Pages

Tuesday, September 8, 2009

Saya terjengkel

Saya bukanlah orang yang mengeja mengikut tatabahasa sepenuhnya.. tapi saya rasa saya tak lah lagi mencapai tahap dewa lagi merosakkan bahasa melayu..

Sebagai seorang peniaga online, saya akan kerap berkomunikasi dengan orang baru yang adakalanya tak pernah saya kenali pun sebelum ni.. Cuma adakalanya saya agak bengang bila mesej yang datang tu berbunyi :-

Anon : Salam, saya nak tempah coklat/ join kelas coklat? Macamana eh?(mesej ni telah saya lembutkan sedikit tonanya)

Memang takde masalah mesej begini.. tapi bukan lebih sopan sekiranya cik/ saudari/ tuan/ puan memperkenalkan diri atau menyatakan cara untuk saya mengalamatkan semula diri tuan puan? Bukan saya nak kata contentnya tidak beradap, tapi bagi saya ia lebih mudah jua untuk diri cik/ saudari/ tuan/ puan...

Tapi pada beberapa hari lalu saya terima mesej yang saya kira saya agak sentap. [ Walaupun saya memang bertanggungjawab untuk serve pesanan anda]

Fasa ada mood nak entertaint
Anon :SaLaM FazYa.. Aq *Z dR! #.P nuCK tempah HamPEr cOKlaT.. NtOK BesDey kWn aQ..
Saya : Salam kembali, siapa ni?maaf saya tak dapat nak catch up msg cik.. hamper choc camana yang cik nak?
Anon : msLHnya aQ nuCk tnYe qO leww .. aQ *Z daK #.P .. aQ surf BloG qo.. StOry sket kt aQ Ap cHoc qO aDE 2 dPersEMbahKan pD Aq..
(saya mula sedikit bengang.. tapi saya fikir saya masih perlu bersabar)

Fasa sedikit bengang
Saya : Ooo ok.. basically choc will offered with several flavor [ cream range - orange, strawberry, apple, bluberry, dragon fruit] and [nuts - cashew, almond, hazel, walnut].. packing plak we offered by pcs.. 9 pcs, 16 pcs, 25 pcs, 35 pcs.. Box is premium paper (hard paper)
Anon : I wUd lik 2 oDer A 25pcs cHoc + wHite BoX + wHite ribbon .. HaU Mac wIL cAj me
Saya : For 25pcs choc, the price exclude delivery is RM50.. when do u need the chocs?
Anon : BY tHis wEeK.. LIsTen!!! i Wan 2 SePeraiS mY Fwen.. so Wil U DLvD dE ChOc AT His HoMe? So I PaID tHe BucK.. so ShE ScreAM 4 dAt SpRaiS.. CaM draMa LeWw PLaK..
Saya : Receipent add? the payment include postage is RM75.. the postage a bit pricey since the goods r very fragile 2 temperature.. can u gve me the exact date u want the choc should arrived? so i could arrange the shipment accordingly. The shipment will be done after ful payment..
(saya dah mula aura marah.. selalunya saya tak kisah sgt, saya masih boleh hantar without payment dulu pun takpe.. the way she approaching me makes me think twice to tolerate with)
Anon : wOW.. u JuZ saId 50 BucK.. THen increaSing dE Pr!ce..MaKe ME ThiNK 1 MoRE t!Me LA.. It's Out oF My BudGEt La..MayBe Les piEces Of Choc Make The Cost MoRe cheAper.. WuT do U ThINK
Saya : RM5o exclude delivery.. Im based at KL.. u can get the price of RM50 wo any delivery charge meanwhile im back to my hometown during raya..so for hurry delivery via courier, the charge shall be paid by customer.. the minimum order is 16pcs with price RM55 and box available green color only..
Anon : WeY kiTe disKas NnTY.. Aq Nuck Mkn JaP.. PeriOD
(perlu ke ko nak bagitau aku?????)
Saya : Kalau cik nak harga RM50 tu kena tunggu balik raya.. self collect di rumah saya
(saya dah mula malas layan...agak jht la tapi mmg saya dah mula sentap)
anon : aQ colLeCt UMa qO..ALaMaTNYe
*****************(dah masa solat,saya delay mesej tu gi solat jap*******************

Fasa Hangin satu Badan
Tetiba time solat saya terima Video Call.. saya ulang Video call...dengan takde salamnya si Anonymous ni berkata..

