Pages

Monday, December 12, 2011

Homemade pasta

Again im telling u im homemade freak!.

Kali ni saya try membuat pasta.. Saya cuba mencari alasan kenapa saya nk buat pasta sendiri sedangkan melambak2 pasta kt tesco atau giant nilai atau carrefour alamanda hatta mun seng dengkil pun ada.. Last2 saya beli ribbon edge cutter (benda alah macam cutter pizza tapi tepinya boleh buat potongan macam ribbon).. Bila dh beli alat, klu tak buat tu kang jadi kufur nikmat kan..hehe so saya spend satu hari untuk practice buat pasta..hehe

Macam zaman nak buat macaron dulu, kegentaran membuat pasta ni menyebabkan saya termimpi2.. Sangat gerun..tapi saya kuatkan juga tekad ( haha macam lah ada acara sukan nk buat pasta kan).. Saya pilih untuk buat ravioli sbb alang2 tu biarlah buat pasta yg ada filling...

Resepi doh pasta saya try resepi Tyler dari web Joyofbaking.. Tapi seperti ada penderhakaan juga sket2..

2 1/2 cups flour- saya guna 3 cups
3 eggs
1 tbs salt
1 tbs olive oil
Some water
Some flour for dusting

Mix semua ingredients except flour untuk dusting dalam mixer..
Mix perlahan2, masukkan air guna sudu sedikit demi sedikit..klu adunan dah form bentuk bebola atau crumbling..dah blh stop mix.
Satukan doh dan rehatkan

Bagi saya cabaran memasta bukan pada resepinya, tapi semasa menggelek doh itu.. Masa ni bahan rahsia seperti pati halia mustajab sekali disapu kt bahu..haha

Ravioli saya berintikan cream cheese + dill.. Manakala sosnya pula tomato marinara bersama daun selasih.. Saya buat ravioli half way sebab separuh masa lagi dah malas.. Akhirnya separuh adunan saya transform kepada flat pasta je..hehe

Secara keseluruhannya, homemade pasta mmg sedap.. Tapi membuatnya bencinta.. So dgn ini dimaklumkan saya masih lagi suka nk beli je pasta kt Giant atau Tesco atau MunSeng..hehe
Published with Blogger-droid v1.7.4

4 comments:

nurlisa said... Reply to comment

everytime you blog about food, rasa lapar!!!

pasta is my fave..jahat!!! haha.

ciketon fazya said... Reply to comment

@nurlisa

klu nk fun kena anggap making pasta juz like playing with playdough..

I lke pasta too.. Easy peasy menu kala mls. .

nurlisa said... Reply to comment

mana butang LIKE hehe

DrSinga said... Reply to comment

apesal pasta tu berjela-jela kat tepi piuk!!?