Pages

Monday, March 16, 2015

Aiskrim kelapa Sangkaya

Bismillahirrahmanirrahim

Kuasa media sosial ni buat kita kepingin je kan bila tengok newsfeed. Zaman macam-macam makanan ada, salah satunya yang buat rasa termimpi-mimpi ialah ais krim kelapa Sangkaya. Tahap kepingin tu sampai try buat sendirilah...hahaha

Kira banyak kali la bercita-cita nak pergi mencuba Sangkaya ni kat Damansara Uptown, tapi kalau nak pergi dari Dengkil ni rasa bercinta sangat, jadi bila tahu Sangkaya ada di 7th Putrajaya Hot Air Ballon 2015 gigih jugak la mencari...yeay

Resepi Sangkaya Homemade ( Resepi dari youtube channel Rin Silpachai)

200ml santan ( satu kotak)
1 biji air kelapa - asingkan isi
150g gula - saya guna 50g gula melaka, 100g gula putih
1 helai daun pandan
1 biji putih telur
100g heavy cream

Panaskan santan, air kelapa, daun pandan dan 100g gula (gula melaka + gla putih)
Biarkan sejuk seketika, masukkan baki gula ( 50g gula putih) ke dalam putih telur. Gaulkan di atas kukuskan air seketika sehingga suhu 65c atau panas sikit dari suhu badan kita.
Pukul campuran putih telur sehingga kental ( meringue)
Pukul heavy cream sehingga kental dan campurkan dengan meringue putih telur.
Masukkan cream meringue ke dalam air kelapa santan. Sejukkan dalam freezer.

Tips ;

Jika tiada ice cream maker simpan sejuk dalam mangkuk stainless steel
Kira-kira 2-3 jam sekali gaul dengan whisk
Simpan freezer sehingga jadi ice cream

Verdict ;

Saya personally rasa Sangkaya tu sedap dan agak fresh rasanya bila hari panas-panas. Tapi husband saya cakap dia lebih suka saya eh suka yang saya buat. Jadi kalau yang nak mencuba, sila lah :)