" HOI... MANA ALAMATNYA????? "

Saya dah sedari tadi sentap membaca mesej sengal ni

" Hello, klu saya bagitau sekarang pun dah boleh dapat ke coklatnya? saya balik raya pun 2 minggu lagi!!!"

Sebenarnya saya rasa tak patut juga saya tinggi suara kepada Anonymous ini, tapi apekan daya, saya mmg marah dengan cara beliau.. Saya mengharapkan anda melayan saya dengan bersopan santun (tapi kesopanan dan kesusilaan tu mmg patut ada dalam diri anda, ia tuntutan agama dan negara).. saya tak salahkan anda untuk treat saya sebagai penjual dan menganggap diri anda di pihak 'customer is always right'.. Tapi saya rasa setakat ini saya selesa membuat transaksi bersama2 orang yang baru saya kenali yang bersikap professional dan menjadi kawan juga bukan masalah..

p/s: Sekarang ini, untuk menyediakan pesanan anda juga saya rasa bermasalah...MAAFLAH.. anda cuma 1/1000... saya boleh jumpa 999 orang yang lebih berhemah untuk menjadi pembeli coklat saya...

9 comments:

Kokoa&friends said... Reply to comment

no manners..!!

ciketon fazya said... Reply to comment

agree...mmg rasa nak maki je...seb baik pose...

azzamoro said... Reply to comment

bongoknyer org mcm tu wey... sengal betul. mmg patut kena bahasakan neh..

cure32 said... Reply to comment

aiyoo

ni mmg kaki chating kat tv nih.
eton,klo ko sudi,aku nk tolong kaki kan org tuuu~ :D

len kali org mcm tuh,soh die koll aje nk tanye pape.peh tuh ko drag borak sampai ke ssubuh.biar die byr agagaggagagaa

ciketon fazya said... Reply to comment

zah - aku rasa cam nak je hantar di ke DBP wat khidmat masyarakat berbahasa melayu betul selama sebulan..

Syife - aku akan praktik kan pit...

klu kaki chatting pun, berbudi bahasa sket..

yah said... Reply to comment

sabar lah eton.. byk lagi ragam customer yg ko akan jumpa.. so, kene stat utk jadikan diri agak kayu la.. "masuk tinga kanan, kua tinga kiri" janji dapat duit dr dia..

Arfah said... Reply to comment

erm..dah la x reti mengeja. manners xde. dia dok kat dlm zoo ka???
sabar yek ton.. org2 x reti mengeja+xde manners ni tak berbaloi berurusan dgn dia. kang awak buat coklat rasa pahit jek sbb hati tak senang. kan? kan?

ciketon fazya said... Reply to comment

yah : takde la aku okeh je.. cuma aku nak dia tau erti berbudi bahasa..hehe idealistik sgt kot untuk bisnes eh???

k.pah : pengalaman sebagai student zoologi, kite tak jumpe lagi kat zoo tu ejaan gini gaya..plg teruk nak baca pun scientific term je..hehe.. takpe pun, cuma sorang je gini.. kite jumpa lebih ramai yang jauh polite dan berhemahnya mcm momma Lana yang selalu tempah dark choc dgn kite..hehe

mrswowwee said... Reply to comment

bdk x sekolah tu gaknye ton. eja pn x reti,adab pn xde...dok zaman batu gaknye.kalo aku la..mampos aku x layan.x dpt duit dia pn xpe.xde kempunan sgt duit dia tu kalo perangai bangang mcm tu.huhu aku plak emo