Pages

Tuesday, July 3, 2012

Frozen mango yogurt

Both of us memang penggemar ice cream tegar... Kemunculan tutti fruiti kat Cyberjaya tu memang macam benda paling menggembirakan... Hihi tp TF tu mengempiskan wallet uolls.. So kena la cari satu alternatif buat ice cream sendiri...:)

Hihi tapi since saya takde ice cream maker (kelip2 mata pada berkenaan).. So frozen mango yogurt ni dihasilkan dengan bantuan blender...hihi

::Resepi::
Isi dua biji mangga (dipotong dadu dan di frozenkan semalaman)
250g plain yogurt
2sudu kecil susu pekat manis * boleh diganti dgn madu

Blend semuanya sekali sampai smooth.
Boleh mkn straight lepas blend atau simpan dulu.

Suhu sejuk buah yang frozen tu akan hold tekstur jd mcm cream dan xrunny... Tp klu nak buat minum2 tak payah frozen kan pun boleh.. Cuma klu nk freezekan dari teksture runny tu, ice cream yg terhasil kurang smooth ada crystal2 ice.. Boleh juga tukar dgn buah2an lain, tp amount gula/madu/susu pekat manis tu adjust ikut selera masing2 yeh..

Ok selamat mencuba semua :)

P/s : modalnya 1/4 dari harga 1 tub kecik TF

Published with Blogger-droid v2.0.6

2 comments:

Psyche said... Reply to comment

sedapnya, eton!

ciketon fazya said... Reply to comment

@Psyche
have a try kp...kita lupa nk perah sikit lemon untuk enhance lg rasa mangga tu... Klu buat nnt perah lemon sikit eh..