Pages

Thursday, January 22, 2009

Antara coklat dan berenang

Ketika ini saya dalam dilema antara kedua-dua kelas ini...

PRO:
Saya ingin sekali belajar membuat coklat..dalam cabaran masa kini dimana kita sering dibukakan dengan ketidakhalalan makanan yang siap di kedai..sejurus itu saya bercita-cita pandai buat coklat sendiri supaya generasi saya dapat menikmati zaman anak2 dengan memakan coklat tanpa keraguan...Itu matlamat jangka panjang, far sighted lagi saya berhasrat untuk tak bekerja gomen sampai pencen..maka nak tak nak saya mesti cari satu kemahiran bukan???

Kelas berenang adalah impian saya sejak kecil..saya adik beradik 'hantu' laut [maknanya mmg gile mandi laut]..malangnya kami failed bab2 berenang..lagi2 saya..saya takut gile nak buka mata dalam air walaupun saya ada sedikit keberanian untuk floating..kalau pejam mata je camana nak berenang kan...penah juga satu masa saya bercita-cita nak masuk Explorace..tapi mimpi la sbb tak tau berenang kerana saringan awalnya mesti pandai berenang..

KONTRA:
Belum tentu lagi saya berjaya untuk merealisasikan far mission saya..tapi siapa tahu bukan..klu tak pecahkan ruyung camana nak ada sagu...saya tak nafikan terasa agak mahal nak mengeluarkan budget yuran pembelajarannya..tapi tanpa pengorbanan susah nak berjaya...saya dikhabarkan saya boleh juga belajar skill ini di Lembaga Koko M'sia..[saya penah pegi sini masa jadi sales exec sbb service incubator..peh sengal gile]..tapi excitementnya tak seperti kali pertama saya lihat iklan ini

Untuk kelas berenang, seperti yang saya nyatakan tadi ini impian saya..saya jarang2 ada peluang untuk pergi ke pantai atau bersidaian di kolam renang..tapi saya tak mau la lepak dalam kolam renang pakai pempung itik dan gaya renang berenang anjing [gerak2 kaki kedek2]..tapi menurut keadaannya seperti kurang sesuai sekarang ni disaat saya memikirkan byk planning masa hadapan...tapi tawaran kelasnya nak dibandingkan dgn kelas coklat lebih murah..tapi nak gi kelas berenang kena gi swimming suit dulu...errr kawan2 blh tak saya tangguh dulu [merujuk kepada rakan2 saya di pejabat..hehe]..Saya agak cemburu ngan Ned sbb dia blaja berenang kat BP..sampai pandai dgn hanya RM100...kelas yang saya ricky ni harganya RM180 tapi kena cukupkan group seramai 10 org..sebab klu kurang daripada 10 harganya dah jadi RM280...nak tau dimana???? Click sini

Mungkin saya kena balik dadu untuk buat pilihan..haha saya sedar saya mmg fail buat keputusan..tapi bila saya dah decide saya takkan berpaling...[ayat berani mati konon..tapi mmg saya begitu..berkat nama saya kot..heee~~~ Fazia?Faizah???]

Kepada sesiapa yang interested nak join pun ape salahnya..dialu2kan..ape salahnya kite tambah ilmu..kan nabi dah pesan " tuntutlah ilmu sampai ke liang lahad"..selagi hidup ilmu tu ibadah..dan ilmu tu tak mesti ambik scroll pakai jubah....hehe

9 comments:

azzamoro said... Reply to comment

oit kalau ko dah pandai buat cokelat..aku jadik tester eh.. kalau boleh buat cokelat sedap mcm patchi tuh..
aku suke gile cokelat tuh sedap mcam nak mati, tapi mahal nak mapus rm20hinggit dapat 8 ketul. cekik darah.

dulu b4 pregnant aku belajar berenang kt Bukit Jalil golf resot. memang sengal la kelas permulaan. aku sorg jerk org tua yang lain bebudak kecik yang belum sekolah. demm.. tapi tuh.. nak belajar kene tebalkan mukala..hihi

ciketon fazya said... Reply to comment

buleh2...pas ni ko beli cokelat ngan aku je eh..[harap2 la sedap..haha]

klas tu kat bukit jalil gak..tapi bawah akademik alfan..tapi postpone dulu kot.sbb aku nak g kelas cokelat dulu this month... eh ko dah pandai berenang la erk???best nyerrrr....

eh zah ko ngaja tusyen kat tempat linda jgk ke?

ned's said... Reply to comment

aaaa..nk ikut blaja wat choc ble?bpe rm ek?klas nye weekend jek ke?

jom le eton..aku temankn ko blaja brenanang..no need swimming suit..beli jek cm nike dry fit ke tu,then suar dry fit gk...water confidence sgt penting..then once ko da terror cm ikan,bru le bli swimming suit...calling2 le aku..ble ku temankan..lgpun dkt sgt da umah ko tu dgn tmpt tu...

hmm..kt bkt jalil tu ada klas scuba tak?haha..nengok aku..mne satu nk gi ni..choc klas pn nk gi..scuba pn nk..adoi..

eh..azza..ko ngajar tuisyen lg ek?nk join ble?haha..ble tmbh income ku....

ned's said... Reply to comment

eh eton..ble gi swimming kt ukm gk le..ni aku nengok web dia ada gk klas swimming kt ukm ni..kakak bilik sblh aku ni cm brminat nk blajo swimming gk..nnti aku tnye dia lg..klo dia nk,ko da ble wat grup da...ko blaja kt ukm ni jek la..tak yah gi kt bkt jalil tu..hehe..

ciketon fazya said... Reply to comment

ned class coklat tu kat kat area bangi je..swimming class tu aku hold dulu..hehe

ned's said... Reply to comment

aku da bc da klas wat choc tu..sekali blaja ke or smpai pndai hrga 250 tu?agk konfius dgn info dia bg tu..hehe..

ko da start masuk klas wat choc ke?ok tak?ko mmg advance le bnda2 cmni...tabik ah..=)

ciketon fazya said... Reply to comment

aku pun tak sure..basically yang aku fhm one whole day class..[maybe dia ensure sampai aku pandai in one day] then klu tak faham feel free to come kat umah dia...

Mana tau aku tetiba jadi hebat, ko leh tempah coklat kat aku untuk jadi doorgift kawen ko...heeee~~~~

ned's said... Reply to comment

muahahahahaah...amin..semoga doa ko dimakbulkan..klo tempah dgn ko dpt price ok tak?hehe...

ciketon fazya said... Reply to comment

depends on cost..
but kawan2 aku takla up harga...

errrr aku baru nak gi class ned..on valentine... [valentine adalah sambutan untuk kristian ok]...

hopefully success...