Pages

Tuesday, October 20, 2009

Ikan

Hehe entry ni bukan entry resepi..sebulan sekali je saya bagi resepi [haha malas masak ke????].. Pun bukan kerana ayah update cite ikan oleh ayah saya... [kan ayah saya nelayan..saya berbangga menjadi anak nelayan..]

Ikan adalah makhluk yang comel sekali..menenangkan... juga tak bising langsung.. [tapi saya masih suka bising ngiauan kucing2].. Pernah satu cubaan membela ikan di pejabat, tapi malangnya ikan tu sgt la fragile dan mati [ tapi saya kagum ngan Runcang (seekor ikan laga ), mmg sakan di torture x diberi makan (amy yang buat!)..setahun pastu baru mati..]

Sebenarnya banyak metafora kehidupan yang pernah saya dengar dikaitkan dengan ikan...yang terbaru..

"Sesuatu organisasi adalah ibarat seekor ikan, kalau busuk mata di kepalanya, akan busuk la keseluruhannya" [ tak salah saya terdengar masa saya sekolah2, tgk kat TV Dato' Sri Ling Leong Sik kot cakap gini.. huhu sejak bila saya notis ayat2 politician ntah]

"Walau hidup di lautan luas, tak terjejas langsung rasa isi seekor ikan" [ ni byk kali dgr, tapi saya tak tau ayat asalnya dari siapa..]

"Untuk menjadi hebat, kite mesti melawan arus... Hanya ikan yang mati akan hanyut mengikut arus.." [ni pun saya tak notis sape cakap..tapi saya paling suka statement ni...terasa jiwanya]

Indah betul ciptaan Allah..kalau ikutkan, dari pandangan sekeliling banyak perkara dapat di implemen dalam melalui ranjau kehidupan...Baru saya sedar selalunya* [penggunaan word kadang2* sebagai ganti adalah untuk menyedapkan hati je kerana ia selalu berlaku] saya [ ini juga selalu diganti dgn perkataan kita untuk mengelakkan terpukul hidung sendiri] hanya memandang sesuatu kejadian dari sudut fungsi sahaja dan bukan sifat mendidik..Hanya menanam doktrin di dalam kepala bahawa 'ikan sedap untuk di masak asam pedas sahaja [terutamanya ikan merah eh]' berbanding 'Maha suci Allah.. Allah maha Besar , tak masin langsung daging ikan walaupun berendam lama dalam laut'..

Err sebenarnya apa eh motif entri ni...maybe motivasi diri sendiri kot supaya jiwa saya tak mati mengikut arus perdana...

p/s: no wonder pemancing selalu quote " aktiviti memancing adalah untuk memupuk rasa sabar dlm diri"......hahahahaha sabar lah kepada isteri pemancing dan juga anak2nya...^_^

2 comments:

Arfah said... Reply to comment

Hahhaa..Bapak saya jugak kaki pancing satu ketika dulu... Pegi ke laut berhari-hari. Tapi nasib baik dapat ikan besar2, kenduri makan ikan berhari-hari. Tapi, tak sangka, kini suami saya juge kaki pancing.. Salu kena tinggal sorang2..Kini saya mengugut, cubalah pegi pancing, sebulan saya tak bagi pegang anak. Hehe..

ciketon fazya said... Reply to comment

haha..ni luahan hati anak kaki pancing..tapi klu suami kite kaki pancing pun kite ugut2 gak..haha

tapi sbb ayah kite dah terlalu suka memancing, dgn mak2 kite dia angkut..kekadang kite pun diangkut..hehe then kite suka buat trick sakit perut bila nk suh ayah kite cepat balik..kat tepi pantai minyak beku tu mana ada public toilet..nak tak nak kena la balik..huhu