Pages

Thursday, October 17, 2013

Recipe sharing : Swiss meringue buttercream

Assalamualaikum wbt

Hai semua, tgh buat apa? Sambil tengah tunggu kek 4 cakes combo sejuk untuk di frosting..ada 2 slot lagi.. sila grab dgn whatsapp 0136076706 untuk cop... haha sempat iklan...lol..

Resepi hari ialah resepi Swiss Meringue Buttercream.. SMBC ni ialah frosting yang biasa saya gunakan untuk victoria sandwich cake dibahagian lapisan tengahnya.. saya prefer meringue buttercream sbb ia licin, nak frost kek pun smooth saja dan tak rasa macam ada pasir2 macam buttercream mentega + gula aising.. Untuk SMBC ni, resepinya saya guna ratio 1:2:3.. 1 part putih telur : 2 part gula castor : 3 part butter..Jadi katakanlah katakanlah ( tetiba nyanyi lagu hazami..kihkihkih)

50g putih telur
100g gula castor
150g butter ( dipotong kiub biar suhu bilik)

Nampak tak nombor pemfaktoran bagi resepi ni ialah 50? Ok terus pada teknik, bukan matematik..

♥potong butter bentuk kiub dan ketepikan
♥campurkan gula dan putih telur satu mangkuk, dan larutkan gula dlm putih telur guna wap double boil. Biar suhu campuran sehingga 65·c dan gula larut. Kalau takda termometer, test larutan dengan jari, kalau dah tak rasa berpasir maknanya dah larut. Rasa juga kepanasan mangkuk. Tahap kepansannya tu lebih hangat la dari suhu badan kita. Kalau kita sentuh tu panas sangat sampai tertelangkup mangkuk, maknanya kena buat balik huhuhuhu sob sob
♥pukul larutan dengan mixer ( whisk ) sampai kental kaku.. masukkan butter dan pukul lagi sehingga well blended. Mungkin kalau termasuk butter awal dan mangkuk masih sedikit panas, adunan butter jadi macam mendadih ( curdle), teruskan pukul jangan putus asa.. ia akan jadi juga akhirnya. Masa tambah butter tu boleh la nk letak perisa vanilla ke esen rose ke almond oil ke.. ikut suka suka hati.. suka tak suka tak suka tak? ( hoi plagrise chef ammar hidangan barakah ke?)

SMBC ni boleh simpan kat luar atau dlm peti ais. Tapi bila masuk peti ais ti dia beku sbb dia kan butter, so kalau nak guna pukul lagi sekejap biar licin. Boleh guna untuk frost kek apa2 je pun tak semestinya victoria sandwich cake.

Frosting ni tak seswai nak letak luar paneh2 hangat2 mentari.. kalau nak buat kek letak tengah panas, kena guna italian buttercream. Apa beza swiss dengan italian buttercream? Tu tunggu la resepi italian buttercream muncul...hihi tak pun google je..

0 comments: