Pages

Friday, November 4, 2011

Either famous amos or chipsmore?


Selama mana saya berkahwin, selama tu juga lah saya mula baking.. Tentulah berterima kasih dengan hadiah oven dari kawan-kawan sekolah saya tu kan.. Walau bagaimanapun saya kurang membakar cookies.. jarang sekali malahan kuih raya pun saya tak buat walaupun dah dua kali beraya dengan suami dan oven sekolah ini..haha..

Saya cuba juga buat cookies macam famous amos yang famous tu..the taste is there but haha the look more likely to chipsmore..


Hehe melihat loyal customer saya makan dengan berselera sekali, saya berasa " fazya -1 : famous amos - 0"

Resepinya nanti la saya update.. Bencinta okeh nak edit2, padam2, adjust2 alignment post entry pakai handphone..

Update resepi :-

1 cup unsalted butter
1 cup castor sugar
3/4 cup brown sugar
2 eggs
2 cup flour
1tsp soda
1 tsp baking powder
a pinch of salt
1 cup of chocolate chips - i use lembaga koko chocolate
3/4 cup almond strip

sift flour, soda, baking powder and salt together. Put in choc chips and almond strip inside the flour.
Whisk butter with castor sugar and brown sugar until double up (the color turn out pale)
Put in two eggs and beat again
Pour in the dry ingredient and fold in until well mix
Let the batter rest overnite - > tp saya tak sabar try juga bakar sket..
Bake for 180 degre celcius for 12 min -> mine 150 degree celcius 12 min

Oleh kerana hari mengadun hari tu saya tak menyabar nak bakar, bila spoon sket je atas loyang, tetiba biskut mengembang tak hengat.. lepas tu adunan tu saya simpan overnite dalam fridge.. Infact menurut source resepi ni allthecook.com kata adunan blh simpan up to 4 bulan..hehe tp sy simpan seminggu je,bkr bila nk mkn..bila lepas simpan tu, senang je nk jemput-jemput adunan tu comel2, dan hasilnya comel2 macam biskut famous amos..:)

Published with Blogger-droid v1.7.4

2 comments:

azzamoro said... Reply to comment

nanti share resepi yer. nak cube lak bake cookies besar2 macam ni. hehe

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said... Reply to comment

salam, harap puan juri boleh jenguk cabaran ke 3 saya ye.. thnkassssssss a lotttttttt

http://mamasayanakmenang.blogspot.com/2011/11/cabaran-3-natural-atau-semula-jadi.html