Pages

Monday, December 19, 2011

Choc cheese brownies

Hari ini birthday adik saya no 2.. Chukey C (haha kitorg pun xtau kenapa frasa "chukey c" tu macam fun sungguh bg saya dan adik bongsu saya)
Semalam dia sebelum balik kampung sempat saya buat sebuku Choc Cheese Brownies.. Haha tu kira hadiah birthday..lalala...

Selama ni saya ralit meneliti resepi kek,jarang2 buat brownies..Secara specific saya pun xpasti perbezaan kek dan brownies..cuma tekstur brownies harus between cakes and biscuits.. Resepi brownies yang saya buat saya sertakan di sini :

Bahan2 :
A - choc part
250g butter
1 cup cocoa powder
3 biji telur
1 1/2 cup gula castor
1/2 cup fresh milk
1 cup tepung + soda bikarb + baking powder
100g melted dark choc

B-cheese part
250g cream cheese
1 cup gula castor
2 tsp jus lemon
1 biji telur

Cara2:

Cairkan butter
Masukkan cocoa powder dalam butter cair dikacau sehingga sebati.
Dalam mangkuk lain, whisk telur dengan gula.
Masukkan gula-telur ke dalam butter-cocoa powder.
Masukkan susu dan kacau sehingga sebati.
Masukkan tepung dan melted dark chocolate. kacau sampai adunan seperti adunan kek yg agak likat.
Tuangkan dalam acuan swiss roll dan bakar lebih kurang 20 min atau sehingga permukaan sedikit keras.

Sementara adunan A dibakar, sediakan adunan cheese (B).
Cream cheese dalam suhu bilik dipukul dengan gula castor sehingga licin.
Masukkan jus lemon dan masukkan telur.
Pukul sehingga sebati.

Setelah bahagian A dah keras sedikit permukaan atasnya, tuangkan lapisan cheese di atasnya ( tuang perlahan2, klu tak jadi telaga cheese).
Setelah lapisan cheese rata, ambil sedikit baki adunan A,masukkan dalam plastik piping dan di paipkan dalam garisan lurus atas cheese.Gunakan hujung toothpick untuk hasilkan corak.
Bakar lebih kurang 20 min atau sehingga cheese golden.

Kalau malas nak buat, boleh juga tempah dari saya.. Saya buat dua ukuran, terpulang anda mau tempah yang mana :)

Jika mau yang beratnya 1.5 kg ; dimensinya 10" x 8" x 2 " harganya RM 65.00

Jika mau yang beratnya 750g ; dimensinya 5" x 8" x 2" harganya RM 35.00

Semua order blh place within 2 days and self pick up di Dengkil ya.. Tq :)
Published with Blogger-droid v1.7.4

6 comments:

Psyche said... Reply to comment

saya pernah buat brownies once. dia adalah ala liat2 dikunyah. Tapi saya suka. hahahah.

kucingorengemok said... Reply to comment

part self-pick-up kat dengkil tu yang merudumkan semangat membeli, hihi

awak ada buat pricing kek lapis jambi? :D

ciketon fazya said... Reply to comment

@Psyche

Brownies ni gula kena lbh n xleh cut down klu nk chewy effect...tp mmg a bit manis la..hehe

ciketon fazya said... Reply to comment

@kucingorengemok

Jln2 dengkil adalah fun ape...hehe

Hehe nnt pricing k.jambi kita emailkan eh..tp membuatnya tu kena kumpul segala kerajinan thp max...haha

DrSinga said... Reply to comment

Psssttttttttt.....

1-1-2012 boleh wa self pick up balang dan makarun wa??

:)

ciketon fazya said... Reply to comment

@DrSinga

Blh bah..new year kami kt dengkil..tempat yg fun ni...hehe