Pages

Friday, February 10, 2012

Fruity Nutty Brownies

Korang anggapkan la blog ini macam buku resepi lebihan buku tulis budak abes sekolah... Lately memang isinya berkenaan resepi saja sebab tu je hobby ( kerja tetap ) kebelakangan ini....hihi

Hari ni nak share resepi brownies... Resepi ni asalnya di share oleh K.Del dari Spore kat group..so saya panjang2kan la resepi tu kat sini..

125 g butter
200 g dark choc - sy guna milk choc + 2tsp coffee powder
1 3/4 cup gula kastor - saya guna campur kastor dan molases
1/3 cup cocoa powder
1 1/2 cup tepung
3 biji telur
2 tsp vanilla essence
Nut mixture - saya guna almond strips dan raisins

Panaskan oven
Alas loyang dgn kertas dan griskan.
Ayak tepung dan cocoa powder. Gaulkan kacang dan raisins bersama tepung
Cairkan butter dan choc. Masukkan coffee powder.
Bila dah cair campurkan gula. Kacau.
Masukkan telur satu persatu. Masukkan vanila essence.
Gaul campuran tepung. Kacau sampai well combine.
Tuang dalam loyang dan bakar sekitar 30-40 min suhu 150c* (ikut oven sendiri)

Nota kaki ;
1. Brownies ni kek bantat so telur tu xperlu tunggu suhu bilik pun klu kuar dr peti sejuk.
2. Brownies klu dikurangkan gula akan jadi dry. So bila gula kurang teksturenya more to cakey.

Kalau malas buat boleh tempah kat saya

8x10inch = RM 30
8x5inch = RM 17

Harga tidak termasuk delivery charges. Tq.. :)
Published with Blogger-droid v1.7.4

2 comments:

Tina Othman said... Reply to comment

rajinnya ambik tempahan, kak tina baru cadang nak buat, yeay, nanti linkback ke fazya jelah, senang sikit

ciketon fazya said... Reply to comment

@Tina Othman hihi k.tina, iklan to regular customer...hihi

tp sedap resepi k.del ni...try la k.tina...:)