Pages

Tuesday, February 23, 2010

Prihatin yang hilang

Haha tajuk takle blah....

Kalau tak termasuk hari ni, tinggal 11 hari lagi saya akan berpindah status [haha gelabah gile hari2 nak update tinggal berapa hari lagi]...Saya bersyukur alhamdulillah akhirnya dpt juga keputusan untuk bersama dengan orang yang dicintai walaupun beberapa kali [:p cam player tak hengat ] bertemu orang yang kurang tepat..

Insyaallah saya akan berkahwin pada usia 27 tahun [err mmg saya 27 thn lagi sbb saya lahir bulan september oke], mmg lambat je bunyinya kan.. sbb tipikal mindset untuk perempuan di Malaysia

"sekiranya anda seorang bergraduat, anda kena kahwin umur 25 thn paling tua.. kalau anda lepasan spm, dpt result terus kahwin lagi bagus"

Selepas tamat pengajian selain soalan dah keja atau tak, soalan ttg perkahwinan adalah soalan paling faveret di kalangan saudara mara atau pun rakan2 terutamanya bagi yang dah settle down bersama suami dan anak2 mereka..

Saya bukan menyampah sangat kalau orang nak tau status saya pun.. Memang pun kalau lama tak contact, ape salahnya nak tau sama ada kawan2 kite dah kawen atau dah ada anak atau dah ada anak baru.. Tapi kalau tiap kali tegur kat YM menanyakan soalan yang 'Bila nak kawen??' dengan kekerapan sebulan sekali... tu mmg BENGKEL la kan (gantikan B ke pada J).. sampai tahap saya Invisible kan YM saya sbb saya menyampah nak ber YM dengan si Polanah binti Polan ini..

Oleh kerana keprihatinan kawan sebegini, semasa menghantar kad kawen.. sblum siap kad lagi saya dah mintak alamat dia sbb nak inform dia 'Oke skang aku nak kahwin!'.. dapat alamat dia je, secepat kilat saya hantar kepada individu ini supaya dia dapat bergembira menerima perkhabaran hari bahagia saya... hehe tapi dah dpt kad, takde respon pun... [ walaupun takleh YM, she can text me anyway.. i didnt change my number since 8 years ago]

Saya takdela mendambakan rakan2 memberi respon yang thp menangis terharu pun bila saya jemput ke majlis perkahwinan saya.. tapi since keprihatinan dia sebelum ini menyebabkan saya 'expect' dia menangis kegembiraan la...

Bagi saya soalan2 status ke, anak ke klu nak tanya pun berpada-pada la..Bukan semua orang sebertuah diri kita dpt mengecapi semuanya seawal usia muda remaja.. Klu prihatin pun tanya sekali cukup la kan.. selebihnya keprihatinan anda lebih dihargai kalau tak terlalu kerap bertanya...

Kalau kita cuba meletakkan diri kita di dalam kasut orang yang ditanya, saya pasti anda juga rasa cam nak lempang2 je penanya tegar begini..

12 comments:

Hajar Bte Zainal said... Reply to comment

saya suke entry ini..kerana saya skrg berada dlm situasi ini..soklan2 yg kadang2 sedikit mengecikkan hati..(yelah kalau tiap kali jumpa..tu jekla soklan ko..mcm ko tak paham..itu semua adalah REZEKI Tuhan..kita ada kuasa ker??)..

pape pon eton..aku doakan majlis ko berjalan dgn lancarnyer..insyallah kita jumpa di sana!

ciketon fazya said... Reply to comment

betul..terasa siku sgt gatal nak luku penanya soalan..

sape yang ada bf tak kawen cecepat?
sape yang dah kawen tak nak ada bb cecepat?
sape yang dah belajar susah2 taknak keja best cecepat?

klu belum rezeki mmg kena redha... Mmg Allah tau mana yang paling baik buat kita..

hehe tq2.. nnt dtg rumah oke..

Psyche said... Reply to comment

tambah sket:

bila nak ada bb lagi satu? (sebaik sahaja bb no 1 berusia 3 bulan)

bb ada hisap jari kaki? tu maknanya nak adik la tu..

ha? pening kepala? ada loya2? ada isi lagi ke?

