Pages

Monday, June 30, 2008

RINDU

Mudah kata tiap2 hari kami jumpa...
But since last friday,
Im alone...
Even kakak2 di Gombak tu heran kenapa saya datang sendiri...
" Eh! sorang?"
Huhu sedihnya...
Hari2 dihujung minggu saya juga bekerja, tlg makme kat kedai..
Malam takleh tido sbb flu..hard breathing
n once again saya ke ofis hari ni ngantuk2..........

Snap this pics yesterday using notebook camera..making funny faces..he is my dear cousin Mohd Daniel Mukhlis

I miss my financial controler...
But today, window shopping alone... saya terbeli sesuatu..(sy tau awak geleng kepala, tapi nnt mesti awak tau, nice fragrance...^_^)

Saya terbeli this things...hehe sori..nak masuk Parkson Alamanda kena lalu depan kaunter perfume dulu..hehe (alasan ke?).. Tapi mmg perfume yang selalu tu dah nak abes...takpe kan?????...^_^..Hehe padanla tutup pandangan bila saya terhadap Esprit outlet tu...so tempting..warggghhh..

Im working on something...can't wait to let u know...

Sunday, June 29, 2008

peluang hanya sekali

Mungkin dah tiba waktunya for me to grab the opportunity....
No harm to try something new...
Lately byk benda telah membentang depan mata aku since aku berhasrat menginvolvekan diri doing internet bisnes...
cuma perasaan takut, gelabah, malu.......

Credit to Al Fateh who dragging me into this, Ayah n ma lending me capital,Makme to multiply the opportunity, Amy being so supportive, K.aida who always being my first customer.Im trying to expand myself as internetpreneur.. ^_^

Qaseh is my 1st product...
New product will be posted in short time...wait arr....

Tuesday, June 24, 2008

Malaysia Indah menawan: Port Dickson

Minggu lepas my family had a short vacation to PD...after a while tak pegi berjalan, pas ayah pencen ni baru dapat berjalan bersama-sama..Planning awal konon nak having a vacation kat pulau2..(yeye suh fatini survey pulau best kat ganu..) tapi memandangkan harga minyak naik, ayah decided to go to PD..in the middle between Johore and KL..



Then bila comes to weekend, PD ni mmg penuh ah..maklum jela, secara logik akal..hamba2 yang menginap di bumi Allah kota metropolitan KL ni mmg akan berpusu2 pegi PD sbb its nearest vacation venue..kalau tak book hotel or rest house awal alamtnya tumpang tido masjid la... awal2 adik konon nak book Regency Apartment..tapi mak ai...RM400+ semalam..so aku dikerahkan untuk mencari temapat tido yang tak la melampau2 sgt budgetnya..



So sesudah puasa surf internet, n juga tepon tanya for reservation..i got this place, Tg Biru Condominium..RM200 in weekend, consist 3 bed in 2 bedroom which may obtain 8 person in one apartment..aircondition (that's y my flu getting worst)..ada dapur n refrigerator + pinggan, cawan, sudu, garfu, periuk, kuali...ada tv but no astro..swimming pool in front house..someside facing the ocean (its a lagoon actually)..with all this facilities i think its quite ok for a budget holiday..(aku terasa aku leh geng ngan mamat Qi, Destinasi Budget 8TV)



Mengikut perancangan i have some plans with my opismate for another vacation..short distance vacation also long distance vacation..wait for my updates for those places..Im sharing with u for free ya...^_^



there's where we sleep...

i luv this stuff

No more bored time at home...





On 22/06/08 i made an investment to this stuff...(huhu RM100 kuar dikala duit paras hidung..gaji lum masuk lagi...:p)..

No more menggunakan harta pejabat...(all this while aku guna harta pejabat update blog...sori prof..hehe)

Pasni benda yang aku concerntrate nak adakan is self own notebook, DSLR or at least prosumer camera..Hehe aku bukan Mis Gadget, tapi i need technology to start my plan...But of course la instead all this stuff another thing to define is my lovestory..^_^
I hoping my plan goes smoothly dan flows..I do not know until when i could stand to work this environment of work...i quite tired do reporting n meeting..(i hate those 'ting' sound..hehe).. The only reason y i could manage those hard feeling is bcoz i have one headed (is it = sekepala???) frens..

Monday, June 23, 2008

Ada apa dengan KURMA

a. Yang Dipilih Para Rasul
Lebih 1400 tahun buah yang berkhasiat ini dianugerahkan kepada manusia dikenali menurut sejarah. Masyarakat seluruh dunia kini mengiktiraf buah yang tahan lasak atas kemampuannya tumbuh di padang pasir dari Timur Tengah Arab ini sebagai makanan wajib harian atas keberkesanannya dalam memberi tenaga, membantu memperkemaskan sistem fungsi tubuh dan otak.


b. Sejarah
Dalam sejarah Islam, antara fakta yang amat popular mengenai kurma yang amat tinggi khasiat ini adalah catatan sejarah Saidatina Maryam ‘Alaihissalam ketika mahu melahirkan Nabi Isa ‘Alaihissalam dirakam di dalam Al-Quran; (Ketika ia hendak bersalin) maka kesakitan itu memaksanya (pergi bersandar) ke pangkal sebatang pohon tamar (kurma);
Al-Quran [17] Surah Maryam [Ayat 23]


Lalu ia diseru dari sebelah bawahnya:
"Janganlah engkau berdukacita (wahai Maryam), sesungguhnya Tuhanmu telah menjadikan di bawahmu sebatang anak sungai.”
Al-Quran [17] Surah Maryam [Ayat 24]


Dan gegarlah ke arahmu batang pohon tamar itu, supaya gugur kepadamu buah kurma yang masak. Maka makanlah dan minumlah serta bertenanglah hati dari segala yang merunsingkan.
Al-Quran [17] Surah Maryam [Ayat 25- 26]

Kurniaan umpama hadiah dari Allah untuk kita
Jika dari sudut logik akal manusia, seorang ibu yang baru bersalin perlu mengamalkan gabungan pelbagai jenis makanan untuk menggantikan kembali kepada si ibu yang kehilangan banyak tenaga dan darah, tetapi kesemua itu Allah lengkapkan hanya dengan satu jenis makanan yakni Kurma.
Kurma tinggi kandungan Tannin (Vitamin B1) yang mana digunakan dalam perawatan sebagai pencuci bagi mengatasi masalah usus. Dalam bentuk cecair, sirup dan kanji, kurma mampu membantu mengatasi masalah sakit tekak, selsema, katar bronkus dan diambil untuk meredakan demam dan pelbagai masalah berkaitannya. Ia juga satu amalan tradisional yang dipercayai mampu mengatasi masalah toksin alkohol. Biji kurma juga digunakan dalam beberapa rawatan tradisional. Kebiasaannya seorang Ibu perlu berpantang pelbagai jenis makanan semasa hamil dan selepas bersalin bagi memastikan badan Ibu dan bayi berada dalam situasi terbaik.
Jika kurma amat sesuai untuk ibu-ibu hamil dan selepas bersalin dalam menambah tenaga, darah yang berkurangan dan sistem pencernaan yang terbaik, sudah pasti ia baik untuk diamalkan oleh semua golongan usia..!
Allah Subhanahu Wata’ala memerintahkan Saidatina Maryam ‘Alaihissalam memakan buah kurma, sudah pasti ia adalah kurniaan terbaik dariNya dengan berfirman kepada Saidatina Maryam ‘Alaihissalam; “bertenanglah hati dari segala yang merunsingkan..”.
Bayangkan seorang Ibu yang bersalin keseorangan di padang pasir yang terpencil tanpa bantuan orang lain. Dalam keadaannya yang lemah lagi tidak berdaya akibat bertarung nyawa dalam melahirkan anaknya, kehilangan tenaga dan kehilangan darah yang banyak sekali..

c. Keberkatan Makanan Pilihan Rasul, Ulama’ & Ahli Ibadah
Daripada Salman ibn 'Aamir, “Sesungguhnya Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda: Jika salah seorang di antara kamu hendak berbuka puasa, berbukalah dengan kurma sebab kurma itu barakah (berkat), kalau tidak ada maka dengan air kerana air itu bersih dan suci.” (Hadis riwayat Abu Daud dan At-Tirmizi)
Sabda Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam: “Sebaik-baik makanan sahur orang yang beriman adalah buah tamar” (Hadis riwayat Abu Daud)
Diriwayatkan daripada Abu Musa r.a. katanya:
"Anakku lahir, lalu aku membawanya kepada Nabi s.a.w. lalu baginda menamakannya dengan nama Ibrahim dan meletakkan pada lelangitnya (bertahnik) dengan buah kurma. (dijelaskan tambahan dalam riwayat Imam Bukhari) “.. maka Baginda Sallallahu 'Alaihi Wasallam mendoakan kebaikan dan mendoakan keberkatan baginya, lalu menyerahkan kembali kepadaku." (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)


d.Kesihatan & Kekuatan Jasmani & Ruhani
Kurma Menenangkan Perasaan
Di dalam Al-Quran Surah Maryam Ayat 26, Allah Subhanahu Wata’ala berfirman kepada Saidatina Maryam ‘Alaihissalam; “..bertenanglah hati dari segala yang merunsingkan”. Cuba renungkan bukti saintifik ini yang ditemui oleh mereka yang pakar;


“Amalan Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wassallam memakan tamar (kurma) adalah baik sebab ia mengandungi karbohidrat tinggi, di samping asid amino, antaranya triptofan yang didapati boleh menenangkan perasaan”. -Dr Suriya Osman¹.
[all this while, kite ingat makan coklat boleh tenangkan perasaan..tapi klu mkn kurma akan jadi pakej..jiwa tenang, pahala pun dapat...^_^]

e.Kurma Memelihara Kesihatan
Berdasarkan kajian kimia dan fisiologi Dr Ahmad Abdul Ra'ouf Hisyam dan Dr. Ali Ahmad Syahhat, data berikut diperoleh ².

Memakan ruthab dan atau tamar ketika berbuka puasa akan menambahkan peratus kandungan glukosa dan sukrosa dalam badan. Penyakit anemia (kurang darah) akan berkurangan dan tubuh tidak pucat. Ketika perut kosong, saat itulah makanan yang mengandungi nutrien glukosa dan sukrosa akan mudah dicerna dan diserap secara cepat dan maksimum. Jadi, kandungan glukosa dan sukrosa dalam ruthab dan tamar yang banyak itu menjadikan proses mencerna dan menyerap di dalam badan sangat mudah. Ia berserat tinggi, mengandungi kalisum, potassium, folate, vitamin A, B, B1, B2, B3 C dan E, bebas lemak dan bebas kolestrol. Amat Membantu Dalam Mencegah Penyakit Kronik Seperti Jantung & Kencing Manis.

"Dari segi perubatan, amalan memakan kurma setiap hari boleh mengurangkan risiko seseorang itu diserang penyakit kronik seperti jantung dan kencing manis kerana mengandungi zat galian seperti potasium, kalsium dan zat besi yang boleh menyihatkan sel darah merah". Prof. Madya Aslah Zain.³

info dari ANAEDAR: penyedia formulasi QASEH

makanan al quran + sunnah (QASEH)

I been introduce to this makanan berfungsi last April.. we went to the Headquarter to get prior info regarding this.. This product name as Qaseh (gabungan Quran dan Sunnah) memandangkan formulasi kandungannya adalah makanan2 yang dinyatakan dalam Al-Quran dan Sunnah Nabi Muhammad S.A.W...
Kalau diteliti daripada kandungan2 yang terdapat dalam formulasi ini Masyaallah semuanya telah dijanjikan kebaikan daripada Allah dan Rasulnya. Melalui pemakanan Qaseh ini kita semua dapat memartabatkan amalan pemakanan yang "halal lagi baik"

Kandungan utama Qaseh :
  • Madu
  • Air Zam2
  • Kurma
  • Buah Tin
  • Buah Zaitun
  • Saffron
  • Habbatus sauda

** bagi Qaseh Adinda terdapat campuran herba yang khusus untuk wanita

**Bagi Qaseh Kekanda dicampurkan herba untuk lelaki

Qaseh sesuai diamalkan kepada semua lapisan masyarakat (even non muslim pun dialu-alukan untuk mengamalkannya). Disyorkan kepada :

  1. Ibu mengandung : Insyaallah mengurangkan potensi uri turun, memudahkan bukaan untuk bersalin, mengurangkan komplikasi lain2 penyakit sewaktu melahirkan.
  2. Ibu yang menyusukan anak
  3. Pesakit Asthma : Madu merupakan penawar/pelega ashtma
  4. Resdung dan Selsema
  5. Individu yang sibuk bekerja dan memerlukan tenaga yang byk (Ustazah Siti NorBahyah n her husband pun sudi jadi duta sbb rasa berkesan untuk lifestyle mereka)

Formulasi Qaseh bukan sahaja mengandungi bahan2 yang tersebut diatas, malahan ia enrichment formulanya adalah doa2 dan zikir2 ayat suci Al-quran, pengilangannya berdasarkan 'Amalan Pengilangan Islam' (IMP) yang pastinya lebih bersih daripada standard GMP (Amalan Pengilangan Baik)

Harga bagi sebotol : RM 71.90 + buku panduan amalan pemakanan Qaseh

Sebarang tempahan boleh berhubung/sms dengan Ahmad Zulkifli (012-9444646) atau Faziatun Nisa (012-7147126)

[Bagi penduduk kawasan Bangi, Dengkil, Putrajaya,Banting boleh menerima penghantaran ke rumah ]

ni Qaseh yang saya makan dah, that's y tinggal separuh.saya jamin ia sedap dan mengenyangkan. Untuk org yang kerap batuk Insyaallah pas makan akan rasa lega.. boleh tgk iklan kat TV9 n dgr promo kat radio IKIM.

Tuesday, June 17, 2008

Fazya, nnti buat kan la blog untuk mak...

That's wat Mr. Al Fateh keep asking me to do...(ermmm in progess sayangggg..hehe)
Buat sementara... u may see the artworks at

i already do my job kan... eventho always late...:p

Wednesday, June 11, 2008

Gaji itu bukan mutlak rezeki kite

"Ko lainla, dah keja.. ada gaji... tak de la ssh payah pikir nak tercari2 duit...."




hehe bukan kah aku bekerja kerana nak menyara hidup aku sendiri??... Selepas beberapa ketika struggling untuk mendapatkan kerja... ( bila diingat semula, matlamat utama aku bekerja adalah nak byr loan study sbb aku serabut tgk surat PTPTipoooo...^_^) at last i've my own life yang agak selesa... Tak dinafikan berbanding others aku agak selesa.. ada tempat nak berlindung, ada keta (awal2 tu perit gak, bygkan la gaji RM1200 je nak pakai keta jgk.. tapi takde keta tak besh..pth kaki..huhu)




Aku bersyukur gaji aku tak la ditakat RM1200 tu lagi (kalau tak mau jadi takat didih..hehe) di kala harga minyak melambung..(eh betul ke aku dgr minyak nak naik RM4.00 Ogos nnt??.. siot ar...jom gi demo kat KLCC 12 Julai 2008 ni..all about petrol).. dlm gaji yang memadai dengan kelulusan aku tu (mak aku kata dia kena keja >15 years to get same level cam aku dapat..so pttnya aku rasa byk la kan???) sebahagiannya aku guna untuk byk hutang... loan blaja, loan keta, duit kutu, hutang kad kredit, petrol expense, top up hp,toll besraya (most frequent use), duit astro umah, sgt sedikit bagi kat mak aku, sedikit saving n kadang2 pinjamkan orang (im not ah Long or ceti)..kesemua ni aku byr n left in hand ada la dalam RM400 sometime less then this (ni masa 29th or 30th every month)... bila aku ckp fakta tu pada Mr. Al Fateh, dia terkejut n risau2.. "cukup ke sampai hujung bulan?"


Cukup atau tak tu sgt subjektif..aku pun actually tak pasti sbnrnya amaun tu cukup atau sebenarnya lebih dari cukup..sbb kadang2 dtg jgk rasa susah hati duit tak berapa ada, tapi aku masih boleh bergumbira.. kadang2 time rasa sesak sgt, ada plak hamba2 Allah yang nak bayar balik hutang kat aku...(hehe again im not Ah Long ok...^_^)..


Adakalanya aku bosan jgk sbb terlalu byk benda nak dibayar.. bila difikirkan semula, apa2 yang aku byr tu ada sumber rezeki kepada org lain... (yg tukang uruskan hal bank keta aku tu pun nak jgk gaji..)tapi sbnrnya aku bukan marah kat golongan pekerja ni..they all tu cam aku jgk...


but yang menbungkamkan aku adalah golongan kapitalis, kononnya wakil2 golongan marhaen (hehe Mr. Al Fateh im trying to use words yang pelik ke???).. senang kata yang kaya2.. They all senang je cakap sbb they all tak terkesan dek kenaikkan minyak ni... tapi yang cam aku? (or suppose to say yang lebih tiada dari aku).. ape cer?????


This morning i've heard a news in radio that the government will pay our salary twice.. (it doesn't mean gaji increase, they just divide into 2, half end of the month and the other half take another fortnight)...Jus go with the flow to this 'try n error' governant..


i like this graphics..

Tuesday, June 10, 2008

blogging for photo


hehe continuing sitting in front of PC and write for another day..


I just surfin' to one blog which i saw in Qistina frenster page. Qistina is a fren of mine who luv camera very much... n she had a lot of fwen working with camera.. i think this fabulous fotographer also her fren named Anna-rina (i saw some articles in mags abt this phographer.. but cant deny her shot so luvly n sweet..pls click to see http://anna-rina.com/blog/)

suprisingly while keep surveying a blogs and site to find wedding photographer, terjumpa 1 site based in BP..the opis actually is nearby my house. so snang la sket.i have an alternative not to pay the accomodation kan?..hehe.(click to http://nourarahmat.fotopages.com/)
I hope i could polish my touch life her and also several photographer which i always viewed their blogs and site... i could view the world thru the lenses... picture could tell u a thousand words.. hehe actually i also kena marah ngan my guru sbb always skip class... =p..
p/s: di atas adalah self potrait yang i luv to see.. like wat Qistina always said.. ' ciketon luv her own pics =P '... yes I AM!!!..* wink*

Monday, June 9, 2008

my second blog..

hyee.. i don't know wheter i supposed to have second blog or not...but its actually 1 way for me to expand my circle instead friendster circle to my lost long fren n maybe to find to fren...

I've been paid to sit in front of PC and ensure all the reports or proposals are done before meeting. And now one more thing instead of reports, i've to work on the company publication to all participants... (lately so many people interested to our project get overexpectation... we need this publication to clarify wat our research about..<--- moral of the story : don't ever heard to rumours..^_^)

Reports or proposals purpose:
While preparing a report, understanding wat inside the boss head is more important than wat is in ur head...hehe...must think outside the box boxes...plus++ if u have several superior and must satify each of them... (usually we called them as 'kurang kasih sayang'... nak perhatian kite la tu)
If come to proposals matters, 2 thinks which importants to be noted is satisfying the bosses and also subordinate welfare r being taken care of... The bosses expect we can define and ask the subordinate to work with the full force (maximise the working time and minimise the leisure time -> hit the targets) while the staff dah naik lemak being pampered already ( is it becoz we are always hard thinking takut diorang penat????) sometime this position making me feel we r in the position between 2 elephants...haha.. boss suka mengamuk and staff suka merungut...siot je..
Publications :
this is my main business now (starting from may).. at first they only want it printed on a A4 bothside..after several time showing the draft in the meeting (FYI we have weekly meeting usually with the directors, now we already have small BOSS but cant make any desicion. so total =3 bosses).. last meeting with the highest director, he suggesting several option of input to be alocated in the publication... but the small boss wanted all the option become compulsory.. now the publication (still in draft) become 8 pages instead of 2...haha hopefully i will get some ideas while posting in blogs...haha
Oh ya last week the government informed that petrol now is RM2.70 (incrreasing 78cent. last price was RM1.92).. Thank you to the MALAYSIAN GOVERNANT being so kind to us.. so now the expenses for petrol a month is increasing from RM200/month <-- this is before last wednesday) now at least must put a side RM300+ for petrol only... mujur keta tak mahal.. kalau keja samapai mati nak layan keta shj..
Now i've been thinking about side income becoz i don't feel i could survive with the Pegawai Sains salary...arrrggggghhhhh....O_o