Pages

Thursday, July 22, 2010

Memoria membela ayam

Saya ini anak yang membesarnya di kampung... saya pernah tinggal di rumah nenek di Parit Raja..Parit Raja itu tempatnya bila malam hari raya semua orang nak pergi pasar borong kuih kilang, beli baju raya dan sebagainya.. Tapi kini Parit Raja lebih popular sebab ada universiti nama UTHM...

Rumah nenek saya bukan sebelah kawasan pasar, tapi bila jalan kaki, lebih kurang 10 minit kalau jalan lambat2 sket, kalau jalan laju2 jadi 5 minit.. tapi jangan laju2 tak tengok kiri kanan tau.. nanti kena langgar kereta..

Dulu kecik2 saya suka pergi pasar pagi di Parit Raja... semua benda ada.. paling saya ingat saya beli [.....] dengan cousin saya. [.....] tu ape??.. sila rujuk gambar -> [ peh menyampah bila dia ni cuba dramatik ]


Saya beli ayam kaler pink sebab saya perempuan,manakala cousin saya beli ayam kaler biru sebab dia lelaki.. dengan seekor ayam tu kami bercita-cita menjadi pengusaha ayam berjaya... bersungguh2 kami cuba menjaga ayam tersebut tanpa pengetahuan ibu bapa , atuk nenek dan makcik2...sebab kalau orang tau semua nak tumpang kekayaan kami nanti..

Anak ayam comel tu saya simpan dalam stokin dekat rak kasut.. saya takut dia sejuk... lepas pakai stokin tu balik sekolah, anak ayam pulak guna stokin yang sama..kerana sayangkan ayam, balik sekolah atau balik ngaji cepat2 saya curi beras nenek atau ma saya bagi makan kat anak ayam pink saya...tapi dia macam tak berapa pandai makan dan asyik ciap..ciap..ciap... Hei geram betul saya asyik bunyi.. saya dah pesan kat dia jangan bising, nnt ma ayah tau.. degil la...

Sayangnya anak ayam pink hidup tak lama, bukan sebab dikejar musang.. tapi kesejukan mungkin [err atau mati sebab bau stokin eh?? ].. err atau tak cukup nutrien sebab beras tak masak.. atau lemas kena tutup mulut asyik bising je...

Bila sudah besar saya pelihara ayam lain... This lil kitty cat name is Ayam...masa baby2 bulunya macam bulu anak ayam pink tadi..cuma dia kaler oren...tapi sekarang dia juga sudah tiada... Agaknya saya memang tak boleh bela ayam kot..

p/s : sedang kemaskini pendrive tetiba terjumpa gambar Ayam...:(

pic source : gambar ayam warna warni  -> google image

4 comments:

Sitisifir10 said... Reply to comment

Mana bole kasi anak ayam makan beras..dia kan kecik lagi... kene bagi dedak halus maaa...

ciketon fazya said... Reply to comment

bela pun curi2 kak.. camana nak kirim ayah belikan dedak halus..hehe

DrSinga said... Reply to comment

sah mati suffocate bau setokin ko!!!!

ciketon fazya said... Reply to comment

stokin bau 'ralph' lauren okeh..hehe