(kepala hotak taik idung masin dia. semua benda nak kait dengan 2nd pregnancy.)

ye. topik2 sensitif seperti itu hanya perlu dibincangkan sekiranya tuan punya badan membuka isu itu. sekiranya tidak, tak payah la tanye2. ada banyak lagi soklan lain boleh tanya.

(hajar, saya ada tak soal soalan jengkel begitu?? ampun ye, kalau terrrr..)

Hajar Bte Zainal said... Reply to comment

setakat ni member2 rapat yg bertanya tidak akan meninggalkan kesan yg parah pada aku..yg meninggalkan parut sekiranya org itu xberapa nak rapat pon ngan kita, tp once jumpa jek, nak tanyer soklan itu..sekali tanyer gua tak kisah beb!

ciketon fazya said... Reply to comment

betul..
may diorg merasakan mengandung tu macam beli air di vendor machine atau petik suis lampu je kot..

azzamoro said... Reply to comment

dia selalu macam ni la.

kalau tgh belajar - bile nak abeh belajar?

kalau dah abeh belajar tp belum keje - bile nak keje?

kalau dah keje - bile nak kahwin?

kalau dah kahwin - bile nak ade anak?

kalau dah ade anak - aik takkan satu anak je bile nak tambah lagi?

kalau ade anak lelaki or perempuan either one - bile nak dpt anak perempuan or lelaki pulak? aither one la

soalan takkan habis2 orang akan tanyer kecuali soalan ni orang takkan tanyer

BILE NAK MATI.

akekkeke

Nedrine said... Reply to comment

aku suke entry ni.pe yg ko ckp tu sme cm ape yg aku mksudkn.bongok jek ek..ko kire da trlepas satu soalan eton..hehe..ade lg mcm2 soalan smpai le kite tua n mati!!haha..

da nme orang n manusia mmg mcm tu...nk ckp diaorg risau dgn kite..ape lg??bg le duit ribu2 sponsor kawen kite..hehe..ala..diaorg ni kekadang bkn risau...diaorg cm eksyen jek da kawen.bajet mcm aku tak laku la..gi mati arrr!![emo sekejap..]

cure32 said... Reply to comment

hahaha suppa lah komen2 korang.tergolek2 bace!

AlFateh said... Reply to comment

salam habibati,

hehe lucu tp mmg betul entry dan komen kwn2 smua di sini,

kpd saudara mara atau sahabat handai yg caring tu, kdg2 trnampak ketulusan penanya... e.g stlh lama tak bertemu, itu pun stlh topik lain didahulukan

ttp soalan ni akan jd salah tempat, salah masa apabila tak semena2 di hadapan khalayak, dgn nada suara yg tinggi kita dibom dgn:
"BILA NAK KAHWIN, TUNGGU APA LAGI???"

aduh 'bila nak itu dan bila nak ini...' kdg2 penat jg tp ia brikan kita satu pandangan kdua ttg si pelontar soalan mortar td

monolog dalaman si dara atau teruna td, sama ada:
1."should i necessarily tell you why?"
2."caringnya, takde soalan lain ke"
3."mentang2 dia dah kahwin, dah settle down...siapa tak nak kahwin?"
4."stp kali jumpa asyik tanya ini je, apa masalah awak ni?"
6."soalan ni nada tanya ke nada sindir ye, apa motif ni?"
7."i'm doing great with my life, tq and and i don't have serious inferiority complex as u do"

what's next? we have the right to remain silent hehe

tak kisahlah apa bentuk soalan si penanya td, org2 spesis ni akan terus bertanya dan sesekali mereka perlu diperingatkan jg supaya lain kali sekurang2nya soalan bila yg irritating ni tak ditanya lg kpd kita... caranya, zahirkan monolog dalaman di atas tadi!

tanyalah lagi...hehe

ciketon fazya said... Reply to comment

wasalam habibi..
long time didnt see u.. hehe

err nak tanya u, BILA NAK KAWEN??? * wink2**

i suka monolog ke 7..

ciketon fazya said... Reply to comment
This comment has been removed by the author.
Psyche said... Reply to comment

gelak besar okey baca komen Azza. hahahha..

and komen En AlFateh penoh maklumat yang pastinya boleh digunapakai! =)
thanks for sharing.

and for both of you, congratulations on crossing off one of the many annoying questions (ask annoyingly from very annoying people) in life.