket kan gi singgah surau masjid, sana-sini..

Masjid 1
Masjid Jameatus Solehah (masjid mercedes benz)
Lokasi: Pekan Dengkil
Fasiliti: tempat letak kereta (limited sebab tepi jalan besar), tempat wuduk (ada kolah untk lelaki,bilik wuduk wanita), toilet L/P (prestasi xcheck), ruang solat lelaki aircond dan kipas, ruang solat wanita kipas.
Keadaan ketika solat: Udara dan sirkulasinya nyaman.. Alhamdulillah.
Durasi waktu teraweh: Tak lama sebab imam baca ayat lazim
Moreh : ada tapi sebab balik awal selalu xdpt lah.
Pendapat peribadi : secara keseluruhan saya rasa ok sbb masjid ni 200m je dari rumah. Sirkulasi udara adalah baik,tapi bila penuh orang,ruang dalam agak kuap.ruang koridor juga jadi tempat solat dan agak nyaman. Overall i like.

Seorang wanita yang suka solat kat koridor sebab kipas kuat dan lantai sejuk... maka hasil gambar juga gambar koridor

Masjid 2 
Masjid Sultan Mizan Zainal Abidin
Lokasi: Presint 2 (kot) Putrajaya
Fasiliti: tempat letak kereta, tempat wuduk (jauh gila dari ruang solat, kena naik escalator *tp selalu off*.. makcik2 sakit kaki, orang semput mesti rasa nak taubat gi solat sini), toilet L/P (prestasi ok!), ruang solat lelaki, ruang solat wanita 
Keadaan ketika solat: Masa ada air dalam pond keliling kolam keadaan masjid jadi sejuk bila angin sepoi2 bahasa, tapi bila kolam kering,dalam berkuap.. Tiada kipas.
Durasi waktu teraweh: Panjang sikit. Imam baca surah panjang.. tapi tak la panjang sangat.. saya rasa separuh muka surat je setiap rakaat.
Moreh : ada dan dihidangkan sedari selepas teraweh 8 rakaat
Pendapat peribadi : secara keseluruhan saya rasa ok tapi nak taubat juga. Ruang nak ambik wuduk jauh dari ruang solat. Dinasihatkan jika pergi sini, ambik wuduk siap2 dari rumah dan jalan dari keta ke masjid jangan nak loving-loving pegang tangan.

View dari pintu depan or namely known as Pintu Imam Malik

Masjid 3
Masjid Ibnu Sina
Lokasi: HUKM
Fasiliti: Ini sebenarnya surau di Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia. Tempat wuduk ok, Toilet kureng!
Keadaan ketika solat: Sejuk (Aircond)
Durasi waktu teraweh: Panjang! Sebab Imamnya ialah pak arab.. memang panjang sampai rasa macam tak larat kaki nak tunggu abes 8.. 4 rakaat ikut imam, 4 rakaat + witir solat sendiri..hehe
Moreh : tiada
Pendapat peribadi : ambience ok.. tapi iman sendiri tak kuat nak tunggu imam baca panjang-panjang..(Insaf!)

Masjid 4
Surau Putra Al-Amin
Lokasi: Presint 8, Putrajaya
Fasiliti: Ruang solat aircond seluruhnya, toilet bersih (check for tempat perempuan sahaja), tempat letak kereta limited (kawasan apartment yang penduduknya ada minimum 2 keta kot)
Keadaan ketika solat: Sejuk (Aircond).. I like..:)
Durasi waktu teraweh: Panjang sikit. Imam baca surah panjang.. tapi tak la panjang sangat.. saya rasa separuh muka surat je setiap rakaat.
Moreh : Ada. Bubur durian masak panas2 lagi.. Tapi tak makan sebab dah nak balik tapi bubur tak masak lagi..
Pendapat peribadi : ambience ok (sangat2!).. waktu solat pun tak lama sangat (ini review orang rendah iman eh) dan tiada berdetik dalam hati ' imam cepat la sket, aku dah ngantuk/panas sangat ni!"

Insyaallah review masjid / surau  ini akan diteruskan walaupun bukan Ramadhan sebab bila pergi jalan-jalan kami akan singgah masjid dan surau nak tumpang solat, tumpang gi toilet.. Entry sebegini bukan lah berniat mengkondem masjid.. 

Tapi sekiranya ada ruang penambahbaikan yang diambil tindakan, mungkin bisa innitiate rasa nak imarahkan rumah Allah..

Published with Blogger-droid v1.7.4