Pages

Saturday, June 23, 2012

Sorbet limau nipis

Hihi hari ini cerita masih berkisar tentang kegunaan battery operated mini beater.. Semalam saya gunakan ia dalam proses pembikinan sorbet limau nipis..


Resepi sorbet limau nipis saya guna resepi ini. Tapi saya separuhkan resepi sbb saya tak mau over confident dgn mini beater saya...


Ok saya rewrite resepi yang saya separuhkan.


125g gula kastor

1cawan air

Parutan kulit dari 3-4 biji limau

Perahan jus dari 3-4 biji limau

20g putih telur ( saya anggaran sebiji telur gred A ada 40g putih telur)


Campurkan gula, air dan parutan kulit. Masak hingga gula larut dan ketepikan.

Perah jus limau dan tapis untuk asingkan biji.

Asingkan telur putih dan kuningnya. Pukul putih telur sehingga kental (stiff peak) menjadi meringue

Masukkan sirap gula dan jus limau ke dlm mangkuk meringue dan terus pukul. Meringue akan terapung2,tapi jgn panik sbb itu adalah normal.

Simpan dalam freezer selama 3 jam dan kemudian kocak lagi. ~ resepi asal guna blender,saya malas.

Simpan lagi sehingga beku. Esok dah boleh makan...hihi :)


Tips ;

1. Jika masa nk pukul putih telur tu macam lama sgt, masukkan sikit perahan limau tu pun boleh membantu mempercepatkan proses pengentalan meringue.

2. Simpan dlm freezer pada 3 jam pertama menggunakan mangkuk stainless steel membantu mempercepatkan proses penyejukkan.. Hihi org yg kurang sabar macam saya siap letak ais tambahan bawah mangkuk steel tu untuk biar lagi cepat sejuk..


Senang kan? Hihi kalau ada hand mixer xyah la beli mini beater tu.. Guna hand mixer lagi senang... So selamat mencuba... :)


Published with Blogger-droid v2.0.4

2 comments:

Psyche said... Reply to comment

Eton, hari tu gi bakery shop kat kajang. Ada jual kitchen's aid mixer tu. demam tengok harganya yeh!

ciketon fazya said... Reply to comment

@Psyche mmg demam tgk harga.. tu kita tutup mata tak mo tgk..hihihi