Pages

Friday, July 20, 2012

Menu ramadhan #2 : Burger with beef patties top with sauted mushroom smear with cauliflower sauce

Assalamualaikum wbt
Hihi sebelum mood nk update menu ramadhan ke laut baik la mulakan sekarang...haha.. Padahal tadi dah moody jap sbb blog tetiba tertukar jadi koinoichi.info... Apesal ntah.. Maybe nk iklan suh tukar domain berbayar kot.. Maybe la..tapi mak cam tak kuasa je..

Ok menu ramadhan #2 ialah beef patties top with sauted mushroom and smear with cauliflower sauce.. Haha nama suka nak bagi panjang dua marhalah tau..

Tapi kali ni burger tak fully homemade macam hari tu la sbb rotinya roti beli.. So resepi hari saya ceritakan tentang resepi patties dan saucenya aja ya..

Resepi patties

400g daging cincang
11/2 tsp garam
2-3tsp black pepper
Daun bawang lebih kurang setengah genggam
Dua biji lada dimayang halus
Sebiji telur
2tbs minyak zaitun

Campurkan semua dan gaul sampai sekata.
Timbang kepada bahagian yang sama, dibulat2 kan dam dileperkan.
Panaskan pan atau panini grill sampai betul2 panas.
Griskan dgn minyak - sedikit sahaja
Letak patties atas pan.
Pan sear sampai kedua2 permukaan kelihatan browning caramelized.

Cauliflower sauce

Sebiji bawang
Semangkuk kecil bunga cauliflower (ambil bhgn bunganya sahaja.omit batangnya)
2tbs butter
11/2 tbs tepung gandum
500ml air
1/3cawan krim - boleh guna susu sejat
Garam
Blackpepper

Tumis bawang,  masukkan cauliflower dan air.
Biar sampai didih dan kisar guna hand blender.- kalau guna blender biasa sejukkan sekejap ye.
Gunakan pan goreng patties tadi masukkan butter dan tepung. Goreng tepung sampai sebati ngan butter dan masukkan cauliflower yg dan blend tadi.
Kacau sehingga mendidih dan pekat. Tambah air sedikit jika terlalu kental.
Masukkan krim, perlahankan api.
Season kan dengan garam dan blackpepper.

Sauted mushroom

Semangkuk shimeiji mushroom
Semangkuk cendawan tiram
11/2 tbs butter
Garam

Panaskan pan
Masukkan mushroom dan biar atas pan sehingga ada yg kelihatan kecoklatan.
Masukkan butter dan season dengan garam.

Bila semua elemen dah siap just assemble burger ikut kesukaan masing2..hihi.. Oh jangan lupa tomato potong ok.. Kang tak makan sayur suami kita akan bebel2 sedikit. Kalau nk rasa lemak lagi boleh tmbah cheese tp sebab lemak kt badan kami dah banyak kami tak letak cheese..hihi.. Tapi since homemade patties ni padat, sebiji burger pun dah sangat kenyang walaupun resepi ni dapat 4-5 keping quarter pound patties..:)

p/s : kalau tak letak daun bawang dan cili dalam patties tu pun takpe.

Kalau nak try uli roti sendiri, resepi rotinya di sini

Published with Blogger-droid v2.0.6

0 comments: