Pages

Wednesday, September 30, 2009

30 S3pT3Mb3R

Hari ni 30 hb September 2009...
mean klu lahir tahun 1982, skang ni umur budak perempuan ni dah 27 tahun...
Pada masa saya dah digomol2 oleh org yang excited2 dgn kelahiran saya, mak dia dah cuak2 takut terpikir2 bila dia nak lahir...12 hari kemudian baru la dia kuar...hehe

Errr sebenarnya saya cuma nak mengucapkan selamat hari lahir kepada my decade fwen , Cik Mimi.. today is her birthday...im wishing u'll always shading under Allah's bless, surrounded by lovely fwens and InsyaAllah will found a pious n generous soul companion...

p/s: i think u now knew the simptom of age transition eh???hehe

Monday, September 28, 2009

Hari raya

Selamat Hari Raya Eid Fitri, maaf lahir batin...[huuuuu cam sgt lambat for this wish...tapi raya sebulan kan????]...saya mmg tak berupaya nak melakukannya seawal mungkin atas sbb2 yang tidak dapat dielakkan langsung...huuuuhuuu

Tahun ni takde gambar raya since saya mmg tak dapat beraya kerana mengalami pakej2 ILI tapi alhamdulillah ia bukan... so sepanjang raya saya dikurniakan suara yang seksi dan pening kepala [maka saya guna alasan ni untuk berehat2 dan membuli adik2 saya yang tak berapa rajin untuk membasuh pinggan]..dlm pada tu saya masih menjalankan tanggungjawab saya sbg anak perempuan sorang yang kena tlg mak saya sediakan mknan dn minuman dan kemudian baring semula...

So mmg tak pergi beraya ke mana2 pun sbb saya merupakan warganegara M'sia yang bertanggungjawab kerana tidak cuba menyebarkan flu dan demam saya itu kepada individu lain [kecuali ma saya yang terjangkit sama sbb dia yg jaga sy sampai mlm...sian ma saya...]

Selama seminggu saya layan lepak tengok tv je.. habis semua rancangan saya khatam.. malah siap tgk ulangan lagi.. agak bosan juga sbb balik2 Duyung tak pun Congkak [apeda astro, byr mahal2 asyik ulang je.. dah la rancangan sama je ngan tv-tv arus perdana lain.. maka saya layan channel HISTORY lagi baik...]

Pada hari raya ke 7 demam saya terus baik bila Alfateh datang rumah...haha.. tq to my dear Alfateh...hopefully next year we could celebrate it together...^_^...

p/s: so jgn la marah klu entry raya ni takde pic... sbb mmg saya tak bergambar langsung time raya ni....huhu...oh ya kepada peserta Giveaway2 sorry for the delay..saya will update in short time.. sbb ada masalah teknikal sket..huhu

Sunday, September 13, 2009

Frenship bridge from Turkiye

Korelasi Turkiye dalam kehidupan saya sangat banyak...Bukan sekadar sehelai tudung turki..ia seindah alunan muzik zikir Maulana Jalaluddin Rumi...sehinggakan saya berazam, ada rezeki Insyaallah saya hendak menjejak kaki ke sana...

Oleh kerana selalu excited dgn apa saja yang berkaitan Turki, bila ada ape2 pameran berkaitan Turki..saya n Ahmad selalu berhasrat menyinggah, tapi kadang tak sempat..i..Hehe impian terlaksana bila ada booth Turkish ni di pameran buku di PWTC lalu..sempatla have short conversation with several Turkish..hehe siap letak catatan di guestbook lagi... Tapi rupenya simple note dalam guestbook ada kesannya di bulan Ramadhan 1430 ini...kenapa????

Both of us were invited to attend the Iftar Programme organize by Turkish Cultural Centre at JW Marriot Ballroom...
The programme 2 bridge Malaysia -Turkiye

The VVIP : it's also farewell to Mr. Ambassador

The head of Turkish Cultural Centre [we met him at pesta buku]

Turkish kids Rasa Sayang ING

The guest

Our table?

the food was superb..we enjoy the Mediteranian dishes..but we really appreaciates their rememberence to us as their fren even only new fren...

p/s :
  1. we've been thinking to make fren will several embassy around the world after this...hehe
  2. saya teringat poem Rumi yang Alfateh beri kepada saya sewaktu pertunangan kami..sgt terharu bunyinya..tq ^_^

Wednesday, September 9, 2009

Menang!!!!!

Saya jarang-jarang berkesempatan join giveaway especially giveaway bergambar kerana kesempatan menggunakan notebook saya hanya limited hujung minggu [selebihnya guna opis punya tapi kat opis sokmo prob nak upload gambar]... Di satu minggu di kala semua orang berpergian, saya menghabiskan masa join 2 giveaway iaitu My Rak Buku dan ILove Malaysia..

Tadi sesaje jelah check blog My Rak Buku nak tau result.. huhu tak sangka sungguh, walaupun dapat third prize... Wow sgt seronok..[huhu gelak2 kembang hidung]...

Semoga Allah memurahkan rezeki penganjur2 giveaway seantero blog (termasuk saya juga kan?????).. Oh ye giveaway Chocville dah hampir ke penghujung.. cepat2 la join.. tarikh tutupnya 13 Sept 09 jam 11.59pm...

Tuesday, September 8, 2009

Saya terjengkel

Saya bukanlah orang yang mengeja mengikut tatabahasa sepenuhnya.. tapi saya rasa saya tak lah lagi mencapai tahap dewa lagi merosakkan bahasa melayu..

