Pages

Sunday, February 19, 2012

Working with meringue is my hobby

Lemon meringue pie

Pastry
1 cup self raising flour
1 cup allpurpose flour
120g unsalted butter
1/3 cup castor sugar
1 yolk - white simpan untuk meringue
1/3 tsp salt
Ice water

Campurkan kedua2 tepung. Masukkan garam
Masukkan butter dan rub dgn tepung sehingga membentuk crumb.
Masukkan kuning telur dan adunkan sehingga doh boleh digumpal menjadi bola.
Sekiranya adunan masih berderai tmbh kan air sedikit demi sedikit menggunakan sudu.
Bungkus adunan dlm cling film dan simpan dlm peti sejuk.

Lemon curd - disediakan masa pastry rehat atau awal sehari.
2 lemon skin -grated
1 cup air
1/2cup lemon juice
3 tsp cornstarch
3 yolk - white for meringue
1 3/4 gula castor - saya guna 1 cup molases dan 3/4 cup castor sugar
2 tbs butter

Parut kulit lemon -ambil bhgian kuning sahaja
Perah air lemon. Jika xcukup 1/2 cup blh tmbh dgn air biasa.
Panaskan gula dan 1 cup air dalam periuk. Sementara itu kocak telur bersama air lemon. Masukkan cornstarch dan kocak lagi.
Bila air gula dh mendidih masukkan campuran kuning telur secara perlahan dan sentiasa dikacau.
Masak sehingga ia mengental. Masukkan butter dan parutan kulit lemon.masukkan dlm piping beg. Biarkan ia sejuk dlm peti ais.

Meringue - disediakan masa pastry blind bake
3 egg white
0.8 part of egg white castor sugar - jika putih telur 100g, gula ialah sebanyak 80g.

Roll pastry crust sejuk tadi dan masukkan dlm tin.
Sejukkan sebentar dalam fridge selama 5-10min
Blind bake ( bakar tanpa isi dan atasnya letak kertas baking diisi bijirin/kekacang) selama 12 min dgn suhu 170c
Keluarkan dari oven dan keluarkan kertas dan bijirin.
Sapukan putih telur pada pastry. Bakar semula selama 5min pada suhu sama - saya terlupa step ini :(
Bila pastry ready, masukkan lemon curd dan top di atasnya dengan meringue dan bkr semula pada suhu yang sama selama 30-35 min atau sehingga meringue browning.
Biarkan sejuk seketika dlm oven dgn pintu oven terbuka.

* tindakan memarut kulit lemon akan enhance lemon mengeluarkan byk air an lebih beraroma
* jus dari sebiji lemon dah memadai sbb saya guna dua biji husband saya kata " lemon custard ni kaw sangat!"
* tepung jagung bertindakan sbagai bhn pengental custard. Jangan terlalu banyak untuk elak rasa berkapur.
* step yang saya lupa tu juga step critical sbb ia menyebabkan pastry crust cepat soggy (lembik).
Published with Blogger-droid v1.7.4

4 comments:

Ribbon Clown said... Reply to comment

Fazya,

Meringue Lemon tart eh? My favorite.. Nak satu!

ciketon fazya said... Reply to comment

@Ribbon Clown

ahh...lama gila study recipe here and there..dah hadam baru berani try..hihihi

tp terbyk lemon juice..too tangy...

sila lah ambik..

Tina Othman said... Reply to comment

nyaris ada translation, sedap tak

kaktina tah kurun bila baru buatnya, sebab kurang sikit dgn lemon/oren ni semua

ciketon fazya said... Reply to comment

@Tina Othman

Sedap k.tina... Tanginess lemon tu complementary dgn meringue tu.. Next time fazya nk try guna markisalah...rasa markisa lmbut sikit dr lemon kot...hihi