Pages

Saturday, July 12, 2008

U r paid to serve courteus.. please start ur word with please...

This early July we in our office heard a news about jiha's pregnancy (hehe thanks jiha, blh la ikut ur date as a guideline -> ni ja yang sebut..huhu).. Mmg happy la, makin hari, makin ramai yang kawen n now is the time to expand the cohort junior..

For sure as a staff jiha go for the check up kat klinik yang plg dekat dgn tempat keja kitorg ni.. (further more boss want us fully utilize kemudahan itu).. but unfortunately the staff mmg rude gile2...i do not know y attendant hospital or nurse (sori.. but i have to say n many people admit) especially gov hospital are so garang, bekeng n perasan best.. r just becozu r working at hospital u may think urself as so HEBAT..hello!!!!

No wonder our boss (who also a doctor) trained to have full of courtesy (memandangkan our main bisnes related to public aged 40 oldyears above). We r trained to facilitate our customer politely n in 'one door helping'...even kena marah, even tak bersalah pun, hati bungkam pun...we still talk n guide them with full of smile..Hello auntie (im calling u auntie becoz u r older than me) why can u be like that huh?....adakah kerana dia seorang staff yang kamu tak tahu warna tag namanya (di sini, warna tag nama tu membuat anda dihormati) anda bisa memarahinya n comunicate with her by using 'aku engkau'...

salah satu contoh ayat yang paling ketara kekurang ajarannya:-
"alah ko tu baru mengandung dan nak kecoh"

is that can be accepted if a front desk staff saying that kind of words to customer?.. maka dengan tidak sengaja teman saya menunjukkan tag nama yang berwarna kuning..baru la gelabah pihak klinik tepon balik mintak maaf.. wahai makcik, klu kami kejam we can report to ur superior the way u treat people coming to ur clinic.. everthough kami pekerja kontrak, we can access to ur boss easily sbb kami anak emas boss kamu.. hehe sori boss but i think they have to be QCed like us too...^_^

mungkin saya faham certain meberi alasan mereka penat bekerja.. but itu tgjwawab selepas kite dibayar setiap hujung bulan untuk kerja itu.. kalau nak marah2, anta surat berenti n pass over that job to anyone who's needed.. (ramai lagi people outside takde keja).. jgn ambik hak org, keja malas tapi gaji nak.. kerenah2 begini yang buat org menyampah ngan hospital kerajaan n mana2 jabatan kerajaan sekali pun.

Adakalanya sesetengah individu begitu sombong dengan status sebagai penjawat awam, bertaraf tetap dan berpencen..hehe rezeki di tangan Allah saya..bila2 masa boleh ditarik bila Allah berkehendak.. (berdoalah semoga kita dikasihiNYa)..


p/s: saya juga berasa marah dengan klinik tersebut kerana mengamalkan kronisme.. Padanla staff lebih prefer g panel..dah nak tunggu service sempat mati barangkali.. Buka mata hati dan minda.. sama2 kita perbaiki diri..

0 comments: