Pages

Monday, January 30, 2012

Passion fruit cheesecake

I seldomly baked a whole cheesecake.. Since both of us love choc cake much much more.. But i just wanted to exerimenting with those passion fruit..

Hehe nyampah je kn speaking2 sbb buat cheesecake...haha..ok la kita cakap banjar.. Haha mmg lagi fail ok.. :p

Resepi cheesecake (saya guna tin 7")

180 g crumb biscuits
1/3 cup butter

Campurkan crumb biscuit dengan butter. Press pada dasar baking tin (saya guna bakinhg tin blh buka bwh tu atau guna spring foam).
Bakar selama lebih kurang 8-10 min 150c dan sejukkan

350g creamcheese
1/2 cup caster sugar
2 eggs
30ml cream
3 biji markisa (passion fruit) -ambil jus saja dan tapis bijinya
Half lemon juice

Whip cream cheese
Masukan gula.whip lg until fluffy
Masukkan telur.
Masukkan cream.
Masukkan jus markisa dan jus lemon. Whip sebati.
Masukkan bahan cheese atas lapisan crumb biscuits tadi. Bakar selama 35-40 min 180c menggunakan kaedah water bath (bain marie)

Memandangkan loyang ni boleh ditanggalkan,klu guna baterbath tanpa alas bwhnya xmemasal base cake korang jadi soggy..so alas dulu ye dengan aluminium foil.. Bila dah masak, cake ni kena simpan at least separuh hari dln peti ais dulu ok..

Topping atas buah markisa tu blh letak cam tu je atau rajin masak la jadikan jem..tapi saya suka gaya rustic ( saya malas!)....hihihihi... Ok till meet again in another recipe...daahhhhhhhh..

~My husband verdict : Secret Recipe, move aside!...~
Published with Blogger-droid v1.7.4

0 comments: