Pages

Wednesday, June 11, 2008

Gaji itu bukan mutlak rezeki kite

"Ko lainla, dah keja.. ada gaji... tak de la ssh payah pikir nak tercari2 duit...."




hehe bukan kah aku bekerja kerana nak menyara hidup aku sendiri??... Selepas beberapa ketika struggling untuk mendapatkan kerja... ( bila diingat semula, matlamat utama aku bekerja adalah nak byr loan study sbb aku serabut tgk surat PTPTipoooo...^_^) at last i've my own life yang agak selesa... Tak dinafikan berbanding others aku agak selesa.. ada tempat nak berlindung, ada keta (awal2 tu perit gak, bygkan la gaji RM1200 je nak pakai keta jgk.. tapi takde keta tak besh..pth kaki..huhu)




Aku bersyukur gaji aku tak la ditakat RM1200 tu lagi (kalau tak mau jadi takat didih..hehe) di kala harga minyak melambung..(eh betul ke aku dgr minyak nak naik RM4.00 Ogos nnt??.. siot ar...jom gi demo kat KLCC 12 Julai 2008 ni..all about petrol).. dlm gaji yang memadai dengan kelulusan aku tu (mak aku kata dia kena keja >15 years to get same level cam aku dapat..so pttnya aku rasa byk la kan???) sebahagiannya aku guna untuk byk hutang... loan blaja, loan keta, duit kutu, hutang kad kredit, petrol expense, top up hp,toll besraya (most frequent use), duit astro umah, sgt sedikit bagi kat mak aku, sedikit saving n kadang2 pinjamkan orang (im not ah Long or ceti)..kesemua ni aku byr n left in hand ada la dalam RM400 sometime less then this (ni masa 29th or 30th every month)... bila aku ckp fakta tu pada Mr. Al Fateh, dia terkejut n risau2.. "cukup ke sampai hujung bulan?"


Cukup atau tak tu sgt subjektif..aku pun actually tak pasti sbnrnya amaun tu cukup atau sebenarnya lebih dari cukup..sbb kadang2 dtg jgk rasa susah hati duit tak berapa ada, tapi aku masih boleh bergumbira.. kadang2 time rasa sesak sgt, ada plak hamba2 Allah yang nak bayar balik hutang kat aku...(hehe again im not Ah Long ok...^_^)..


Adakalanya aku bosan jgk sbb terlalu byk benda nak dibayar.. bila difikirkan semula, apa2 yang aku byr tu ada sumber rezeki kepada org lain... (yg tukang uruskan hal bank keta aku tu pun nak jgk gaji..)tapi sbnrnya aku bukan marah kat golongan pekerja ni..they all tu cam aku jgk...


but yang menbungkamkan aku adalah golongan kapitalis, kononnya wakil2 golongan marhaen (hehe Mr. Al Fateh im trying to use words yang pelik ke???).. senang kata yang kaya2.. They all senang je cakap sbb they all tak terkesan dek kenaikkan minyak ni... tapi yang cam aku? (or suppose to say yang lebih tiada dari aku).. ape cer?????


This morning i've heard a news in radio that the government will pay our salary twice.. (it doesn't mean gaji increase, they just divide into 2, half end of the month and the other half take another fortnight)...Jus go with the flow to this 'try n error' governant..


i like this graphics..

1 comments:

azzamoro said... Reply to comment

gaji aku pun sikit..tetiap ujung bulan tinggal serdak jerk..heheh..:P