Pages

Wednesday, March 21, 2012

Wordless wednesday :Readymade sambal

Nak buat malas, nak guna pantas...haha


Balang kiri ialah sambal tumis biasa, cili + bawang merah dan putih yang ditumis sampai masak ; saya guna untuk goreng mee, meehoon, kue teow hatta pasta. Memandang sambal ni dah masak, saya hanya perlu 10minit untuk transform kn ia menjadi sambal udang atau sambal sotong atau sambal apa2 pun..


Balang kanan tu pulak sambal untuk ikan bakar...haha feel2 ikan bakar Kampung Baru konon.. Bezanya balang yang ini dilengkapi kunyit,halia dan serai.


Hai hai hai hai...tetiba not so wordless...hihi


Published with Blogger-droid v2.0.4

5 comments:

Psyche said... Reply to comment

oh, bijak ni. agak2 berapa lama boleh simpan ni eton?

kucingorengemok said... Reply to comment

eh idea bernassss! tapi ye la, nak buatnya bercinta... kang sekali tuang terus abis sebalang (hati suka orang makan abis, tapi otak kata penat kang kena buat lagi) how meh?

kucingorengemok said... Reply to comment

eh idea bernassss! tapi ye la, nak buatnya bercinta... kang sekali tuang terus abis sebalang (hati suka orang makan abis, tapi otak kata penat kang kena buat lagi) how meh?

ciketon fazya said... Reply to comment

@Psyche untuk kapasiti pemakan 2 org blh bertahan 1 bulan setengah dengan kekerapan guna 2-3 hari sekali...hihihi

oh each balang lebih kurang 900ml..

ciketon fazya said... Reply to comment

@kucingorengemok
haha klu yg mkn ayam masak merah hari2 sukar nk bg jwpn pasti....kihkih...

Tp kita mmg mengerahkan satu hari rajin untuk kemudahan masa hadapan

berakit2 ke hulu berenang2 ketepian, berajin2 dahulu bermalasan kemudian... Tetiba ada peribahasa...hihi