Pages

Wednesday, July 30, 2008

Langkawi 24 Julai - 28 Julai 2008

Hehe terealisasi perancangan percutian adhoc kerana dengan suka-suka telah pun terorder ticket flight ke langkawi secara suka2 hati..

Kami (saya, Amy n Fatini) masih lagi bekerja pada bertolak ke langkawi.. So dgn hampehnya pada petang tersebut kami ada meeting (i dont like that meeting).. and balik dgn tergesa2 kerana barang2 belum habis packing..Mujur Arifah bercuti dan dia telah pun membelikan kami semua Twister KFC (rupenya kena tunggu 45mins for that Twister..) pukul 8 mlm baru bertolak dari rumah sedangkan flight kami adalah jam 9.15 (gila lah).. Pada masa itu saya telah membuatkan En. Alfateh marah kerana dia telah pun menunggu saya terlalu lama (tq ye sbb tlg jgkan my JUJU)... sepanjang jalan dari Dengkil ke LCCT beliau tak mau bercakap dgn saya...(sedihnya..takkan nak marah sekarang, saya nak pegi niiiiii....) Bila dah sampai LCCT dan dikeliling rakan2 barulah beliau nak bercakap dan memandang saya...huwaaaaaaaaaaaaa....bila dah nak masuk depart hall sedihnya nak tinggal awak (next time kite g sama ye...)

Dok dalam flight.. huhu ada mamat ensem.. tapi bukan untuk saya (Fatini mungkin ok sbb dia still seeking)..Sampai Langkawi pada jam 1120... sesampai disana sudah ada keta sewa menunggu..untuk 24h 4Days = RM200.00 -> Wira...Then we're heading to the Resort named Twin Peak (again not Bab 1 kembar ok)..the room is quite ok for budget honeymoon (but honeymoon suggested tepi pantai la kan...hehehe)..Since the room actually for 2 (also include breakfast for 2), berhimpit la kat katil.. n breakfast pun 2 org lagi kena byr..tapi pada 1st day takde sape turun bfast sbb....BGN LAMBAT!!!!!

Oleh kerana bilik berdepan dgn swimming pool, maka teruja sekali nak pergi berendam dalam swimmning pool itu...wah gaya berenang stok2 Jeffrey Ong gitu...but using pelampung (kalau tak, tenggelam la masing2)...berebut nih ngan budak2 kecik naik atas darat pun dok pgg je pelampung tu...huhu...gaya renang melabuh sauh merupakan gaya yang telah dicipta sewatu percutian ini.. n sori to say to Fatini kerana terterajang u semasa u nak terjun tiruk tu...huhu

Pakej percutian di Twin Peak telah tamat n kami have to put extra payment if we wanted to stay there...But we decided to move other since kekonon nak rasa tido di tempat2 lain n tepi pantai...so we move on to Pantai Cenang, n cari la motel2 di situ...the rate aroud Cenang Beach is around RM75-RM120 (excluded breakfast).. tapi adalah hotel yang mahal2 yang include breakfast tapi diluar kemampuan kami..so pada hari ketiga kami tido di Tanjung Mali Motel..biliknya cukup besar, can obtain 7 pax at one time..but line telefon off..asyik emergency call je ...pantainya juga agak bahaya untuk bermandi manda sbb sgt curam.. so on the fourth day we decided to move again since we saw another motel was so nice to stay..Melati Motel.. the room quite small (everybody keep squeezing body like siput ->arifah said).. but beach view.. n line phone ok..complete 3G lagi..masa di motel ni barulah kami (saya dan fatini shaja) start beaching (pronounce correctly ok)

Tentang makanan pula pada hari ketiga kami pergi makan2 seafood (dah pegi pulau/laut, takkan tak makan seafood kan...)since this month i got kutu, then open table la untuk kanak2 ini..Kami makan di restoran Hj Ramli .. menunya :-
  • Nasi putih
  • Siakap 3 rasa
  • tomyam campur
  • sotong goreng tepung
  • kepah bercili
  • udang bercili
  • fruit juice

ketika ini kami betul2 makan n we budgeting probably harganya dalam RM120... bila bayar cuma RM92.. mmg rasa murah n kami balik dgn gembira..bila cakap ngan Cik Bah (saudara fatini, she said Hj Ramli quite mahal..haaa????? yang murah camana ya???).. so berdasarkan itu kami assume harga makan adalah sekitar itu n the next day we decided makan kerang bakar shaja (tiada hidangan berat) di Kedai Pesona (abg u la ni Tin!!!)..menu:-

  • 2 kilo kerang bakar
  • 4oogram sotong bakar
  • 400gram pari bakar
  • 2 biji air kelapa
  • 2 gelas fruit juice
  • 1 pinggan nasi (fatini shj)

Harga untuk semua ini RM70...mahal gila...tapi sbb takmau mengecilkan hati fatini, tak jadi la nak marah2 BF barunya ini..wink2***

Oh ye satu lagi kedai tapi saya lupa namanya..agak sedap juga.. nasi gorengnya, ayam gorengnya, tomyamnya.. mmg mantop.. (kedai ini berdekatan dgn Underwater World)

Berbelanja pula, huhu mmg byk berhabis (but bila check2 balik umah i bought nothing for myself except chocolatiee)..pada awal2nya seakan bernafsu nak beli perfume since the price have a deduction aroud 10% compare to KL price.. tapi sbb terasa lebih kurang sama,so tak jadi beli..tapi yang best mmg surounded by chocolate..kire2 untuk perbelanjaan coklat shaja mencecah RM200..mmg ramai sgt wanita2 yang rambang mata dengan periuk2 n pinggan2.. juga kain2 batik (plg tidak saya fahami, wanita2 kelantan juga excited beli kain batik..huhu shopping is a women therapy)

Memandangkan status langkawi sbgai lokasi pelancongan, byk tempat menarik lain selain daripada untuk membeli belah shj..so we've went to Cable car (adrenalin therapy), Galeria Perdana, 7 wells (ni tgk signboard je), Eagle feed (ni naik jambatan je sbb 1 boat :RM150.00 excluded trip to Kilim Geopark)

Oh ya saya mmg nak upload gambar..tapi sgt slow.. if u insist to see pics log to http://profiles.friendster.com/ciketon but maybe for my frenlist shaja..hehe

3 comments:

rahmat said... Reply to comment

thanks for dropping by on my fp..do appreciated!
p/s: btw..last visit langkawi 3 tahun lepas....rindu rasanya.

azzamoro said... Reply to comment

dah lame tak gi langkawi.. ingt masa thn 2 kt univ dulu... pas baby dah besar sikit nak gi aaa...teringin pulak..heheh

ciketon fazya said... Reply to comment

hehe zah..
blh..tapi tunggu baby besar..klu tak nnt sian sakit telinga naik flight..heeeeee