Pages

Saturday, January 1, 2011

Mulberry Cheese Tart

Satu ketika dulu, telah memaklumkan yang kami suka sangat makan mulberry... hoh lagi tambah excited rupanya makcik suami ada tanam kat depan rumah.. rupanya hari2 pergi kerja lalu depan pokok mulberry... Apa kan saya, kami ni umpama garuda patah sayap (tahniah team football, saya suka sbb dpt cuti!) selalu kempunan buah mulberry segar kerana terpaksa berebut dengan burung...

Tapi agaknya akhir2 ini burung cuba bersimbiosis dengan manusia.. pagi2 ni balik sarap (sbb mkn lontong sedap kena guna istilah johor okeh) nampak mulberry bergayut2... cepat2 petik sebelum ia disambar burung...


Syukur alhamdulillah.. ada juga rezeki kami makan mulberry segar dari taman.. kalau yang kaler hitam tu manis sangat.. yang merah pucat tu masam.. saya suka merah sbb rasanya campuran... mulberry2 ni telah pun dipelbagaikan menjadi...

Mulberry cheese tart

Disebabkan mulberry nya ada ciput aje.. nak buat cheese tart ni dah pikir dari semalam.. tapi nak beli blueberry kat Cold Storage tetiba terbeli Lamb Patties plak..dah duit tak cukup (kesiannnnnn!) .. Lebihan pastry yang lain2 tu buat la Chocolate Cheese Tart.. yela, kan tokey chocolate... hehe


Chocolate cheese tart

Sape yang kepingin boleh order.. tapi tak dapat la yang mulberry tu eh.. tapi diganti ngan blueberry... chocolate cheese tart tu anytime.. :)..

tips buat tart shell (ya walaupun kadang2 hangus, kadang2 pecah..yg penting it's homemade!) yang crusty, guna butter sejuk.. tak perlu biarkan dalam room temperature.. terus je campur pada tepung masa ia masih sejuk2.. (potong2 kiub dulu beli senang nak mix dengan tepung )..

3 comments:

kucingorengemok said... Reply to comment

o? pokok mulberry boleh hidup segar di 1malaysia kah? kupikirkan di tempat sejuk saja.

DrSinga said... Reply to comment

ha ah...
ingatkan paling kodi pun.. kat Kemeren Hailen..
..
ada ternak ulat sutera sekali??
:)

ciketon fazya said... Reply to comment

KOG : ya sangat segar.. ada 2 pokok lagi..

Dr.S : tu la..kite dulu ingat gitu juga.. sekarang save budget beli mulberry kering.. 1 bekas RM10 okeh.. (tapi masih beli pun)