Sebagai seorang peniaga online, saya akan kerap berkomunikasi dengan orang baru yang adakalanya tak pernah saya kenali pun sebelum ni.. Cuma adakalanya saya agak bengang bila mesej yang datang tu berbunyi :-

Anon : Salam, saya nak tempah coklat/ join kelas coklat? Macamana eh?(mesej ni telah saya lembutkan sedikit tonanya)

Memang takde masalah mesej begini.. tapi bukan lebih sopan sekiranya cik/ saudari/ tuan/ puan memperkenalkan diri atau menyatakan cara untuk saya mengalamatkan semula diri tuan puan? Bukan saya nak kata contentnya tidak beradap, tapi bagi saya ia lebih mudah jua untuk diri cik/ saudari/ tuan/ puan...

Tapi pada beberapa hari lalu saya terima mesej yang saya kira saya agak sentap. [ Walaupun saya memang bertanggungjawab untuk serve pesanan anda]

Fasa ada mood nak entertaint
Anon :SaLaM FazYa.. Aq *Z dR! #.P nuCK tempah HamPEr cOKlaT.. NtOK BesDey kWn aQ..
Saya : Salam kembali, siapa ni?maaf saya tak dapat nak catch up msg cik.. hamper choc camana yang cik nak?
Anon : msLHnya aQ nuCk tnYe qO leww .. aQ *Z daK #.P .. aQ surf BloG qo.. StOry sket kt aQ Ap cHoc qO aDE 2 dPersEMbahKan pD Aq..
(saya mula sedikit bengang.. tapi saya fikir saya masih perlu bersabar)

Fasa sedikit bengang
Saya : Ooo ok.. basically choc will offered with several flavor [ cream range - orange, strawberry, apple, bluberry, dragon fruit] and [nuts - cashew, almond, hazel, walnut].. packing plak we offered by pcs.. 9 pcs, 16 pcs, 25 pcs, 35 pcs.. Box is premium paper (hard paper)
Anon : I wUd lik 2 oDer A 25pcs cHoc + wHite BoX + wHite ribbon .. HaU Mac wIL cAj me
Saya : For 25pcs choc, the price exclude delivery is RM50.. when do u need the chocs?
Anon : BY tHis wEeK.. LIsTen!!! i Wan 2 SePeraiS mY Fwen.. so Wil U DLvD dE ChOc AT His HoMe? So I PaID tHe BucK.. so ShE ScreAM 4 dAt SpRaiS.. CaM draMa LeWw PLaK..
Saya : Receipent add? the payment include postage is RM75.. the postage a bit pricey since the goods r very fragile 2 temperature.. can u gve me the exact date u want the choc should arrived? so i could arrange the shipment accordingly. The shipment will be done after ful payment..
(saya dah mula aura marah.. selalunya saya tak kisah sgt, saya masih boleh hantar without payment dulu pun takpe.. the way she approaching me makes me think twice to tolerate with)
Anon : wOW.. u JuZ saId 50 BucK.. THen increaSing dE Pr!ce..MaKe ME ThiNK 1 MoRE t!Me LA.. It's Out oF My BudGEt La..MayBe Les piEces Of Choc Make The Cost MoRe cheAper.. WuT do U ThINK
Saya : RM5o exclude delivery.. Im based at KL.. u can get the price of RM50 wo any delivery charge meanwhile im back to my hometown during raya..so for hurry delivery via courier, the charge shall be paid by customer.. the minimum order is 16pcs with price RM55 and box available green color only..
Anon : WeY kiTe disKas NnTY.. Aq Nuck Mkn JaP.. PeriOD
(perlu ke ko nak bagitau aku?????)
Saya : Kalau cik nak harga RM50 tu kena tunggu balik raya.. self collect di rumah saya
(saya dah mula malas layan...agak jht la tapi mmg saya dah mula sentap)
anon : aQ colLeCt UMa qO..ALaMaTNYe
*****************(dah masa solat,saya delay mesej tu gi solat jap*******************

Fasa Hangin satu Badan
Tetiba time solat saya terima Video Call.. saya ulang Video call...dengan takde salamnya si Anonymous ni berkata..

" HOI... MANA ALAMATNYA????? "

Saya dah sedari tadi sentap membaca mesej sengal ni

" Hello, klu saya bagitau sekarang pun dah boleh dapat ke coklatnya? saya balik raya pun 2 minggu lagi!!!"

Sebenarnya saya rasa tak patut juga saya tinggi suara kepada Anonymous ini, tapi apekan daya, saya mmg marah dengan cara beliau.. Saya mengharapkan anda melayan saya dengan bersopan santun (tapi kesopanan dan kesusilaan tu mmg patut ada dalam diri anda, ia tuntutan agama dan negara).. saya tak salahkan anda untuk treat saya sebagai penjual dan menganggap diri anda di pihak 'customer is always right'.. Tapi saya rasa setakat ini saya selesa membuat transaksi bersama2 orang yang baru saya kenali yang bersikap professional dan menjadi kawan juga bukan masalah..

p/s: Sekarang ini, untuk menyediakan pesanan anda juga saya rasa bermasalah...MAAFLAH.. anda cuma 1/1000... saya boleh jumpa 999 orang yang lebih berhemah untuk menjadi pembeli coklat saya...

Wednesday, September 2, 2009

JUMUD

Saya baru tahu perkataan ini minggu lepas...[huhu lemahnya vocab saya..]
Untuk sesetengah tempat ia menggembirakan...
Tapi di ofis saya mengundangkan awan kelabu...
Kasihan tapi apakan daya..
Bagi individu seperti saya..
Hanya mampu mendengar dan melihat sahaja...

Mungkin ia pemangkin agar individu masa kini belajar dengan lebih bersungguh2 lagi...
Yang pasti satu masa kita akan JUMUD jua...